Creioanele lui Stalin

Se estimează că biblioteca personală a liderului de la Kremlin număra peste 20.000 de titluri în momentul morţii sale, survenite, conform versiunii oficiale, pe 5 martie 1953. Evident, nu toate se aflau în biroul său de la Moscova sau în preajma acestuia, altele găsindu-se pe la cele câteva reşedinţe pe care Stalin le avea la dispoziţie. După ce „statuia sa a fost dărâmată de pe soclu“ prin demascarea fărădelegilor comise şi odată cu condamnarea cultului personalităţii sale, proces declanşat în februarie 1956, o mare parte a acestui tezaur s-a risipit, completând stocurile unor biblioteci ori intrând în arhive pentru a fi, eventual, cercetate. Unele dintre cărţi au rămas la dispoziţia conducerii de stat a URSS, apoi a Federaţiei Ruse.

Acum mai bine de un deceniu, Simon Sebag Montefiore, unul dintre puţini istorici din Occident căruia i s-a permis să vadă documente sensibile din cercurile înalte ale puterii sovietice din timpurile lui Stalin, a scris că se spunea că Vladimir Putin, aflat pe atunci în perioada celor patru ani dintre primele mandate de preşedinte, „când se plictiseşte, ia un volum mai vechi din bibliotecă şi începe să discute adnotările [dictatorului] cu vizitatori de-ai săi“. În principiu, în timpul vieţii sale, mai toate cărţile lui Stalin puteau fi împrumutate şi de acoliţii săi sau de cunoştinţele sale, deşi nu e clar dacă aceştia vor fi avut acces şi la lucrările duşmanilor săi politici (Troţki, în primul rând) ori ale acelora deja condamnaţi, executaţi şi şterşi din cursurile de istorie ale Uniunii Sovietice.

Unii susţin că Stalin citea până spre 500 de pagini pe zi (mai ales noaptea). Probabil că nu făcea acest lucru regulat. Ceea ce a fost automat, cel puţin până la război, a fost să i se pună la dispoziţie toate volumele ce aveau un potenţial impact asupra ideologiei oficiale, pentru a fi supervizete, ca de „Marele-Inchizitor“, înainte de a fi publicate în tiraje de masă. El obişnuia să-şi noteze anumite impresii, hazul (multe purtând textul «xa!-xa!-xa!» [în ruseşte, «ha!-ha!-ha!»], dar şi dezaprobarea. Deci, toate aceste adnotări le erau la îndemână şi celor ce luau cărţi din biblioteca sa. S-a remarcat, de asmenea, faptul că Stalin nu era, neapărat, un bibliofil, deşi avea şi exemplare remarcabile, şi că destinaţia acestor tipărituri era aceea de a fi citite.

Notaţiile sale erau făcute cu creioane având una dintre cele trei culori standard aflate în permanenţă pe biroul său de lucru: verde, roşu şi albastru. In privinţa cărţilor, el folosea când un creion albastru, când unul roşu. In cazul documentelor oficiale, cele trei culori erau asociate nivelului de decizie aferent. Chestiunile minore erau adnotate cu culoarea verde. Cele ce implicau instituţii erau, cel mai adesea, tratate cu notiţe scrise cu un creion roşu, în timp ce hotărârilor sale de „Vojd”, şi care deveneau obligatorii şi indiscutabile, le era rezervată culoarea albastră.

Patru relatări ilustrează cât de operativă era la Stalin această utilizare a creioanelor colorate în lămurirea unor chestiuni de stat. In ordine invers cronologică, primele două provin din rapoarte ale ambasadorilor Statelor Unite la Moscova. In aprilie 1946, după prezentarea scrisorilor de acreditare lui Molotov, Walter Bedell Smith a fost primit de către Stalin (ce îndeplinea funcţia de premier). Prima sa întrebare adresată liderului sovietic a fost: „What does the Soviet Union want, and how far is Russia going to go?”. După o oră de discuţii amicale, a repetat ultima parte. Peste câteva momente, Stalin şi-a pus deoparte bloc-notes-ul pe care desenase cu creionul roşu mai multe inimioare întoarse şi având un semn de întrebare în mijloc şi a răspuns sec: «Nu vom merge mai departe!»

In decembrie 1944, la insistenţele lui Averell Harriman, dornic să afle, în sfârşit, care vor fi obiectivele acţiunii militare a URSS în Asia, contra Japoniei, Stalin a fost de acord să dezvăluie dezideratele sale. El a adus o hartă şi a declarat că sudul insulei Sahalin şi Kurilele trebuie înapoiate Uniunii Sovietice [sic!; de fapt, Rusiei], fără a se referi şi la soarta grupului sudic de insule ce făcea parte integrală din teritoriul propriu-zis nipon. Apoi, a trasat cu creionul o linie în jurul peninsulei Liaotung, cu celebrul Port Arthur pierdut la 1904, spunând că doreşte restabilirea vechilor concesiuni acordate de China şi exploatarea în leasing a facilităţilor sale portuare.

