Costul seismelor: Între 35 și 50 de miliarde de dolari

Cutremurele de luni din Turcia au afectat 10 orașe, unde trăiesc 13,3 milioane de oameni, adică o șesime din populația țării. Costul lipsei de planificare în reglementările cutremurelor va fi foarte mare atât pentru oamenii din regiune, cât și pentru economie. Deci, cum va afecta acest dezastru economia?

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8, care a avut loc luni înainte de zori în apropierea orașului Gaziantep, a fost cel mai grav din Turcia de la cutremurul din 1999, care a ucis aproape 33.000 de oameni. Câteva ore mai târziu, un al doilea cutremur de 7,6 grade a zguduit provincia Kahramanmaraş.

Cutremurele resimțite până în Egipt și Cipru au provocat și moartea a peste 1.000 de oameni în Siria.

Peste 40 de țări, împreună cu Uniunea Europeană, au oferit asistență după ce Turcia a activat „Alerta de nivel 4” , ceea ce înseamnă că țara avea nevoie de asistență internațională .

Cu mii de clădiri care se prăbușesc, numărul morților este aproape sigur că va crește dramatic.

Oficialii au declarat că seisme au afectat 10 orașe cu o populație de 13,3 milioane de locuitori, sau aproximativ o șesime din populația țării. Producția economică a regiunii reprezintă aproximativ o zecime din produsul intern brut al Turciei.

Costul cutremurului pentru Republica Turcia este de așteptat să fie între 35 și 50 de miliarde de dolari. În timp ce deficitul comercial intern și extern al Turciei este de 110 miliarde, se estimează că acest cutremur va provoca o povară suplimentară de 30-40%, ceea ce va reduce cifra creșterii economice cu 1 până la 2 puncte, potrivit Halk TV.

Efectul de creștere a prețului petrolului pe piețele globale a fost imediat evident, deoarece cutremurul a forțat Turcia să oprească fluxul de țiței în Ceyhan, care exportă în jur de 1 milion de barili pe zi, 1% din oferta globală, luna trecută.

Deși pagubele economice cauzate de cutremur variază, în primul rând reconstrucția caselor, școlilor, fabricilor, drumurilor, digurilor și podurilor distruse va impune un cost suplimentar economiei. Pe lângă pierderea activelor de capital și a infrastructurii, pierderea capitalului uman este de o importanță mai mare. Se preconizează ca pe termen scurt și mediu formarea forței de muncă calificate să fie întreruptă, mai ales din cauza distrugerii infrastructurii educaționale care împiedică educația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Pentru asta nu se vor gasi bani, banii se duc in Ucraina pe arme.

  2. În atare context suntem convinși ca efortul financiar al EU și America se va îndrepta tot spre Ucraina. Ce contează suferinta turcilor când broasca de peste balta la va spune ca doar Zelensky e singurul care are dreptul sa ceara și sa primească tot ce cere și nu cere.
    PS. Când în Irak sau Afganistan atentatele teroriste se soldau cu sute de morți, ei ajungeau o simpla știre la televiziunile Occidentului și ale noastre. Când un atentat terorist se producea în Franța și se solda cu unul, maxim doi morți, atentatul capătă proporții astronomice. Încă o dovada ca exista morți de mana întâi și morți de mana a doua si a treia, ca și cum viata unui cetățean din Irak sau Afganistan nu ar fi la fel de importanta ca si a cea a unui din Occident. Sunt convins ca la fel se va proceda si-n cazul Turciei. Erdogan merita o lecție. Ce contează suferință a sute de mii de oameni. E momentul ca lumea sa devina nemulțumită și sa-i ceara demisia pentru modul în care a gestionat evenimentul. Sa speram ca nu se va întâmpla asa și ca bunul Dumnezeu sau Alah va fi alături de poporul turc și va lumina inimile și mințile oamenilor cu suflet ca să le ofere ajutorul si susținerea de care au atat de mult nevoie. Acum e nevoie de solidaritate adevarata și nu de de cea care duce la escaladarea războiului și la cresterea numarului de morți pentru ambițiile unui senil și ale unei administrații care jubilează când aude despre trupuri și suflete moarte. În aceste momente, dincolo de interese ar trebui sa prevalează empatia și dragostea fata de sufletele răvășite care trec prin clipe deosebit de grele. Sincer sunt mișcat profund de dezastrul produs și de suferință oamenilor.

  3. Impactul unor astfel de nenoriciri este cu mult mai mare si el nu cuprinde numai banii necesari reconstructiei .Numarul mare de cladiri prabusite nu este virful aisbergului .Numarul necunosct de entitati de tot felul de la cladiri la fabrici , porturi sau alte asemenea , ce nu mai pot functiona fara o expertiza imediata ca si instaurarea haosului sunt primejdiile cele mai mari cum tot asa si neincrederea populatiei si cea a doritorilor de turism in Turcia se poate destrama rapid .In paralel exista si specialisti ce pot profita de astfel de situatii de la cele economice la cele militare .Neincrederea devine cuvintul ce poate decide viitorul Turciei ca si deciziile UE ce pot sau nu pot sprijini Turcia spre reconstructie .Semnalul dat bancilor devine crucial .Sa vedem cit de corect va juca politic erdogan .Functie de primele ziceri ale sefului statului actorii de forta pe segmentul financiar vor lua deciziile .

