
Conflictul de interese reprezintă o problemă care strică până la rădăcină funcționarea instituțiilor statului român. Atunci când cele patru puteri ale statului sunt strâns legate printr-o rețea de interese personale, relații de familie și favoruri reciproce, nu mai putem vorbi de o guvernare transparentă sau de o justiție imparțială. În prezent, acest fenomen nu doar că este vizibil, dar este și profund înrădăcinat, iar efectele sale sunt devastatoare pentru întreaga societate. Funcționarii publici, care ar trebui să reprezinte interesul național, sunt de fapt prizonierii unui sistem care îi ține captivi într-o cârdășie toxică. Instituțiile statului, în loc să garanteze drepturile cetățenilor, devin instrumente ale unor grupuri restrânse de interese.
Este imposibil ca statul să funcționeze în mod corect când instituțiile sunt incapabile să-și clarifice relațiile interne și să elimine conflictul de interese. De la judecători și procurori până la funcționari de rând, conflictul de interese este o problemă care afectează întregul sistem. Acesta nu este doar un simplu abuz, este o criză instituțională de proporții, care subminează statul de drept și încrederea publicului în capacitatea instituțiilor de a acționa în mod just și transparent. Este revoltător că acest subiect nu a fost tratat cu seriozitate și că nu s-au luat măsuri clare pentru eliminarea acestor practici.
Neclarificarea conflictului de interese la nivelul statului român nu face decât să adâncească și mai mult criza în care se află instituțiile publice. Acestea nu sunt doar ineficiente, dar sunt și vulnerabile în fața manipulării și corupției. Problema trebuie tratată cu urgenta maximă, iar cei care fac parte din această rețea de interese trebuie eliminați din sistem. Oricare funcționar public care nu poate dovedi că acționează într-o manieră imparțială și în interesul public trebuie să fie imediat exclus din sistem. Măsurile trebuie să fie clare și aplicate fără echivoc, altfel riscăm să pierdem complet încrederea în autoritățile statului.
Este vremea ca România să înfrunte realitatea acestei probleme și să își regleze urgent acest viciu structural. Conflictul de interese nu poate fi tolerat nici măcar un minut în plus. Instituțiile statului trebuie să devină din nou funcționale, iar transparența și responsabilitatea trebuie să fie fundamentele unui nou sistem public. Altfel, vom continua să asistăm la o agonie instituțională ce pune în pericol întreaga societate .
UN mic exemplu ! CCR judeca litigii de pensii speciale , desi membrii CCR sunt pensionari speciali !!! Urias conflict de interese , uriasa incompatibilitate ! Ministrul de finante , Ministrul de justitie , de ce nu iau atitudine , de ce nu ataca aceste hotariri ticaloase – sunt cai extraordinare de atac atit in tara cit si in UE ? Raspuns : Pt. ca sunt in cirdasie !Felicitari , dle. Vieru !
E deja în pericol funcționarea statului român și încrederea distrusa total în ceea ce înseamnă instituțiile statului român care te fura prin legi cu dedicație.
Despre ce revenire vorbesti Aiurila? Adica in cei 35 de ani a fost vreo democratie? Intotdeauna totul a fost controlat
si dirijat, inclusiv voturile romanilor. Ti s-a vandut doar iluzia democratiei.
Ha, ha! Io sper că C’olacu să rupă jurământu‘ tăcerii ș’ să-i dia-n gât pi bandiț’! ‘I sângura lui șansă să schepe, altfel iel va hi sacrificat di Sistem fi’ncă-i cel mai cinstit da’ ș’ mai prost dintră iei…
Solutia este revenirea urgenta la democratie. Chiar credeti ticalosilor ca se mai poate continua asa? Chiar credeti ca daca vi-l impuneti in mai pe Cacarau sau Plicusor sau chiar Bolovan, lumea o sa aseze linistita la locurile ei? Chiar asa tembeli sunteti? Chiar nu intelegeti incotro merge lumea? Acuma vad ca vreti sa sacrificati chiar si perteneriatul cu SUA numai sa va pastrati privilegiile sau mai bine zis libertatea? Oricum acolo veti ajunge, mai devreme sau mai tarziu.
Nu spune nimic nou. Soluția, urgenta, nu decenii, care e?
Solutia ff urgenta este una singura: curatirea Romaniei la varful ei central si la nivele locale de mafia securisto-sorosista care a acaparat puterea totala pentru ea dupa lichidarea rapida a lui Ceausescu. Cei care au tradat atunci si-au dat mana (de nevoie) cu agentii lui Soros din exterior si din interior pe care de fapt ii stiau dinainte.