Creșteri mari de prețuri la carburanți, energie și gaze naturale

Combustibilii s-au scumpit în iulie cu 2% față de iunie, iar creșterea anuală este de 13%, în condițiile creșterii cotațiilor internaționale ale țițeiului. Curentul s-a scumpit cu 4,2% în iulie față de luna precedentă, și cu 25% față de 2020. Iar prețul gazelor naturale a crescut în medie cu 20,5% în iulie față de iunie, aceeași rată de creștere fiind și față de anul anterior. Prin urmare, rata anuală a inflației a ajuns la 5% în iulie, de la 3,9% în iunie, ca urmare a acestor scumpiri bruște.

Inflația va fi și mai mare, conform BNR. Banca Centrală a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație pentru finele lui 2021, cu mult în afara țintei de maximum 3,5%. Prețurile mai mari la produsele energetice – electricitate, gaze naturale și carburanți – sunt responsabile pentru circa jumătate din inflația anuală din 2021, arată BNR. Potrivit băncii centrale, cea mai mare parte a creșterilor de prețuri e în urmă și nu ar trebui să vină alte majorări importante în restul anului, deși există riscuri orientate în sus care vin tot din zona energiei, dar și din cheltuielile statului și din piața muncii. Alte mari necunoscute decurg din situația pandemiei.

Șoferii români se confruntă cu scumpiri ale carburanții auto, iar niveluri de preț de șase lei litrul de benzină și motorină standard sunt des întâlnite în benzinăriile din România. În România, în decembrie 2020, un litru de benzină costa 0,97 de euro, și aproape la fel costa un litru de motorină. Așadar, scumpirea procentuală a carburanților, în 2021, a fost de 19% pentru benzină și 17% pentru motorină. Pe medie, în Europa creșterea a fost ceva mai mică decât în România. Astfel, prețul mediu a crescut cu doar 17% în cazul benzinei și cu doar 15% în cazul motorinei.

Referindu-se la scumpirea energiei, Ion Lungu, Direc tor Executiv al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), e explicat cauzele. ”Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situația actuală pe piață energiei este mai complicată: prețurile combustibilor – cărbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate piețele, europene și internaționale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la prețul energiei tranzacționate pe piața spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) și recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei și deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situația în spațiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovați pentru creșterile de prețuri. Adevărul este că, în contextul exploziei prețurilor de tranzacționare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, așa cum este și firesc, în sprijinul clienților cu soluții pentru a menține un echilibru în facturi și în relația cu aceștia”, a declarat Ion Lungu

Anumiți consumatori casnici de gaze naturale vor fi nevoiți să plătească facturi mai mari de până 105% chiar dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Realitatea Plus că exclude măriri de 50% a prețului la gaze naturale în această iarnă. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că dacă parcurgem comparatorul prețurilor de pe portalul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vom putea găsi prețurile pentru contractele de pe piața de gaze pentru consumatorii casnici cărora le expiră în această perioadă contractele încheiate anul trecut și noile prețuri valabile pentru următorul an, adică creșteri de 75-105%. O analiză a Asociației Energia Inteligentă scoate în evidență o creștere de 4,43 ori a prețului gazelor naturale marfă în ultimul an, gaze vandute pe BRM. Această creștere a prețului gazelor naturale va adduce scumpiri în lanț la toate produsele, creșteri care probabil vor fi cuprinse între 10 – 30%. Tranzacțiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul II 2021, arată că această tendință a creșterii prețului va continua și în Q4 2021, probabil atingându-se apogeul în Q1 2022 când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Nu mai justificati cresterea aberanta a preturilor la utilitati.DE ce creste pretul carbunelui[poate cel importat,cu comisioane]deoarece pretul carbunelui intern nu a crescut.Vor sa inchida minele ca sa explodeze preturile la carbunele importat si la energie electrica.@.De ce creste pretul la gaze,intrucat noi avem gaze/de ce gazul pe care il scot acum este mai scump? Preturile la gaze importate de la rusi se fac contracte pe o perioada de 1-2 ani,si nu explodeaza.
    .Ce treaba avem noi cu tarile,care nu au carbune,nu au petrol,nu au hidrocentrale,nu au gaze si trebuie sa-l cumpere de pe piata.Noi de ce trebuie sa cumparam gazul,nostru,petrolul nostru,curentul nostru de pe piata? De ce celelalte tari care nu au nimic,au preturi mai mici si la energia electrica si la gaze[avand in vedere ,ca transportul pana acolo,mai suporta niste costuri?Specificati,cat este pretul la producator de energie[hidro,termo,centrala nucleara]Specificati profiturile baietilor destepti din energie[care cumpara de la producatori pe un an de zile energia si o revand? Asta este bursa?Specificati profiturile firmelor capuse[proiectari,instalatii tot timpul de contoare inteligente,apometre intelgente,console contoare gaze,etc]care se regasesc in facturile consumatorului.Ati mintit ca liberalizarea preturilor,piata concurentiala va duce la scaderea preturilor ATI INSELAT ATI MINTIT POPULATIA Preturile vor bubui Se stie aproximativ cata energie se consuma lunar confor statisticii si estimarile ,atunci de ce se minte ca poate sa creasca pretul in fiecare luna.Ce justificare au preturile de pe piata universala[inventata].DE ce ANRE NU plafoneaza preturile,ca are dreptul,atunci va trebui desfiintat,nu-si mai are rostul.

  2. Specimenele care se identifica ca romani, merita sa plateasca cele mai scupe preturi la gaz, curent electric si carburant, si asa sunt prea multi si mai trebuie rariti, ca la romani unul din zece, nu de alta dar trebuie mentinut moralul

  3. Redactia ”Cotidianu”, constat ca in ciuda faptului ca cenzurati mesajele, cetateni romani de etnie maghiara sunt promovati, ca de exemplu Marele Urs, Valahul, Fekete…
    Sa inteleg ca ”Cotidianul” este un cotidian xenofob, etc…?

  4. Serios! Chiar pe toate pietele europene? Si de ce nu a crescut pretul in toate tarile europene la produse cum a crescut in Romania? Intreb si eu, tinand cont de faptul ca aproape zilnic fac piata din complexele alimentare si nealimentare, cheltuielile cu utilitatile sunt la acelasi nivel de cel putin 5 ani de zile, nu in Romania, doar la combustibil auto a crescut pretul cu 2-3-5 centi!

  5. Preturile cresc pentru ca tzara asta,care era odata a romanilor,este acum a altora,iar romanii trebuie sa plateasca chirie si pentru aerul pe care l-a privatizat Ursula si gasca ei si caruia trebuie sa le platim certificate verzi pe care ne obliga sa i le cumparam asa cum papistasii lor,pe vremuri,vindeau fraierilor indulgentze pentru iertrea pacatelor.Cica ne descurajeaza ca sa mai consumam,adica,de fapt,sa mai traim doar consumand …o lumanare buna la toate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.