  4. Si totusi, si asa, Turcia va parasi NATO si se va ralia la baricada dreapta a Istoriei ce va sa vie,

  5. Acum sa vedem . Bideul si UE mai dau bani pentru razboiul ruso-rus ,pardon ukrainean ,sau ajuta Turcia si Siria ? Ajuta la reconstructie sau la darimare ? Or vor fi „cataclismele”ce vor duce la distrugerea intregii Ukraine si aunei parti din Rusia ?

  6. Comentator Dely (1): UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE PRINCIPII ALE RĂZBOIULUI ŞI LUPTEI ARMATE – REALITĂŢI ŞI TENDINŢE–General de brigadă (r) dr. Gheorghe Văduva Bucureşti, 2003 NESECRET
    ⁉️”Războiul geofizic este una din formele posibile de manifestare a războiului viitorului.
    El constă într-un sistem de acţiuni care vizează provocarea unor fenomene naturale, calamităţi şi catastrofe cu influenţe nocive asupra mediului de viaţă al oamenilor, localităţilor, terenurilor agricole, sistemelor de comunicaţii, cu scopul realizării unor obiective importante, între care se situează şi distrugerea potenţialului şi resurselor adversarului.
    El „îşi bazează modul de acţiune pe tehnicile de modificare a mediului înconjurător în scopuri militare“.
    Formele concrete ale războiului geofizic ar putea fi următoarele:
    ♦ provocarea unor fenomene (ploi torenţiale, uragane, grindină, avalanşe etc.) care să afecteze grav teritoriul inamicului şi, mai ales, acele spaţii în care se află elemente ale industriei de război, sisteme de arme, depozite şi resurse;
    ♦ modificarea compoziţiei aerului, apei şi altor elemente, pe suprafeţe întinse, care să provoace pierderi imense sau să genereze o succesiune de fenomene distrugătoare;
    ♦ modificări orientate în stratul de ozon sau în ionosferă care să afecteze grav un anumit teritoriu;
    ♦ acţiuni (explozii termo-nucleare, stimularea erupţiei unor vulcani etc.) care să producă modificări ale mediului, creşterea catastrofală a nivelului apelor, inundaţii şi chiar ?cutremure de pământ şi pe alte baze decât cele ale fricţiunilor de falie; ?
    ♦ modificări grave ale mediului marin;
    ♦ acţiuni punctiforme asupra unor regiuni din zone polare, ecuatoriale sau cu hidrocarburi, care să genereze fenomene distrugătoare;
    ♦ acţiuni climatice.

  7. Comentator Dely (2): Principiile războiului geofizic ar putea fi:
    ♦ manipularea mediului;
    ♦ surprinderea;
    ♦ acţiunea indirectă;
    ♦ implicarea globală;
    ♦ efectul geofizic.”
    ⁉️”Războiul genetic este, într-un fel, o formă asimetrică a războiului continuu.
    Un astfel de război nu are o strategie sau o doctrină. Se întrevede doar posibilitatea apariţiei şi a unui astfel de război. Unele aspecte care ţin de acesta se manifestă şi în prezent, sub forma războiului biologic sau a celui dominat de armele de distrugere în masă.
    Aici nu este însă vorba de folosirea unor arme cunoscute, ci de o nouă armă – arma genetică. Acum, în preocupările specialiştilor, se află, sub forma unor instrumente de ameliorare genetică a speciilor, o mulţime de metodologii şi de produse obţinute prin inginerie genetică. Unele dintre acestea sunt cu totul deosebite, altele sunt mutanţi. Războiul genetic se va duce în aceste coordonate:
    ♦ obţinerea, prin mijloace genetice, a unor performanţe ieşite din comun în ceea
    ce priveşte calităţile luptătorilor;
    ♦ crearea de mutanţi;
    ♦ ?crearea unor sisteme de influenţare, prin mijloace genetice, a comportamentului
    unor populaţii; ?
    ♦ apariţia şi proliferarea terorismului genetic.
    Formele războiului vor fi, probabil, mult mai numeroase, în viitor. Nu confruntarea armată – care va fi din ce în ce mai mult pusă sub control şi mai restrânsă – se profilează ca fiind cea mai periculoasă, ci noile tipuri de confruntări, în general, diversificate, intempestive, surprinzătoare şi asimetrice.”

  8. Acum Turcia va parasi NATO si va intra in Federatia Rusa, ca sa le faca pe plac idiotilor care scriu astfel de aberatii pe acest forum……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.