In octombrie 1944, tot la Moscova, de data aceasta cu ocazia vizitei premierului britanic, când Churchill i-a întins hârtia cuprinzând „Acordul de procentaj“ scris chiar de el, într-o manieră extrem de degajată, Stalin a bifat de îndată cu albastrul deciziilor irefutabile toate cele cinci poziţii (România, Grecia, Bulgaria, Jugoslavia şi Ungaria, având împreună peste 50 de milioane de locuitori). După câteva clipe, când Churchill, după propria-i mărturisire, simţindu-se stânjenit de perversitatea momentului, a sugerat distrugerea infamului document, Stalin s-a opus şi i-a cerut acestuia să-l păstreze.

Dacă l-ar fi păstrat el, probabil că ar fi împărtăşit soarta celebrei hărţi-anexă a „Tratatului de bună-vecinătate şi prietenie “ semnat de Molotov şi von Ribbentrop în noaptea de 28/29 septembrie 1939, prin care s-a parafat cea de-a IV-a împărţire a Poloniei. Existenţa ei a fost negată decenii la rând şi numai probitatea profesională a lui Valeri Boldin, consilier apropiat al lui Gorbaciov, a salvat documentul istoric de la distrugerea pe care i-o sugerase chiar şeful său, atunci când i-a despachetat-o din arhiva secretarilor generali ai PCUS, ce conţine cele mai mari secrete din timpul existenţei statului sovietic, inclusă astăzi în Arhiva Prezidenţială a Federaţiei Ruse.

Cu o semnătură cât toate zilele – tot cu creionul albastru! – şi cu un «3a» rusesc la fel de mare (care nu apare şi pe exemplarul cu care au plecat nemţii acasă, linia de demarcaţie efectivă fiind trasată de diplomatul Andor Hencke), Stalin a câştigat pentru URSS (în fapt, pentru RSS Bielorusă şi RSS Ucraineană), ulterior şi pentru Lituania, peste 200.000 de kilometri pătraţi din trupul Poloniei interbelice! După nici cinci ani, când preşedintele Roosevelt aproape că l-a implorat, la Yalta, să le restituie polonezilor oraşele Wiłno (Vilnius, capitala lituaniană), respectiv Lwów din Galiţia (Lviv-ul ucrainean din zilele noastre), Stalin a fost de neînduplecat, aproape repetând ceea ce le declarase anterior premierilor britanic şi polonez la Moscova, pe 13 octombrie 1944, pe un ton extrem de dur: «Vreau să fiu cât se poate de clar. Planul domnului Churchill referitor la o viitoare rectificare a frontierei [sovieto-polone] e inacceptabilă pentru guvernul sovietic. Nu ne vom schimba graniţele din când în când. Asta e tot!» Forţa creioanelor! In fapt, mai mereu acestea erau şi boante, prilej de ajustări teritoriale ulterioare.

Gabriel S.Jivănescu 10 martie 2023

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

36 de Comentarii

 1. Mor negrii de foame. Chinezii nu le mai dau marfa pe dolari.

 2. După acordul de la Munchen din septembrie 1938, semnat de Gerrmania nazistă cu Marea Britanie, Franța și Italia, Hitler a fost pratic autorizat de către puterile occidentale să își satisfacă pretențiile teritoriale față de Cehoslovacia. În consecință și ca să nu rămână izolată, un an mai târziu URSS a încheiat și ea un „Tratat de neagresiune” cu Germania după modelul Acordului de la Munchen, în vederea delimitării sferelor reciproce de influență, Tratat cunoscut în istorie, după numele miniștirilor de externe semnatari, ca Pactul Ribbentrop – Molotov (23 august 1939). Ca să poată purta războiul pe frontul de Vest, Hitler voia să se asigure că nu va fi atacat de către URSS de la Est. Astfel, Germania declară război Poloniei la 1 septembrie 1939 și ocupă partea vestică a acestui stat, iar URSS, la cererea expresă a Germaniei și în intenția refacerii frontierelor fostului Imperiu Țarist, ocupă două săptămâni mai târziu partea estică a Poloniei (începând cu 17 septembrie), zona populată cu ucrainieni și bieloruși, pe care o împarte între Ucraina și Belarus. URSS s-a oprit atunci, în 1939, pe Linia Curzon, definită de Consiliul Suprem al Antantei în august 1919, ca granița dintre Rusia bolșevică și Polonia. În 1919 în Rusia a izbucnit Războiul civil și Polonia o folosit ocazia pentru a muta granița cu 200-250 km spre est de Linia Curzon, pe pământuri rusești, ocupând un teritoriu de 13.500 kmp populat (în ordinea ponderii numerice) cu ucraineani, bieloruși, polonezi și evrei. În urma Tratatului cu Germania, URSS re-ocupă de fapt de la Polonia teritoriul în cauză până la linia Curzon, pe care i l-a dat de fapt Conferința de Pace de la Paris de la încheierea WWI.

