Corupţia din Franţa, criticată de Consiliul Europei

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al CE a evidenţiat persistenţa în Franţa a unor „zone gri” în lupta împotriva corupţiei şi a cerut Parisului mai multe eforturi pentru a preveni corupţia „în cadrul executivului”, notează https://www.euractiv.com/

Aşteptarea tot mai mare a cetăţenilor în privinţa exemplarităţii executivului (…) este vizibilă în Franţa„, insistă în ultimul său raport de 71 de pagini organismul anticorupţie al Consiliului Europei.

Crearea Agenţiei Franceze Anticorupţie (AFA), a Înaltei autorităţi pentru transparenţa vieţii publice (HATVP) sau a Parchetului Naţional Financiar sunt ca o gură de oxigen, însă pare că nu e suficient întrucât  există încă „zone gri unde sunt necesare eforturi suplimentare“.

„Se impune o mai mare transparenţă”, în special în privinţa „contactelor între executiv şi grupurile de interese pentru ca influenţa acestora“ asupra deciziilor „să fie mai clară”, transmite GRECO. În raport se mai precizează că „membrii executivului, inclusiv preşedintele Republicii”, fac caz „public şi la intervale regulate de lobbyiştii întâlniţi şi de chestiunile discutate”.

GRECO salută adoptarea planului de detectare şi de prevenire a riscurilor de corupţie „în cadrul ministerelor”, dar recomandă extinderea sa şi „la cabinetul preşedintelui Republicii (…), care nu este ferit de riscuri de corupţie”.

Declaraţiile de avere şi de interese ale preşedintelui Republicii trebuie de asemenea „examinate la preluarea funcţiei pentru a dezamorsa orice eventual conflict de interese”, sugerează raportul, conform căruia miniştrii suspectaţi de corupţie nu mai trebuie judecaţi de Curtea de Justiţie a Republicii, „formată pe jumătate din parlamentari”, ci de „o altă instanţă (…) independentă şi imparţială”.

GRECO face apel la „elaborarea unei strategii globale de prevenire a corupţiei” în cadrul poliţiei şi jandarmeriei, cu „controale de securitate” organizate de-a lungul carierelor pentru a evalua „situaţia personală” a agenţilor, susceptibilă să îi facă „mai vulnerabili” la corupţie.

Raportul a apărut aproape în aceeaşi perioadă în care un tribunal din Paris a decis ca procesul în care este implicat fostul lider de la Elysee Nicolas Sarkozy să se desfășoare în perioada 05 – 22 octombrie, scrie Mediafax. Este pentru prima dată în istoria Republicii Franceze, când un fost președinte va fi judecat pentru acuzații de corupție.

Format din 48 de ţări europene şi SUA, GRECO a fost creat în 1999 pentru a îmbunătăţi capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Bagati-le un MWC asa cum avem noi slugile, dacă vreți să vă cred. Pe Penalis al nostru l-au albit toate instanțele „anticoruptie”.

  2. … Ne place, ori nu ne place, domnul Macron este omul viitorului ! Ceilalti sunt mustele din k uru lu’ Suru !

  3. „Corupţia din Franţa, criticată de Consiliul Europei.” Vezi, d-aia fugi Marea Britanie din UE ! Coruptie-i peste tot ! Doar unii chiombalii se fac ca n-o vad/dar fura la greu /sta-le-ar in gat furaciunea !

  4. (I) : „Coruptia din Franta”. Infox,@Magda Colgiu. Infox. Daca francezii ar fi corupti, n-ar fi saraci si nici Vestele Galbene, nici grevele din toate ramurile economice „de restructurat” (dupa Macron). Scrie LIMPEDE cine-i corupt în Franta : un Carlos Ghosn (libano-francez, fostul director gral Renault, arestat în Japonia si fugit în Liban, unde-i acuma): milioane de euro de salariu anual (compara cu 1000 de euro-n proiectul legii pensiilor al lui Macron, pentru salariul minim pe economie, la peste 75 DE ANI DE LA WW2. Printre marile puteri ale lumii, si-n Franta sunt „salarii” de SUB 1000 de euro. Care dau pensii de … 300-600 de euro. Traieste din asa ceva. Când un azil de batrâni medicalizat = 2000/ luna, si-o saptamâna-ntr-un spital, la fel. Corupti, dar în alt fel (al goanei proprii dupa avere si-al refuzului de-a auzi vocile maselor între zeci, sute de mii si milioane de oameni)= oamenii politici. Recitatori ai unor lozinci sa le dai în cap cu ele (despre „bunastarea si binele tuturor”, „progres”, „ce rau e adversarul meu politic, eu fiind model de virtute”, etc). sunt întotdeauna, si de-oriunde ar proveni initial, ca orientare „politica”, tipii care-au gasit scaune. De care s-au si lipit.

