Ministrul creează confuzie printre greviști

Aproape 87% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei au continuat marţi protestul, informează sindicatele din învăţământul preuniversitar, printr-un comunicat.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispoziţiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieşit că astăzi, 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei. Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă”, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii solicită Guvernului reluarea urgentă a negocierilor, „în interesul sistemului de învăţământ”.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a susţinut marţi, într-o conferinţă de presă, că peste 15.000 de persoane din domeniu, dintre care 10.000 de cadre didactice, au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei care prevede majorări salariale.

Potrivit ministrului, la nivel naţional în peste 1.000 de unităţi de învăţământ nicio persoană nu face grevă. Deca a mai spus că vor fi reluate miercuri negocierile cu federaţiile sindicale.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a precizat că datele făcute publice privind personalul din învăţământul preuniversitar participant la grevă au rezultat din centralizările primite de la inspectoratele şcolare judeţene/ al municipiului Bucureşti, în urma raportărilor unităţilor de învăţământ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

 1. angajati din invatamant care sunt in sindicat si au semnat sunt 134.007X100/86.93=154.155 Din aceste persoane 15.000 au renuntat, deci 10%…

 2. Guvernantii vor sa sparga greva cu manipulari. Profesorii sa stea uniti! Nu este cazul sa se lase intimidati de un numar foarte redus de parinti ce-si exporta odraslele in strainatate „la produs”. Acest parinti sa intelega ca daca scapam de mafioti vor avea o batranete decenta in Romania. De obicei odraslele europenizate ii infunda intr-un azil dupa ce le-au vandut casele ca sa-si cumpere o debara pe post de „apartament” in saracia cu staif dintr-o tara bolsevica ca Danemarca sau Germania sau Olanda, de Austria sa nu mai vorbim!

 3. Nu inteleg de ce parintii nu sustin greva profesorilor ( mai putin parintii cu bani care vor sa isi trimita anul acesta copiii la studii in strainatate – ei sunt cei mai vocali impotriva grevei). Credeti ca minciunile unui ministru (navalist de profestie) care nu are nici o tangenta cu invatamantul va rezolva situatia creata de securistii de la putere. Cum putem avea un guvern si un idiot de presedinte care plateste miliarde pe vechiturile altora ( vorbim de fierul ruginit cumparat pe post de armamament) si nu aplica legea , unde sunt cei 6% din PIB alocati in invatamant ? Sa terminam cu minciunile astia de sunt azi in parlament si guvernare trebuie sa se care , sa ii ia si pe AUR si USR cu ei – ne-am saturat de emanatii servicii lor secrete au distrus societatea din Romania . Politicienii de pe „sticla” sa se care , au facut destul rau pana cum , nu vrem sa ii mai vedem.

 4. Deci ministra Deca minte ca profesorii s-au lasat pagubasi…15.000 dintre ei au renuntat…si stau acasa.Cu asa o ministra…tot inainte !

 5. Nici parintii, nici elevii dar nici cadrele didactice nu vad executia elevilor, a invatamantului romanesc prin siluirea si saracirea cadrelor didactice dar si prin manipularea elevilor si parintilor contra cadrelor didactice! 1. Elevii nu pot da examenele, nu pot beneficia de transport si invatamant gratuit. Doar 1 elev trebuie sa performeze ca sa se laude hoiturile politice cu unicul. 2. Profesorii nu au ce trebuie-nu le e asigurat de guvernul roman necesarul pentru a educa si invata elevii, zilnic au grija zilei de maine din cauza veniturilor mizerabile si nu mai pot gandi si analiza sau performa la clasa! Asadar, elevii si parintii sunt nemultumiti de….guvern, cadrele didactice nemultumite de…guvern, de ce nu sar la gatul guvernului care isi bate joc de scoala romaneasca anihiland-o? De 33 ani se chinuie sa distruga scoala romaneasca si vor reusi prin manipulari si munciuni, pentru ca, dorectia minciunilor este aratata spre altcineva decat guvernul roman!

 6. Această Soroista Incompetenta Deca trebuie să-și dea demisia și înapoi la vapoare

 7. Regele, Biserica și Școala, cei trei inamici ai Ocultei mondiale de pe la 1800 și…

 8. Se vede cu ochiul liber că la Cotroceni exista un cuib de sorosisti care reprezintă pepiniera guvernamentală. Asta cu scoaterea de la guvernare a usr -istilor e praf in ochii proștilor. Sunt infiltrați peste tot și pândesc după colț!

 9. de ce salarii marite bai bibanilor? ca va bateti joc de scoala si de elevi? ca intrati iaraSi in vacanta pt 3 luni, dupa ce ati stat 1 luna in greva? ca nu va tineti orele, dar dati meditatii pe bani grasi? LA MUNCA, NU LA INTINS MANA!!!

 10. amuzanta postarea de la 08:16

  de scoala si de elevi isi bat joc cei care iau decizii in aceast tara prin subfinantare, prin hotie, prin minciuna, prin incapacitatea de organiza acest domeniu.

  la munca, nu la intins mina este de fapt un indemn adresat guvernantilor…

 11. A curs multa cerneala in trei saptamani, dar este trist faptul ca nimic nu se va schimba: sistemul innvechit si nu numai in Ro, salariile profilor, interesul elevilor, programe prafuite! Traim in era digitala , dar nimeni nu vrea sa accepte; ce sa ne modernizam, ramanem pe vechi, ca e comod, caldut!

 12. Ligia Deca s-a folosit de o tehnica nazista pentru a dezbina profesorii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.