Consiliul Investitorilor Străini, nemulţumit de măsurile Guvernului

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), care reuneşte companiile cu capital străin din România, a criticat Executivul pentru adoptarea OUG 186/2022 care cuprinde măsurile din domeniul energiei.

„Europa se confruntă cu o criză fără precedent în domeniul energiei, principala provocare fiind găsirea acelor măsuri echilibrate şi instrumente care să asigure soluţii viabile şi durabile care să susţină toţi actorii, să reducă presiunea costurilor şi să protejeze consumatorii vulnerabili. În acelaşi timp sunt necesare investiţii importante în sistemul energetic pentru a asigura securitatea şi independenţa energetică în viitor. Un criteriu vital pentru marii investitori rămâne stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa cadrului legislativ aşa cum rezultă şi din cea mai recentă ediţie a Business Sentiment Index (BSI) publicat de Consiliul Investitorilor Străini. Acest criteriu nu a fost respectat în ceea ce priveşte măsurile luate de România în domeniul energiei, majoritatea acestora fiind adoptate în 2022 prin Ordonanţe de Urgenţă fără timpul necesar de consultare cu părţile implicate. Cu toate că actorii importanţi din piaţă depun eforturi majore să se adapteze la noile reglementări, conformarea şi implementarea devin din ce în ce mai greoaie, având în vedere termenele foarte strânse, multiplele modificări din ultimul an şi imperfecţiunile legislaţiei, iar astfel funcţionarea pieţei este afectată”, precizează FIC, în comunicatul de presă.

Sursa citată mai spune că, „având în vedere complexitatea crizei şi specificităţile fiecărei ţări (resurse, cadru fiscal naţional, măsuri legislative în vigoare), Regulamentul UE 2022/1854 permite o largă flexibilitate, stabilind doar o cotă minimă de 33% care poate fi atinsă şi prin măsurile deja existente la nivelul fiecărui stat”.

„Adoptarea OUG 186/2022 nu a ţinut cont de cadrul legislativ existent care prevedea deja o serie de măsuri de solidaritate pentru consumatorii vulnerabili, impozite asupra veniturilor suplimentare, contribuţii pentru fondul dedicat tranziţiei energetice, dar şi plafonarea preţurilor din domeniul energiei. Prin prisma adoptării OUG 186/2022, România a devenit singura ţară cu o impozitare suplimentară semnificativă deja existentă care a introdus în paralel şi contribuţia de solidaritate. Două treimi din statele UE care au ales să introducă contribuţia de solidaritate au aplicat cota minimă de 33% şi mai mult de jumătate dintre ţări au ales să aplice numai pentru un singur an (nu pentru doi, aşa cum este cazul României)”, mai precizează sursa menţionată.

FIC reiterează necesitatea unui cadru legislativ predictibil şi consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune soluţii care să asigure securitatea energetică, protejarea consumatorilor vulnerabili şi viabilitatea tuturor actorilor implicaţi în domeniul energiei şi în acelaşi timp, deschiderea pentru dialog cu autorităţile statului pentru a pune la dispoziţie analizele şi cunoştinţele experţilor din mediul privat. Rămânem partenerii Guvernului pentru a identifica acele măsuri durabile pentru depăşirea crizei din domeniul energiei, dar şi pentru a asigura dezvoltarea economică a României.

Consiliul Investitorilor Străini este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Tot OMV este majordomul si in Consiliu, soprana grasa are mai multe roluri
    Stop Jafului Austriac!

  2. Consiliu asta reprezinta o cincime din PIB pe banii romanilor, care pleaca frumusel in alte parti.

    In Canada impozitul corporatiilor este de 34% si tot se invirt bani care nu sunt taxati si prin partile acelea.

    La noi impozitul este de 16 % si nici macar acesta nu este „incasat” corect de onorabilii de la guvernare.

    Despre ce vorbim ? Taxe , impozite ? Va rog domnilor jurnalisti pregatiti un articol cu nivelul taxelor corporatiste in tarile civilizate. O simpla cautare in google :”corporate tax rate by country”
    Eu am gasit un rezultat … https://taxfoundation.org/about-us/ dumneavoastra poate gasiti mai multe si mai bine documentate.

    Spre exemplu media in America de nord este de 25% ( tabela nr 5) si acolo nivelul de trai nu se compara cu ce este prin Europa (chiar si cea occidentala).

  3. Desigur, acest consiliu nu este de capul lui și funcționează în baza unor legi din țara România, iar acțiunile ‘dumnealui’ sunt reglementate. Glumeam.
    Din dumele emise, rezultă că nu, dar doresc imixtiune în orice act legislativ care îi privește.
    Bravos guvern, halal să-ți fie!

  4. Consiliul Investitorilor Străini ? SI ma rog ca care e investitiile alora ? Nu zic decat ca avem nevoie de investiti in reactoarele 3 si 4. In conservare din 1992. Investitori? Ala eu ala eu ?! Pai sa nu ii bagi in ##### #####?!

  5. Nu le mai ajunge cat fura din Romania? Ia sa le facem o nationalizare celor cu datorii neplatite. Incepem la intamplare cu OMV.

  6. Care investitori ? Poate e vorba de Consiliul Jefuitorilor Străini. Vrem naționalizarea resurselor noastre. Afară cu jepcarii străini din România ! Voi vota orice partid care își propune redobândirea independenței noastre economice și politice. Altceva nu mă interesează de la un partid.

  7. Babele din Lehliu vorbesc de ceva timp că după votul ticălos dat de Austria în chestiunea Schengen, Ghiara de Oțel a României (SRI, SIE, STS, DGPI-MAI, DIA-MAPN, STS, CYBERINT, DIICOT) a început strângerea de gât a Austriei, sub ochii Europei și al Marelui Licurici. O mică operațiune specială a României, asta-i viața.
    1. Toate conturile și TOT RULAJUL DE MILIARDE DE EURO PE AN ale TUTUROR companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor s-au mutat de la BCR la CEC. Paguba etse de zeci de milioane de euro pe an pentru BCR-Erste.
    2. Tot ce sare peste media unor profituri de acum 10 ani din zona petrol și gaze se impostează cu 60%. Să ne înțelegem, prin chestia asta, OMV a fost practic ZBURAT de români din Marea Neagră, nu mai rentează PENTRU EI să bage banul acolo. Rămâne stăpân Romgaz pe jumătatea recuperată de la Exxon și vor veni probabil norvegienii pe jumătatea looserilor OMV.
    3. UE a emis un raport prin care somează Austria să respecte prevederile tratatului Schengen, după care le vor aplica sancțiuni. Austria blochează prin veto alte state să intre practic în UE cu drepturi depline, cazul României, dar ei înșiși nu respectă prevederile Schengen.
    4. Toată Autostrada Moldova de la București până la Suceava va fi construită de români, iar firmele austriece care luau miliarde au fost scoase din joc.

    În afacerile din România, Ghiara de Oțel, susținută de milioanele de români, a băgat capul Austriei la menghină și a început să-l strângă. De acum, ori pleacă singuri austriecii, ori îi omorâm și e fair play. Scurt.

  8. @ROEXIT
    N-ai înțeles, vorbim despre RO ENTER. L-ai auzit pe Nea Ciolacu, un purtător de cuvânt și el: niște reptile românești URÂTE, din străfunduri, au deschis ochii înfometate și acum umblă după poponeața austriecilor.

  9. Investitori straini = hoti
    Afara cu strainii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.