  5. (II): Socialistii (ajunsi „marsaluitorii” lui Macron) = campionii absoluti. + Sefii marilor intreprinderi: salarii de (zeci de) milioane anual. Din impozitele populatiei. Lipitori odioase, e drept, însa putine. Ei, cu familiile lor (a se vedea Mitterand, marele „exemplu), si presa (americanizata. Si platita : dinee la Elysée, loc în avionul sau trenul prezidential). Opozitia cumparându-si singura biletele de tren (fiindca n-are drept la avion) si nelocuind în PALATELE SOMPTOASE si GRATUITE (hôtel de Lassay, Luxembourg …) ale republicii. În care nu atât meniurile pun probleme, ci VINURILE (la mii de euro/sticla). ps Sarkozy si „coruptia”. Dosar falsificat de la un capat la altul: tipul era ascultat ÎN ORB (poate-poate „pica” ceva) de 1 an de zile, din ordinul lui Taubira, ministra justitiei. Tipul jucându-se de-a poreclele si mesajele false, stiind ca-i ascultat. Ori afacerea „banilor de campanie” dati de Gaddafi (acuzatie din partea unui arhi-corupt, Ziad Takkiedine, în ciuda faptului ca lui Sarko i se valideaza conturile de companie. Nu pentru asemenea puneri în scena ale adversarilor ar trebui sa raspunda tipul, ci, la fel lui Nastase Adrian, PENTRU CE-A FACUT. Adica pentru razboiul din Libia, de pilda). În Franta existpand si-un Parchet National Financiar. Greco sa-si mai si vada de treaba. Apropo, cât i-au încasat membrii pentru un asemenea „raport”? GRECO asta nu-i vede pe SOCIALISTI (actualii „marsaluitori” ai lui Macron, si vestigiile de-alaturi de Hollande?! de ce se tot ia NUMAI DE OAMENI POLITICI DE DREAPTA (pe care-i mai si califica „de extrema draeapta”, fiindca nu vor „cetatenia europeana”, ci FRANCEZA, si GRANITE, CONTROL AL AUTORITATILOR NATIONALE pe PROPRIUL TERITORIU)?!! „GRECO”, pe dracu’ „AMERO”, cu cine stie ce dedesubt, în care cine stie ce firme franceze sa plateasca oalele sparte (ale unui joint venture cu americanii).

  6. Ambasadorul nostru la Paris, doarme? Klemă nu spune și el ceva, de acolo de la America lui? Nicio îngrijorare? Nu se poate așa ceva…!

  7. Am inteles ca Luca l-a convocat pe Macron la ambasada sa-l urecheze pentru coruptie. Hahahaha, ce-mi plac glumele mele!

  8. CITEZ:”Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al CE a evidenţiat persistenţa în Franţa a unor „zone gri” în lupta împotriva corupţiei şi a cerut Parisului mai multe eforturi pentru a preveni corupţia „în cadrul executivului”.Poate ne arata acest GRUP MIRACULOS VRE_O TARA de-a lor IN CARE NU EXISTA CORUPTIE si cE AU FACUT CA EA SA NU MAI EXISTE. Cred ca are LOC O INDOBITOCIRE A POPULATIEI LA NIVEL GLOBAL.

  9. Individul din poza, cu privirea sa de peste congelat si perciunii de ospatar, à la Adi Mutu, e clar bolnav la bibilica, as zice chiar un caz-scoala de psihoza. Are insa circumstante atenuante, a fost violat la virsta de 15 ani de profesoara sa (ajunsa intre timp sotie).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.