Cresc ca să aibă de unde să scadă. Pensiile de peste 2.000 de lei, impozitate

Guvernul a anunțat triumfalist majorări ale pensiilor. Două creșteri au fost anunțate de executiv, în două tranșe, pentru care a dat asigurari că există fonduri.

Ministrul Muncii, Sorina Bucura Oprescu, a anunțat  recent însă că, începând de anul viitor, pensiile care depășesc o anumită sumă vor fi impozitate.

Tipărirea noilor cupoane de pensii a început săptămâna trecută, iar toate pensiile vor crește în 2024, a mai spus ministrul.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii.

În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru.

Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, joi, la Antena 3.

Conform declarațiilor Guvernului, se preconizează impozitarea cu 10% a pensionarilor care beneficiază de pensii ce depășesc suma de 2.000 de lei.

Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

 • 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net;
 • 5% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale;
 • 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

31 de Comentarii

 1. Pensiile de 2000 de lei sunt nici cat salariul minim pe economie. A le impozita este o jecmaneala si o inducere la saracie. Avem un guvern care sa traiasca ei cu 2000 de lei pe luna.

 2. In loc sa desfiinteze pensiile speciale care nu au nici o legatura cu contributivitatea pe toata durata timpului de munca, impoziteaza pensiile de la 2000 in sus pentru care s-a platit contributivitate minim 35 de ani!

 3. Nu știu de unde reiese suma de 2000 de lei, când se vorbește de salariul mediu net. Acesta a fost în luna octombrie 2023 în jur de 4000 de lei. Iar cel brut, în jur de 6000 de lei.
  Detaliați, vă rog.

 4. cand spun ca habar nu aveti,scrieti dupa ureche;pensiilepeste 2000 au fost impozitate si pana acu,vai de jurnalism,canva era o profesie

 5. Da, au fost impozitate si pana acum. Dar puteau sa creasca plafonul de impozitare la 3001 lei luna. Multi postaci nu inteleg impozitarea la 2000 lei luna este o mizerie.

 6. ,,,asadar, sa presupunem o pensie de 9000 lei…primii 2000 sun scutiti…salariul mediu net pe 2023 este de 4500…raman 2500 lei de impozitat cu 10%, adica 250 lei…salariul mediu brut este de vreoa 7300, rotinjim la 75000 pt usurarea calculului…scadem din 7500 salariul mediu net si raman 3000 lei, impozitati cu 5%, adica 150 de lei…din 9000 scadem 7500 lei si raman 1500 lei, impozitati cu 20%…adica 300 lei…sa adunam:250+150+300= 800 lei/luna…unu: banii au fost impozitati la vremea lor, lunar;doi: cel care a ajuns pe contributivitate la o pensie de 9000 lei a avut un punctaj mediu anual de 2,7 puncte…daca folosim formula actuala, impartind salariul mediu brut al omului la salariul mediu brut pe economie comunicat de ins aflam salariul omului…20250 lei…retinem taxele de 45% si aflam net-ul…in jur de 9000…pt pensie da 25% lunar, adica 5000 lei/luna, 60000/an, adica 2400000 lei…presupunand ca traieste pana la 75 ani, fara impozit pe pensie ar recupera 1080000lei…cu impozitarea din calculul de mai sus ar recupera 696000lei din 2400000…ce jegosi!…

 7. Aștept să luați părerea unui avocat daca se poate da in judecata statul care impozitează pensiile pe contributivității!Nu cred că este normal că tu stat să-mi impozitezi sau taxezi niste bani pe care i-ai luat de la mine timp de 35 de ani!Normal ar fi că statul să-mi plătească impozit pe sumavstrinsa timp de 35 de ani!

 8. numai Aristotel face pe filozoful ca nu stie, iar azi salariul minim brut e 3000 lei, net nea Aristotel e 1821 de lei, iar in Romania 1,7 milioane sunt platiti cu salariul minim, au copii de crescut sau sunt tineri care nu mai au curajul sa intemeieze o familie, nu au gratuitate la transport local si ei chiar trebuie sa circule zilnic. Iar seniorii daca nu si-au baut banii in 25-35 de ani de activitate si-au adunat cateva lucruri folositoare, iar vaietele cu medicamentele sunt doar o vorba daca angajatii ajung la peste 8 milioane de concedii medicale, adica sunt si tineri si bolnavi si nici gratuitati nu au ca pensionarii. Este greu, dar nu atat cat se vaita unii…iar nu pensia se impoziteaza ci partea care depaseste 2000 de lei, adica daca ai 2100, impozitul este 10 lei, daca ai 3000 impozitul este 100 de lei…

 9. Compensarea cresterii preturilor prin indexare procentuala e alta furaciune. Pentru unii 2-300 de lei iar pentru altii 4-6000 lei. Adica pe unii inflatia ii afecteaza de 20 de ori mai mult ca pe altii. Indexarea ar trebui sa fie suma fixa pentru toti, rupta total de nivelul pensiilor si determinata prin calcularea mediei inflatiei raportata la un numar de articole de consum reprezentativ, nu bauxita sau rulmenti grei.

