Condiţia Rusiei pentru negocierile de pace

Acordul de pace nefinalizat între Rusia şi Ucraina la negocierile defăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul ar putea fi baza unor noi negocieri, dar nu există niciun semn că Kievul este pregătit pentru discuţii, a transmis vineri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, informează Reuters.

Putin a afirmat de mai multe ori că Rusia şi Ucraina au fost aproape de a conveni un acord pentru încetarea ostilităţilor în aprilie 2022 la Istanbul, dar Ucraina s-a răzgândit de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.

Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat apoi categoric opoziţia.

Conform unui membru al delegaţiei ucrainene care a participat la acele negocieri, David Arahamia, în prezent lider al grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formaţiunea politică a preşedintelui Zelenski, ruşii „erau pregătiţi să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea şi ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esenţial”. Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituţiei ucrainene şi, pe de altă parte, Zelenski şi ceilalţi oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ţine de cuvânt, şi anume că nu va ataca din nou.

De asemenea, mai spune David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a venit într-o vizită surpriză la Kiev şi a încurajat Ucraina „să nu semneze nimic” cu Rusia şi „pur şi simplu să lupte”. La rândul ei, Moscova a acuzat Occidentul, în special SUA, că l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la negocierile de pace care au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

De atunci s-au schimbat multe, a mai declarat vineri Dmitri Peskov, inclusiv ceea ce el descrie drept includerea între timp a patru regiuni ucrainene în teritoriul Rusiei, referire la anexarea pe hârtie a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, ocupate parţial de trupele ruse.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al lui Putin afirmă că acordul nefinalizat la Istanbul încă poate fi o bază pentru noi discuţii şi că Rusia este pregătită pentru acestea. Întrebat însă dacă Moscova simte din partea Kievului vreo disponibilitate pentru discuţii, Peskov a răspuns: „Nu, nu simţim asta”.

La sfârşitul anului 2022, Zelenski a enunţat o „formulă de pace” prin care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni ce exclud Rusia. O astfel de reuniune va avea loc în Elveţia pe 15-16 iunie. Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

Rusia a transmis despre această reuniune că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, şi a apreciat prin urmare că fără participarea sa o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar. „Am spus în mai multe ocazii că negocierile fără Rusia nu au sens şi, de fapt, sunt discuţii în zadar”, a declarat joi Dmitri Peskov. El a dat asigurări că Rusia este deschisă dialogului, dar nu vede „nicio oportunitate” pentru acesta în condiţiile în care Ucraina „şi-a interzis singură” să discute cu Rusia, referire la un decret prin care Zelenski a interzis orice tratative cu Putin.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris vineri drept inutilă reuniunea din Elveţia. „Este o cale care nu duce nicăieri, pentru a o spune elegant, este evident pentru orice analist politic normal”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă în capitala belarusă Minsk.

El reproşează Occidentului că, în locul unui dialog fără ultimatumuri, va căuta să definitiveze la discuţiile din Elveţia cele 10 puncte din „formula de pace” a preşedintelui Zelenski pentru a le prezenta apoi Rusiei. „Nu vedem vreo dorinţă a Kievului şi nici a stăpânilor săi occidentali de a negocia onest”, a mai spus ministrul rus, potrivit căruia „planul chinez în 12 puncte şi formula” elveţiană sunt incompatibile”, iar Elveţia nu ar face altceva decât să îndeplinească o sarcină încredinţată de Statele Unite şi de aliaţii lor.

Iniţiativa chineză pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, prezentată în februarie 2023 şi care nu este un plan de pace în sine include, printre alte puncte, convenirea unui armistiţiu şi reluarea negocierilor, dar nu prevede retragerea trupelor ruse din teritoriile ucrainene ocupate, care este un punct fundamental în „formula de pace” a lui Zelenski.

Potrivit presei independente ruse, Turcia a propus recent Rusiei şi Ucrainei un proiect de acord, printre prevederile căruia se regăsesc îngheţarea ostilităţilor şi desfăşurarea până în anul 2040 a unor referendumuri în teritoriile ucrainene anexate de Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

 1. Cu fiecare Zi ce trece, Urcacii AVANSEAzĂ tot mai hotărât !
  Spre Kiev, măR😜g…
  ●}StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene{●

 2. Scopul nazishtilor pushi de CIA la Kiev esta sa extermine poporul Rus. Daca ar accepta planul lui Zelensky practic Rushii ar accepta sa fie exterminatzi caci Zelensky evident nu se va opri la frontierele din 1991 ci va continua sa ucida cum recent a ucis 144 de Rushi din Moscova. Daca exista prin U-Kraina vre-unul care accepta sa nu extermine Rushii razboiul se va termina cand doar ala va ramane in viatza.

 3. Nu va mai ganditi la pace cu un criminal. Tot ce reusesti e sa pui mana pe cutitul din mana criminalului. Ori te tai ori te junghie. Puneti manavl
  pe o sulita si variti sulita ascutita drept si adanc in curul nespalat si galben a lui Putin.