 3. Intoxici ca-ntotdeauna, @Jivanescule. „Uiti” sa vorbesti de POLONIA PROMETEISTA (Republica celor 2 Natiuni: Polonia-Lituania) care-ajunsese la 1612 la Moscova (Rusia moscovita abia se forma: Republica celor Doua Natiuni fiind urmasa Rusiei Kievene, adica Polonia de azi, Nordul Ucrainei si Balticele). NATO actual, al adoratului tau de Obama, e la randul lui prometeist: „doctrina” lui fiind obolul platit de individ lobbyingului polonez care-l adusese la Casa Alba si-avea nevoie de-un dusman. Biden = vicepresedintele lui Obama, lucru pe care, si pe el, îl „uiti”. Revenind la PROMETEISM: n-ai priceput nimic, si anume: dupa Obama si restul resuscitatilor la 1918 (fiindca Polonia nu degeaba fusese-mpatita de 3 ori, de catre Austria, Prusia si Rusia, ci din cauza cotropirilor slehtelor ei prin tarile lor – si prin Moldova, numai ca se vede ca n-ai fost bun la istorie: nu stii ca Polonia a pus, dupa Stefan cel Mare, domni în Moldova, care-i si plateau tribut. Si-acuma, uita-te la hartile prometeiste: nu Rusia a agresat Polonia, ci invers! Spune-mi unde-i SILEZIA INFERIOARA, @Jivanescule?!! Teritoriu GERMAN. E-n POLONIa! Constructia germana, si ea : WROCLAW e orasul GERMAN BRESLAU! Etc. + ca, dupa Polonia, România n-ar exista, fiindca Polonia s-ar întinde pâna la Caspica, si si-ar avea Capitala la Moscova. Lamureste-te si cum e cu nazismul, cu revansardismul, @Jivanescule! Polonia, revansarda, vrea s-antreneze acuma, prin SUA, NATO-n razboiul ei PERSONAL cu Rusia! Pion: Jale-nski. Fiindca-i numai un PION. ps si vad ca-l mai iei drept „biblografie” pe Sebag Montefiore, individ de-o necinste si de-o ura colosala! Britanic. Ori, între britanici si rusi, ura dureaza de secole! Rusia = nod în gât Imperiului Britanic. Pe ramasitele caruia pasesc SUA. M-am lamurit.

 4. Daca și rujatul a sărit la gâtul evreului Aurescu, realizați ce falimente bancare urmează? Mai trebuie luat in vizor și ceaiul de tei al lui Isărescu!

 5. Daca parul a parasit capul prost, asta nu inseamna ca individul purtator al capului pe umar citeste. Acele carti sunt doar imaginea care apare in diferite poze pentru invitati.

 6. Pai daca Stalin a citit si cate 100 de pagini din fiecare fiecare carte pe care o avea in biblioteca este mai citit decat toti doctorii inchipuiti din parlamentul Romaniei, doctori de renume mondial Bode si maCiuca. Si toti aia din spatele proiectului de tara Romania Educata.
  Stalin era un om citit raportat la majoritatea plimbatilor prin politica romaneasca pusi in tot felul de functii nu stia care le era obiectul muncii cand ii intrebau reporterii de la televiziuni. Or fi citit adresa unde trebuie sa ajunga sa-si ridice banii, ce scria prin fisa postului nu parea sa fi citit. Ei stiau sa-si ia in primire miile de euroi/lunar.

 7. Am citit 8 zile la Yalta, autoarea e englezoaică, istoric și pare bine documentată și tot din probitate profesională spune că -pe Roosevelt l-a durut în cot de Polonia fiind interesat doar de intrarea Rusiei în războiul cu Japonia. – Churchill a insistat pentru Polonia, dar nu cine știe ce. – mulți dintre delegați l-au plăcut pe Stalin – ceea ce i-a unit a fost dezastrul pe care l-au făcut nemții și cel mai haios, cum s-au străduit toți să scape de De Gaulle care voia să se bage și el în poză.

 8. Actualii nu se ridica nici la nivelul gleznei unui Stalin,Hitler,Churchill sau Roosevelt
  Astazi epigonii domina politicile marilor imperii,imitanti fara valoare ca Putin, Scholz,Rishi Sunak sau Biden
  Ce e aia sa se certe ca niste curci pe 10-20 de tancuri(‘ne dati ori nu ne dati/fasole cu carnati’)cand SUA trimitea,LUNAR in Rusia Sovietica sute de auto,sute de tancuri,mii de tone alimente
  NATO abia asteapta sa negocieze cu Putin si viceversa,astia-s oameni de stat??