 10. Adicătelea, înțeleg din comentarii, că 2000 de lei reprezintă deducere.
  Păi zi așa, domnule „jurnalistule”. Și dacă tot vrei să informezi, interesează-te dacă pensiile speciale sunt trecute pe același cupon de pensie cu cele pe contributivitate. Că asta înseamnă că intră la impozitare.
  Sau se dau pe cupon separat pentru că nu se impozitează.
  Asta ar fi o știre interesantă, nu manipulare de doi bani.

 11. …ce am mai spus si nu a aparut: tinand cont de structura pensiilor in plata si de graficul de impozitare, tot pe amarati ii jecmanesc!…in plus, prin aceasta impozitare guvernul recupereaza aproape intregul procent de 13,8% pe care-l trambiteaza in fiecare secunda…si un om are dreptate, schema este 10-15-20%, deci rezultatul final este un impozit de 1000 lei la pensia de 9000, adica aproape indexarea…

 12. …de cass am uitat!…sa reluam, la pensia de 9000, impozitul total va fi 1500 lei…din 9000 lei inseamna 16,6%…plus ca se vehicula ideea cum ca pensiile nu vor fi indexate toate cu acelasi procent, unele nu vor fi indexate de loc, dar vor fi impozitate!…vedeti de ce spune caltabosul buzoian ca vor fi bani?…de fapt va redistribui aceiasi bani, chiar le mai ramane ceva la buget…cine mai crede in recalcularea din septembrie ori e prost, ori e prost!…dragi pensionari si alte categorii de iubitori ai trecutului politic de 34 de ani, vin alegerile, va rog sa votati in continuare cu actuala clasa politica, dupa ce-i realegeti, o veti duce ca-n rai!…pentru ca veti ajunge fff repede acolo!…

 13. Scuteala de impozitare este gandire a unui comunist care nu stie cum functioneaza o societate capitalista. Veniturile de orice fel trebuie marite si impopzitate, doar asa muti banii de la o sursa la o necesitate. Nu va mai plangeti, acum aveti pensiile generate de sistemul comunist in care nu se platea impozit si taxe din salarii. Continuati, pentru ca meritati !

 14. Nu stiu daca este legala impozitarea in aceasta maniera. Parca CCR a stipulat deja ca nu poti impune pe venituri (salarii, pensii) cote de impozit diferite.
  Stie cineva ca in domeniul salarizarii sa se aplice aceasta grila de impozitare progresiva? Eu stiu ca este cota UNICA de 10% !!! Sau li s-a pus pata pe pensionari?
  Cred ca din nou la CCR se va ajunge.

 15. …pt tomlin…cand minti, fa-o si tu pe teme care nu pot fi verificate…si sa stii si tu ca orice stat exista si functioneaza numai pe baza imozitelor si taxelor…cand minti, fa si tu o constructie logica, sa fie cat de cat credibila…daca nu ai mintit si chiar ai crezut ce-ai postat, inseamna altceva, mult mai grav decat o minciuna…

 16. facem un calcul. In Romania, salariul se impoziteaza cu cca. 43%, mai dai 19% TVA, mai platesti taxe, impozite, ciubucuri si ramai in mana cu, mi-e rusine sa spun. Votati mafiotii, ca stiu ei sa va promita.

 17. Tomlin, mai bine neuronlin și lipsă, se impozita la nivelul fondului de salariu pe întreprindere, nu mai spune inepți!

 18. Bai Tomlin te ai trezit din betie!!! In comunism era impozitata toata suma de salariu ce revenea unei fabrici si nu pe fiecare salariat si nu era putini bani. Cei care nu aveau copii plateau inca 15%. Asa ca mai puneti mana de cititi. Pentru pensie am platit asigurari si impozite din salariu. Pensia nu este un salariu ci contributia mea pentru care am platit deja impozite. Aveti o logica de babuini!!!

