Covid-19, asociat cu un risc crescut de boli reumatice

Covid-19 este asociat cu un risc crescut de boli reumatice inflamatorii autoimune, susțin cercetătorii coreeni. Aceiași oameni de știință au descoperit, de asemenea, că și vaccinarea împotriva Covid-19 a fost asociată cu un risc de boli reumatice inflamatorii autoimune, dar de data aceasta mai redus.

Infecția cu SARS-CoV-2 este asociată cu un risc crescut de boli reumatice inflamatorii autoimune până la 12 luni după infecție, a constatat un studiu amplu publicat în Annals of Internal Medicine .

Cercetătorii de la Universitatea Kyung Hee, Seul, Coreea de Sud, au folosit date din două studii naționale pe scară largă asupra populației din Coreea și Japonia. Mai exact, au studiat date despre mai mult de zece milioane de adulți coreeni și douăsprezece milioane de japonezi, inclusiv cei cu Covid-19, în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Pacienții cu Covid-19 au fost comparați cu pacienți cu infecție gripală și cu persoane care nu au fost infectate cu nicio infecție. Ei au evaluat apoi datele la una, șase și douăsprezece luni după contractarea Covid-19 sau gripă.

Ei au descoperit că cei care au contractat Covid-19 au avut un risc crescut de boli reumatice inflamatorii autoimune până la 12 luni după diagnostic, comparativ cu celelalte două grupuri. Severitatea mai mare a infecției a fost asociată cu un risc mai mare de boală reumatică incidentă.

Autorii au mai descoperit că vaccinarea împotriva Covid-19 a fost asociată cu un risc redus de boli reumatice inflamatorii autoimune, cu excepția celor care au dezvoltat Covid-19 sever în ciuda vaccinării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. Ha, ha, ha! E curios cum aceasta teorie a aparut cand tot mai multi discuta despre efectele secundare ale vaccinului.
  Unii, nu putini, destul de calificati, spun ca vaccinul e de vina. Si o spun de ceva timp.
  Avand in vedere ca vaccinul e bazat pe ARN modificat, care e proiectat sa actioneze asupra sistemului imunitar, s-ar putea sa aiba dreptate.
  Din nou: Ha, ha, ha!!!!

 2. Dragi scribalai, pe cine credeti ca intereseaza tembelismele astea? Vaccinatii mor cu zile pana sa ajunga la 50 de ani, iar voua va arde de boli reumatice la boshorogi, pe care oricum le aveau inainte de genocidul din plandemie.

 3. @Dorel
  -boli reumatice pe care oricum nu le vindeca,
  stiintza medicala A DEGENERAT!

 4. Boli autoimune, reumatice, cheaguri de sânge care provoacă atacuri vasculare şi multe alte efecte secundare ale acestui virus creat în laborator de criminalii din Statele Unite, sub supravegherea lui Fauci şi a altor nemernici.
  Ca să nu aibe probleme la ei acasă cu legea, care interzice aşa ceva, îşi amplasează laboratoarele morții în țări precum China, Ucraina, India etc.
  Astea sunt valorile occudentale după care am suspinat atâția ani!!!

 5. Vă închipuiți că, inițial în 2020, când urlau că e sigur vaccinul (amintiti-va, din mai 2020 v-am bombardat cu informații reale, am scris imediat dupa vizionarea live a interviurilor, ultimul în octombrie 2020), habar nu aveau ce conține și ce efecte are? Acum, după aproape 4 ani, abia incep să scoată câte puțin din efectele grave ale acestor vaccinuri? Și încă nu se dau toate efectele negative grav!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.