Conflict cu cărțile pe față între SUA și Rusia

De la începutul războiului din Ucraina și până la contraofensiva ucraineană începută în această vara au existat niște reguli nescrise, dar foarte clare, ale declarațiilor oficiale, relatărilor presei și analizelor legate de acest război. Reguli care s-au aplicat de la șefi de stat, la reporteri și până la studenți. O regulă: războiul din Ucraina este o ”invazie reînnoită și pe scara largă a Rusiei”, ”agresiune pe scară largă”, nu și un război prin procură între SUA și Rusia. Alta regulă: cauza războiului este agresiunea pe scară largă neprovocată, nu și extinderea NATO spre Est. Încă o regulă: armele și sistemele pe care SUA și aliații le trimit in Ucraina nu vor fi folosite pentru lovirea teritoriului Rusiei recunoscut internațional.

Abaterea de la aceste reguli însemna ostracizare la nivel profesional și decredibilizare, la fel ca și în cazul abaterii de la ”narațiunile” oficiale despre pandemie. În cazul unor strategi americani, precum profesorul John J. Mearsheimer, regulile acestea au fost aplicate și retroactiv – a fost pus la colț ,inclusiv de către studenți, pentru că a atras atenția încă din 2008, iar apoi în 2014, că promisiunea de a include Ucraina în NATO este cauza anexări Crimeii și a războiului din Estul Ucrainei. ”Dacă argumentele tale sunt folosite de televiziunea de stat din Rusia pentru a susține argumentele ridicole ale regimului că Kievul și Washingtonul sunt de vină pentru acest război, atunci ar trebui să-ți reevaluezi devenirea intelectuală de până acum”, a fost înfierat Mearsheimer de un ziarist ucrainean. Oamenii care au ajutat decisiv la încheierea războiului rece fără vărsări de sânge în Europa sunt puși la colț, considerați depășiți, de o generație de războinici care nu a pus vreodată mâna pe o armă, nu a văzut o tranșee, care soarbe café latte în fața laptopului, apărând cățeii și planeta în fața încălzirii climei.

 

Totuși, în ultimele zile, regulile de mai sus au început să dispară ca prin minune. Jurnaliștii marilor publicații, oficialii americani și din NATO încep să vorbească altfel despre conflictul din Ucraina.

Raportat la regulile de până acum, interviul CBS cu Mark Milley (10 septembrie) este șocant. Întrebările ziariștilor CBS și răspunsurile comandantului Statului Major Interarme al Armatei SUA, generalul Mark Milley, ies total din precedentele tipare. ”Acesta chiar este un război prin procură. Nu avem militari pe teren, nu luați decizii, însă îi ajutați pe ucraineni să omoare ruși”, spune reporterul CBS. ”Îi ajutăm pe ucraineni să se apere, asta facem”, spune Milley.  Generalul este apoi întrebat dacă SUA oferă informații despre mișcările trupelor ruse. Milley spune: ”Canalele noastre de informații catre Ucraina sunt destul de deschise, cu siguranță. Și, desigur, CIA, interagențiile, NSA, toți băieții ăștia… Canalele noastre de informații sunt deschise pentru Ucraina”. ”Îi ajutați să-și selecteze țintele?”. ”Alegerea țintelor și decizia de a lovi este a Ucrainei. Noi le oferim situational awareness”, spune generalul american.

”Până acum, nicio tabără nu și-a atins obiectivele politice prin mijloace militare. Iar războiul va continua până când o una sau alta își va fi atins acele obiective sau ambele tabere vor decide că este vremea să se așeze la masa negocierilor, pentru că nu-și pot atinge obiectivele pe cale militară. Iar acel moment încă nu a venit”, a mai spus Milley.

A spune că în Ucraina este un război prin procură era interzis până acum, cel puțin pentru publicații de mainstream. Comandantul Armatei SUA nu-l corectează pe reporter atunci când face acest lucru.

 

Cu trei zile înainte, pe 7 septembrie, într-o intervenție în fața Comisiei pentru Relații Externe a Parlamentului European, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, încalcă la rândul lui o regulă. ”Contextul este că președintele Putin a declarat, în toamna anului 2021, și mai apoi a trimis un proiect de tratat pentru a fi semnat de către NATO, un tratat prin care să promitem că nu va mai exista extindere a NATO. Asta ne-a trimis. A fost o precondiție pentru a nu invada Ucraina. Desigur, nu am semnat așa ceva. S-a întâmplat exact invers. El a vrut să semnăm că promitem să nu mai extindem NATO. A vrut să retragem infrastructura din țările aliate care au aderat începând cu 1997, asta însemnând jumătate din NATO, toată Europa Centrală și de Est, și să introducem un fel de statut de membru de mâna a doua. Am respins asta. Așadar, Putin a pornit războiul pentru a împiedica extinderea NATO la frontierele sale”, a spus Stoltenberg.