 9. (II) @Jivanescu : Arhipelagul Kurilelor, japonez. Îti închipui ca SUA au bombardat degeaba Hiroshima si Nagasaki? Regret, însa tipii sunt autorii a câtorva genocide-n CHINA (MANCIURIA) pe care-o ocupa între cele doua razboie, între care genocidul de la NANKIN, care-a DURAT LUNI ÎNTREGI! Kurilele pe care le-agita, actualmente: între Japonia si URSS (si-acuma, FEDERATIA – fiindca-i o FEDERATIE DE STATE- RUSA, N-A EXISTAT si NICI PÂNA ACUMA NU EXISTA UN TRATAT DE PACE! Limitele teritoriale ale URSS (Fed. Rusa) -Japonia nu s-au stabilit, înca. Montefiore al tau, cu „cititul” lui cu tot. Nici macar printre rânduri. Nu-l cumpar, fiindca stiu câte parale (xenofobe) face. Daca vrei surse cât de cât fiabile, refera-te la A DOUA scoala de sovietologi americani (Roberta Manning, John Arch Getty et al.), fiindca tipii stiau si stiu ruseste si-si-au facut si-si fac veacul prin arhivele rusesti (din SUA!). Prin arhivele Kremlinului a lucrat Hélène Carrere d’Encausse (oportunista, numai ca se poate discerne printre ce scrie), presedinta Academiei Franceze si dintr-o familie de origine georgiana. La fel lui Stalin = „Omul de Fier”. De chemat, chemându-l Djugashvili. Si la fel prometeistului Saakashvili, provocator si hot ordinar (à la Nemtzov si Navalnâi, „disidentii”). Trotzki = anarhist. „Revolutia permanenta” = „jocul” permanent al armelor = gramezi peste gramezi de victime. Cine-l acuza pe Stalin: SUA, Hrusciov, Trotzki, fiind ei însisi genocidarii. Stalin, de bine, de rau, a facut curatenie de social-democrati – aceeiasi care-au distrus si UE, cu „privatizarile” = afaceri enorme, tâlharire uriasa a economiilor si finantelor nationale, adica a impozitelor si taxelor platite de populatie.

 10. @Elena Popa: îmi schimb pararea despre tine. De data asta, scrii lucruri de bun-simt, inconstestabile. Asa este. Motivele fiind inclusiv în prometeismul polonez, actualmente resuscitat de Democratii SUA (OBAMA, Biden), „dându-i” o noua doctrina NATO, organizatie care, dupa desfiintarea Tratatului de la Varsovia, deloc nu se mai justifica: deturnari imense de fonduri publice pentru fabricarea unui „dusman”.

 11. În problema Transilvaniei, Stalin a jucat un rol progresist , înaintat . El a insistat pentru anularea totală a Diktatului de la Viena ( Paris, 10 febr. 1947 )

 12. (III): Subevaluarea patrimoniilor intreprinderilor de stat -victime) ) contaminati fiind inclusiv de anarho -TROTSKISM = „împuscati, împuscati, împuscati”, de cursa loviturilor de stat peste tot, pudic travestita-n „lupta pentru libertate”, adica-n datul din coate pentru un os de ros în tâlharirea organizata de „mentorul” lor „globalist” -, macar, asadar, Stalin s-a debarasat de social-democratii de care-i vorba mai sus -, prin procese.
  erata: (I), rândul al cincilea de jos: E-n POLONIA! CONSTRUCTIE (nearticulat) germana, si ea, etc. = Polonia a fost construita de nemti.
  ps : ma mira ca n-ai observat, @Jivanescule, ca trotzkistii pe care i-ar fi „distrus” Stalin, prospera, cu totii, în SUA, Comisia Europeana si NATO …

 13. Hmmm … Simon Sebag Montefiore … alt italian de la Haifa …

 14. @Adevarul istoric: Acordurile de la Munchen, 1938, de care vorbesti, s-au soldat cu disparitia Cehoslovaciei. Polonia înfruptându-i-se din plin din teritoriu, si ea. Acordul Ribbentropp-Molotov fiind consecinta directa a celui de la Mûnchen, 1938: Stalin spera sa evite, prin el, conflagratia mondiala despre care stia ca se pregateste: daca impartirea Europei tot începuse, tipul gândindu-se la cum sa-si salveze populatiile si teritoriile. Paktul Ribbentropp-Molotov a fost, dpdv al lui Stalin, defensiv. Dovada ca, dupa WW2, împotriva SUA si Marii Britanii, Stalin insista pentru ca Transilvania ÎNTREAGA sa redevina româneasca.

 15. Madam @Ileana Rollasohn, nu te supara, dar ce vina avem noi ca nu a venit inca infirmierul cu calmantele de seara la matale ?

 16. # Mărginitu 18:31
  „Putin, Scholz,Rishi Sunak sau Biden”.
  Putin la același nivel cu Lebărul Ofensat sau cu Bidonul (că Indianul nu contează) ? Ai vrea tu…?

 17. Cum au devenit bancherii „sirs”?
  Simon Sebag Montefiore?
  „…was born in London. His father was psychotherapist Stephen Eric Sebag Montefiore (1926–2014), a great-grandson of the banker Sir Joseph Sebag-Montefiore (1822-1903), the nephew and heir of the wealthy philanthropist Sir Moses Montefiore considered by some „the most important Jew of the 19th century”. Simon’s mother was Phyllis April Jaffé, (1927–2019) from the Lithuanian branch of the Jaffé family. Her parents fled the Russian Empire at the beginning of the 20th century.” QED
  Nu mai e nimic de comentat……[RumBurak Rishi]

 18. Pentru Roosvelt cel mai important obiectiv era distrugerea imperiilor coloniale britanic si francez pentru a consolida hegemonia americană.

