Continuă înregistrarea propunerilor pentru Premiile „Constantin Brâncoveanu“

A început înregistrarea propunerilor pentru stabilirea laureaţilor celei de-a patra ediţii a Premiilor Constantin Brâncoveanu, un eveniment al Fundaţiei Alexandrion. Ateneul Român va găzdui pe 26 septembrie a.c. o seară de gală în care cele mai merituoase personalităţi ale culturii şi ştiinţei române vor fi onorate şi recompensate pe cea mai importantă scenă a ţării.

Categorii precum Literatură, Istorie, Film, Muzică, Teatru, Arhitectură, Arte plastice şi două noi categorii, Economie şi Medicină, vor aduce în prim-plan cele mai importante realizări din 2017 ale personalităţilor ce aduc valoare artei şi culturii române.

Nume sonore din cultură, arte şi ştiinţe au răspuns afirmativ invitaţiei Cotidianul de a propune personalităţi din domeniile mai sus menţionate, ce s-au făcut remarcate prin activitatea lor în cursul anului 2017. Şi suntem abia la jumătatea anului. Cu siguranţă vor apărea multe alte nume în propunerile pentru această ediţie a Premiilor.

Nominalizările făcute vor fi publicate periodic în ziarul Cotidianul, ulterior, în luna septembrie, fiind dezbătute de către juriul al cărui preşedinte, şi în acest an, este academicianul Dan Berindei.

Secţiunea Arte plastice

Criticul de artă Aurelia Mocanu a propus:

  • Graficiana Geta Brătescu, prezentă la Bienala Veneţia şi cu o viitoare retrospectivă în UK, cea mai cunoscută internaţional şi consistentă creatoare în arte vizuale, acum.
  • Cuplul de creatori bucureşteni Viorica şi Gheorghe Iacob cu senectute foarte activă (expoziţii recente, participare extinsă la Pavilionul Art Safari 2017). Viorica Iacob: tapiserie, grafică, pictură. Gheorghe Iacob: pictură, grafică, sculptură, artă monumentală.
  • Nonagenarul pictor Dan Hatmanu, profesor şi legendă vie a „farmecului ieşean franţuzit”.
  • Clujeanca Ana Lupaş, eminentă artistă experimentalistă şi formatoare de „cercetători ai vizualului”.

Secţiunea Film

Regizorul Laurenţiu Damian ni l-a propus pe regizorul Călin Netzer pentru producţia cinematografică “Ana mon amour”, câştigătoare Ursului de Argint Berlin 2017.

Criticul de film Margareta Nistor ni i-a sugerat pe:

  • Marcel Iureş – o stea la Sibiu, pe Aleea Celebrităţilor, şi pentru premiera de la început de octombrie a producţiei cinematografice “Octav”.
  • Cristian Mungiu pentru cei 10 ani de la Palme d’Or – ul pentru “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.
  • Cristi Puiu, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani!
  • Dana Bunescu, care a primit Ursul de Argint la Berlin cu producţia “Ana, mon amour”.

La secţiunea Literatură, scriitorul Cezar Paul Bădescu ni i-a recomandat pe Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru volumul ”Copilăria lui Kaspar Hauser”, şi pe Lucian Dan Teodorovici, pentru volumul ”Cel care cheamă câinii”. Iar scriitoarea Ileana Mălăncioiu ne-a propus-o pe colega sa de breaslă, scriitoarea Marta Petreu.

Secţiunea Muzică vine cu propunerile muzicologului Smaranda Oţeanu-Bunea, care ni-i evidenţiază pe: Daniela Caraman-Fotea, muzicolog – în 2017 a lansat o excelentă monografie Sabin Păutza; şi pe prof. univ. dr. Grigore Constantinescu – condei de prestigiu, care în 2017 a lansat câteva lucrări importante de critică, muzicologie, printre care “Nocturn diurn”.

Autoarea Aura Christi ne vine în întâmpinare cu o serie de propuneri, după cum urmează:

  • Arte plastice – Vladimir Zamfirescu, Mircia Dumitrescu
  • Film – Lucia Hossu Longin
  • Teatru – Oana Pelea, Alexa Visarion
  • Istorie – Ioan-Aurel Pop
  • Literatură – Virgil Nemoianu
  • Muzică – Dan Grigore
  • Medicină – Victor Voicu
  • Economie – Ilie Şerbănescu

Pe această cale, reiterăm invitaţia către cititorii noştri de a se alătura demersului cultural. Dacă aveţi propuneri, indiferent pentru care dintre cele 9 categorii, vă invităm să ni le trimiteţi la alexandra.dumitriu@cotidianul.ro până pe data de 10 septembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.