De data aceasta nu a mai sărit nicun jurnalist sau analist care să-i atragă atenția șefului NATO să-și reconsidere parcursul politic și intelectual, câtă vreme îi dă dreptate lui Vladimir Putin și servește propaganda rusă. Nu a mai sărit nicio publicație importantă și niciun un fact-checker pentru a spune că este dezinformare rusă. Semnalul a fost clar – dacă șeful NATO spune asta, înseamnă că regulile s-au schimbat. Însă nici nu au apărut articolele marilor ziare americane care, plecând de la recunoașterea cauzei principale a războiului, să arate cât de multe ocazii de a evita acest conflict au fost irosite începând din 2008 și până acum.

Tot pe 7 septembrie, liderul minorității republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, a mers și mai departe decât secretarul general al NATO și a spus că războiul servește interesele americane. ”Ajutorul pentru aliații noștri în fața agresiunii ruse nu este un act de caritate – este o investiție directă în refacerea arsenalului american cu arme americane produse de forța de muncă americana. Extinderea bazei industriei apărării pune America într-o poziție mai puternică pentru a depăși China”.

Când un oficial înalt din SUA recunoaște că războiul aduce mari beneficii complexului militaro-industrial american, nu se întâmplă nimic. Dacă un simplu cetățean face asemenea afirmații, este acuzat că este agent rus. ”Asta pentru că ceea ce face înaltul oficial se numește promovarea interselor SUA/NATO, în timp ce emiterea unei asemenea afirmații de către un simplu cetățean înseamnă o încercare de a căuta adevărul – ceva ce este din ce in ce mai periculos.

 

Pe 8-9 septembrie, când a participat la un forum organizat la Kiev, Victoria Nuland, subsecretar de Stat pentru Afaceri Politice, a mai anulat o regulă, spunând că una dintre ”axele” strategiei SUA este de a ”pune în pericol unele dintre cele mai prețioase active ale Rusiei”. Iar declarația a fost făcută în contextul intensificării bombardamentelor ucrainene asupra Rusiei. ”Dacă Putin câștigă, însemnă ca răul va deveni acceptabil în lume. De aceea trebuie să ajutăm Ucraina, pentru că Ucraina este de partea binelui și a democrației”, a sunat discursul mesianic al lui Nuland.

Șeful său, secretarul de Stat Antony Blinken i-a întărit afirmațiile. Pe 6 septembrie, Blinken a întreprins o vizită la Kiev, unde a discutat cu președintele Zelenski despre livrarea rachetelor americane de croazieră ATACMS, cu o rază de acțiune ce permite lovirea teritoriului Federației Ruse. Până acum, oficialii SUA declarau că Washingtonul nu permite folosirea armelor americane pentru lovirea teritoriului rus.  Pe 10 septembrie, Blinken este întrebat de ABC News: ”Sunteți OK dacă aceste rachete vor permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus?”. Blinken: ”În termeni de alegere a țintei, este decizia lor, nu a noastră”. Iar această afirmație a lui Blinken explică și umilirea la Kiev a ministrului german de Externe de către omologul ucrainean, iritat că Berlinul se codește să ofere rachete de croazieră, de teamă că Ucraina să nu lovească teritoriul rus. ”O veți face oricum. Nu știu de ce pierdem timpul”, a spus ministrul ucrainean.

Rezumând, NATO și oficialii înalți din SUA decid să renunțe la măști, să dea cărțile pe față și să spună niște adevăruri până de curând interzise în discursul public: războiul din Ucraina este un război prin procură între SUA și Rusia; Rusia a fost provocată prin extinderea NATO; SUA doresc să destabilizeze Rusia.

 

Iar președintele Volodimir Zelenski pare și el să renunțe la o mască și amenință voalat că ucrainenii vor destabiliza Europa. Declarația a fost făcută într-un interviu publicat în ultimul număr al săptămânalului The Economist.

”Dacă nu sunteți cu Ucraina, sunteti cu Rusia, iar dacă nu sunteți cu Rusia, atunci sunteți cu Ucraina. Iar dacă partenerii nu ne ajută, înseamnă că vor ajuta Rusia să câștige”, a spus Zelenski, copiind discursurile lui George W. Bush de la momentul lansării așa-zisului război împotriva terorismului și a ”axei răului”.

The Economist: ”Reducerea ajutorului pentru Ucraina nu va face decât să prelungească războiul, spune Zelenski. Și generează riscuri chiar în curtea Vestului. Nu se poate estima cum vor reacționa milioanele de refugiați ucraineni din Europa dacă țara lor ar fi abandonată. În general, ucrainenii s-au «comportat bine până acum» și sunt «foarte recunoscători» față de cei care i-au primit. Nu vor uita această generozitate. Însă Europa nu va avea parte de o «poveste frumoasă» dacă «acești oameni vor fi puși cu spatele la zid»”.

”Ori nu înțeleg eu bine, ori Zelenski amenință țările europene cu terorismul, dacă nu trimit armele pe care le vrea”, a comentat pe Twitter afaceristul francez Arnaud Bertrand.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 35

46 de Comentarii

 1. Razboiul a fost pornit in 2014, in timpul Olompiadei de Sochi, de catre cele doua inculte americane: Hilara Clintona si Vika Nulandovici, care au crezut ca Olimpiada este un nume de femeie ukraina ! Nu mai bateti campii cu gratie.

