Control ANPC: Vârstnici ținuți în condiții mizere

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat cu 20.000 de lei un cămin pentru vârstnici administrat de Residence Ganesh SRL pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu şi au oprit definitiv de la comercializare circa 240 de kilograme de produse alimentare neconforme, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Totodată, reprezentanţii ANPC anunţă că verificările la centrele de îngrijire a vârstnicilor vor fi extinse la nivelul întregii ţări.

„Pe data de 27 ianuarie 2023, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat, sub coordonarea vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, o acţiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în domeniu, Căminul pentru vârstnici administrat de SC Residence Ganesh SRL, ca parte a unei tematici regionale de control, pe zona Bucureşti-Ilfov”, se menţionează în comunicat.

În urma neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancţionat cu amenzi contravenţionale în valoare de 20.000 de lei, oprirea definitivă de la utilizare a circa 240 kg produse alimentare neconforme şi oprirea temporară a prestării de servicii, în blocul alimentar, până la remedierea deficienţelor.

„Învăţăm, încă din copilărie, să respectăm persoanele în vârstă, indiferent dacă ne sunt rude, cunoscuţi sau nu. E bine să ne amintim că, oricare dintre noi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne confruntăm cu problemele din ce in ce mai împovărătoare ale părinţilor noştri. Mă simt dator tuturor consumatorilor, dar mai ales celor ce mi-ar putea fi părinţi sau bunici. Ceea ce am văzut zilele acestea mă face să mă întreb, retoric, dacă, la rândul lor, cei care administrează aceste centre sunt copii sau părinţi responsabili de siguranţa vârstnicilor sau tinerilor din viaţa lor. Aici nu mai vorbim numai despre contravenţii, vorbim despre respect, omenie şi chiar păcate în faţa lui Dumnezeu!”, a afirmat Sebastian Hotca, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Printre abaterile constatate de comisarii CPCMB sunt: modificarea stării termice a produselor, folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită, folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare, folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor şi preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină şi chedere pline de mucegai, folosirea unor spaţii neigienizate pentru prepararea produselor alimentare – bloc alimentar neconform.

Printre nereguli s-a mai constatat utilizarea unor lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate, cu pete, utilizarea unor saltele deteriorate, rupte, lipsa cearceafurilor sau a feţelor de perne, spaţii de cazare nerenovate, cu pereţi murdari, cu lovituri, folosirea unor cadre de paturi cu rugină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Dupa multiplele mîini cu care fura borfasii astia din banii statului si ai cetateanului, cred ca in loc de „Ganesh SRL” (elefantul hindus care aspira cu trompa banii) mai bine numeau hotia respectiva „Shiva SRL” … Iar bugetofagii astia batrini … domne, pe front in Ucraina, in prima linie cu ei ! Sau, mai rapid si mai expeditiv, modelul spartan !

  2. Noi ” expiratii” se pare ca ne meritam soarta . I-am ridicat pe copiiisi nepotii nostri pe piedestal ,iar ei nu mai pot privi in jos sau ianainte ci numai in sus . Fara sa gindeasca de fel , ca vor ajunge si ei ca si noi.Regret ca o spun , dar sa Piara expiratii! Ca atunci cind mergem in genune sa poata trai si ei _ „frumosi si liberi ” .Si da , vorba lui@ Raj Kapoor- am merge pe front in Ukruina , dar sa luptam pentru fratii nostri : ROMANI . Ai inteles Raj? Viata frumoasa le doresc!Iar lui Raj — ii doresc o batrinete …. sa fie mutat de la un centru la altul pina se va cere VOLUNTAR…. „Prietenii stiu de ce „!

  3. Ar trebui facute public numele caminelor de batrani care nu ofera conditii bune batranilor,pentru ca apartinatorii sa stie clar ,unde pot sa-si duca rudele in caz de necesitate.Informatiile obtinute de la fosti angajati,releva faptul ca ,chiar in situatia in care la prima vedere ,batranii au conditii de lux si par bine ingrijiti,in realitate nu este asa. Unele persoane se duc pe picioare in camine si in cateva luni decedeaza.Cauza degradarii fizice si psihice a batranilor este faptul ca in mai toate caminele,pentru a nu fi deranjati ,angajatii le dau sedative puternice.In aceasta situatie ei nu mai stiu ,ce mancare li se da,ce tratament li se face,daca angajatii se poarta urat cu ei. Caminele au contracte cu medici psihiatri care le prescriu medicamente,cu consultarea sau fara consultarea batranilor.Ceea ce aduc apartinatorii rudelor din camine,nu ajung la ei ,le iau angajatii.Aceste camine ,demonstreaza dezumanizarea oamenilor,pentru bani,lipsa de empatie fata de oamenii batrani.Am inteles ca numai in caminele ce aparitin cultelor regilioase ,batranii sunt mai bine ingrijiti.Cert este ca nimeni nu prea ii controleaza iar daca sunt facute sesizari,nu se rezolva nimic,intrucat majoritatea au relatii in diverse institutii,ministere.

    facebook ,,Azil de batrani:Pareri si lista neagra,,

  4. Amice, am 63 de ani, in urma o viata nu prea usoara si, la pensie de un an, aceasta n-are nimic de „special” … asa ca te rog sa iei postarea mea ca o gluma sau o autoironie, crede-ma ca ma aflu de partea „gresita” (saraca) a baricadei si totusi consider ca „a face haz de necaz”, la orice virsta, face bine la sanatate ! (ps : „voluntari” in Ucraina, in „armata” clovnului drogat, mai bine sa mearga hotii de la primaria Voluntari, si el si ea !)

  5. pe sacrificiul parintilor si bunicilor nostri, dementul de dictator a platiti datoria externa. ei au muncit in fabrici si uzine pentru a ridica infrastructura Tarii. cei care au suferit in inchisorile bolsevice, au fost folosit in munca silnica. munca silnica faceau si unii dintre prietenii mei, care erau la liceul de arta. munceau la stucaturile de la casa popooo-ului – una dintre cele mai monstruoase din lume – iarna intr-un frig crancen, cu mainile in apa si modelaj…dar este bine tovarasi, ca noii idiotizati in scoli stiu de la bunicii lor, ex-turnatori la militie sau cei care serveau sistemul si o duceau bine, isi amintesc „decat” partile „pozitive” ca rumanu’ nu-si vede decat de felia lui…daca pe el „nu-l afecteaza”, ce mai conteaza restul lumii? dupa ei potopu’. ASTIA SUNTEM! VRETI ADEVARUL? SPUNETI-L IN TOTALITATE! ALTFEL, TRAITI INTR-O CONTINUA ILUZIE! iluzia desertaciunii epocii de TINICHEA SI SUFERINTA PENTRU NOI, PARINTII SI BUNICII NOSTRI! cei care am suferit in timpul dictaturii. si suntem multi.

  6. Se pare ca omenirea(din zonele asa zis civilizate)a ajuns la un prag de subtiere a neocortexului.Acest ultim strat cerebral format in mii de ani(cca 40)este inca labil,se pierde usor si devine insesizabila diferenta dintre om si animal.Sa nu uitam ca generatia de varstnici a cladit tara dupa razboi.Si nu ca altii sa o demoleze si sa o vanda.Au facut pt.posterioritate.Nu uitati ca banul este un mijloc de schimb.Valoarea acestuia este relativa.Dar batranii nostri nu pot fi rascumparati cu nici o suma.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.