Crește numărul dosarelor penale pentru samsarii de păduri

Numărul dosarelor penale înregistrate în primele șase luni ale acestui an ca urmare a tăierilor ilegale de păduri au crescut cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 5.952. Numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru al acestui an aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut: 24 de persoane în 2021, față de 14 persoane în 2020. „Toate aceste acțiuni de control au în spate un volum de muncă enorm și le mulțumim colegilor din MAI, Poliție,Jandarmerie și Ministerul Public care, alături de personalul silvic, luptă zi și noapte pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Astăzi, ministrul Barna Tánczos și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu au prezentat raportul primelor 6 luni de funcționare a SUMAL 2.0., sistemul de urmărire în timp real a tăierilor și transporturilor de copaci. Noua variantă a acestui sistem informatic , a fost pusă în funcțiune la 31 ianuarie 2021. Avem, în prezent, peste 64.000 de utilizatori înregistrați în SUMAL, care au generat peste 2,2 milioane de avize de transport, de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi. În ceea ce privește volumul transportat, vorbim despre aproximativ 21 milioane de metri cubi de material lemnos. De asemenea, avem un total de peste 858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție. Acest fapt demonstrează interesul crescut al cetățenilor pentru combaterea și descurajarea transportului ilegal de lemn. Chiar dacă vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim ilegalitățile din sectorul silvic şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În aceeași perioadă analizată (februarie-iulie) a anului 2020, prin vechea versiune SUMAL au fost generate circa 1,9 milioane avize și s-a transportat un volum de aproximativ 17,3 milioane metri cubi de material lemnos. Astfel, creșterea înregistrată în SUMAL 2.0 se explică prin introducerea altor tipuri de material lemnos, în afară de lemnul propriu-zis (rumeguș, peleți, brichete etc.), care nu erau incluse în SUMAL1.0, dar și prin descurajarea transporturilor fără aviz, datorită noilor funcții ale SUMAL2.0: urmărire în timp real prin GPS, fotografiile de la încărcare, introducerea cheilor de verificare între mai mulți utilizatori aflați pe lanț.

Totodată, serviciul 112 a înregistrat, în această perioadă, 3.468 de apeluri de la cetățenii care reclamau probabilitatea ca un anumit transport ar putea fi ilegal, după ce acesta a fost verificat în Inspectorul Pădurii. Dintre acestea, în urma verificărilor, 754 apeluri au fost confirmate cu suspiciuni rezonabile și deferite Poliției. În urma verificărilor din teren ale Poliției, împreună cu organele silvice de control, s-a descoperit că, dintre cele 754 de transporturi suspecte, 123 au fost confirmate ca fiind ilegale. Pentru acestea, în funcție de gravitatea faptei, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale în valoare de 212.900 lei, a fost confiscat un volum de 307 metri cubi de lemn, au fost confiscate 24 de camioane de transport și au fost întocmite peste 20 de dosare penale.

Demnitarul a explicat, în finalul conferinței, care sunt pașii următori pentru limitarea tăierilor ilegale: „nu ne oprim aici! Am demarat deja constituirea unui grup de lucru interinstituțional cu reprezentanți ai MMAP, MAI, MJ și Ministerul Public, care are ca scop creșterea randamentului de soluționare a dosarelor penale care vizează infracțiunile silvice, precum și specializarea procurorilor pe problematici de mediu. În același timp, în PNRR am prevăzut fonduri importante pentru dezvoltarea sistemelor informatice de monitorizare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Suntem convinsi ,justitia va taia in carne vie.Le va lua caii de la bicicleta.

  2. Bai nene Matei,parca ai fi Luluta la bilantul anual.Din miliardele alea de Dosare,cercetari,perchezitii si alte vrajeli,ia zi cate Dosare au ajuns in Instanta,zero,cate s-au judecat,zero,cati condamnati,zero. In schimb,nu vorbesti nimic despre padurarii batuti,schigiuiti,ucisi,despre cei care pt.ca au alertat politia,autoritatile pt. a interveni urgent la fata locului sa constate si sa aplice Legea,tot ei au fost agresati,batuti,amendati. Lasa vrajelile,pune punctul pe I,si da in vileag JAFUL la paduri comis sub Inaltul patronaj al antiromanului Cocotat ” pe valul luptei antcoruptie „. Auziti ” marili” realizari,au fost aplicate amenzi de 212.312 lei si confiscati 307 MC de material lemnos.Iar marele jaf de ani de zile consta in sute,mii de milioane de MC,miliarde de EURU,munti intregi despaduriti. Ti-ai dreacu de HOTI,Tagma jefuitorilor.

  3. …as vrea sa scot aceasta stire din ciclul joc de glezne…stiu ca, in afara de troli, f bine toleratzi de redactzie, restul comentatorilor sunt teroristi…totusi, chiiar si in primele trei postari aparure, avem intrebari esentziale…un activist adevarat-roman de etnie-este spitalizat in germanica, coloana…in continuare, dispar cateva hectare de padure pe ora…ilegal…nimeni la parnaie, impuscam ursii carora le furam barogul-oagele…garnituri intregi, incarcate cu busteni, traverseaza granitza tzarii-nu este eroare, sunt trei puncte de frontiera in aceasta situatzie(mai avem contrainformatzii?)…sa revenim…circ cat cuprinde pt prosti…painea s-a terminat…nici cozonac nu mai este…cine pleaca/dispare ultimul este rugat sa stinga lumina…

  4. Proști grămadă și tâlhari cât cuprinde..Eu mă așteptam ca Tánczos Barna maghiar fiind, secui, să apuce taurul de coarne și să trântească tot sistemul.. Altfel n-ai cum,.cu mănuși nu se poate.. Deci pro primo,. Toți șefii ocoalelor silvice demiși IMEDIAT,.. Incepând cu direcția Romsilva,.. Pe urmă, de ai apucat și demonstrat că a trecut un transport ilegal de lemne, automat șeful poliției județene demis., Imediat, fără drept de replică, Iar cei in cauză, drujbarii, cu ani mulți de pușcărie..Doar așa poți.. Altfel poți să plângi in biserica neamului prost..

  5. E doar un raport de activitate fiarte subtire! Dosare inrem se fac si pentru ca bate vatul in gura mopului care spala podeaua! Asa ca, ramane sa continuie activitatea samsarii caposi!

  6. Se fac ca lucreaza si se iau de pestii mici, de cei mari nu indraznesc ca au protectia rechinilor economici. Marii hoti si-au „delegat” munca in sarcina celor mici si multi samsarii.
    Ei cei mari scapa, aia mici se fac pierduti, treaba merge, afacerea creste si le sporeste profiturile.

  7. ha,ha tovarase Holzindustrie Schweighofer sunbt prietenii lui Iliescu si Nastase. Ba chiar Iliescu a dat o decoratie. Penala e mintea ta scurta .

  8. Priviti Romania chelita de paduri si priviti si cifrele prezentate mai sus ! Ce frumos suna aceste cifre ! Totul este minunat , totul este OK ! Nu mai exista niciun jaf in paduri , nu mai sunt batuti si ucisi padurarii , care mai au putina constiinta , nu mai exista jaf cu implicarea autoritatilor statului!(Oare ?) Totusi …. oare de ce nu ma bucur ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.