 2. o lume neadaptata, plina de orgolii si vise de marire. in mersul lor bolovanos in lumea asta distrug speranta zilei de maine. sint unelte perfecte a unei viziuni straine, care pune la baza existentei raul. aceste tari care se considera puteri sint bolovanul atirnat de gitul umanitatii. m-am saturat de aceasta dualitate infecta sua-rusia si impartirea sferelor lor de influenta.

 3. Ce surpriza, cine ar fi crezut. Auzi, razboi prin procura! Cum, cand la TV se povesteste doar de rusii cei rai? Imposibil.
  Dar deh, daca asa a venit ordinul de sus, de la Oculta, presa n-are ce face…
  Azi e alba, maine-i neagra, dupa cum dicteaza Fratele cel Mare…

 4. Adevarul gol-golut care nu trebuie doar spus ci si recunoscut. Articolul asta sper sa-l citeasca si (editat) de la Cptroceni si bezmeticii care se fac ca lucreaza in folosul poporului in serviciile secrete. Sa lase fudulia cu „siguranta” care ne-o „ofera” nato” si sa-i dea afara pe americani. Cum a existat generatia care ii astepta, asa exista acum generatia care ii vrea dusi inapoi.

 5. SUA este datoare Europei si ea impreuna cu noi toti trebuie sa puna capat dominatiei sovietice din intreaga Europa .Nu avem de ales indiferent cite aiureli sau spuse trunchiate vor unii sa ne arate ca si un fals adevar.Adevarul este unic .Rusia a invadat Ucraina si a dorit ,prin toate cererile initiale adresate tarilor Europene si NATO, sa reinvie sub amenintare, o situatie de dinainte de anul 1997 si asta face si acum .Ucraina nu exista iar tarile foste comuniste sa faca bine sa revina parte a Tratatului de la Varsovia ca asa vrem noi daca nu bombele nucleare sunt solutia .Cinismul este fara de margini dar din fericire nu poate speria pe nimeni cum nici autorul textului nu o poate face .Vorbele goale„ce din coada or sa sune ” nu mai prind la cetatenii Romaniei .Atentie comentatorii .O noua lege ce priveste discriminarea negativa a unor situatii merge la promulgare .Limbajul este necesar spre a fi controlat .

 6. FINIS
  Se joaca cu vietile nostre la ruleta rusa, cu un colt clasic de 6, incarcat cu patru gloante…
  Este tot mai clara acutizarea, intrarea pe ultima suta de metri a cursei catre pierzanie
  Cred ca au gasit solutia viabila la oprirea incalzirii globale si racirea planetei: razboiul nuclear generalizat.
  Daca va fi razboi nuclear generalizat, praful radioactiv degajat va face ca soarele nu va mai putea atinge pamatul si deci racirea sa ar fi garantata; in plus ar disparea si sursa principala a incalzirii planetei care sunt oamenii si supra popularea… in buncarele deja pregatite sub pamant, sub apa si in profunzimile terrei (sunt tari unde exista deja buncare amenajate unde pot supravietuii mici colectivitati de sute sau mii de persoane, avand tot ce le trebuie pt asta) acolo ar fi viitorul speciei umane
  Acum singura problema ar fi cat de rezistenta, de lunga este radiatia emanata de bombele nucleare: daca ar fi doar 20-30 de ani, ar fi acceptabil pt supravietuitori…daca nu D-zeu cu mila…se va stinge lumina…inca o data

 7. Ce sa zic se întâmplă în Ucraina ceea ce s-a întâmplat în prealabil in Irak când nu au putut fi hahaha “găsite” WMD urile mult clamate.

  Crapă pe la Colțuri șandramaua minciunii da tot se ține tare.
  Sunt curios dacă și în Ucraina ca și în Irak nimeni din șandramaua minciunii de stat USA & stuges nu va plăti nici-un preț.

  Nici la ei și nici la noi

 8. De cand e lumea, daca ne uitam pe harta, vedem imediat Expansionistul…Pe urma analizam modul de expansiune, prin lupta sau prin coruperea Statelor…in acest mod putem prevede scopul final al expansiunii….In cazul nostru vedem ca SUA este Exoansionistul….Analizand comportamentul Statelor ocupate prin corupere-puternic rusofobe – intelegem ca punctul final al expansiunii este Rusia….Pentruca Expansionistul SUA se foloseste de dorintele reale sau inchipuite al Statului ocupat prin corupere, concret Statul ocupat prin corupere, Romania a cerut Basarabia Expansionistului ca sa il sprijine in distrugerea Rusiei…La nivel mai politic, Statele ocupate prin corupere, puternic nazistoide, vor revansa in fata Rusiei victorioase impotriva nazismului, deci cer Expansionistului revansa in schimbul sprijinului pentru distrugerea Rusiei….NU iau in seama argumentele etnice si istorice invocate de Putin….Dar sunt de acord cu toata Motivatia politica si strategica a lui Putin prezentata in Scrisorile catre NATO, UE, SUA inainte 24 feb. 2022…. Pot sa spun ca Putin m – a copiat, nu eu pe dansul…deci Putin ma promoveaza, nu eu pe dansul..

