Corlăţean: Sporul de 15% pentru muncă grea riscă să supună MAE unor ironii acide

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei române, că iniţiativa de acordare a unui spor de 15% din salariul de bază pentru „condiţii grele de muncă” întregului personal al Ministerului Afacerilor Externe, dacă există, „riscă să supună MAE unor ironii acide”.

El a adăugat că a aflat din mass-media despre această intenţie a MAE de a cere „un spor de 15% „pentru condiţii grele vătămătoare sau periculoase de muncă” pentru angajaţii din centrală.

„A fost evocată în spaţiul pubic locaţia Modrogan (unde este sediul central al PDL – n.r.) şi cred şi alte locaţii. Acum, dacă ar fi să glumesc puţin, aş putea fi de acord cu evaluarea potrivit căreia Modrogran este o locaţie periculoasă şi vătămătoare. Această iniţiativă, dacă ea există, riscă să supună MAE şi personalul diplomatic, în cel mai bun caz, unor ironii acide, pentru că, condiţiile de muncă cu adevărat dificile se regăsesc la alte categorii sociale şi riscaţi şi, până la urmă şi eu mă includ în treaba asta, să avem reacţii din partea altor categorii socio-profesionale la nivelul dezbaterii publice negative”, a afirmat Corlăţean.

În opinia sa, o astfel de problemă trebuie rezolvată prin asumare politică în mod public, „trecând peste populismele din ultimii ani”, a necesităţii de a asigura un statut diplomatic corespunzător şi un buget corespunzător MAE.

„Nu se poate face politică externă eficace şi profesionistă fără bani nici la Guvern şi nici la Parlament”, a mai spus preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, citat de Agerpres.

Corlăţean a adăugat că în această săptămână Comisia de politică externă a Senatului a dat aviz favorabil unui proiect de lege al unui parlamentar al opoziţiei, care vizează tematica pensiilor şi care prevede că „pensiile personalului diplomatic şi consular stabilite prin decizia Casei Teritoriale de Pensii înainte de 31 august 2010 se plătesc în cuantumul aflat în plată la 31 august 2010”.

„Aşteptăm ca ministrul afacerilor externe să susţină acest proiect”, a mai spus social-democratul.

Potrivit ministrului Teodor Baconschi, sporul de 15% din salariul de bază care urmează a fi acordat pentru „condiţii grele de muncă” întregului personal al Ministerului Afacerilor Externe care lucrează în sediile centralei de la Bucureşti, în baza unei hotărâri de guvern iniţiată de minister, este justificat şi nu trebuie să ducă la controverse pentru că este acordat încă din 2004 pentru peste 80% din personalul centralei MAE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.