 19. Astazi rolul lui Hitler il joaca, fara talent, Putin,rolul lui Stalin il joaca Biden,rolul lui Churchil il joaca cine se nimereste iar rolul lui Roosevelt il joaca NATO
  Sa speram ca famelicul actoras Putin va fi debarcat si aruncat la gunoi

 20. Apoi daca Elenul Popa incepe sa se dea pe brazda (deh, ukrii pierd spectaculos si nici America nu se simte prea bine) si o da la intors, @Margelatul o tine langa cu minciunile despre ajutorul american de razboi. Margelușă, retine ca pana la batalia Moscovei (prima infrangere masiva a Reichului) SUA n-au trimis nici un ajutor, iar dintre ajutoare tancurile erau de tot râsul si nici avioanele nu se comparau cu cele 120 de mii produse de Rusia pe tot parcursul razboiului. Da, Katiusele erau montate pe camioane americane, iar soldatii aveau un minim garantat de proteine din ajutorul american. Fara ajutorul american razboiul ar fi durat mai mult, dar ar fi avut acelasi deznodamant, iar ajutorul nu era deloc dezinteresat, pt. ca teama de Germania domnea si peste ocean. Abia dupa iunie 1944 ajutorul a devenit consistent, cand era clar cine va fi invingatorul.

 21. @Ileana R. Ati amintit unul din cele doua aspecte ale istoriei romano-ruse pe care asa-zisii istorici ai zilelor noastre le trec sub o tacere absoluta, fiindca pentru ei istoria este in primul rand politica si ideologie si mai deloc adevar.
  Uniunea Sovietica & Stalin cu siguranta NU ne-au fost prieteni si au pe constiinta infinite ticalosii la adresa romanilor dar:
  1) In timpul negocierilor pentru Conferinta de Pace de la Paris din 1946 Stalin a refuzat si nu a cedat in ceea ce priveste partajarea Transilvaniei intre Romania si Ungaria, asa acum doreau SUA si Anglia ( „prietenii” nostri )
  2) Tot in perioada imediat postbelica activisti din RSS Ucrainiana si cozi de topor rutene locale au incercat alipirea Maramuresului la Ucraina. Norocul nostru a fost ca Stalin a flituit aceasta initiativa.
  Desigur chestiile de mai sus nu au fost facute de Stalin din dragoste pentru romani ci din anumite calcule politice, dar macar nu am iesit pagubiti cum doreau altii…

 22. @beta alfa: absolut, si multumesc pentru completari. Stalin: pentru el si URSS lovitura de stat a Regelui Mihai, la 23 August 1944, a contat enorm: le-a salvat viata a milioane de sovietici. Si Stalin, asiat, a stiut sa fie recunoscator. Bun jucator de shah. Aveti dreptate si privindu-i pe „istoricii” români de azi. Am si avut o experienta personala cu Cioroianu (Adrian), apucat si el de nabadai, în ultima vreme, dupa câtiva ani, la început, în care daduse dovada de bun-simt. Tipii nefiind cercetatori: sunt imitatori (de-ai „teoreticienilor” si „cercetatorilor” care-nainte de-a deveni „democrati” îi facusera sluji lui Hitler – începând cu Hannah Arendt si Ernst Nolte, astazi, secondati de-un „filosof” de „talia” lui Bernard Henry Lévy (BHL)…Ultimul, culmea, ducându-se-n Ucraina (în Rusia fiind persona non-grata), unde se afiseaza pe strada cu seful unui regiment neo-nazist, urmasul lui „Azov” pe-al carui steag era swastika, si care regiment, între timp, s-a mai si refacut…pardon, dar pentru un evreu care STIE de Bandera si milioanele lui de victime evrei soi rusi(rusofoni) în Ucraina WW2, e de neiertat. Alt evreu, în schimb, Arno Klarsfeld, ai carui parinti, români basarabeni, s-au remarcat prin anti-nazism, Arno Klarsfeld si-a câstigat si renume personal, si stima a milioane de compatrioti (francezi), denuntând cultul lui Bandera-n Ucraina. Concluzie: Putin, om cu scaunul la cap, îsi apara tara si stie perfect de bine despre ce-i vorba, de fapt …

 23. -era o pasta de dinti:
  din tub iesheau 3 culori
  verde,roshu si albastru
  (albastru,nu negru)

 24. Hop ca a aparut si @beta alpha, sa ii ridice mingea la fileu @Ilenei ! Ideea lor e simpla, dar e drapata in argumente baroce, ca perdea de fum: ce bine era pe vremea lui Stalin, ca eram si noi tineri ! Daca e asa bun Putin, de ce stati la caldurica si postati prostii ? Prigojin cauta oameni cu 2500 euroi pe luna, si nu gaseste; ia incercati, poate va umpleti de glorie eterna la Bahmut. Si salvati si Universul din ghiarele reptilienilor !