 9. Ce mă interesează pe mine din toată demonstrația asta ( cam sofisme după părerea mea) este că rușii vor zona de influență în Europa de Est. Există mulți români care vor să fie în zona rusească? Eu nu cred.

 10. Este usor de priceput ca avem un razboi Rusia – SUA/ NATO…Era mult mai usor de priceput daca nu traiam in lumea in care Media cu toate cele 1000 de guri de foc este 99 la suta controlata de Americani.

 11. La „analizele legate de acest război” am avut parte DOAR de relatări dinspre Ucraina, nicidecum și dinspre partea Mamei Rusia. Și nu sunt agent rus. Dar știu că fără Rusia…azi aș fi vorbit limba turcă. A se vedea Războiul (decisisiv) de Independență. Istoria o spune, nu eu.

 12. Generalul Milley MINTE ! In momentul de fata nu „Ucraina se apara”, ci Rusia ! Si asta de luni de zile, aflata pe pozitii defensive si aparind teritoriile care-i apartin DE DREPT, cu populatii predominant rusofone de care de ani de zile criminalii de la Kiev isi bat joc.

 13. „Azi e alba, maine-i neagra, dupa cum dicteaza Fratele cel Mare…”

  NU, in fiecare zi este la fel, doar masutza se roteste cum vrea Bro, de aia jocul se numeste incorect politic Alba-Neagra.

 14. O tara, Ucraina, care cultiva pe toate canalele Simboluri ale Nazismului este ajutata cu zeci si zeci Miliarde de dolari de 40 de tari Occidentale ca sa omoare Rusia ca a invins o data Nazismul….Dorinta de revansa a Occidentului nazist, dar nici chiar asa..

 15. Obraznicia lui Zelek depaseste impertinenta.De unde isi trage curajul acest jucator de scenete? Cu acest discurs amenintator asociat cu victimizarea Ucrainei Zelek incearca sa-si formeze imaginea de Hristos al estului adica exact ce s-a intamplat cu miscarea evreiasca dupa razboi desi in cazul evreilor reparatiile cerute aveau oarecum sens .Zelek se hraneste cu ideea simbolului de luptator impotriva raului amenintand el insusi cu raul produs de o posibila revolta ucraineana in tarile gazduitoare.Nu e cam mult pentru tarile europene sa hraneasca un fals mesia al democratiei?Polonia s-a desprins din imbratisarea perfida de acum cateva luni cand se sugera ideea de disparitie a granitelor dintre cele doua tari vecine in numele iubirii reciproce atat de adanci!O tara cu mana intinsa are excedent bugetar si pune conditii altora pe plan existential pentru a-i umple continuu sacii cu bani.Ce s-ar intampla daca Ucraina ar fi puternica din punct de vedere militar?S-ar putea ca Ucraina sa nu se mai multumeasca cu recuperarea teritoriilor.Zelek nu poate iesi din scena decat in mijlocul unui haos european pe care il doreste.

 16. Prin 2012 economia rușilor „duduia”cum spunea nu demult despre economia romană un „erou” al muncii socialiste contemporane..daca rușii continuau vânzările de gaz prin nordstreemurile lor era să fie o Germanie și Europa puternica și o Rusie puternica..acum toții cu cur.’n drum..
  Cine ia angajat pe ucraineni sa participe la destrămarea Rusiei suferă de prostie…
  Avem mulți analiști dar toți sunt varza…încă atunci când SUA a început primăverile arabe ei nici în ruptul capului nu-si închipuiau că Europa va fi invadata de migranți…ce sa mai vorbim daca ei,anaListii NATO,nici nu-si închipuiau(poate știau dar se temeau să-l contrazică pe hegemon) ce îi aștepta începând înarmarea Ucrainei..rahatul mereu iasă la suprafață …discursul tupeu a lui Ciorba cu Berbok demonstrează,ca rolul nemților e de a finanța războiul SUA cu rușii…nicio îndoială… nemții iarăși sunt puși în poziția confortabilă pentru anglosaxoni…

 17. Prin 2012 economia rușilor „duduia”cum spunea nu demult despre economia romană un „erou” al muncii socialiste contemporane..daca rușii continuau vânzările de gaz prin nordstreemurile lor era să fie o Germanie și Europa puternica și o Rusie puternica..acum toții cu cur.’n drum..
  Cine ia angajat pe ucraineni sa participe la destrămarea Rusiei suferă de prostie…
  Avem mulți analiști dar toți sunt varza…încă atunci când SUA a început primăverile arabe ei nici în ruptul capului nu-si închipuiau că Europa va fi invadata de migranți…ce sa mai vorbim daca ei,anaListii NATO,nici nu-si închipuiau(poate știau dar se temeau să-l contrazică pe hegemon) ce îi aștepta începând înarmarea Ucrainei..rahatul mereu iasă la suprafață …discursul tupeu a lui Culeba cu Berbok demonstrează,ca rolul nemților e de a finanța războiul SUA cu rușii…nicio îndoială… nemții iarăși sunt puși în poziția confortabilă pentru anglosaxoni…

 18. @esoape…cu amenintzari cenzuristice nu ajungi departe…
  die gedanken sind frei…
  cam vrei sa faci politzia gindirii…deh…acu vad itzi convine
  stai baiete acasa cu aiurelile tale propagandistice

 19. Bună!
  America ce faci? Ține potaia obraznică in lesă !
  EUROPA TREZESTE-TE! Vezi ca potaia vrea sa muște in Europa!

