Cooperativele câştigă teren în agricultură

La începutul lunii iulie, în România erau în total 1.831 de cooperative agricole înfiinţate.

Numărul acestora a crescut din 2016 încoace, căci numai în ultimii cinci ani au apărut 935 de cooperative agricole, adică o cooperativă la 2,5 zile, potrivit calculelor făcute de ZF.

„Principalul factor pentru care mulţi fermieri s-au asociat este dat de accesul la fonduri europene prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cooperativele au avut anumite avantaje la punctaj şi au putut accesa bani nerambursabili de până la 90% din investiţie, iar astfel au putut să şi crească mai rapid“, spune Horaţiu Raicu, preşedinte al Cooperativei Agricole Agrostar.

Primele 20 de cooperative agricole din România, după cifra de afaceri, au realizat anul trecut, în total, veni­turi de 933,5 milioane de lei, potrivit calculelor ZF pe ba­za datelor de la Registrul Comerţului.

Cele mai multe com­panii au avut venituri în scădere, din cauza secetei pe­do­logice, care a afectat puternic producţiile de cereale. Spre comparaţie, în 2019, primele 10 cooperative agricole din România realizaseră venituri totale de 855,3 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

7 Comentarii

  1. Se vede ca renasc conceptele colectiviste comuniste, CAP-uri, mall-uri (fostele supermagazine ce tronau in marile orase), cei trei R (recuperare, reconditionare, refolosire- the Great Reset). De unde reiese ca problema nu era atat comunismul in sine, cat faptul ca, cel putin pe hartie, respectivele concepte si realizarea lor practica apartinea, in comun, poporului.
    Deci nu fondul era problema, ci forma: proprietarii nu erau cei care trebuie…

  2. Cooperativa agricola= Singura solutie rationala pentru agricultura performanta,la 30 % din fermierii Europei,cat are Romania, restul e gargara ..

  3. Cooperative Agricole cu gloata de sefi strainezi care taie si spanzura in Romania cum ii duce capul, asa se vede!

  4. Asociatiile de propieteri de teren sunt bu e pentru culuri mari cum este graul, floarea soarelui, rapita, porumbul aproximativ.
    Dar pentru legumicuttura sere , zootehnie nu prea finctioneaza.
    PSD a gresit cu politica agrara. Trebuia sa dea la tinerele familii un tractor si utilaje agricole. Si scoala agricola in loc de Liceu teoretic fara folos.

  5. Da, CeAPeurili kopitalizde dimukratice, apărute pîn asociere liberă, nu pîn komasare stalinizdă… Par igzamplu: Kooperatiwa „Petrov, Daughters & Co., Ltd.” Nana… Cu rădăcini la Rîm șî în Sițiliya…

  6. Cooperativele Agricole = moartea taranului roman.

  7. Cand erau CAP-urile ininte de 1989 nu erau bune, ca nu erau conduse de tot felul de escroci straini sau autohtoni. Acum, brusc si dintr-o data, ,,asociatiile”, in realitate un sistem prin care proprietarii de terenuri sunt furati ca la carte de tot felul de escroci care le conduc, sunt bune.
    Ca sa vezi ce descoperire extraordinara! Eu n-am auzit pana acum niciun roman care si-a dat pamantul la asociatie, sa fie multumit cu ceea ce castiga la sfarsit de la acesti escroci. Toti s-au plans ca sunt trasi in piept. N-au insa ce face din cauza ca nu au cu ce sa munceasca pamantul fie din cauza varstei, a serviciului in oras, sau a lipsei mijloacelor mecanizate.
    Asadar viziunea ,,comunista” a suprafetelor agricole unite era atat de comunista incat capitalismul mioritic a ajuns sa o aplice in actuala Epoca de Aur capitalista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.