
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) recomandă președinților celor două Camere ale Parlamentului României să inițieze de urgență reforme structurale menite să reducă risipa de resurse publice și să eficientizeze activitatea legislativă, care vor strânge mai mulți bani la buget decât transformarea în șomeri a 400 de angajați ai Parlamentului. Sindicalisții SAALG dau și soluții:
1. Relocarea sediului Parlamentului: Palatul Parlamentului, a treia cea mai mare clădire administrativă din lume, înregistrează costuri operaționale exorbitante. Conform datelor oficiale, factura lunară la energie electrică se ridică la peste 1 milion de lei, echivalentul consumului unui oraș de dimensiuni medii.
În contextul necesității reducerii cheltuielilor publice, considerăm imperativă mutarea sediului Parlamentului într-un imobil mai eficient energetic și cu costuri de întreținere reduse, mai arată sindicaliștii într-un comunicat.
2. Reducerea numărului de parlamentari: În prezent, Parlamentul României este compus din 469 de membri: 332 de deputați și 137 de senatori. Cheltuielile cu parlamentarii în prima jumătate a anului 2024 au fost de 141.948.314 lei.
Salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună, adică aproape 11.000 de lei net, la care se adaugă o diurnă de 753 de lei pentru fiecare zi cu ședință în plen.
Pe lângă salariul de bază, parlamentarii beneficiază de o serie de privilegii financiare și logistice. Aceștia primesc o sumă forfetară pentru cheltuielile legate de activitatea parlamentară, care poate ajunge până la 35.500 lei pe lună, din care doar jumătate trebuie justificată.
De asemenea, parlamentarii din România beneficiază și de alte avantaje. Aceștia pot călători gratuit cu trenurile CFR pe durata mandatului. De asemenea, fiecare parlamentar are dreptul la un zbor gratuit dus-întors pe săptămână către aeroportul cel mai apropiat de circumscripția sa. În plus, aceștia primesc un telefon de serviciu cu abonament plătit din fonduri publice.
În comparație cu alte țări europene, veniturile parlamentarilor din România sunt relativ ridicate. În medie, un parlamentar român primește lunar aproximativ 11.500 de euro, incluzând atât salariul, cât și suma forfetară.
În schimb, un parlamentar britanic câștigă în jur de 8.000 de euro pe lună, iar un parlamentar francez, dacă ocupă mai multe funcții, ajunge la maximum 9.780 de euro. În Suedia, salariul lunar al unui parlamentar este de aproximativ 6.300 de euro. Astfel, venitul mediu al unui parlamentar român este semnificativ mai mare decât a demnitarilor din multe alte țări europene.
Potrivit sindicaliștilor, reducerea la 300 a numărului de parlamentari ar aduce economii semnificative (cca. 2 mil. EUR pe lună față de 2 mil RON pe lună dacă s-ar reduce cu 400 posturile salariaților din Parlament) și ar reflecta voința cetățenilor exprimată în cadrul referendumului național din 2009. La suma lunară de 2 mil. EUR se adaugă și cuantumul pensiei speciale, pe care o vor încasa parlamentarii, după terminarea mandatului și îndeplinirea condițiilor de pensionare.
3. Autoritățile și instituții publice aflate sub control parlamentar să renunțe la sediile închiriate: Este inacceptabil ca, în condițiile actualei crize economice, instituții publice să închirieze sedii la costuri de zeci de mii de euro pe lună, utilizând bani publici.
SAALG subliniază că implementarea acestor măsuri ar demonstra angajamentul Parlamentului față de responsabilitatea fiscală și respectul față de contribuabilii români.
Sindicalistii sa se uite mai intai in gradina lor. Parlamentul functioneaza sub incidenta Constitutiei, functionarii parlamentari a unor legi care se pot schimba instant. Asa ca..