 20. Ba Marchievici, nu-ti ajungeau „regulile partizane tacite”, ai trecut la MISTIFICARI pe fatza a propriilor citari din altii? Acum inteleg de ce te exprimi prin altii, cand iei cuvantul esti catastrofal!!! De ce pui in gura generalului american formularea de o MARSAVIE infernala a reporterului infam, RASPUTINOID? De ce adaugi alta RASTALMACIRE A REALITATII, cum ca Rasputin ar fi anexat
  Peninsula Crimeea intrucat NATO „promisese aderarea” Ucraina la organizatie? Ba, Marchievici, FUGA SLUGII MAIDANEZE INSCENATA de Rasputin si inlocuirea cu o NE-filosovietica a fost PRETEXTUL, iar razboiul din Estul Ucrainei a fost UN MACEL BOLSEVIC CIVIL al Coloanei Quintus/A CINCEA, SOVIETICA!!! Daca ARMATA UCRAINEANA EROICA NU STOPA INAINTAREA Armatei ROSII catre Kiev, Ucraina ar fi fost RESOVIETIZATA si INGLOBATA la URSS-Rasputin!!! Rezuma-te la citarea din altii pe model PROFI Marga…

 21. Numai unii babuini romanesti nu vad ceea ce era vizibil de la bun inceput si pana si americanii spun acuma.

 22. Americanii au recunoscut nu doar prin presă ci și din gura unui senator democrat, cum că scopul acestui proxirăzboi ruso american are scopul de a slăbi Rusia, de a distruge europa, nu doar prin imigrația islamistă și evident profitul prin vânzarea armelor și a gazului de șist.. plus

 23. Lucrurile sunt mult mai încurcate. Este un acord tacit între SUA și Rusia. La ambele le vine mănușă acest război. Americanii își vind gazul și îngenunchează Europa iar rușii vor lua ceva teritorii din Ucraina. Prigojin a spus clar că nu înțelege de ce rusia nu folosește tot arsenalul să învingă?! Oare de ce? 😆Dacă nu era războiul puțin era pa demult. Cu cît prelungește conflictul cu atît e mai sigur de poziția sa.

 24. Daca acesti criminali americani ,nu vor fi opriti in planurile lor ca sa inceapa un razboi impotriva Rusiei, punind Europa intr-un mare pericol ,va fi o catastrofa pt. noi toti. Guvernul Romaniei ,cit si ceilalti factori de mare raspundere ,au acum posibilitatea sa aleaga daca intradevar isi iubesc poporul ,tara si linistea ,sau vor neaparat sa ne arunce intr-un razboi impotriva Rusiei.

 25. @Ilenuța al’ Popa: Nu ai înțeles bine! Prin afirmația cântărețului cu drâmba proprie la pian că refugiații ucrainieni pot destabiliza țările în care sunt dacă nu primesc arme, confirmă că Ucraina este un stat terorist la adresa întregii Europe!!!

 26. „Rezuma-te la citarea din altii pe model PROFI Marga…”

  Autocitarea fara marcaje este plagiat !

 27. TOTUL ni se trage de la aceea fatidica data din august …cnad subteran (OPEC+) s-a hotarat ceva !
  De aceea ma intreb ce vor face „democratii” lui BIDEN la iarna …acum avand deja REZERVELE STRATEGICE DE PETROL consumate
  si prin asta incapabili de-a controla (contra OPEC+) pretul petrolului in USA
  distrugand-ul OPEC+izant pe BIDEN prin paguaba petrolist-colaterala a electoratului lui … TAMAN acum la sfarsit de mandat si prinsi in clestele propriei prostii in UKRAINA !
  HAHAHA 🤪!
  Mishteaux nu poate gresi ! V-am mai zis ! Deci sau e genial (cred!) sau are direct acces la sursa (nu cred, astept „octombriele” german 🤐😢!)
  AUD ?

 28. Cine-a incercat sa-l omoare in privat pe …SHOLZ ?
  Ce dracu pazeste BND-eaua = rahat nemtesc ? Ce se aude cu NORDSTREAM-urie ?
  Intreb pentru ca de reusitele CIA in Ukraina sunt lamurit ! [A reusit sa-si puna OPEC+-ul in cap , si „astia”au fonduri u ca ELECTRO-DOLLAR-istii 😉 = diferenta intre evreii lui Biden si evreii lui Trump e ca ultimii au bani kk-lau ! 😉
  MDA ! V-o spune un absolut INVIZIBIL anonim, telepatic:
  – BIDEN era demult OUT in acte ! 😉

