Conflictul Ucraina – Rusia, ”similitudini” în R. Moldova

Ministrul german de externe Annalena Baerbock consideră că evoluţiile recente din Republica Moldova le reflectă pe cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia din urmă cu câţiva ani, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea, informează dpa.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce conducătorii pro-ruşi din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au cerut Rusiei „protecţie”, potrivit informaţiilor apărute în presă.

Un congres al regiunii separatiste nerecunoscute la nivel internaţional, care se învecinează cu Ucraina, a votat miercuri în favoarea unei rezoluţii în acest sens, a informat presa de la Chişinău.

Potrivit rezoluţiei, Transnistria doreşte să se adreseze Consiliului Federaţiei Ruse şi Dumei de Stat „cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Ce aşteaptă exact Tiraspolul de la Rusia nu a fost clar imediat.

Şefa diplomaţiei germane a făcut joi paralele cu evoluţiile din estul Ucrainei din urmă cu câţiva ani, când minorităţile au fost instrumentalizate de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei în 2022.

„Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, a afirmat Baerbock. Ministerul este de mult timp conştient de destabilizarea R. Moldova din exterior, a adăugat ea.

Baerbock a subliniat că doreşte să sprijine R. Moldova în dreptul ei la integritate teritorială.

În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea după ce a organizat un referendum în care cetăţenii au fost întrebaţi dacă doresc să adere la Federaţia Rusă. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

28 de Comentarii

 1. Nu exista nici o similitudine.Transnistria nu a fost istoric in componenta Moldovei, desi au existat vorbitori de limba romana in tinutul dintre Nistru si Bug. Statistic Transnistria este locuita majoritar de rusi. In conjunctura actuala
  rusii o pot revendica strategic doar pentru a-si justifica ocuparea sudului vechii Basarabii si a avea astfel acces la rusii din Transnistria. Moldova trebuia sa renunte la Transnistria inca de cand si-a declarat independenta si a avut astfel numai necazuri. Daca puneau gardul pe Nistru atunci cu siguranta ca transnistrenii ar fi vorbit altfel. Dar nevoia de energie i-a tinut la mana acestora, mai ales ca Romania doar a strigat demagogic ca ii ajuta, in realitate ajutorul a fost intotdeauna simbolic. Curentul electric venea din Transnistria iar gazul din Rusia tot la interventia Transnistriei.

 2. Proasta asta de ministereasa încearcă să „justifice” e o noua zonă de conflict care nu exista

 3. Această t.o.o.t.ă uită că Germania a garantat MINCINOS Acordurile Minsk.
  Uită ce au făcut neo-NaZiștii Urcaci Rusofonilor după Maidan.
  ȘI nu numai Rusofonilor !
  STIE t.o.o.t.a că in Urcaca au fost desfiintate școlile Românești prin Legea Educației (art. 7) ? Știe t.o.o.t.a că preoții și călugării Români din Urcaca sunt persecutați și bătuți fiindcă slujesc in Românește și nu in „limba Urcacă” ?
  T.o.o.t.a să INTOARCĂ foaia cu 360 grade, măR🤣g…

 4. Acesti minacatori de mamaliga ultima natiune a eurlopei trebuie sa stie ca Transnistria nu este a lor si speram ca vine tavalugul cu hipersonice si zircoane peste ei SLAVA MAMALIGA

 5. @ 06.45: D.p.d.v. istoric, Crimea a fost a tatarilor dar acum o revendica rusii. Daca te uiti pe harta Federatiei Ruse vei observa ca sunt destul de putine teritorii pe care rusii le-ar putea revendica ca fiind cu adevarat ale lor. Marea majoritate sunt din cuceriri urmate de schimburi de populatie. Cum explici ca in Transnistria sunt rusi fara nici o legatura directa cu teritorii ruse.
  Problema este alta: mai fiecare tara are la granita minoritati nationale ale vecinilor. Singurul lucru care se cere este respectarea drepturilor acestora cum si lor li se cere respectarea legilor din tara respectiva.

 6. Daca societatea occidentala neonazista nu recunoaste referendumuri, asta nu inseamna ca acestea sunt ilegale !!!
  Similitudinea dintre Ucraina si Rep.Moldova consta in interzicerea drepturilor minoritatilor…
  Madam nemtoaica este inca o dovada ca suntem condusi de imbecili !
  Slava Z !