Daca in tara asta nu se termina ca taiatul de frunza la caini la stat, ajungem in rapa, nici dracu nu ne mai salveaza. Sindicatele, unele, au devenit dusmanul Romaniei. Ma uit si la astia de la Metrou, ce salarii au si cer mai mult. Dvs stiti cu cit a iesit o controloare/casiera de la metrou la pensie acum trei ani? Peeste 5000 lei net. O fi normal?
29 noiembrie 2024, in campania prezidentiala: „Bolojan susține că a acceptat să preia conducerea PNL, care a înregistrat unul dintre cele mai slabe scoruri electorale din ultimii ani la alegerile prezidențiale, CONDITIONAT de acceptarea de către liberali a unui plan de reforme.
Liderul PNL propune, printre altele, reducerea numărului de parlamentari la 300 și reducerea subvenției pentru partidele politice între anii electorali.
Totodată, Ilie Bolojan propune reducerea numărului de ministere și agenții și realizarea unui audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și companiile de stat, în primele șase luni ale anului viitor.
Președintele interimar al PNL crede că se impun și creșterea vârstei de pensionare la magistrați și înființarea unui program integrat pentru creșterea producției agricole romanesti”.
L-ati mai auzit vorbind despre aceste marete REFORME, desi Bolojan a declarat ca DACA aceste reforme NU vor fi puse in aplicare, el se va intoarce la Bihor!
Pariez ca peste 1 an numarul bugetarilor NU va fi mai mic, dimpotriva, va CRESTE fata de 2024!
Cind s-au facut concedierile colective la ROMARM , ni s-a impus ca nu mai avem voie sa ne angajam la stat.Sau daca am iesit la pensie si vrem (cei care au ramas in organigrama) continuam trebuie sa alegem Ori salariul , ori pensia. La ei se poate si salariu , si ce salariu si pensie (babana rau) si diurna.Cum economisiti banii domnilor si doamnelor parlamentari , judecatori, porcurori si alte categorii hranite cu saci de bani din bunul public ?
Pai, au ceva dreptate aici ! Nu te-a fortat nimeni sa te faci parlamentar, plus de asta nu e vreo meserie !
de ce trebuie neaparat sa lucre’ la ‘aparatul’ acela, pot sa lucre’ altundeva, in sect. particular, pot sa isi deschida o afacere(nu sunt debutanti fara nimic, au avut castiguri mari si sporuri), pot sa se recalifice in IT etc
ai da in judecata si revin inapoi si cu salarii compensatorii.este abureala pura.
Sindicatul asta n-a aflat ca pensiile parlamentarilor au fost taiate pentru viitorii pensionari ?!
Alooo, asta e doar o parte dezvăluită, au mult mai multe beneficii și facilități hoiturile infracționale organizate politic din politica românească. Sa spună dacă plătesc taxe și impozite pentru toate imobilele și terenurile proprietate, câți bani economisesc politicienii daca își fac aprovizionarea direct din banii bugetului statului de pomană și nu doar atât, sunt mult mai multe.
tinand cont de „vointa poporului” aia 469 ar trebui sa fie vreo 300… ei deja sunt cu peste 50% mai multi decat a decis „democratia”.
Și Becali că parlamentarii a zis că, primește prea mult pentru 3 zile de prezenta pe luna! Sa fie rasi ,tunși și frezați intai parlamentarii si apoi amărâții!
2 milioane de lei ( 400.000 de euro)pe luna nu-i ca si 2milioane de euro pe luna.Reduci 1 milion de lei , dar redu macar 1 milion de euro. Se poate ?Auzim Bolojane si Ciolacule?
Oamenii astia cam au dreptate. Daca parlamentarii contesta si aduc si argumente, cu siguranta acele argumente vor da dreptate sindicalistilor. Daca nu contest, stiu ei de ce.
Ei ati vazut unde se duc banii de fapt? si toate acestea pentru NIMIC ca toate ordinele vin de la UE, de la ursula si de la alte organisme care de fapt ne conduc. ceasca avea un congres odata la 5 ani unde se strangeau toti 2 luni si apoi plecau fiecare la treburile lor.