 29. „Mitch McConnell, a mers și mai departe decât secretarul general al NATO și a spus că războiul servește interesele americane. ”Ajutorul pentru aliații noștri în fața agresiunii ruse nu este un act de caritate – este o investiție directă în refacerea arsenalului american cu arme americane produse de forța de muncă americana. Extinderea bazei industriei apărării pune America într-o poziție mai puternică pentru a depăși China”.”
  Vedeti mai de ce le-au strica nemtilor NORDSTREAM-urile pishanduse cu bolta americaneste pe nemtii „aliati”😁😁😁
  USA spune clar ce si cum = doar prostii nu vad colateralitatile !
  USA a bagat aliatul neamt in RECESIUNE pentru a se salva canibalizand UE-auza aliata !
  Nemtii au deja o vorba : „Fereste-ma Doamen de USA ca de dujmanii rusi ma feresc singura !” Hilar dar si putin nostalgic
  gandind ceau fost nemtii odata si ce „tacerea nordstreamista a mieilor” au ajuns ei azi ! 😀
  Sper ca evreii lui TRUMPO sa-i bata rau pe evreii lui Biden si sa fie pace !
  Prea sau dat in stamba ! Prea au distrus premeditat USA pentru a conduce in vremi de …TIPARNITA ! 🙁
  Daca-i aveam doar pe evreii lui Biden si evreii lui TRUMP n-ar fi existat istoric 🙁 LUMEA ar fi un al fel de IAD ca iadul ceremonios-obligat COMUNIST ! 🙁
  Norocul nostru e ca „astia” ciupilikatzi se bat cand nu se-nteleg la PORTOFET … acum USA tipareste dollari-de-hartie in ne-stiire … 🙁
  SHALOM! :*

 30. Calin Marchievici nu spunea discret ca in AUGUST va incepe APOCALIPSA ?
  APOCALIPSA cui … Caline ? Asa ca SHANDTAMAUA 😀 se surpa 😀 ACCELERAT ? ❤️
  Asa ca mishteaux nu poate gresi ? Asa ca BIDEN va fi impacientat si fiul sau im-parnaiat ? 🙁
  Greu va prindeti ca nu toti nu stiu ! 😉
  E OK ca Iohannis a zis ca „uite-o nu e” …
  USR e un partid de tradatori anti-romani … studiatii la radacina ! 😉 mai multe nu va zic inca…

 31. NO. S-O GATAT CU LIOTA,GASCA,MAFIA HOATA SI INCULTA,CU O ISTORIE DE NICI 300 ANI-COLONIE INGLIEJA,FURATA DE LA AZTECII-MEXICANI,PRIN CRIME SI DISTRUGE
  RI–LA 1770,UMPLUTA CU EMIGRANTI PUSCARIASI,CURVE,IDIOTI..GONITI DIN INGLEJI
  A,CA CIURUCURI ANIMALICE. ACUM,MAICA SI MAREA RUSIE=cea mai mare tara din lume,
  cam 3 americi si 2 ieurope=CARE NE-AU ELIBERAT DE 2 ORI. $$ 1/IN 1877,LA 9 MAI,DE SUB TICALOSII SI CRUZII TURCI,-care ne violau femeile si ne lua copiiiFURAU,OMORAU SIDADE
  AU FOC LA CASE. $$.2/.DE ALTI SALBATICI-GOTII,OSTROGOTII-alte animale…viitorii fasci
  sti criminali,cu 2 razb mondi-1916-1940,-LA 23 AUGUST 1944,-AZI,GHERMANIA-,care a dat za
  nge stricat lu ghitler,sasiului honis-hazna,marx si alti derbedei cruzi si razbunatori-SLUGA SI PRESUL AZMERICII SATANISTE.DECI..MAREA SI MAICA RUSIE NE-A ELIBERAT DE ORI .URA,URSS,URA MAREA RUSIE..FINAL,DE TOT.TRIO RUSIA,COREEA CHINA SI..INDIA,V-A FI CIMITIRUL CRIMINAILOR,CU 55 RAZBOAIE LOCALE DIN 1953-cand a ocupat coreea-,SI HRISTOS II VA TAIA CU SABIA DREPTATII SI ADEVARULUI UNIC.
  PIEI SATANA,APUSEANA. INTRA IN GROTA COSMOSULUI NEGRU.!!!!!!

 32. Mai terminati cu ghicitul si datul bobi!… Si cu presupusul ca Republicanii sunt mai buni decat Democratii! …Biden = Trump, acelasi drac. Republicanii = Democratii, acelasi drac, ambii vor distrugerea Rusiei…Biden, Trump vor binele pentru America, nu pentru alte tari. Biden si Trump sunt la fel de imperialisti. Salvarea NU vine din America….URSS invingea Nazismul si fara ajutor american..