 19. Pensionar , inca lucreaza pe salariul minim , plateste 825 lei / luna CAS , la recalculare primeste la penzie putin peste 20 lei / luna .O fi bine ? Tzeapa mare pentru cei care au lucrat in grupele de munca I + II , care pierd datorita numitorului din formula VPR .

 20. @Aristotel; basarabean javra khazara,te ascunzi acum aristotel, axoane

 21. nu te necaji, asa-i in viata, unii fac greva si altii primesc, spuma este ”de partid” asa ca la venituri mari si indexare mare. Parca in ziar s-a scris ca profesorilor li s-a promis 40% si s-ar putea sa primeasca 13%, dar nu-i sigur pt ca sunt articole despre o crestere cu 5% pt bugetari, asa ca asta ar fi de rasul curcilor ca la Basescu, el nu numai ca nu le-a dat, dar le-a si taiat cu 25% salariul si a desfiintat altele, iar azi nici daca tragi cu pusca nu rasare un profesor calificat pt anumite materii, e firesc. Cat te zbati sa urmezi Chimie Fizica sau Matematica poti face informatica si te angajezi in IT unde esti stapan pe un calculator si nu carpa de sters a elevilor, parintilor si criticilor in general si salariul este mai bun…

 22. „se impozita la nivelul fondului de salariu pe întreprindere, nu mai spune inepți!”

  Iti las tie locul, ce legatura era intre o intreprindre si un salariat ? Zero barat. Tu stiai doar de net si pensia era 85% din ultimele salarii. De aia s-au si prabusit, ca nu stiau exact cat sa apese pedala intr-un domeniu, cand era nevoie. Voi care aveti salarii mici, nu aveti scoala (scoala creaza meseriasi) si nici nu stiti sa faceti ceva, decat ce vi se cere. Daca stiati ceva, aveati salarii cum trebuie, peste 3.000 euro net pe luna, in fiecare luna si va investeati singuri economiile de aveati singuri pensii „speciale”, nu plangeati pe aici, aveati conturi bancare cate trebuie si vi se rupea de comisione si de 10% impozit sau 5 sau 8. Asta nu intelegeti, injurati-ma, cu cat ma injurati mai mult ca atat castig mai mult la investitii. Continuati, pentru ca meritati !

 23. Acum a=ti descoperit?
  Impozitul acesta este de pe vremea lui Tariceanu prin OUG 106/2007 art. 23. Pe vremea lui Catu 2021, CCR a respins legea promovata de PNL-USR de impozitare cu 95% a pensiilor speciale. Din 2022 s-a introdus obligativitatea platii si a CASS pentru pensiile mai mari de 4000 lei. Masura fiind declarata neconstitutionala, prin OG 4/2023 banii au fost returnati pensionarilor, esalonat in 12 luni.
  Nu a fost nici un fel de opozitie din partea societatii civile la aceste modificari de lege.

 24. …tomline, putina gandire: legatura intre salariat si intreprindere era contractul de munca…iar cine ti-a spus ca pensia era 85% din ultimele salarii, te-a mintit…in ce priveste investitiile tale, cred ca daca-ti dau o hartie de 500 o lipesti pe perete, crezi ca-i portret…

 25. Articol eronat. Impozitarea progresiva a pensiilor a fost decisa prin Legea nr. 282/2023, care la art. XVIII precizeaza ca impozitarea cu 15 si 20% se va face NUMAI pe partea necontributiva a pensiilor socotite speciale, modificandu-se in acest sens art. 101 din Codul Fiscal. Asadar pensiile contributive vor fi impozitate in anul 2024 la fel ca si pana acum, DOAR cu 10% ce trece peste partea deductibila de 2.000 lei, indiferent de cuantumul lor, gen Tatoiu cu vreo 22.000 lei/luna sayu Prigoana cu 35.000 lei/luna. Daca chiar a declarat asa ceva ministrul muncii este foarte grav, nu stie domeniul care il pastoreste.

 26. CLAR NU ȘTIE ‘Dar poate are în vedere și impozitarea celor pe contributivitate și a scapat porumbelul! Asa știu și eu 10. 15 20 pentru pensiile necontibutive! Altfel.. CIOKACA SI PSD PNL SUNT Paaa!..Nu ca nu ar fii deja.

 27. Ptr Vânatorul de troli
  Pensie in 1985 era 85% din salariul mediu lunar din ultimii 5 ani…nu este o minciuna
  Mama mea a fost tesatoare la Suveica. In momentul pensionarii salariul lunar era de 1910 lei. S a pensionat in 1985 si val.pensiei era 1750 lei , atunci eram gravidă si am calculat sarcina cu pensionarea mamei 🫢

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.