 25. @parerea mea. Am mentionat doua evenimente istorice documentate si irefutabile. Contraziceti-le daca aveti dovezi dar ma tem ca sunteti incapabil sa raspundeti la OBIECT. Dvoastra sunteti cel cu perdeaua de fum si diversionismul schimband obiectul discutiei. Nu il simpatizez deloc pe Putin si nici rusii, asa ca daca doriti sa prelungim dialogul nu mai reveniti cu chestii care nu au nimic de-a face cu firul discutiei. Altfel va urez sincer de pe acum numai bine, nu voi mai participa la aceasta discutie

 26. Aiureli! Stalin bea 5 litri de vodka pe noapte si tot atunci il apuca limbarita ca pe Petrov si dadea telefoane la slugile lui de la Bucuresti, Berlinul de Est, Varsovia, Sofia, Pesta, Praga.
  Ghe Dej smecher, ca tot romanul impartial, isi pusese un pat in birou si acolo dormea. Raspundea foarte prompt la telefoanele nocturne ale lui Stalin, iar cand betivul l-a intrebat de ce este si la orele acelea
  de noapte in birou, Ghe Dej i-a raspuns: ,,Lucrez. tov Stalin”. Faptul cica l-a impresionat in mod favorabil pe Stalin. De aceea a si avut acordul dictatorului cand a eliminat-o pe Ana Pauker, cu pretentia sa-i ia locul……[Rumburak]

 27. FALSUL ISTORIC este un AGENT SOVIETIC al Securitatii ceausiste rasputinizate, UN DEZ axon NAT nevindecabil care foloseste datele si evenimentele istorice pentru a le RASTALMACI!!! In anii din urma Grupul Operativ al Securitatii dislocat pe forum nu invocase
  acordul de la München pentru „justificarea” Paktului Hitler-Stalin considerand ca poate imbrobodi cititorii fara sa fie necesare alte argumente…Paktul reprezenta/reprezinta DOVADA ca URSS a pus la cale AL DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL!!! Acordul münchenez
  NU A DAT MANA LIBERA Germaniei sa ocupe Ceho-Slovacia, ci doar sa rezolve PASNIC litigiul sudet!!! Cand a fost incheiat acordul Germania DEJA REALIZASE „pasnic Anschluss-ul”, ANEXAREA Austriei, fapt care reprezenta o amenintare grava pentru Ceho-Slovacia,
  mai ales ca URSS A PERMIS TOATE ANEXIUNILE SPRE EST prin care Germania invaluia Polonia!!! URSS se afla deja in RAZBOI/MACELUL BOLSEVIC CIVIL din Spania cu Germania, prilej cu care A FURAT MII DE TONE DE AUR, TEZAURUL Spaniei fiind realizat timp de secole prin „TRANSFER” DE AUR din AMERICI!!! BEST-ialitatea acestui ANONIM/FALS ISTORIC rezida in incercarea de a RESPONSABILIZA Vestul CAPITALIST in locul IMPERIULUI SOVIETIC pentru DECLANSAREA celui de-al DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL!!!

 28. Cu STALINISTA abjecta ileana=Rollasonata nu poate intra untr-un dialog civilizat decat un alt satalinist abject, in speta „beta alfa” refutabilul pseudoistoric…Marsavia ileanei cu MINCIUNA ORDINARA cum ca „acordul a avut consecinta ocuparii Ceho-Slovaciei
  de Hitler” e in schimb „irefutabila” INTRUCAT NU S-A PREVAZUT ASA CEVA!!! Dl Jivanescu e de felicitat ca a readus in atentie tema Stalin, dar din pacate NU STAPANESTE aceasta tema, cum nu are inclinatii analitice geopolitice cu toate veleitatile pe care si le aroga!!! A reusit sa obtina contrariul a ceea ce si-a propus, anatemizarea marxism/bolsevismului care l-a creat pe Stalin! Nu poti trata AL DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL fara sa tii cont de modul cum a fost plasat Hitler in fruntea Germaniei, inclusiv prin PACTUL dintre NDASP-KPD(nazisti-comunisti) prin care BANDELE PARAMILITARE ale celor doua partide URMAU SA LUPTE IMPREUNA in strada CONTRA PARAMILITARILOR social-democratiei care intrunea majoritatea sufragiilor!!! Si repet, Hitler demonstrase incepand cu „Mein Kampf”-ul PE CARE I L-A COMPILAT IDEOLOGUL NAZISMULUI Heidegger, IDOLUL unui PROFI de pe aici, ca „ideologia” sa este „antibolsevismul antievreesc si antislav”, combinate cu „SPATIUL VITAL pe costurile teritoriale ESTICE” si „REPARAREA NEDREPTATII
  ISTORICE comise de ILEGALII LENINISTI dupa PRIMUL MACEL BOLSEVIC MONDIAL!!! Consecventa sa „ideologica” nu a suferit nicio fisura
  dupa 1933, incheierea PAKTULUI ANTICOMINTERN/ANTI-PCUS – PARTIDUL COMUNIST MONDIAL cu sediul la Moscova, adica ANTI-URSS!!! Daca
  adaugam INTERVENTIA lui Hitler in Spania unde COMINTERN-ul RASTURNASE MONARHIA INSTAURAND „republica bolsevica”, acolo avand loc
  prima „confruntare” intre Stalin si Hitler PE COSTURILE POPORULUI SPANIOL DECIMAT TIMP DE TREI ANI!!!

 29. @X: Vorbesti prostii cu carul, mai ceva ca tovarasa komisara Rollasova.