 33. Prost-traci ceausisti AGENTI SOVIETICI, cat de fanatici puteti fi sa nu intelegeti ca MONSTRUL prezentat FARA NUME de Marchievici ca „reporter CBS” a emis DEJECTIA cu „razboiul prin procura” si nu generalul SUA? RASTALMACITORI ordinari conform logicii voastre
  strambe URSS-Rasputin A PORNIT AGRESIUNEA TICALOASA CONTRA STATULUI SUVERAN Ucraina „prin procura Chinei BOLSEVICE, a Corea de Nord BOLSEVICA si a „republicii islamo-bolsevice iran”? Stati calare pe milioane si nu va pasa ca Cominternul provoaca scumpiri uriase de ultima ora prin controlul combustibililor supunand POPORUL ROMAN la NOI SUPLICII? AGENTUL SOVIETIC ceausist „singur” s-a scapat in pampersi autodemascandu-se ca fiind si el Tica-Editat, ceea ce prin extensie inseamna ca si „parere” e Tica-Editat tomlin! Ne norocitilor, armamentele occidentale grele nu au ajuns nici azi in Ucraina dupa aproape DOI ANI de GENOCID SOVIETIC si
  STATELE CRIMINALE enumerate AU VANDUT URSS-Rasputin inca din 2022 ARMAMENT de SUTE DE MILIARDE DE DOLARI in contul FURNIZARILOR de PETROL si GAZE IEFTINE!!! Germania ILEGALULUI Schultz trimisese la sfarsitul 2022 CINCI MII de CASTI MILITARE!!!

 34. Trump nu va mai candida o data cu anuntul de renutare adus in fata natiunii de catre J.R.Biden ce va oferi SUA, in contrapartida , candidatura doamnei Michelle Obama ce va deveni primul Presedinte femeie din Istoria SUA.Joc inchis .

 35. Mishteaux va ante-zis si cand va incepe acest razboi prin procura (24 „joi”)
  si ca Putin va pierde (doar temporar) la jemekerie in Ukraina, LOCAL, pentru a castiga GLOBAL (vezi ce-icu pretul OPEC+ al petrolului care-l va bloca pe Biden, sa fie de 2-oua ori POTUS, oricum e un SENIL = n-o mai duce 4 ani ! 😐 )
  Mishteaux v-a mai zis (straniu: inca de-acum ani, inca din timpl cand marii sefi ai CIA si FBI semnau o hartie ca cum zice MISHTEAUX in cazul LAPTOPULUI studiat in Elvetia al lui HUNTER 😉 ) totul e pre-programat,
  SI ACUM in vremi in care din cauze pierdute USA e obligata la adevar va spune acelasi MISHTEAUX ca BIDEN chiar e OUT si ca romanii chiar trebuie, MACAR SUBTERAN ASCUNS🤐🤐🤐, sa va pregatiti de o noua domnie a MARELUI BLOND❤️❤️❤️ … ca indiciu ca stiu ce spun … doar atat:
  – ATENTIE la mega-catastrofa de la nemti in OCTOMBRIE (ei nici habar n-au ce deja li s-a copt ! 🙁 🙁 🙁 = Vai de BND !)
  PS: Nu v-a zis mishteaux si ceva despre BALOON-ul chinezesc si despre „ochii pe butelie” (suspect de concret si periculos de detaliata „operatia” , ante-calendaristic chiar ;)) ?
  E OK ca-n „3 septembrie” Romania s-a dovedit cu picioarele-n 2-oua luntrii …
  asta-i va scapa de la razbunari (russo-americane, PUTINST-TRUMPISTE) mai tarziu (pe noua vreme a lui TRUMP ❤️❤️❤️si 🙁 Victor-ORBAN😢😢😢 cand Romania va fi … „de caruta” in privinta PUTERILOR GARANTE ! 🙁 = nu va puneti TOATE ouale in aceasi cos … fie el bide ist !!!)
  Eu, „sub ochi lor” 🙁
  va spun 🙁 chiar daca in gura nu v-o bag (asta s-o faceti voi) v-ajut cu „sfaturi” prophetice 😉 ! 🙁 )
  SHALOM !

 36. in „14 august” si-a dat acordul la OPERATIA pretul PETROLULUI contra BIDEN ä
  Regentul MBS al Arabiei Saudite =
  @mishteaux nu crezi ca ante-sti cam multe ? 🙁
  Crezi ca OPEC+ (impreuna cu EVREII lui TRUMP) au puterea de-a tine piept si-i chiar invinge pe … EVREII lui BIDEN ?
  Intreb serios pentru ca vad ca nici n-au ridicat bine, peste PLAFONUL impus rusilor cu 50% pretul si USA bidenista in timp ce REZERVELE STRATEGICE cu care BIDEN mai controla/falsifica PRETUL-LA-POMPA in USA … tremura de frica
  consumatorilor DEPENDENTI rau-rau de gaolina americani !
  PS: N-a ante-zis mishteaux ca PUTIN va castiga GLOBAL pierzand la momeala: ukran-LOCAL ! 😀
  Daca vrei sa-i enrevezi rau pe americani = SA-I FACI PREMEDITAT🤪🤪🤪 SA NU TE VOTEZE 😉 😉 😉 … ridica-le pretul la pompa ! 😀 😀 😀
  BIDEN si-a consumat inainte de vreme „rezervele (strategice” = nu mai poate controla prin OFERTA pretul deci nu va fi ales pentru c-a ridicat pretul la POMPA (asta nu-i jocul doar al rusilor … e jocul subterna al unei FORTE egale = EVREII lui TRUMP ! Adio …NULAND ! 🙁 )
  SHALOM

