COVID-19 a făcut o gaură uriașă în bugetul Craiovei

Au fost date publicității cifrele îngrijorătoare referitoare la pagubele produse de criza Coronavirus în bugetul Craiovei. Anunțul a fost făcut de Mihai Genoiu,  la încheierea mandatului de primar al municipiului Craiova.

Astfel, de la începutul pandemiei, bugetul Craiovei este mai sărac cu 80 de milioane de lei, drept consecință a crizei provocate de coronavirus. Încă din primăvară, încasările la bugetul local erau mult mai mici decît prevederea bugetară. Taxele și impozitele locale se plăteau, de regulă, pînă la data de 31 martie, dar, avînd în vedere că la acea dată ne aflam în starea de urgență, ca efect al pandemiei Covid-19, termenul de plată al impozitelor și taxelor locale a fost prelungit pînă la data de 31 iulie. De aceea, Primăria Craiova a prevăzut pentru trimestrul I al anului 2020, venituri de 181 milioane de lei, însă, până la 31 martie încasase 150 milioane de lei, deci se încasese încă de atunci cu 30 de milioane de lei mai puțin.

În octombrie, înainte de încheierea mandatului de primar, Mihail Genoiu vorbea de un minus de 80 de milioane de lei, criză economică provocată tot de pandemie. Pentru „Gazeta de sud”, Mihail Genoiu a afirmat: „ La ora aceasta, bugetul local cred că are un minus de 80 de milioane de lei față de cît s-a previzionat. Asta pentru că impozitul pe venit care trebuia să sosească de la Ministerul de Finanțe nici nu a fost realizat, din cauza pandemiei, a restricțiilor, a închiderii firmelor. Guvernul nu a venit cu o rectificare din alte surse, așa că noi venim cu un minus foarte mare. Din acest motiv, singura variantă de dezvoltare a orașului este ca în următorii ani să te axezi pe fondurile europene, singurii bani care îți asigură dezvoltarea”.

Conform ultimei rectificări bugetare, Primăria Craiova a început să încaseze bani de la direcțiile și serviciile care nu alocaseră pînă atunci nicio sumă de bani. De la Serviciul Imagine a fost disponibilizată suma de 1.581.000 lei, Teatrul de Copii și Tineret „Colibri“ suma de 29.000 de lei, Sport Club Municipal – 50.000 de lei și Poliţia Locală a restituit suma de 110.000 lei, sumele reprezentînd economii înregistrate la cheltuielile de personal, însă cea mai mare sumă disponibilizată se regăseşte la „Transporturi“, capitol de unde au fost plătite şi lucrările de reparare şi întreţinere a străzilor din oraş, de aici a fost încasată suma de 7 milioane de lei.

Cu toate că s-a făcut o economie de 355.000 lei de la „Dobînzi aferente creditelor interne“ şi de 242.000 lei de la „Dobînzi aferente creditelor externe”, Primăria a luat cu o mînă și a risipit cu zece, astfel au fost alocate două milioane de lei pentru plata lucrărilor de amenajare și întreţinere a zonelor verzi, pentru administrarea Grădinii Zoologice şi întreţinerea celor patru cimitire din Craiova. Bani de la bugetul local au mers și la RAT SRL, societatea care administrează transportul public în comun din oraș care a primit 3.229.000 de lei, pe motiv că pandemia i-a afectat veniturile. În raportul municipialității se menționează: „Deoarece în cursul anului 2020 a fost instituită starea de urgență și în prezent suntem încă în stare de alertă, a scăzut numărul de abonamente vândute de către RAT SRL, astfel încît a determinat creșterea compensației ce trebuie plătită conform contractului de delegare, pentru asigurarea condițiilor optime de transport a călătorilor”.

De asemenea și principalele instituții de cultură au primit bani de la bugetul local al municipiului Craiova. Astfel, suma de 4.509.000 lei, sub formă de subvenție a fost repartizată către cele trei instituții de cultură subordonate primăriei. Este vorba de Opera Română Craiova – 2.200.000 de lei, Filarmonica Oltenia – 1.700.000 de lei și Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ – 609.000 lei.

În acest moment, Craiova este sub „codul roșu” de pandemie, iar numărul cazurilor noi situează capitala Olteniei în continuare în zona de risc maxim, astfel că efectele economice ale crizei coronavirus sînt departe de a fi depășite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Gata, s-a scos individul! Dar parandaratul? Dar cheltuielile suplimentare? Dar costurile dublate si triplate?, toate astea nu au contribuit la gaurirea bugetului? Dar veniturile voastre si a lor vostri peste 80-100 mii lei fiecare trantor vorbitor care minte si manipuleaza, dar cheltuielile cu alegerile si ajutoarele pentru lenesii bogati, nu au contribuit?

  2. “pentru plata lucrărilor de amenajare și întreţinere a zonelor verzi, pentru administrarea Grădinii Zoologice şi întreţinerea celor patru cimitire din Craiova. Bani de la bugetul local au mers și la RAT SRL, societatea care administrează transportul public în comun din oraș”
    De afirmați că aceștia sunt bani risipiți cu 10 mâini? Vâ este dor de orașele gri, murdare și întunecate dinainte de 1989, de animale jigarite de la grădina zoologică, de cimitir plin de bălării cu pomi care cad la furtuni și distrug mormintele?

  3. daca primaria a cheltuit in Pandemie atat de mult, atunci Guvernul pe ce a cheltuit cele 100 de miliarde imprumutate?
    unde sunt cele 100 de miliarde?

  4. Lasă că vine centurista !!.. să vezi că în două luni aveți excedent …se reporneste fabrica de produse ,!!..

  5. a fost o stire ca se vor produce niste locomotive pt Suedia…

    poate ca guvernul va deconta cheltuelile Covid, macar pe analize daca sunt cateva maii pozitive si fiecare a avut trei analize, deci s-au efectuat zeci de mii sau sute de mii inmultit cu 200 de lei, este o cifra…

    poate si aparatele PCR sunt achizitionate tot de primarie, etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.