Conferința viitorului fără prezent

Europa arde, baba CE se piaptănă. Pe 9 mai, la Strasbourg s-a încheiat în urale procesul demarat anul trecut la aceeași dată, sub genericul „Conferința privind viitorul Europei”. N-a fost o conferință propriu-zisă, ci un mecanism sofisticat de pretinsă consultare a cetățenilor europeni despre ceea ce cred ei că ar mai trebui făcut la paușal pe bătrânul continent.

„Conferința privind viitorul Europei reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei. Indiferent de originea sau de meseria dumneavoastră, acesta este locul în care să vă gândiți la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană”. O asemenea prezentare înduioșătoare a evenimentului, publicată în deschiderea unui site creat special, ascunde intenția de modificare a Tratatelor fondatoare ale UE.

Castana va fi scoasă din foc cu mâna lipsită de nerv a europarlamentarilor și sub acoperirea „voinței cetățenilor”. Plenul Parlamentului s-a și grăbit să solicite Comisiei pentru afaceri constituționale să pregătească propuneri de reformare a Tratatelor UE. „Va trebui să ne reformăm textele. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu sunt de acord cu ea”, a spus președintele Macron, la festivitatea de lunea trecută, în faţa legislativului comunitar.

Cu același prilej, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat o lovitură în plex principiului consensului care a fundamentat timp de decenii funcționarea UE, susținând renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre. „Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat domnia sa, în fața europarlamentarilor așezați în poziția ghiocelului.

„Conferința” pare a fi fost făcută pentru a crea un alibi intențiilor mai vechi ale lui Macron. Europei cu două viteze, de acum câțiva ani – condusă acum de Franța și Germania, în această ordine – i s-a mai adăugat una, așa cum a reieșit din declarațiile președintelui francez: „Comunitatea politică europeană”, din care ar putea face parte țările candidate – Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Serbia – ba chiar și proaspăta ieșită din UE, Marea Britanie. Macron justifica această soluție ca fiind un compromis între presiunile lui Zelenski, pe de o parte, și procedurile complicate ale aderării, pe de altă parte. „Chiar dacă i-am acorda (Ucrainei – n.r) statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.

După ceremonia de la Strasbourg, Bruxelles-ul e în extaz, Comisia juisează: „Această călătorie fără precedent de un an de discuții, dezbateri și colaborare între cetățeni și politicieni a culminat cu un raport axat pe 49 de propuneri care includ obiective concrete și peste 320 de măsuri pe care instituțiile UE trebuie să le urmeze”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Imaginea triumfalistă nu este de natură să estompeze motivația reală a acestei tevaturi – și anume de a reașeza în „cercuri” raporturile de ierarhie în spațiul european.

Conferința a fost un fel de cenaclu on line despre „tu ce zici?”, în condițiile în care decizia fusese luată cu mulți ani înainte. Mai trebuia acest simulacru de democrație, prin care aproape 50.000 de cetățeni s-au pronunțat în numele a peste 400 milioane de europeni despre cum va fi Europa de mâine și la vară cald.

Dar reformatoarea CE când se va reforma?

Dincolo de cercuri și de viteze, organizarea unei largi dezbateri despre Starea Uniunii este oricând binevenită, după un sfert de veac de când numărul statelor membre a crescut de la 11 câte erau în 1995 la 27 câte sunt în prezent.

S-ar fi impus o analiză a modului în care au fost respectate clauzele și principiile tratatelor fondatoare în politicile decise de Comisia Europeană. Un fel de examen de constituționalitate a deciziilor executive emise de CE.

„Viitorul Europei” sună prea abstract, deoarece viața statelor membre UE este în mod concret influențată sau chiar decisă de ce se întâmplă la Comisia Europeană. De aceea, consultarea ar fi trebuit să se refere la felul cum muncește CE și cum este percepută în diferite țării prestația timermanșilor bruxelezi, care adesea înlocuiesc litera acordurilor de aderare cu impunerea propriilor opinii în țările aflate sub control.