 7. Eu zic ca e vremea ca politrucii europeni sa se trezeasca. La o demonstratie a agricultorilor polonezi a aparut o lozinca care a inceput sa tradeze faptul ca politicienii europeni si popoarele pe care le conduc sunt in totala disonanta.
  ia uitati-ba ce aparea pe un banner polonez

  „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!”

  Culmea este ca aceasta lozinca apare in Polonia cea mai belicos antirusa dontre tarile europene.

 8. rusofilii si rusofilele care-si cauta de treaba pe aici, le recomand sa se ridice din genunchi si sa inchida gura, sa ne incheiem si noi la pantaloni.Mutati-va la stalpul infamiei.

 9. „Aceste declaraţii au fost făcute după ce conducătorii pro-ruşi din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au cerut Rusiei „protecţie”, potrivit informaţiilor apărute în presă.”

  În plus, au fost făcute apeluri către Secretarul General al ONU, OSCE, Parlamentul European, Adunarea Interparlamentară a țărilor CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Acestor organizații li se cere să țină sub control Chișinăul, care încalcă grav drepturile și libertățile locuitorilor, provocând astfel o escaladare a conflictului. Tiraspolul își demonstrează, de asemenea, disponibilitatea de a reveni la dialogul pașnic.

  Regimul de la Kiev are mare nevoie de muniție. Este deja clar că Occidentul colectiv nu este capabil să stingă foamea de obuze, dar Kolbasna poate contribui la aceasta.

  Distrugerea depozitului ar putea provoca o catastrofă uriașă, ale cărei consecințe ar fi resimțite în toată Europa. Conform calculelor preliminare, în cazul unei explozii, raza undei de șoc va fi mai mare de 50 de kilometri, iar dimensiunea craterului va fi de 1,5 kilometri. Puterea cutremurului va fi de aproximativ 7,5 puncte.

 10. Terminati-o cu faptul ca Rusia a anexat ilegal Crimeea.
  Crimeea a apartinut Rusiei din 1783.
  Pe de alta parte, tot teritoriul Ucrainei a apartinut Rusiei si Rusia a avut, candva, capitala la Kiev.
  Ucraina a fost creata de Stalin, la cererea lui Lenin, ca RSS Ucraina parte a URSS.
  Crimeea a fost data in administrarea RSS Ucraina de catre Hrusciov, prin 1969 daca nu ma insel.
  Pe de alta parte, Ucraina, detine ilegal teritorii romanesti in baza pactului hitleristo-stalinist, Ribentrop-Molotov.
  De asta nu vorbeste nimeni?

 11. Iar s-a întors la 360 de grade ministresa asta. Pur și simplu nu mai știu cum să susțină conflictul în fața propriilor popoare și inventează zilnic alte motive. Nu mai răscoliți „cuibul de viespi” și sigur nu veți mai fi întepați.

 12. Aiurea . Se știe și devine din ce in ce mai apăsat recunoscut cum că nu rusul e agresorul in cazul ukran,.. A fost o agresiune armată a ukranului contra minorități ruse din ukraina, care a durat opt ani cu provocarea neincetată a rusului spre a intra inspre apărarea rușilor agresați.. De ce azi se uită cu nonșalanță de cei opt ani de război cu repetatele incălcări ale acordului de la Minsk ?? De era cinstit ukranul și licuriciul acest război nu era.. Evident s-a vrut și se vrea escaladarea lui,. Vezi acu ce măgării a scos pe gură macron franțuzul,. Cui nu-i este clar ?

 13. Un scenariu arhicunoscut. Urmeaza ca Maia Zelenskaia sa ceara ajutorul prin vest, clipuri cu tinere sexy si titlul „I am a Moldovan”, mii si mii de arme livrate statului-candidat la Eurovision, poze in ziare cu Putin zambind mefistofelic iar pe fundal o ciuperca nucleara, inca niste imprumuturi la CREDITORII GENEROSI ca sa fie platite toate acestea din banii contribuabilului european, isterie, urgenta si renuntare la drepturi civile…
  Oare unde am mai vazut asta?!

