Contorul care i-a pus pe cetăţeni pe jar. Precizări de la ANRE

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia proprie este determinată de faptul că în acest fel poate fi stabilit consumul propriu de energie electrică al prosumatorului.

Totodată, obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producţia şi consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic, spune Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, printr-un comunicat.

Reprezentanţii ANRE subliniază că obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalaţiile prosumatorilor a fost instituită încă din 2021 prin legislaţia naţională, astfel că în baza prevederilor din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, operatorul de distribuţie „asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE”, grupul de măsurare fiind definit astfel: „ansamblul format din contor şi transformatoarele de măsurare aferente acestuia, precum şi toate elementele intermediare care constituie circuitele de măsurare a energiei electrice, inclusiv elementele de securizare”.

Prevederile sunt aplicabile începând cu data de 31 decembrie 2021, data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

„Având în vedere faptul că obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor este prevăzută la art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege, ANRE, în calitatea sa de elaborator a reglementărilor secundare în domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale, este obligat să respecte prevederile legale din legislaţia primară. Pentru implementarea dispoziţiilor(…), în reglementările specifice racordării prosumatorilor la reţelele electrice de interes public au fost introduse la art. 26 alin. (2) şi art. 27 alin. (3) din Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 19/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prevederi referitoare la contoarele de măsurare a energiei electrice produse. Această prevedere a fost introdusă în sprijinul prosumatorilor, cu scopul de a debloca racordarea la reţea a locurilor de consum şi de producere ale acestora, astfel încât prosumatorii să poată beneficia de mecanismele de compensare/regularizare dispuse de cadrul legislativ în vigoare”, precizează sursa citată.

Astfel, spun reprezentanţii ANRE, în contextul creşterii numărului de prosumatori, necesitatea ca aceştia să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia proprie este determinată de faptul că prin montarea în instalaţiile prosumatorului a contorului care măsoară energia electrică produsă se poate determina consumul propriu de energie electrică al acestuia, ca diferenţă dintre măsurătorile contorului care înregistrează energia electrică produsă şi ale contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă care nu a fost consumată şi care este evacuată în reţea.

„În situaţia în care întreaga energie produsă este consumată la locul de consum şi de producere al prosumatorului şi în consecinţă, nu există un excedent de energie produsă care să fie evacuat în reţea, atunci autoconsumul este egal cu energia electrică înregistrată de contorul prevăzut în instalaţia prosumatorului pentru măsurarea producţiei de energie”, explică ANRE.

Totodată, adaugă ei, contorul de măsurare a energiei electrice furnizează o serie de date extrem de importante precum cele necesare cunoaşterii exacte a valorii energiei electrice produse, dar şi a consumului asigurat de producţia locală, iar prin centralizarea acestora va fi posibilă o raportare corectă şi precisă a îndeplinirii ţintelor angajate de către România. De asemenea, furnizează date pentru asigurarea unor funcţionalităţi necesare îndeplinirii standardelor aferente serviciilor de transport şi distribuţie energie electrică, implementarea serviciilor de flexibilitate furnizate de operatorii de reţea, prevăzute în reglementările europene şi în legislaţia internă şi asigurarea rezilienţei reţelelor electrice de distribuţie la care se racordează prosumatorii.

„Lipsa datelor exacte privind consumul şi producţia efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecinţă erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piaţa de energie care sunt suportate de către toţi consumatorii”, punctează ANRE.

Pe de altă parte, obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară, spun reprezentanţii ANRE, deoarece producţia şi consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic.

Cu privire la costurile de achiziţionare şi montare a contorului inteligent în instalaţia de utilizare a prosumatorului, ei subliniază că acestea au un regim comun cu celelalte costuri ale operatorului de distribuţie la care este racordată centrala electrică din surse regenerabile şi sunt incluse în tarifele de distribuţie, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuţie în care se va monta acest contor.

„Din informaţiile pe care le deţine ANRE, preţul mediu al unui contor este de aproximativ 100 euro/bucată cu toate costurile incluse. Dacă montajul acestora se face în 3-4 ani, deoarece sunt în curs de montaj SMI conform calendarului aprobat de ANRE până în 2028, efectul estimat la acest moment ar putea fi de maximum 0,2 lei/MWh. Montarea acestora este însă temporar suspendată, iar efectul asupra tarifelor de distribuţie este nesemnificativ, spre zero”, se mai menţionează în comunicat.