Consultarea cu pricina ar fi fost credibilă și utilă dacă s-ar fi referit la reformarea modului de lucru al Comisiei Europene și al instituțiilor satelit – tip CJUE, Comisia de la Veneția, asociația GRECO etc. După un sfert de veac, o asemenea regândire a stilului de lucru din palatele de oțel și sticlă din Bruxelles ar fi mai mult decât necesară. Dacă birocrația bruxeleză împinge mereu pe toată lumea să facă tot felul de reforme, atunci ar fi cazul să se uite mai întâi la bârna nereformată din propriii ochi, înainte de a da lecții altora.

Din păcate, „conferința despre viitorul Europei” n-a considerat necesar să admită că acest viitor depinde de reformarea CE și a instituțiilor subsidiare. Iar cea mai importantă reformă a UE ar fi revenirea la principiile fondatoare și la reinstaurarea valorilor care au făcut ca, în relațiile dintre atâtea state, să prevaleze ceea ce le apropie și nu ce le desparte, să conteze interesele pragmatice comune, nu supremația unei ideologii asupra alteia.

Inițiativa în cauză s-a vrut un amplu proces de reflecție despre viitorul Europei, dar o asemenea reflecție nu poate să eludeze stringența unor realități copleșitoare.

Începută în plină pandemie, era de așteptat ca această consultare să fie țintită pe subiectele care preocupă de la o vreme întreaga lume, cum ar fi proiectul „Marea Resetare” – abia lansat cu multă emfază la Davos în acea perioadă. E vorba despre un fel de avertisment din partea celor mai bogați oameni ai planetei, că lumea se va afla la cheremul lor. Care este răspunsul CE la această evidentă aruncare a mănușii de peste gârlă nu știe nimeni.

Consultarea n-a vizat nici vreo dezbatere despre starea omenirii post-pandemie – subiect de asemenea fierbinte la acea oră, care persistă și în prezent, chiar dacă este oarecum acoperit de războiul din Ucraina.

Poate că subiectul „Europa postrăzboi” a devenit, între timp, chiar mai preocupant decât „lumea post-pandemie”, dar nici acesta, care vizează nemijlocit Europa și cetățenii ei, nu s-a aflat pe agenda consultării.

Consultarea lansată cu mult zgomot, dar încheiată cam fâsâit, a evitat și un alt subiect, care ar fi trebuit discutat cu prioritate – și anume raportul dintre suveranism și globalism în viitorul UE. Un astfel de subiect frământă în străfunduri lumea europeană, vulcanul nemulțumirilor mocnește, chiar dacă birocrația bruxelleză îl ascunde sub preș.

Cultura și civilizația europeană care au luminat istoria atâtor națiuni ne-a învățat un lucru: că a fi european nu înseamnă a fi epatat de Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Octavian Știreanu 192 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Era un banc pe vremuri care se termina asa: „Unde-i baba, sa-i rup laba ?”

  2. Cu același prilej, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat o lovitură în plex principiului consensului care a fundamentat timp de decenii funcționarea UE, susținând renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre. „Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat domnia sa, în fața europarlamentarilor așezați în poziția ghiocelului.
    Uite ca se pot schimba peste noapte anumite reguli si legi in functionalitatea EU doar pt. niste interese de moment,respectiv dorinta arzatoare pt. ca Ukraina sa intre cit se poate de repede in EU fara sa mai astepte cum au trebuit sa faca alte tari. Ma intreb ce va spune Turcia care asteapta si ea de foarte mult timp sa intre in EU.Pt. ea probabil ca nu se va aplica aceiasi lege ca pt. Ukraina.

  3. sa reamintim ca U.E.
    ue-mue nu are Constitutie,
    ORICE E POSIBIL!
    -hai noroc,
    Tratatu de la Lisabona l-a semnat Petrov!
    -luat in guritza la rifai
    a recunoscut ca „a lucrat Tratatul articol cu articol”,
    lucrat si semnat,deci.

    https://www.cotidianul.ro/alina-gorghiu-si-a-dat-arama-pe-fata/

    „Constituția spune un lucru, colegii mei au făcut un amendament. Să știți că din când e permis în politică să mai faci și artificii astfel încât ….”
    -scoaba dracu!

  4. Fara dar si fara poate ca Uniunea Europeana isi traieste ultimele ei clipe; prabusirea ei iminenta fiind prevazuta inca din 1939 de catre Parintele Dumitru Staniloae, cauza fiind negarea valorilor care au facut posibil triumful civilizatiei crestina.

