Condiţiile pro-ruşilor din Slaviansk pentru eliberarea observatorilor OSCE

Viaceslav Ponomariov, liderul pro-ruşilor din Slaviansk, a declarat astăzi pentru ziarişti că intenţionează să-i elibereze pe observatorii militari din OSCE în schimbul susţinătorilor federalizării, reţinuţi în Kiev, scrie Vocea Rusiei.

„Între altele, cer eliberarea adjunctului meu, Igor Perepeceanko”, a declarat Ponomariov. „În mâinile juntei se află oamenii noştri. Dacă va fi posibil, suntem pregătiţi să facem schimb”, a adăugat el.

Ponomariov a negociat, luni, cu mediatorii OSCE trimisi la Slaviansk pentru a obţine eliberarea colegilor lor.

Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, a condamnat reţinerea observatorilor organizaţiei şi a cerut eliberarea lor. Ieri a fost eliberat un observator militar din Suedia, deoarece suferă de diabet.

Reprezentantii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa – un grup independent care ofera consultanta tarilor in teme de guvernare – au fost luati ostatici in orasul estic Slaviansk.

„Pe 25 aprilie, barbati neidentificati au oprit un microbuz cu 13 pasageri care intrau in Slaviansk dinspre Kramatorsk. Printre ei erau opt reprezentanti ai OSCE, cinci reprezentanti ai Fortelor Armate ale Ucrainei si un sofer al vehiculului”, a transmis vineri Ministerul de Interne al Ucrainei.

Viaceslav Ponomariov, autointitulat primar al poporului din Slaviansk, a spus atunci ca microbuzul a fost oprit din cauza ca la bordul sau se aflau ofiteri ai Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei si munitie: „Este adevarat ca am retinut microbuzul, fiind gasite gloante si alta munitie. Incercam sa aflam cine sunt oamenii din vehicul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.