  SUA au furnizat ajutor militar URSS imediat ce a fost atacata de Germania. In batalia Moscovei, o treime din tancurile principale de lupta erau de productie britanica.

  Programul Lend-Lease este bine documentat. Ca acum rusii mint de sting nu e de nici o mirare.

 30. Avand in vedere ADEVARURILE AXIOMATICE pe care le-am prezentat mai sus in coroborare cu ADEVARURILE AXIOMATICE expuse de-a lungul timpului de cate ori a fost vorba de Pactul Stalin-Hitler, rezulta ca acest PACT a stat la baza celui de-al DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL, atat in documentul oficial, cat si in anexa secreta!!! Azi AGENTII SOVIETICI PROFI si AGENTII SOVIETICI de pe forum pun
  problema „Ucraina-TARA TAMPON”, in schimb cand e vorba de PACT nu mai conteaza ca IMPARTIREA POLONIEI aducea PACTUL ANTICOMINTERN
  la o GRANITA COMUNA de peste UNA MIE kilometrii!!!Nu mai conteaza SPATIUL VITAL si nici RASA SLAVA INFERIOARA, nu mai spun EVREII BOLSEVICI(aici Hitler e pe-o vorba cu HAITELE LEGIONARE reunite ale Securitatii ceausiste!!!)care erau/sunt FOSTI EVREI!!! Nu mai conteaza ca URSS i-a ASIGURAT SPATELE lui Hitler sa CUCEREASCA EUROPA insusindu-si SUPERTEHNOLOGIILE cehe si franceze, precum si
  olandeze si belgiene, finantele luxemburgheze, zacamintele de metale rare de peste tot, inclusiv din Norvegia si Danemarca…Nu mai conteaza ca STALIN A ACCEPTAT CEDAREA NORDULUI TRANSILVANIEI Ungariei HORTHYSTE/NAZISTE si FOLOSIREA PETROLULUI ROMANESC fara de care MASINA DE RAZBOI NAZISTA NU PUTEA DECLANSA IN 22 iunie 1941 „razboiul fulger al tancurilor si aviatiei”!!!

 31. ADEVARURILE le inchid boturile baloase AGENTILOR SOVIETICI ai HAITELOR reunite ale Secu ceausiste rebotezate si rasputinizate, ceea ce reprezinta o victorie zdrobitoare…ATEII ANTISEMITI/CARE URASC EVREII, hemoroizi-tomlini, si-au recunoscut repetat NEGAREA LUI Dumnezeu, dar apoteoza RECUNOASTERII ATEISMULUI au atins-o prin botul Tica-losului doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE cand a dejectat azi-dimineata la 8:27, articolul lui Nea Cornel „Ce vor romanii de la Klaus Iohannis” unde replica mea a fost blocata…

 32. @Anonim: ai dreptate-n ce scrii despre ajutor si programul financiar. Pe care, contrar afirmatiilor tale, rusii nu-l neaga. SUA, însa, au cazut astazi de FOARTE sus si DEFINITIV: MOODY’S A RETROGRADAT ÎNTREGUL SISTEM BANCAR AMERICAN LA ‘NEGATIV”. Din problematic, asa cum fusese de la înghetarea activelor ruse, privind investitii ori depuneri bancare-n SUA (si-n UE), tara ajunge, acuma, si-n mod oficial, o paria economico-financiara. Stiam ca pica, dar nu m-asteptam sa fie nici asa de repede, si asa de brutal. Ma astept ca SUA sa fie ajutate… de rusi. Drept raspuns la Lend-Lease, cine stie?! Mai ales ca relatiile SUA-Rusia din ultima vreme sunt mai bune decât relatiile (fanatice) UE-Rusia. Nuland fiind atacata din toate partile de Republicanii SUA. Blinken stii ca s-a-ntâlnit cu Lavrov, la G20 (obligat, însa a facut-o) si tipii au discutat civilizat. Nu mult, însa civilizat. Lucru care, cu „europenii” de tip UrSSula-Reynders-Borrell – polonezii-balticele nu se poate. Johannis, de bine, de rau, tace din gura. Nu pune lemne de foc, si bine face. Sa vedem. Hai, ca ma duc sa vad … un film! (n-am mai facut asta de ani de zile, însa-i politist, c-un actor al unei serii politiste francez, si atent la scenarii: nu ia orice. Philippe Bas. Nu cred sa fi auzit de el: om extrem de modest).

