Lucrările de reabilitare și modernizare a internatului Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe trebuiau finalizate în urmă cu patru an. Elevii vor fi nevoiți și în noul an școlar să învețe în alte unități de învățământ.
Firmele neserioase nu pot fi eliminate, legea achizițiilor publice nu permite.
Autoritățile locale au pe rol mai multe procese cu firma din Cluj care a câștigat licitația, după ce primăria a reziliat contractul.
Constructorul a refuzat să părăsească şantierul, astfel că problema s-a mutat în instanță, acolo unde procesele durează, în cauze similare, și 14 ani.
Antal Árpád, despre lucrările de la internatul CNMV
Primarul Antal Árpád a declarat, pentru We Radio Sfântu Gheorghe, că a cerut ca școala, comitetul de părinți să facă o cerere pentru a participa la aceste procese, poate astfel instanța va lua o decizie mai repede.
„Eu pot să iau o decizie în momentul în care instanțele decid, dar eu nu am nicio influență pentru rapiditatea cu care instanțele decid. Avem multe procese, dar dacă instanțele fac ceea ce fac, și dacă firma face ceea ce face, nici peste 10 ani nu o să meargă copiii la școală acolo. (…) Din experiența altor instituții în procese similare – Consiliul Județean cu Galeria de Artă, cu Biblioteca – sunt procese care durează de 14 ani. La Galeria de Artă, după 14 ani s-a ajuns la finalul unui proces asemănător. A fost aceeași situație: un conflict între autoritate și o firmă”, a afirmat Antal Árpád.
Primarul a mai afirmat că am ajuns în această situație și pentru că Legea achizițiilor publice nu permite deocamdată eliminarea firmelor neserioase din sistem, așa că ele pot participa la noi și noi licitații: „În Ungaria, de exemplu, ai făcut un contract, firma nu ți-a făcut, pui acolo o observație cu care, practic, o scoți din sistemul de achiziții publice și nu mai poate să participe. Și atunci, evident că fiecare firmă vrea să își facă treaba”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.