Conform situaţiei publicate pe site-ul ANRE, numărul de prosumatori racordaţi la reţelele de distribuţie ale operatorilor de distribuţie la data de 29 februarie 2024 era de 117.154, cu o putere instalată de 1.554,47 MW.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitat, conform unui comunicat remis, marţi, Agerpres, eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, pe care îl consideră inutil, şi a atras atenţia că aceste costuri, care sunt estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România, prin taxa de distribuţie.

„ANRE nu renunţă la contoarele inutile. Cu toate că ‘taxa pe soare’ a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul şi software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori). ANRE recunoaşte în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România prin taxa de distribuţie. România nu are în acest moment o reţea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toţi consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE iroseşte 100 milioane de euro şi doreşte instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator”, au susţinut reprezentanţii APCE.

În opinia APCE, motivul pentru care se instalează două contoare la fiecare prosumator este faptul că ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român.

„Pe cât pare de surprinzător, ANRE îşi recunoaşte incompetenţa şi comunică adevăratul motiv pentru care instalează două contoare la fiecare prosumator: Cu ajutorul celui de-al doilea contor (inutil), măsoară toată producţia fotovoltaică inclusiv energia care nu este injectată în reţea, adică energia produsă şi consumată direct de prosumatori (autoconsum). ANRE doreşte să contorizeze această energie pentru raportare în faţa organismelor europene. ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiţii serioase în infrastructură, ANRE şi Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic”, se arăta în comunicat.

APCE a solicitat eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori şi interpretarea „corectă şi nepărtinitoare a legislaţiei europene aflată în vigoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

 1. … locul ideal de intilnire a hotiei cu prostia !! Pai ba derbedeilor, ce treaba aveti sa stiti voi (in afara faptului ca va vindeti tiribombele, montate si cu firme de cumetrie !) sa stiti cit curent produc eu, cu „sculele” proprii ? Mars, javre ticaloase si hoate !

 2. Explicațiile ANRE te fac să te întrebi cine le-a întocmit ce pregătire are? “Lipsa datelor exacte privind consumul şi producţia efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecinţă erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piaţa de energie”. Prognoza se face după contoarele de pe perții casei? Sau nu se mai poate manipula prețul de către băieții deștepți în tovarășie cu Dispecerul național? Trăznitoare este concluzia de Gâgă: “ În situaţia în care întreaga energie produsă este consumată la locul de consum şi de producere al prosumatorului şi în consecinţă, nu există un excedent de energie produsă care să fie evacuat în reţea, atunci autoconsumul este egal cu energia electrică înregistrată de contorul prevăzut în instalaţia prosumatorului.” I-auzi aceeași enerigia e de “producere” și “produsă”, și mai afli că dacă nu dai nimic în rețea pe contor va fi zero. O îmbălmăjală de hoț prins cu rața în gură. Toată tevatura ascunde două interese. Afacerea livratorului de contoare. Am văzut case cu contoare din 1990. În Sibiu o dată la câțiva anii la electricitate contoare noi. Penultimele, perfecte de IAM Timișoara, au fost schimbate cu contoare turcești!!! A doua jecmăneală este cu verificare periodică obligatorie a contorului care trebuie plătită. Ceva asemănător funcționează în Sibiu la apă. Suntem doi în curte fiecare cu contorul lui de apă. Cei de la apă în logica comunicatului ANRE în tubul cu contoare au pus un contor în fața celor două să vadă cică dacă suma consumului celor două se regăsește pe cel principal!!! Dar pentru al treilea contor plătim fiecare doi euro pe trimestru. Orice domeniu de servicii din țara noastră, electricitate, gaz, apă are un singur scop: înșelăciunea, furatul,

 3. Un oras canadian introduce intrarea si iesirea din oras diar cu cod QR. pentru binele oilor

 4. @sheeple
  Omul a fost doar un accident nefericit intre stadiul de maimuta si cel de oaie.

 5. si uite ce simplu a iesit la iveala cardasia ANRE cu debedeii speculanti si escroci din piata de energie!…si ne mai miram ca a ajuns sa ne coste energia cat nu face!…alta agentie tembela si inutila pentru romanul normal care nu face decat sa asigure jecmanirea noastra „legala”…dupa ce au „dat-o in gard” cu explicatiile „intelighente” privind stabilitatea retelei din cauza prosumatorilor acum nu fac decat sa recunoasca faptul ca prosumatorii dau o lovitura (cvasi)mortala hotilor din piata de energie (electrica) usurandu-i de „tainul cuvenit” din aceste escrocherii din piata energiei…chiar daca as fi vrut sa nu ajung (oare?!) la sistemul socio-economico-politic care permite astfel de marsavii, dementa unor astfel de argumentatii (de gaga este putin spus!) este mai mult decat suficienta pentru a demonstra cat de gaunos este un astfel de sistem…siktir nemernici vanduti!

