Consumăm tot mai mult din alimentele altora

alimente, contrafacute

Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a urcat cu aproximativ 66% în primul trimestru al anului curent, față de intervalul corespunzător al anului precedent, până la 755,34 milioane de euro, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În primele trei luni ale anului anterior, deficitul consemnat în comerţul cu produsele agroalimentare a fost de 455,5 milioane de euro.

În ceea ce privește relaţia cu Uniunea Europeană, țara noastră a înregistrat un deficit de 1,154 miliarde de euro în primul trimestru al anului în curs, însă în comerţul cu ţările extracomunitare a raportat un excedent de 398,93 milioane de euro. În anul anterior, în intervalul analizat, deficitul în funcție de schimburile intra-comunitare s-a apropiat de 963 de milioane de euro, în vreme ce, pe ţările terţe, excedentul a întrecut uşor 507 milioane de euro.

Conform datelor statistice, România a exportat, în intervalul ianuarie – martie din anul curent, produse agroalimentare, în cuantum de 1,74 de miliarde de euro, în coborâre, comparativ cu același interval al anului trecut, când încasările din exporturile în ţările intra şi extracomunitare au trecut de 1,97 miliarde de euro.

Pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit mai mult de 2,49 miliarde de euro în primele trei luni din anul în curs, în vreme ce, în intervalul corespunzător al anului precedent, sumele au fost uşor mai coborâte, însumând 2,43 miliarde de euro.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în clasamentul alimentelor exportate care au înregistrat cele mai multe încasări, în primul trimestru al acestui an, au fost: porumbul, cu un total de 405,38 milioane de euro, seminţele de floarea-soarelui (173,45 de milioane euro), grâu şi meslin (170,28 milioane de euro), ţigările de foi, trabucuri şi ţigarete (158,25 milioane de euro) şi alte tutunuri şi înlocuitori de tutunuri (74,88 milioane de euro).

Porumbul se află pe primul loc şi în top cinci produse importate în intervalul ianuarie – martie din anul curent, cu un cuantum de 157,86 milioane de euro, urmat de carnea de porc proaspătă refrigerată sau congelată – 123,13 milioane de euro. Totodată, în primul trimestru s-au mai cheltuit aproximativ 103 milioane de euro pe produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, 94,46 milioane de euro pentru preparate folosite în hrana animalelor şi 92,07 milioane de euro pentru preparate alimentare nedenumite.

Țara noatră a finalizat cu un deficit de aproximativ două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în anul anterior, în contextul în care importurile au crescut până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile au coborât până la 6,9 miliarde de euro.

Seceta pedologică din anul agricol 2019-2020 a afectat sectorul agroalimentar atât în privința producţiilor, cât şi a exporturilor, astfel încât, anul trecut, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a fost de 1,937 miliarde euro, în urcare cu 58,1%, în comparație cu anul 2019. Adâncirea deficitului schimburilor agroalimentare a fost influențată cu precădere de coborârea semnificativă a exporturilor de grâu, porumb, seminţe de floarea-soarelui şi boabe de soia, potrivit reprezentaţilor Ministerului Agriculturii.

Numai cu țării Uniunii Europene, deficitul a întrecut 3,175 miliarde de euro (2,654 miliarde de euro în 2019), în vreme ce excedentul consemnat cu ţările extracomunitare a scăzut la 1,236 miliarde de euro în anul precedent, de la 1,428 miliarde de euro în anul 2019.

Valoarea exporturilor a coborât cu 2,9% în anul anterior, totalizând 6,99 miliarde de euro, în vreme ce importurile au avansat din punct de vedere valoric cu 6%, până la 8,92 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Parca numai din alimentele altora?!
    Vai de capul nostru, noi aducem din China inclusiv chiloti si batiste. Si un cui sau un surub pe care-l cumperi este facut in alta tara. Am importat pana si r@h@turile acelea de masti sanitare. Nici din acelea nu suntem capabili sa producem.
    Am ajuns unde ne-am dorit de 31 de ani: o tara consumatoare si in extrem de putine situatii o tara producatoare. Ce am fost si ce-am ajuns! (Kuku Bau)

  2. Un rahat de mașinărie de fabricat măști, anunțată cu surle și trâmbițe de Iohannis, s-a stricat și a ajuns un alt dosar pe masa DNA. Tot cumpărat de guvernul liberal Orban. Dacă va fi îngropat dosarul ăsta de corupție rămâne de văzut.