 33. Doru popescu CU Dumnezeu si CU PATRIE …
  Pentru mine … cuvantul „PATRIE” nu inseamna DOAR acel LOC „unde imi este cel mai bine” …
  Pentru mine … cuvantul „PATRIE” INSEAMNA si TARA de BASTINA a STRABUNILOR mei [TARA de sub Brazda lui Novac a lui Constantin Dacul/324 AD, numita ROMANIA/383 AD, apoi Tara Romaneasca/450 AD si la 1310, ROMANIA/1859] …
  Pentru mine … cuvantul „PATRIE” INSEAMNA si TARAMUL cel stravechi/VATRA cea ARHAICA a STRAMOSILOR mei [cel al culturilor stravechi (din neoliticul timpuriu/8000 BC, din eneolitic/6000 BC, din epoca metalelor/3000 BC), cel al Pelendavei geto-dacă (400 BC-102 AD), al Pelendavei romane (102-275 AD), al Pelendavei daco-romană (275-800 AD), cel numit Ponsiona in cultura Dridu-Româneasca (800-1100 AD), cel numit Craiova inca din epoca lui Ioniță Caloian (1197-1207), cel al Cneazului Ioan (1247), din Tara lui Litovoi (1279), a lui Bărbat (1279 – 1300), devenita mai apoi Tara Românească a lui Basarab I (1310 – 1352)] …
  ORASUL meu de BASTINA fiind Craiova/ROMANIA … [ORAS astfel numit în inscripția de pe mormântul lui Vladislav I (1377), iar mai apoi la 1 iunie 1475, într-un hrisov al domnului Laiotă Basarab].

  Pentru mine … DOMNII ZEI inseamna stravechile ZEITATI ale NATURII de pe acest TARAM [MAMA NATURA cea VENERATA in Neolitic, ZEITATILE POLITEISTE traco-geto-dacice ale NATURII] …
  Pentru mine … DOMNUL ZEU inseamna si STRAVECHIUL noastra ZEU de tip MONOTEIST [ZAMOLXE/540 BC, ZEUL cel al CUNOASTERII UMANE a NATURII/”a cunoştinţelor astronomice” (cf. Strabon, Geografia), elevul lui Thales, Anaximandru, Pitagora].
  Pentru mine … DOMNUL ZEU inseamna si DOMNUL ZEU cel CRESTIN si MONOTEIST [IISUS, cel al DRAGOSTEI si RESPECTULUI fata de LUMEA cea CELESTA/NATURA astronomica, precum si in raport cu OAMENII din aceasta lume/CUNOASTEREA cea UMANA].

 34. Draga „batrane bufon” mos Charlie … tu esti cel FARA Dumnezeu si FARA PATRIE … cel FARA de popor, FARA de patrie si FARA de Dumnezeu.
  „Patria ta” NU poate fi ROMANIA … deoarece PERMANENT ai „URA FATZA DE ROMANIA”.
  „Poporul tau” NU poate fi cel actual si stravechi ROMANESC … deoarece NU RESPECTI deloc SPIRITUALITATEA cea NATIONALA a ROMANILOR (ca istorie straveche/de peste 10000 de ani; ca CIVILIZATII si CULTURI stravechi/de peste 8000 de ani; CONCEPTIILE RELIGIOASE ale NATURII/de peste 8000 de ani, MONOTEISTE ale CUNOASTERII UMANE/de peste 2500 de ani, CRESTINE/de peste 2000 de ani).
  „Religia ta” NU poate fi cea CRESTINA … deoarece HULESTI permanent OAMENII si OMENIREA si nu prezinti DRAGOSTE fata de LUME, lume si fata de CUNOASTEREA UMANA. Si de aceea … ramai doar un NECREDINCIOS.
  „Dumnezeul tau” ESTE chiar obiectul astronomic EL cel URANIC/Universul Extragalactic … cel care a CREAT, in EVOLUTIA sa NATURALA/fizica, atat CERURILE cat si PAMANTUL. DAR, VENERAND doar niste simple obiecte astronomice, fenomene fizice si acizi chimici … ESTI in mod PERMANENT in EREZIE … ramanand doar un simplu ATEU.

 35. Draga „batrane mos bufon” … tu esti cel FARA Dumnezeu si FARA PATRIE … cel FARA de popor, FARA de patrie si FARA de Dumnezeu.
  „Patria ta” NU poate fi ROMANIA … deoarece PERMANENT ai „URA FATZA DE ROMANIA”.
  „Poporul tau” NU poate fi cel actual si stravechi ROMANESC … deoarece NU RESPECTI deloc SPIRITUALITATEA cea NATIONALA a ROMANILOR (ca istorie straveche/de peste 10000 de ani; ca CIVILIZATII si CULTURI stravechi/de peste 8000 de ani; CONCEPTIILE RELIGIOASE ale NATURII/de peste 8000 de ani, MONOTEISTE ale CUNOASTERII UMANE/de peste 2500 de ani, CRESTINE/de peste 2000 de ani).
  „Religia ta” NU poate fi cea CRESTINA … deoarece HULESTI permanent OAMENII si OMENIREA si nu prezinti nici o urma de DRAGOSTE si RESPECT fata de LUME, lume si fata de CUNOASTEREA UMANA. Si de aceea … ramai doar un NECREDINCIOS.
  „Dumnezeul tau” ESTE chiar obiectul astronomic EL cel URANIC/Universul Extragalactic … cel care a CREAT, in EVOLUTIA sa NATURALA/fizica, atat CERURILE cat si PAMANTUL. DAR, VENERAND doar niste simple obiecte astronomice, fenomene fizice si acizi chimici … ESTI in mod PERMANENT in EREZIE … ramanand un simplu ATEU.

 36. Fiecare oraș din Ardeal ( y compris secuimea ) ar trebui să aibă într-un parc statuia lui Iosif Vissarionovici !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.