Controlul prosumatorilor: A.P.C.E. critică intențiile PPC Renewables

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) a lansat un apel de atenționare asupra unor declarații recente ale unui oficial PPC Renewables, care vizează restricționarea autonomiei prosumatorilor și controlul acestora în gestionarea producției și consumului de energie regenerabilă. Aceste afirmații vin într-un context în care PPC Renewables România, o filială a grupului grec Public Power Corporation (PPC), devine tot mai influentă pe piața locală de energie regenerabilă.
PPC Renewables, cel mai mare producător de energie regenerabilă din România, operează deja 12 parcuri eoliene, 7 parcuri fotovoltaice și 5 centrale hidroelectrice, cu o putere totală instalată de 1.330 MW. Grupul are planuri ambitioase de extindere, vizând 5.400 MW putere instalată, inclusiv 3.100 MW provenind din 11 parcuri fotovoltaice care vor fi construite în România. PPC Renewables se angajează, de asemenea, în dezvoltarea unui portofoliu de capacitate regenerabilă suplimentară în Grecia și Europa de Sud-Est, o parte semnificativă urmând să fie destinată pieței românești.
Tentativele de control asupra prosumatorilor
Deși un portofoliu mare de energie regenerabilă este un avantaj, experiențele din Grecia au demonstrat că acesta nu este suficient pentru a asigura profituri mari fără consumatori dispuși să plătească prețuri ridicate pentru energia ieftină produsă din surse regenerabile. În plus, energia generată de prosumatori în aceleași intervale orare în care aceștia produc energia lor poate fi injectată în rețea, ceea ce reprezintă o provocare pentru marile companii de energie.
În acest context, PPC Renewables pare să caute o soluție care ar putea implica o colaborare tacită cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În noiembrie 2024, prin intermediul unui secretar de stat din Ministerul Energiei, s-au propus amendamente controversate într-o Ordonanță de Urgență care vizau controlul distribuitorilor asupra invertoarelor prosumatorilor, impunerea unui audit cibernetic anual și alte reglementări restrictive. Aceste amendamente au fost respinse datorită intervenției societății civile și a Ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Declarațiile alarmante ale PPC Renewables
La un eveniment desfășurat recent în Brașov, Mihai Pește, directorul general al PPC Rețele Electrice, a reluat tema controlului asupra prosumatorilor, afirmând că distribuitorii ar trebui să aibă acces nelimitat la invertoarele și bateriile acestora. Potrivit lui Pește, acest control ar permite distribuitorilor să decidă când și dacă prosumatorii își încarcă acumulatorii, iar acest proces ar putea fi folosit pentru a stabiliza rețelele electrice.
Mai mult, ideea unui control total asupra producției prosumatorilor a fost avansată, ceea ce ar pune în pericol autonomia energetică a acestora. Astfel, întrebarea care se ridică este cât de mult sunt dispuși prosumatorii să-și sacrifice independența în fața intereselor marilor companii de energie.
Poziția A.P.C.E.
În fața acestor declarații și propuneri, A.P.C.E. a reacționat ferm, solicitând PPC Rețele Electrice să se concentreze pe modernizarea infrastructurii de rețele electrice aflate în concesiune, în loc să încerce să limiteze independența energetică a prosumatorilor. A.P.C.E. subliniază că viitorii prosumatori, care vor intra în rețeaua națională în următorii ani, trebuie să fie integrați corect și echitabil în acest sistem.
Dan Pîrșan, președintele A.P.C.E., a subliniat că, deși prosumatorii produc aceeași energie verde ca marile companii, aceștia nu cumpără energie de la rețelele pe care acestea le controlează, ceea ce reprezintă o concurență directă pentru PPC Renewables și altele asemenea. În acest context, Pîrșan sugerează că, dacă marile companii nu pot coexista cu prosumatorii, ar trebui să fie mai transparente și să facă lobby pentru interzicerea acestora prin lege. În schimb, prosumatorii sunt pregătiți să își instaleze baterii, să formeze Comunități de Energie și să contracareze acest control cu propriile lor soluții inovative.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5138 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „…consumatori dispuși să plătească prețuri ridicate pentru energia ieftină produsă din surse regenerabile. ” Serios, dle autor? Energia fotovoltaicǎ nu e ieftinǎ, este EXTREM de scumpǎ. Ia sǎ nu se mai subvenționeze nebunia asta și vei vedea cǎ 1kWh fotovoltaic costǎ de 100 de ori mai mult decât unul produs „clasic”.

  2. „Geamurile” astea fotovoltaice au un randament general cam de 1%. Deci dacǎ se laudǎ cǎ fac un câmp uriaș de fotovoltaice de 1000MWh, de fapt puterea generatǎ în mod real este cam cât consumǎ motorul unei locomotive.

  3. Subvenționând „afaceri” precum parcurile fotovoltaice statul se face complice la cea mai mare escrocherie a secolului, care va duce UE la ruinǎ.

  4. „Prosumatorii” nu injecteazǎ nici un strop de energie în rețeaua naționalǎ, fiindcǎ nu este foarte complicat sǎ legi împreunǎ generatoare de curent alternativ. Este o gogorițǎ. Ceea ce le apare pe „aplicație” este cât AR PUTEA sǎ transfere, nu câtǎ energie transferǎ. Deci statul îi plǎtește degeaba, ceea ce este o escrocherie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.