 37. „Daca vrei sa-i enrevezi rau pe americani = SA-I FACI PREMEDITAT🤪🤪🤪 SA NU TE VOTEZE 😉 😉 😉 … ridica-le pretul la pompa !”
  Stiu rusi ce fac bangand tot OPEC+-ul in …BRICS …+
  ?
  Vi s-a ante-zis ca Putin pierde LOCAL pentru a castiga GLOBAL ?
  Nu-i un GENIU (fost la RAND Corpo, care-a ajuns de pomina 🙁 azi!) acest straniu misterios MISHTEAUX
  care daca n-a ghicit multe 😉 ce-a ghicit e straniu-periculos de punctual ? Chiar si ca aluzii, ce spune ‘mnealui ! 😛
  BLACK-ROCK a deja piedut in Ukra … 🙁

 38. Esop, rogu-te mult, înrolează-te în Ucraina și astfel să ne scutești de comentariile tale. Te-aș aprecia dacă ți-ai da viața pentru stăpânii tăi americani pe front și nu din spatele tastaturii. Eu nu vreau ca țara mea să fie aruncată în războiul americano-rus sau americano-chinez.

 39. BIDENISTI au o problema …’s incapabili sa vada-n viitor !
  daca anticipau ce-a urmat premeditat intre OPEC+ si BRICS+
  nu consuma deja „REZERVELE STRATEGICE DE PETROL” ale USA si mai putea controla prin ele (prin oferta) PRETUL la POMPA !
  OPEC+-ul din BRICS* ii are psihologic prin EMOTIA americanilor LA POMPA deja in buzunar pe bidenisti !
  Greaseala lor a fost ca l-au crezut e rus slab in timp ce rusl juca maskirowka si-i cucera GLOBAL in timp ce se facea ca pierde LOCAL ukran !
  USA a decazut total daca un nene ca MISHTEAUX ante-stia (verificabil din timp stia, SI INCA CATE MAI STIE ! 🙁 ) ca rusii NU vor fi invinsi si ca CONSUMAREA deja 🙁 a REZERVELOR STRATEGICE DE PETROL pentru controlarea pretului intern LA POMPA si multumirea temporara a electoratului yankeu …a fost precipitat pe SIGURA reusita a CONTRA-OFENSIVEI (ante-fasaite, spunea mishteaux) !
  E de rau ! ne conduc niste prosti … daca un clown ca MISHTEAUX (verificabil) stie PUNCTUAL din pe-timp mai multe decat „analistii” CIA ! 🙁
  Bine ca macar s-au trezit si romanii (vezi cazul „uite-o nu-i” 😀 !) in cele care vor urma …zic asta pentru ca daca TRUMP + ORBAN + RUSII contra ardelenilor … am c-am belito ca afghanii cand au fugit precipitat americanii de la ei 😛 ! 😀

 40. @ Charlie….Nazistul Charlie il injura pe domnul Marchevici ca ne traduce afirmatii Americane care ne spun ceea ce stiam demult si am scris de nenumarate ori aici …si anume ca …in Ucraina este Razboi prin Procura, Rusia – SUA. Cu mana de lucru ucrainiana….Chiar am scris si ca Amerecanii sunt ticalosi si lipsiti de fair play ca nu vin sa moara alaturi de rusi si ucrainieni pe campul de lupta…

 41. Mishteaux tristesse, trebuie să te contrazic, și să te iau de aripioare și să te readuc pe Pămînt. Putin nu.pierde doar local. Dacă pierde războiul din Ucraina, încrederea investitorilor în BRICS-UL lui de trei lalele se duce dracului, mai ceva ca în rublă ! Putin e credibil doar atîta vreme cît cîștigă,căci deja datoria Rusiei atinge și ea cote apocaliptice,și spre deosebire de americani, rușii nu.au înaltă tehnologie sau piață serioasă pentru produsele de calitate pentru a face profit din materiile lor prime. Între rușii asiatici și cei europeni este o prăpastie de dezvoltare de vreo cincizeci de ani, pe care banda lui Putin nu are cum să o acopere. Mai ales acum, după ce resursele materiale și umane s-au risipit în cel mai idiot război declanșat și purtat de ruși vreodată!
  Dacă Putin ar fi lansat spus în aplicare ideea BRICS ÎNAINTE DE A DECLANȘA RĂZBOIUL era altă chestie! Dar acum Rusia e cea mai perdantă din tot BRICS-ul,și pierde pe toate planurile.
  Soluția e foarte simplă: eliminarea fizică a lui Vladimir Vladimîrovici Putin de către agenții FSB patrioți, înainte ca dezastrul să devină inevitabil. Moartea lui Putin înseamnă salvarea Rusiei.
  Și nu-l văd bine nici pe el, nici pe sosiile lui!

 42. @Dan Doran Faptul ca solicitati un asasinat spune totul despe conceptia Dumneavoastra socio-politica. Iar sintagma „agenti FSB patrioti” e rizibila deoarece rusii isi definesc singuri patriotismul, nu trebuie altii sa ii invete, lucru valabil pentru orice popor.
  Si aveti grija sa sa nu se indeplineasca ce doriti: s-ar putea ca in locul lui Putin sa vina o persoana si mai dura nu o papusa manipulabila extern.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.