Consiliu JAI.  Kovesi își prezintă bilanțul   

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reunește azi și mâine la Luxemburg, principalele subiecte de pe ordinea de zi fiind spațiul Schengen şi Pactul pentru migraţie. De asemenea, se aşteaptă adoptarea de concluzii pe teme precum drepturile fundamentale sau combaterea traficului de droguri. Șefa Parchetului European, Laura Kovesi, va prezenta un bilanț al activității procurorilor europeni.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se va reuni în zilele de 13 şi 14 iunie 2024, la Luxemburg, principalele subiecte pe ordinea de zi fiind Schengen-ul şi Pactul pentru migraţie. De asemenea, se aşteaptă adoptarea de concluzii pe teme precum drepturile fundamentale sau combaterea traficului de droguri. Alte subiecte discutate sunt combaterea abuzului sexual asupra copiilor, combaterea traficului de droguri, combaterea corupţiei, drepturile fundamentale sau stadiul lucrărilor Parchetului European etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, Comisia îşi va prezenta, la 13 iunie, Pachetul Schengen 2024 privind starea spaţiului de liberă circulaţie. Miniştrii de interne vor defini apoi „priorităţile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025”. Se aşteaptă ca la 40 de ani de la crearea spaţiului Schengen, miniştrii să aprobe Declaraţia Schengen, cu angajamentul de a se asigura că spaţiul de liberă circulaţie va funcţiona în continuare în funcţie de provocările actuale şi viitoare. În context, miniştrii vor face un bilanţ al implementării interoperabilităţii sistemelor sale informatice pentru combaterea criminalităţii şi securitatea frontierelor. Sistemul de intrare/ieşire (EES) – un sistem informatic automat pentru înregistrarea resortisanţilor ţărilor terţe care călătoresc în scopul unei şederi scurte – va fi lansat în toamna anului 2024. La 24 mai 2024, Consiliul a aprobat Codul frontierelor Schengen, ce introduce posibilitatea adoptării de măsuri la nivelul UE care să restricţioneze accesul resortisanţilor ţărilor terţe în UE, în cazul unei urgenţe de sănătate publică de amploare. Regulamentul intră în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind direct aplicabil în ţările UE.

Cu privire la migraţie, discuţia din 13 iunie are loc în contextul în care, la 14 mai 2024, Consiliul a adoptat Pactul privind migraţia şi azilul, o reformă cuprinzătoare a cadrului juridic al UE în materie de azil şi migraţie. Statele membre au la dispoziţie doi ani pentru a pune în practică setul respectiv de norme.

Tot la 13 iunie, în sesiune publică, preşedinţia Uniunii îi va informa pe miniştri de interne despre stadiul lucrărilor privind o propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere de act legislativ al UE ar impune companiilor de internet obligaţia de a alerta autorităţile cu privire la cazurile de abuz sexual online asupra copiilor detectate pe platformele lor. Un centru al UE a cărui înfiinţare este planificată ar urma să sprijine autorităţile care acţionează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor şi ar urma să colecteze şi să facă schimb de expertiză şi de bune practici în materie de prevenire şi de sprijinire a victimelor.

La 13 iunie se aşteaptă adoptarea de concluzii privind un raport publicat de Europol în aprilie 2024, care cartografiază reţelele infracţionale cu grad ridicat de risc, după ce preşedinţia va prezenta un raport cu privire la progresele înregistrate în combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate.

În cea de-a doua zi a reuniunii, la 14 iunie 2024, preşedinţia UE va urmări să obţină un acord referitor la un mandat de negociere (abordare generală) în ceea ce priveşte o directivă privind combaterea corupţiei. Propunerea, care modifică şi actualizează legislaţia actuală a UE cu privire la aceste aspecte, se bazează pe trei piloni principali: prevenire, detectare şi sancţiuni. Noutatea sa principală constă în faptul că, pentru prima dată la nivelul UE, aceasta reuneşte, într-un singur act juridic, norme privind corupţia în sectorul public şi în cel privat.

Tot la 14 iunie, cu privire la drepturile fundamentale, se aşteaptă ca miniştrii justiţiei să adopte concluzii privind consolidarea şi protejarea dezbaterilor democratice libere, deschise şi în cunoştinţă de cauză. Concluziile urmează să se axeze pe importanţa libertăţii de exprimare şi de informare – care se află sub presiune din cauza intensificării discursurilor de incitare la ură şi a dezinformării – şi amintesc rolul important pe care îl joacă organizaţiile societăţii civile, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului în protejarea şi promovarea libertăţii de exprimare şi de informare. În context, preşedinţia va prezenta şi un raport intermediar privind punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul, la care UE a aderat în 2023.

Anterioara reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a Uniunii Europene s-a desfăşurat la 4-5 martie 2024. S-au aprobat concluzii pe tema raportului anual pe 2023 al Comisiei Europene privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale în UE: protecţie juridică şi un acces la justiţie efective. A fost prezentă şi Sirpa Rautio, directoarea Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Vai, ce m-am speriat! Sper să fie bine la bilanț, să nu ne-o trimită înapoi.

  2. Carcotasule, n-ar fi de mirare dupa ce a fluierat in biserica si s-a legat de Ursula si de Pfizer.

  3. Cand te uiti cat i-au crescut falcile, te convingi suficient de mult ca Luluta a muncit pe branci la Bruxelles si ca a asudat din plin de la atat efort.
    Sa se intoarca_cand oi chema-o eu……[Rumburak]

  4. e anormal ca acest specimen sa se ocupe de justitie… propria sa natura este corupta de vicii, traume, ego… ca orice individ slab, fara capatii, cauta sa aceeada in functii de decizie…

  5. As fi foarte curios sa citesc ce a scris madam Kovesi in bilantul ei,ca de facut ceva foarte spectaculos ,nu a facut ,a cam pierdut timpul de pomana.Asta se poate vedea si dupa kg. care s-au depus pe ea ,arata foarte sexy.

  6. Dansa este codoasa,patroana care a infiintat ” unitatile de elita ” marca Portocala intinsa pe tot cuprinsul Patriei.Partenera de nadejde a lui Coldea,semnatara protocoalelor. A fost cocotata, impinsa de buci la UE de catre madam Merkel si ” Piele lunga ” din vaful dealuilui..Cu scopul de a tine de sase la megajafurile de miliarde de Euro comise la varful UE.

  7. Laura Kovesi, va prezenta in limba engleza un bilanț al activității procurorilor europeni. Superb….Absolut superb! Abia astept sa o aud pe Kövesi recitand în limba engleză! Nimic nu este mai înălțător ca vorbirea în engleză a domnișoarei Kövesi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.