  3. Pai nu de florile marului se imprumuta nebuneste nea Catu-Matu,totul e pe interes..Banui ca vom agiunge in situatia Ucrainei ,dupa ce ucrainenii s-au imprumutat peste poate sub tovarasul Porosenko s-a itit mintenas familia de bogatani ,,filantropi,,mondiali R.care au cumparat datoria suverana si practic Ucraina a devenit proprietatea lor personala unde pana si deciziile politice nu se iau fara acordul lor.Bre,prostanacii asti care le sufla in goarna ,,portenerilor strategici,,nu par sa priceapa ca daca si-au ,,tras,,paduri,case si terenuri din pix nu vor ramane cu ele in posesie,cand o sa puna gheara miliardarii lumii pe Romania o sa fie deposedati de bunuri la randul lor ..Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  4. Cand tara este condusa de tucalarii lui aghiutii de la Bruxelles si USA e normal ca tara sa ajunga de paragina. Si asta-i culmea, noi ca romani ne ducem si ne rugam la biserica sa ne fereasca Dumnezeu de rele dar in schimb la vot ii votam pe toti alogenii care il au pe Aghiuta in suflet. Presedinte, Premier, sef SRI …nici unul nu e ortodox. Parlamentarii USR, UDMR…. Si dupa aceea tot noi, romanii ne intrebam „de ce nu ne ajuta Dumnezeu sa ne mearga bine???”. Exista o singura explicatie credinta la noi, la romani in mare masura e doar de fatada.

  5. ” Consumăm tot mai mult din alimentele altora „. Bine ca nu le consumam gata digerate!

  6. Bun sa fie o seceta crunta urmata de foamete la nivel global. Cu cat scade mai rapid populatia Romaniei si in special de romani cu atat mai bine, poate atunci o sa inteleaga de ce este nevoie sa ne balcanizam si sa avem si noi guverne nationaliste care sa apere interesele noilor tari. Dar pana cand se intampla asta trebuie neaparat sa importam toata mancarea pe care o consumam si sa nu mai producem nimic. Vae victis catre toti patriotii romani.

  7. Plavanul a decretat: Romania va deveni un mare consumator din importuri! Ati uitat?! Gates si celalalt, sponsorizeaza deja fabricarea de hrana din fumicide si plastic! Indiferent cat s-ar fabrica, daca nu exista productie agricola in fiecare tara, omennirea va cadea in inanitie, boli grave si decimarea e sigura! Rapid de ajunge la 2-3 mld de bipezi vii controlabili dar bolnavi(cerinta expres pentru orice tara a merkelitei, interviu live in primavara 2020).

  8. „Totodată, în primul trimestru s-au mai cheltuit aproximativ 103 milioane de euro pe produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, 94,46 milioane de euro pentru preparate folosite în hrana animalelor şi 92,07 milioane de euro pentru preparate alimentare nedenumite.”
    Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta.Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a alimentelor, chiar daca continutul in lipide este incredibil de periculos, dar si faptul ca isi mentin aspectul proaspat pentru mai mult timp. In plus, prin adaugarea lor, alimentele crocante devin si mai crocante, cele cremoase, si mai cremoase. In plus, costurile sunt mai reduse, ceea ce se traduce printr-un pret mai scazut la raft. Pare ca toata lumea are de castigat, nu? Din pacate insa, sanatatea noastra nu are deloc avantaje dupa urma lor, beneficiile fiind doar pentru conturile producatorilor care exagereaza in adaugarea grasimilor nesaturate in alimente.
    Noi dam porumbul si graul pe nimic, speculatorilor de la burse,pe baza de acte fictive iesire-intrare Portul Cta .
    Importam otravuri.
    Sa ne traiasca importatorii”otravitori”.Sa ne traiasca tot cei care au pus Economia pe butuci! Si o vor pe butuci in continuare !
    Adica toti bogatii din topuri, politicienii si sobolanii vizibili si ascunsi ,care fac import-export cu „fantoma”…

  9. Romania este condusa de indivizi care se zbat pentru interesele altora natii, nu ale Romaniei. Cine i-a ales? Romanii, cine sa-i aleaga.

  10. In tara painii se importa grau…Expresia, in ce mai bun caz, a amatorismului intr-ale economiei, in cel mai rau caz a tradarii decidentilor politici.
    Granarul Europei importa grau ! Dar nu va nelinistiti, mergem inainte, ca inainte era mai bine…

  11. Mai mult decat ca importam grau din Ungaria: aducem paine congelata din Ungaria. In tara mamaligii, in toate magazinele gasim pana si malai adus din Ungaria.

  12. Așa se intîmplă de ani buni.Mă mir că de abia acum s-a aflat și la Cotidianul.Alimente produse in Romania se consumau pe vremea lui Cească,după, gunoaie la mare preț venite de dincolo.Rezultatul ,Romania a ajuns o țară de gunoie,despre care culmea, știe si garda de mediu …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.