 6. Oamenii destepti nu-si fac de lucru cu institutii parazitare. Solutia off-grid este perfecta.

 7. Un comutator automat rezolva problema făra „inteligențe” de contoare ENEL care tot aia fac.Figura vine la vândut surplusul.Si mai e o chestie.Eu, unul, mi-am cumpărat echipamentul și mi l-am montat singur. Nu vând nimănui nimic.Dar cei care și l-au luat pe veresie și se văd proprietari pe lucruri cumpărate de alții, ba și beneficiari uzufructari se ultragiază când aud că vor escrocii „deștepți” din energie să-si ia investiția înapoi.În fond e despre care îl fentează pe care.

 8. „ANRE doreşte să contorizeze această energie pentru raportare în faţa organismelor europene.” – păi să plătească acele organisme europene dacă chiar vor datele. De ce să plătească prosumatorul?

 9. Dacă am mai avea ingineri și constructori, „dezechilibrele” induse de către prosumatori, adecătelea pompatul kilowattului în rețea când n-au consumatori pe rețea, fapt care pune pe ralanti termocentralele clasice, fie ele pe clasic sau nuclear ar fi folosit la o hidrocentrală cu două lacuri pentru pomparea apei în amonte, cu rol de regularizare al sarcinii.Dar pentru asta trebuiesc investiți bani și știință, lucruri care deranjează „băieții dăștepți” traderi de garsonieră, care vor să scoată, nu să bage.Guvernele antiromânesti ale României au reușit să facă un lucru banal, folosit de ex. de englezi, precum sistemul descris de subsemnatul, înca din anii’70, aproape imposibil azi, după juma de secol, în România.Și cum toată panouniada asta cu climacii-n spate nu sunt decât o escrocherie ordinară, statul vrea să pună pe cocoașa fraierilor costurile escrocheriilor privatizărilor antecesorilor de la butoane.E clar și simplu.

 10. Contorul inteligent, mai inteligent decât „Reprezentanţii ANRE”, măsoară energia injectată în rețea cât și energia consumată din rețea de către zisul prostumator. Diferența matematică reprezentând datoria fiecăruia față de celălalt.

  Ok, nu văd ca totat absurdă, ideea de a taxa prostumatorii și pentru energia consumată din sistemul fotovoltaic pe care lau cumpărat și instalat pe barba altora, mai precis a restului plătitorilor de taxe, accize și impozite pe viață.
  La final de zi au băgat 2000lei și au echipamente de 20000.
  Că prețurile acelor echipamente a fost umflat grosolan și nu a putut fi achiziționat in piața liberă, că banii au intrat în anume buzunare, atent „agreate”, e altă poveste.
  Da, în teorie, consumul propriu din sistemul propriu nu privește decât pe proprietar, pe majoritatea i-a mâncat în spate să se înfrupte din fonduri și acuma le-o rămas în colțul gurii.

  Chiar aveați impresia că jucați două mii de lei și deveniți mari operatori pe piața energiei electrice?

  Persoanele astea ne…avizate care se joacă cu electricitatea, riscă să se curenteze :))

 11. traducere, sa va treaca pofta sa va puneti panouri. Ce vreti ca baietii destepti sa ramana fara miliarde?
  Bai ANRE ule, cum la nemti se poate si la romanica, nu?
  Sunteti voi desteptii pamantului, cu facultsti pe la Alexandria sai Balti?
  Luav-ar Codruta!

 12. vor urma contoarele secsuala
  biochimice,fara fire
  cu citire manuala.

 13. @Tarabostes
  Offgrid este o investitie foarte mare pentru majoritea romanilor care …au unde sa puna panourile.
  Se poate incepe cu achizitionarea invertorului offgrid de putere cat mai mare (sa nu se strice imediat dupa cumparare )).
  Acumulatori pe plumb si cateva panouri puse in serie, la fel ca bateriile, pentru obtinerea tensiunii minime acceptate de invertor.
  Panouri suplimentare se pot cumpara din ce in ce mai repede cu banii economisiti de la retea, pe care o pastrezi, doar pui niste sigurante pentru schimbarea „sursei”
  Cat costa solutia monima?
  Cateva … sute de milioane 😀

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.