 4. UNA SINGURA.SA PLECE DRACULUI DIN EUROPA,SA MOARA naa..to,de tot
  SA PLATEASCA TOATE DISTRUGERILE RUSIEI-razboiul nu-i cu ucraina-astia,sunt mamaliga azmericana.RAZBOIUL ADEVARAT ESTE.. RUSIA-AZMER
  ICA-veche din 1775= 275 ani/-era o colonie ingliejja,furata de la tara azteca/
  mexic.SA SE ANULEZE PORCARIA SATANISTA nato.ASA S-A DESFIINTAT PACTUL DE LA VARSOVIA.S-A CONVENIT,IN 1990.SA SE DEFIINTEZE,IN ACELASI TIMP AMBELE PACTE.COMUNISTII,AU FOST CORECTI.AU DESF
  IINTAT-pactul era o chestie economica,pentru tarile distruse in razboiul anglo
  american-nazist=de ocupare a toatei europe de criminalii hoti,colonia inglierjja,
  numita mincinos AMERI-GO VESPUCI.EI AU LUAT NUMAI LITERELE AMER
  Ica….SI AU PUS.. CA..,CA.ASTA-I TOATA HOTIA,pigmeilor usa si sing-sing
  FINAL DE TOT.
  SCARBA SI MOARTE,AZ-MERI-GO,UNDE N-0 SA MAI FII,
  DE MAINE,LA ORELE 666 FIX..DOAMNE AJUTA…SARACII LUMII !!!!

 5. Strategia rusă care contează cel mai mult în acest moment nu este tactica de pe câmpul de luptă,unde situatia e amortita, intentia Kremlinului e de a determina Occidentul să vadă lumea așa cum dorește Moscova și să ia decizii în funcție de realitatea aparalela generată de Putin Belicosul ot Kremlin, care ar permite Rusiei să câștige în lumea reală – pe front.

  Statele Unite, spun analiștii, au permis Moscovei să joace un rol supradimensionat în modelarea procesului decizional american, prin aparitia a doua oara a lui Donald MAGAputina,matrioska papusat de Kremlin.

  Oportunitățile pierdute pe câmpul de luptă, pe de altă parte, au rezultat din eșecul Occidentului de înțelege realitatea din teren și de a acționa suficient de repede pentru a susține Kievul.

  Aceste întârzieri s-au făcut cu prețul vieților ucrainenilor, al creșterii riscului de eșec în Ucraina și al erodării avantajului SUA asupra Rusiei, acordând Kremlinului timp pentru a-și reconstrui și dezvolta capacitățile pe care intenționează să le folosească împotriva Occidentului – probabil într-un termen mai scurt decât evaluează Occidentul,pentru ca Rusia nu uita ca era candva .
  Tradarea republicana a Kievului si Europei este incredibila

 6. Rusii vor incheia pacea in conditiile impuse de ei cand Urcacanaia va capitula neconditionat. Nefacand asa ceva, urcacanii vor capitula cand toata Urcacania va fi ocupata de rusi si atunci aceasta nu va mai exista ca tara. Teritoriul ei va fi incorporat in Rusia. Slava Z.

 7. Cui ii trebuie Dictatura Planetara Americana???…Nazistilor rumuni, care il plang si azi pe Hitler…Si nu doreau sa fie eliberati in 1944 de Stalin si poporul rus…mai bine se lasau gazati de Hitler…
  Razboiul din Ucraina este razboi Rusia – NATO, cu NATO luptand cu mercenari ucrani. Fara prezenta NATO nu exista razboi in Ucraina…Un mare comandant american NATO declara ieri ca SUA cu sau fara Ucraina oricum intentiona sa saboteze Gazoductele Nord Stream pentru ca acestea ar fi putut aduce Suveranitatea Germaniei prin plecarea ocupantului American….Razboiul din Ucraina se termina cand se retrage NATO la Berlin, asta inseamna ca Ucraina va ramane ca tara…Daca NATO nu se retrage la Berlin Rusia nu accepta decat capitularea neconditionata a Ucrainei.

 8. David Abrahamia lider,asta.i UKRAINIAN get beget exact Ca multi politicieni neocomunisti care trag sforile și Prin Romania .Cea mai mare anomalie ,Ca nazistii din Ukraina sant condusi de dgizdani 😁 si nu sant impotriva lor Dar sant totusi nazisti declarati😁 iar dgizdani sant tot comunisti Dar nu.s declarati,in CONCLUZIE DOCTRINELE.S PENTRU FRAIERI NAIVI EXECUTANTI IAR IN ROMANIA PNL,PSD,USR,aur sânt doar niste nume care sa induca in eroare prostii in rest se invart pe aceleași scaune aceleași persoane.Hai la Vot ,LEGITIMATII!!

 9. Rusii au spus ca incep negocieri de pace numai daca Rusia se va retrage complet din Crimea!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.