Construcțiile vor putea fi autorizate mai simplu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a avut loc prima reuniune a comisiei care lucrează pentru elaborarea noului Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Potrivit unui comunicat al MDLPA, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor este cu un pas mai aproape de a fi adoptat. „Scopul este să încurajăm dezvoltarea prin proceduri și autorizări mai simple”, a spus ministrul Cseke Attila.

Astfel, ministerul a identificat problemele legate de legislația în vigoare, a elaborat elementele de reformă a noului Cod, act normativ care va conține și propunerile specialiștilor din domeniu.

„În acest scop a avut loc prima reuniune a comisiei din care fac parte reprezentanții comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reprezentații ministerelor vizate de propunerea legislativă, membrii asociațiilor comunelor, orașelor și municipiilor din România, și asociațiile experților din domeniu. În comisie vor fi formulate observații și propuneri venite din partea arhitecților șefi ai localităților, ai autorităților publice locale, ai ISC și ANCPI, respectiv din partea ministerelor, a Parlamentului și a Consiliului Legislativ”, a spus Cseke Attila.

MDLPA a anunțat elaborarea unui nou Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor care va uni, într-un singur act normativ, 21 de legi, ordonanțe și hotărâri în vigoare în prezent. Pe lângă digitalizare, unificarea prevederilor și a terminologiei, noul Cod prevede reforme care vor debirocratiza și simplifica procedurile de adoptare a planurilor urbanistice generale și a autorizațiilor de construcție.

„Planurile Urbanistice Generale ale localităților sunt supuse unui proces de adoptare care poate dura mai mulți ani. Scopul este să simplificăm reglementările pentru a grăbi procedura. Astfel, construcțiile pot fi autorizate mai simplu, iar localitățile se pot dezvolta”, a mai spus Cseke Attila.

Forma finală a proiectului va fi înaintată Parlamentului și poate intra în vigoare după adoptarea acesteia și publicarea în Monitorul Oficial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. Mai simplu? Dar cum sunt construite aceste locuinte? Vad pasii construirii unui lot cu peste 300-400 locuinte, cam 4-5 blocuri, modul de construire este diferit fata de practica din Romania! Vad ca paba si prundisul are in compozitie pamant si se lucreaza din in pe timp de ploaie, ploaie chiar intensa, ploaia fiind materialul principal pentru balast, muncitorii nu folosesc lopata, totul se face cu macaralele si masinile corespunzatoare transportului de materiale deja depozitate in spatiul construirii, transportul materialelor este pe distante scurte 10-40-100 mp. As putea sa va spun pasii unei constructii, este departe de superficialitatea in matetie de constructii din Romania

  2. Bloc lucrat Bine ! dar atentie ! nu bagati Cuie in Peretii de Caramida , ca este Caramida goala , si nu tine Cuiul in Caramida !

  3. Viitorul seism major va cerne drastic lumea constructorilor. Controlul calitatii nu mai exista, iar multe din solutiile constructive ignora codurile si normativele in vigoare. Iar Attila asta decand se pricepe la constructii? parca era specialist in inchis spitale.

  4. o minciuna „in falsi”. legile sunt pentru poolime nu pentru infractori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.