  5. Deci chestia aia numita ,,reforma,,e renuntarea la votul in umanitatate a celor 27 de state membre.Adica se da jos spoiala aia de ,,democratie,,si ,,libertate,,si arata Uniunea fix ce este in aplauze ,o dictactura a tarilor dezvoltate si bogate aka tandemul Germania-Franta asupra tarilor nedezvoltate si sarace.Ghinion.

  6. UE va disparea in cel mult 2 ani de zile, varianta optimsita. Cea pesimista, pana-n vara viitoare.

  7. Vorba lui Marginenu, Jana nu se moare, Jana se transformă!!..europa concentrică,cu n-șpe mii de viteze, flancuri, mări,huburi,eurovizioane, centre cinematografice, escaladari, fosfor,laboratoare, criminali,racheți ,videochaturi, videochirurgi,droguri, valize cu bani,daca nu te duci la kiev nu esti bun european,…

  8. @Ti-e jena cu asa romani,

    Mai schimbati si voi placa, ca asta cu trolii putinisti s-a demodat!

  9. Adevarul ca votul in unanimitate nu este democratic. Asa ceva vedeai doar la congresele lui Ceausescu.
    Un vot democratic trebuie sa fie votul cu majoritate.
    La votul in unanimitate oricand se poate gasi o scarba care sa sicaneze ptr motive obscure, cum patzeste Romania cu Olanda ptr intrarea in Shengen……[Rumburak]

  10. Chiar asa, mai schimba si tu placa cu trolii putinisti. Zi-le de-a dreptul lingai putinisti, cum le zic eu. De ce-i menajezi?……[Rumburak]

  11. De la Londra pina la Kiev si de la Stockholm pina la Roma, Europa este Distrusa Sistematic de AntiChristii Khazari.
    Rusia lui Putin este Ultima Reduta Crestina iar Propaganda Desantata promovata de Mamica Skamatorului Zelenskyy, tovarasa Victoria Nuland, Da Rateuri peste Tot, inclusiv in Israel unde Hebrew People ( Poporul Ales ) lupta pentru SupraVietuire impotriva Khazarilor Zionisti care nu au nimic comun cu Iudaismul.
    UE = CCCP

  12. IN 2023 , UNIUNEA EUROPEANA INTRA LA KIEV , SA VADA EUROVISION !

  13. De ce nu realizezi că UE este o anexă la NATO,. ursula este o sculă, o marionetă la fel ca șantajistul ukran, care culmea circulă pe unde și cum vrea și nu este otrăvit ca un skripal.. Rusul vizibil nu vrea escaladarea situaței, pe când NATO, calcă pe accelerație..cică pacifist..

  14. U-Kraina este o tzara nazista care extermina minoritatzile inclusiv Romanii deci nu poate fi admisa in UE cam nu a fost nici Spania cat a trait Franco.

  15. UE-un URSS mai modern ? Suveranism-ceva retograd versus globalism-mers ca la parada ?

    Oricum,”noi vrem egalitate dar nu intre catzei „

  16. Nu era deloc un banc, se referea la Corneliu Baba care l-a imortalizat pe Ceausescu intr-o lucrare.

  17. Genială Ursula, ca totdeauna! Minunată ideea ei cu acești roboței sataniști… Docili și ieftin de întreținut aceștia funcționează cu un amestec de Red Bull și “vodca” de Rieni. Așteaptă doar semnalul și da-i și postează…

  18. Domnule care te numești Prostia votului unanim încurci rău borcanele. Nu-i nimic, te ajutăm să înțelegi cum devine treaba. În UE avem de a face cu țări membre suverane, independente, egale în drepturi, între ele nu poate fi practicată democrația. Ai auzit tu de Dreptul Internațional? Între ele trebuie să funcționeze EGALITATEA SUVERANĂ, măi Găgăuță/ fără putză/ și cu creier de maimuță. Bagă la cap, meștere, democrația poate fi practicată doar în cadrul național, unde, da, se poate ajunge și la unanimitate, nu neapărat în toate cazurile. Și asta pentru că individul nu e purtător de suveranitate și de aceea poate fi pus în minoritate. Dacă interesul național o cere atunci când e bine înțeles, da poate fi și unanimitate, da asta se întâmplă în cadrul național f rar! Deci, năroada asta de U von der Leyen acționează doar în interesul celor mari din UE și al companiilor multi capitalisto-imperialiste care fac ceva pe interesul celor mai mici și neajutorați. Și de aia suntem noi unde și ce suntem ! Hai, zi merci și taci naibi!

