Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de ouă şi carne de pasăre, ţinând cont de faptul că fermierilor autohtoni le sunt impuse anumite condiţionalităţi cu privire la creşterea păsărilor, a anunţat, joi, ministerul.
„Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de ouă şi carne de pasăre, ţinând cont de faptul că fermierilor noştri le sunt impuse anumite condiţionalităţi cu privire la creşterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparaţie cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Aşteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiţi să aplicăm mecanismul de licenţiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr şi făină” a declarat ministrul Barbu, citat în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Precizările vin ca urmare a solicitării crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina.
Potrivit MADR, ministrul Florin Barbu a susţinut încă din data de 23 septembrie a.c., în Consiliul AgriFish, propunerea Bulgariei cu privire la interzicerea importului de ouă din Ucraina şi a solicitat deja Comisiei Europene o soluţie pentru protejarea fermierilor europeni de preţurile de dumping practicate de Ucraina.
Ministerul reaminteşte că Uniunea Europeană a ridicat restricţiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declanşate de Rusia, cu precizarea că, pentru statele membre aflate la graniţa cu Ucraina au fost stabilite excepţii şi derogări, inclusiv introducerea licenţierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare.
Crescătorii de păsări din România au solicitat autorităţilor interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea acestei ţări, în condiţiile în care aceste importuri pun fermierii din ţara noastră într-o situaţie dificilă, diminuându-le competitivitatea, precum şi viabilitatea fermelor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), transmis miercuri AGERPRES, măsura este necesară pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung.
Fermierii reclamă, totodată, faptul că unele produse avicole, dar şi material biologic (ouă de incubaţie sau păsări vii), ridică suspiciuni şi pot pune în pericol întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze.
Potrivit UCPR, liberalizarea totală a importului de carne de pasăre şi ouă consum încă din anul 2022 a dus la o creştere semnificativă a cantităţilor importate. Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual.
Astfel, importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele şase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, cu preţuri de import sub cele ale ouălor româneşti, dar cu o tendinţă descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenţi pe ou în luna ianuarie 2024 la circa 0,6 – 0,7 eurocenţi pe ouă în lunile iulie – august 2024, din informaţiile primite de la fermieri.
Totodată, volumul în creştere al importurilor de ouă din Ucraina, la preţuri scăzute şi de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra preţurilor la poarta fermei.
Potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări, importul de carne de pasăre, refrigerată şi congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, faţă de 78 tone importate în aceeaşi perioadă a anului 2021, cu potenţial de creştere semnificativă în semestrul II 2024.
Eu nu inteleg, sincer, dragi romani: mai avem Tara sau nu? Cand a devenit Romania federatia UE? In permanenta alesii (nu de noi) sunt plecati si servili, asteptand „instructiuni pretioase”. Imi amintesc de „iepoca de aur”. Episodul „potopul” a fost din seria „raportam ca a crescut graul la hectar”?
Ticălosule, nu sta cu braţele încrucişate, cere tu, bată-te, fii un Orban al Romîniei, nu aştepta să-ţi rezolve Comisia problema ta.
Ne vom trezi cu inca o penalizare sau amenda pentru că Romania nu respecta pactul semnat, exact că la gaze și energie! Cobaii României din politica românească, au hotărât cu 2 ani în urmă că, Romania va deveni doar tara de consum și tranzit, repet până înțelegeți că asta prevedeau actele semnate, plăvanul a urlat clar când a venit de la Bruxelles, aceeași frază! Narcisistii beți din politica românească sunt cei care, tot spun să înțelegeți, sunt cei care au distrus țara prin actele semnate peste tot in străinătate! Scuze pentru limbaj, nu e incitare, e opinie a unui cetățean: Nu știu dacă se va rezolva ceva fara furci și topoare in strada.
“La scară, și dracul vă ducă! Stăpânii au scumpe nevoi:” Din ce să plătească zecile Ucraina Milardele de euro și peste 170 Miliarde dolari la USA, Franța, Germania, Anglia pentru armamentul primit, că aceștia nu și-au pierdut mințile să-și doneze unicul sistemul Patriot funcțional luat pe datorie. Lor le vor plăti ucrainenii datoria tot secolul XXI pâna la ultimul cent.
Din cauza unui inept de premier, se duc ciur pe Europa sa le explice ca Ucraina din fostul bloc sovietic castiga in competitia socialista iar romanilor nu le convine. Cui pasa?
Exact ca precupeata de la piata care nu isi vinde produsele pentru ca are fumuri in cap, va intoarceti acasa cu coada intre picioare de la Europa. La munca serioasa! Si gaina canta dupa ce-si face oul. Cu religiozitate o face.
Ce mai decimeaza guwernul meu cu PeeSeeDee
Într-un stat național este necesară decizia Comisiei Europene pentru produsele non-UE.
Gata slugile au pasat problema.
Cu alte cuvinte Ciucă și Ciolacu s-au spălat pe mâini. Iohannis oricum nu există, decat când își bagă marele Șed Z subalternii în ședință. Că în rest i se fâlfâie pe aripi de Gulfstream de orice problemă națională.
Deci dacă nu respectăm normele demente ale UE care au distrus agricultura europeană, CE spune că alomentele sunt nașpa, ne otrăvesc și ne omoară. Dar dacă le mâncăm pe cele produse pe terenurile stăpânilor americani din Ucraina cate nu respectă normele UE, sunt foarte bune și nu pățim nimic.
Așa e când alegeți trădători să vă conducă. Știați că votând PNL, PSD sau USR tot Ursula va conduce CE, iar ea a spus exact ce va face: va continua măsurile distructive contra statelor europene. Asta ați vrut, asta ați căpătat. Inclusiv agricultorii care-și plâng de milă tot cu călăii lor au votat.
Pe Romani nu-i Intereseaza sa dea 15 lei pe 10 Oua ! Ci sa fie Ouale Ieftine ! La 60 de Bani un Ou !