 14. @Valter Cojman: si inainte de 1783 a apartinut Turciei iar inainte Hoardei de Aur.
  Pe vremea lui Burebista Dacia se intindea peste Ungaria si Bulgaria. Ce facem acum? mergem peste ei sa ii trimitem inapoi in Mongolia? ( nu ca m-ar deranja prea tare sa ii trimitem acolo pe cei care se declara urmasii hunilor).
  Kievul este numit capitala Rusiei Kievene de rusofoni care astfel doresc sa isi justifice pretentiile teritoriale si nu ar putea accepta ca ucrainienii au format un stat inaintea lor.
  Suntem in secolul 21 si vorbim de tari suverane cu teritorii recunoscute de organisme internationale: O.N.U, O.S.C.E., U.E etc.
  Si Rusia detine teritorii in mod ilegal: Insulele Kurile, Kalinigrad, si cred ca mai sunt si altele. De ce nu vorbesti de ele?

 15. Marlanului muscal nu-i trebuie cine stie ce motivatii savante ca sa invadeze Moldova. Le este de ajuns cererea de ajutor a separatistilor transnistreni, echivalenti cu separatistii din Donbas si astfel interlopul kremlinez zice ca are legitimitatea invaziei.
  La fel au facut rusolacii si cand au invadat Ungaria si Cehoslovacia: tot pe baza unor scrisorele (,,cereri”!) a unor lepre, i-au invadat ca porcul in rasaduri.

 16. Baerboacko, înverzito, da’ de ANULAREA DREPTULUI LA LIMBA MATERNĂ RUSĂ minorității ruse (38% !) din Ukraina nazistă a anilor 2014-2015, după LOVITURA DE STAT dată de C.I.A. pe banii (5 miliarde de koko – a zis Nuland, nu io!) $$oroșului, stăpînu’ tău, ce ne poți spune? Da’ de discursu’ lu’ măscăriciu’ ciukalatier pus de C.I.A. prezidel la Kiev, Porcoșenko, a’ci mai-jos, ce ne poți spune?
  https://ok.ru/video/3943487769196
  Că suntem tare curioși! Nu-ți seamănă cu discursurile ce acum programează și justifică GENOCIDUL din Gaza? …mie, DA……[Rumburak]

 17. Nu există nici o similitudine. Putoarea globalistă Annalena minte și când respiră.

 18. leana,asta,sau cum o mai cheama, o fi citit fo`data o carte de istorie?! toate farfuzele, odata ce sunt numite intr-o dregatorie cred ca ceva le-a straluminat viata anozsta…o

 19. @ Bă, nu ați găsit bă și comentarii nepublicate, cu Israela Vodovoz și Mihai Șora, ? ?

 20. @ „Adrian”, 01 mart. 2024 la 9:56
  „Si Rusia detine teritorii in mod ilegal: Insulele Kurile, Kalinigrad, si cred ca mai sunt si altele”…
  Copil Minune, „Kalini’grad” a fost CEDAT de Germania, U.R.S.S.-lei lu’ Stalin, p’în tratatu’ de pace dîn 1946! Dacă ai sekele pisikologhice aneksioniste pă tema lui, le discuți cu CAVALERII TEUTONI dă la 1300! Dobitocule.
  Pui întrebarea „De ce nu vorbesti de ele?”… Da’ de ce nu vorbești tu de Kosovo, a’ 52-lea stat a’ S.U.A. în ciuda Rezoluției clare a O.N.U.? …sau de Alsacia și Lorena, Donbass-ul Germaniei!? …sau de embargoul TOTAL amerloc, ILEGAL, impotriva Cubei,
  https://www.youtube.com/watch?v=xpRgR-tZEpk&list=PLC460830FB5EAB9D4&index=2
  aplicat din 1960 (pentru ce motive? că le-a închis Fidel Castro Ruz bordelurile și cazinourile ILEGALE din Havana, mafiei moștenitoare directă
  https://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_child_prostitution_ring_allegations
  lui Al Capone, cu control total în Senatul de la Washington?) pînă azi!? 63 de ani! …papagal $$oroșizd CARE EȘTI……[Rumburak]

 21. Astia din Vest nu stiu altceva decit sa provoace Rusia. Putin nu va alipi nicio regiune cu doar sub 30% rusi..

 22. Cultura, inteligența și intuiția femeilor a fost din totdeauna de luat, și au fost luate în seamă. Dar ce catastrofe de femei habarniste, dar belicoase populează politica Europei în ultimii ani, ca ministtre al Armatei, prim ministru sau Președinte culminând cu Ursula von der Leyen este de neînțeles și foarte grav. Unde au găsit germanii o Annalena Baerbock, un fel Luminița O., să o pună le Externe când nu înțelege nimic din ce face Tiraspolul și mai și răstălmăcească îngrijorarea acestora dată se masurile ostile economic impuse de Moldova-Maia Sandu acestei regiuni artificial Sovietice, în prezent separatiste?