  19. Ma repet aici : „Cititi Protocoalele Sionului” si veti gasi izvoarele a ceea ce face Comisia Europeana acum !

  20. SUS PATRIA – Foarte clar si la obiect ati punctat, dar nu cred ca cel care semneaza opinia cu Prostia votului unanim,a inteles ceva ,el saracu are creirul atat de spalat, incit nu ia mai ramas nimic .

  21. Domnilor, UE are in componeta 27 de tari, din care 20 apartin ZONEO EURO. Ar trebui sa fim ipocriti sau naivi sa nu credem ca zona euro nu isi are propriile interese. Daca hotararile se vor lua cu majoritati calificate, Zona Euro detine mai bine de 2/3 din voturile celor 27 de state si practic va dicta politicile care convin Zonei Euro in domeniu economic.. Cele mai sarace tari din UE sunt in afara zonei, dar si doua mai bogate – Suedia si Danemarca.

    In ce priveste voturile POLITICE, trebuie sa recunoastem ca Franta si Germania au suficienti sateliti condusi de yesmani care sa le cante in struna. Vezi cazul crearii Procuraturii europene, care functioneaza de vreo 2 ani, condus de celebra Codruta. Ati auzit de vreun DOSAR greu de fraude transfrontaliere care sa zguduie UE?

    Din pacate UE a infiintat tot felul de organisme, forme fara fond, ca aceasta procuratura, ca CJUE, GRECO, care sunt puternic influentate de interese politice, dar si regionale.

    In ultimul timp se observa o influenta tot mai mare a SUA asupra politicilor UE, mai ales de cand stranepoata stapanului de sclavi, van der Layen este sefa Comisiei. Culmea este ca UE, prin organismele sale nu se opun acestei influente, cu toate ca este cunoscut SUPORTUL acordat Marii Britanii sa iasa din UE si sa se anexeze intru totul politicilor economice, sociale, militare ale SUA.

    Culmea este ca UE a avut mari diferendumuri cu SUA in privinta schimburilor comerciale si totusi acum se supune intereselor SUA fara cracnire.

    Unuiunea Europeana NU mai are LIDERI!!!

    Doamna van der Layen se poarta ca o regina a unei tari ploioase, care vrea ea sa dicteze cand sa purtam umbrela si ce model sa adoptam!!!

  22. Legea naturii in UE suna cam asa:
    Daca Germania stranuta, Romania intra la ATI si asta daca primeste un loc de la administratia democratilor americani. Altfel, drumul catre subsol – unde se afla morga – este cel mai rapid si firesc.
    Tampenia cu embargoul asupra petrolului si gazului rusesc nu a facut decat sa creasca pretul petrolului si gazelor pe plan mondial, actiune executata sub presiunea americana.
    Europa plateste din ce in ce mai scump petrolul si gazul iar tarile exportatoare, printre care si Russia, castiga la greu.
    Asta ne va duce in prapastie, sigur.

  23. Cu cine sa reformeze kolhozul european, cu pastorul pesedist rechemat de peste ocean sau cu colega fosta in slujba Varanului? De cei din PNL, USR, PMP si UDMR nu are rost sa vorbim. Fiecare tara a trimis acolo numai ciurucuri in materie.Nemtoaica sefa este exemplul.

  24. Urssula multumim din inima pentru foamea si frigul pe care va trebui sa il suportam politicamente corect. Luptam impotriva incalzirii globale. Luptam pentru pace. Luptam pentru tine, biden, swab, etc…

  25. Da clar ai dreptate postăvile ; Olanda are interese comerciale, de transport maritim d-aia ne blochează mereu pe noi. Aoleooo nu mai pomeni de iepoka kkomunistă că mă ia cu nervi când îmi amintesc cum activiștii PKR zeloși și scârboși murdăreau tot în jur destine, cariere , vieți private, precum porcii în troacă. Scuze pt porci, pt că ei sunt ființe inocente față de activiștii PKR ce vroiau totul pt ei pentru . Of, of, of.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.