Contraofensiva ucraineană se transformă în defensivă de iarnă

După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, în faţa unei armate ruse care desfăşoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia iniţiativa pe frontul de est, relatează EFE.

În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său către naţiune, că a ordonat o „întărire semnificativă” a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei.

„Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine (explozive) şi ciment”, a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat autorităţilor competente.

Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de „mai multă rapiditate şi eficacitate” în consolidarea fortificaţiilor. „Toţi cei responsabili de aceasta au sarcini clare”, a reiterat şeful statului.

Potrivit mai multor experţi militari, contraofensiva ucraineană nu a reuşit să îşi atingă obiectivele propuse în această vară în mare parte din cauza puternicelor fortificaţiilor construite de Rusia în sudul ţării.

În timp ce Ucraina era ocupată cu pregătirea ofensivei şi aştepta mai multe arme şi muniţii de la aliaţii săi occidentali pentru a o putea lansa, Rusia s-a concentrat pe construirea unor ample fortificaţii, cuprinzând câmpuri minate dens, reţele de tranşee şi alte obstacole, care toate au făcut anevoioasă avansarea trupelor ucrainene pe teren.

Rusia a pierdut marţi peste 1.000 de soldaţi pe întregul front, dar continuă să insiste în încercarea de a avansa în mai multe teatre de operaţiuni în regiunea Doneţk (est), potrivit raportului de miercuri al Statului Major ucrainean, citat de EFE.

În ultimele 24 de ore, Rusia ar fi pierdut în luptă 1.140 de oameni, 15 tancuri şi 32 de sisteme de artilerie, ceea ce nu împiedică forţele ruse să continue să lanseze zilnic atacuri masive asupra trupelor ucrainene care apără localităţile Mariinka, Avdiivka şi Bahmut (est).

Potrivit Statului Major General de la Kiev, Ucraina a respins marţi 27 de atacuri ruseşti în apropiere de Avdiivka, 16 atacuri în zona Bahmut şi circa 17 atacuri la Mariinka.

Rusia a detaşat un număr mare număr de brigăzi pe frontul de la Avdiivka într-o încercare de-a încercui localitatea apărată de trupele ucrainene. Potrivit Centrului pentru strategii de apărare de la Kiev, Moscova a mobilizat în jur de zece brigăzi de infanterie motorizată, care au făcut mici progrese în ultimele zile.

Cât priveşte noul front deschis de trupele ucrainene care au debarcat pe malul estic al fluviului Nipru, unde au creat un cap de pod, luptele continuă, iar Rusia a desfăşurat Divizia 104 de asalt aeropurtat în faţa istmului care leagă peninsula Crimeea ocupată de Ucraina continentală.

Prezenţa stabilită de trupele Kievului pe malul estic al ultimei porţiuni a fluviului Nipru se află la doar câteva zeci de kilometri de intrarea în Crimeea. Ucraina speră să profite de acest nou front în partea de sud a regiunii Herson (sud), care până de curând se afla sub controlul deplin al Rusiei, pentru a avansa spre Crimeea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. Din surse ukrane.. Ukraina are pierderi directe, pe front, de aproximativ 1,2 milioane, plus civilii. azi bufonul nazist a descoperit celeba mafie de racheți ukrani in propriul guvern. a iscat dihonie și demite pe apropiați săi . Dar asta nu rezolvă faptul că sunt in pierdere pe front. Rușii au descoperit cum să păcălească celebrele HIMARS,. iar dronele ukrane sunt ineficiente.. Ergo ,, sunt in defensivă,. până la granița română,.. sau mai știi. ??

  2. Rușii avansează metodic cu forțele sale inclusiv cu Batalionul de Prizonieri Ucraineni care au consimțit să lupte împotriva trupelor ucrainiene . BRAVO !

  3. Razboiul civil din Ucraina e mana cereasca pentru banditii Occidentului…care au gasit ocazia ideala de a rapune Rusia cu mana lucru ucrainiana….Occidentul vrea ca Rusia sa dispara in locul ei sa ramana Ucraina…Acesta e si visul catolicilor ucraini de secole, sa elimine din Rusia si sa ii ia locul in Istorie….tipic pentru razboaiele civile…. Cum Rusia stie de secole intentia catolicilor ucraini, isi ia masuri militare de aparare. Si se bate. Se sacrifica in razboi si mai castiga 100 de ani liniste…

  4. Zelensky a luat-o in freza cu tot armamentul din lume. Probabil a constatat că militarii ucraineni nu mai vor să lupte. Pentru ce să moară daca Ucraina este un stat fantoma?

  5. si Rusia si Ucraina au obosit in razboiul din ‘lumea slava’dezmembrata;numai la Avdiivka au murit 30.000 de rusi in lupta aiurea din luna asta
    daca Occcidentul zice pace, e pace,SUA decide

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.