 23. Ca evreu imi fac sincer griji
  stiind cine conducea economic Germania in timpul Republici de la WEIMAR
  si cata ura impotriva evreilor explodata POLITIC prin HITLER a urmat acestei URI …simtite organic de nemti
  o ura pe o CLASA care etnic o ducea vizibil mai bine … 🙁

  Imi fac griji vazand inspre ce acceleram azi ca vor urma …dupa nereusite a la „PRIMAVARA ARABA” , „SYRIA”, „AFGHANISTAN” ,
  ” U K R A I N A ” unde multi bogati ne-evrei ai lumii au fost amagiti sa investeasca multi-miliarde
  acum 🙁 trisst pierdute russnacilor !

  Imi fac griji de razbunarea pe evreii a celor care-au pierdut AVERI in proiectul ukran !
  NULAND ne-a facut de kko !
  Nu trebuie sa fi PROPHET ca mishteaux ca sa vezi URA fundamentala pe EVREI care-a urmata EXCESELOR celor la guvernare (si) in timpul … GROAZNIC …pentru nemti al REPUBLICII de la WEIMAR 🙁 !

  la fel azi … nebunia cu care nu se vad NEMULTUMIRILE sociale in PERSEVRENTA …recuperarii INVESTITIILOR UKRANE
  va duce la POGROAME … deja ISRAELUL isi da vizibil foc la valiza ! Iar ne va bate SAVAOT ! 🙁

  SHALOM !
  [cand se vor intampla tragedii va fi intrebarea: DE ce nu ne-am oprit la timp ! CICLICITATI rau-istorice ! 🙁 ]
  IQ>145 ! Putini vad ce vine -> „NINGE PE FED!” 🙁

 24. Iti imaginezi ca pana si FUNDATIA CLINTON
  a deja pierdut multi-miliarde in UKRAINA ?
  🙁
  WW3 (si grav „noua” [SHALOM!] …razbunarea „investitorilor” ramasi cu banii dati insa „LEBENSRAUM”-ul pierdut rusilor 🙁 !)
  DE CE TREBUIE SA NE FACEM CICLIC URATII LUMII ?
  De ce nu putea fi ISRAELUlo mai calm si mai intelept ? !
  DE CE LACOMIA asta proprie noua … de satisfacut IMEDIAT, PE MOMENT ?

  SHALOM … evreilor de treaba ! NU E BINE INSPRE CE MERGEM !
  SE VORBESTE SERIOS DE ATOMICE la NIVEL INALT ! (de mult nu mai e gluma … !)

  Pierd („ei”) DOLLAR-ul si cad banci mari 🙁 !
  (se deja stie ca ce-a fost re-gandit ACUM: „celor prea mari pentru a nu fi lasati sa falimenteze” nu v-a reusii ! URAGANE in EUROPA! 🙁 )

  IQ>145 🙁 … Tri$$tese !

 25. ministreasa asta a nemtikor e singura care-a reusit sa-l contrazica pe GAUSS (matematicianul ala cu CLOPOTUL)
  pentru ca:

  – Rasucindu-se 360° sa merga in alta directie decat cea inaintea rasucelii ! 😮

  Asta n-o pot muuulti ! (nici macar GENIALUL mishteaux !)

  BARENBOCK 360° … ii spune celebrei Duoamne (cu masterul facut fara bachelor la o moara-de-diplome-n UK !)
  Nu ca mishteaux 2-oua doctorate pe bune si … totusi anagrammat ! 😐
  SHALOM !

 26. E istoric adevaracios ca pe timpul REPUBLICII de la WEIMAR
  functiile guvernamentale teutone
  erau in mana evreilor …6 milioane
  ulterior ucisi cu bestialitate, fara mila si fara motiv
  de nemtii iMBUIBATI ?

  🙁

  SHALOM ! Pe multi i-as trimite pe banii mei, la hotel de 3 stele in vizita
  la MUZEUL HOLOCAUSTULUI din USA … ca pe azi-renegatul PSD-ist: SHOVA ! 😐

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.