Cristian Popa de la BNR a găsit o explicație

Cum am reușit să evităm recesiunea în 2023?

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), consideră fondurile europene mai mult decât o simplă infuzie financiară pentru țara noastră. El le descrie ca o oportunitate istorică, poate unică, de a transforma economia națională prin creșterea competitivității și accelerarea dezvoltării infrastructurii.

Investiții semnificative din fonduri europene

Potrivit lui Popa, în 2023, ponderea cheltuielilor de investiții finanțate din fonduri externe și PNRR a depășit semnificativ cea a investițiilor din surse naționale. Concret, 3,6% din PIB au provenit din fonduri europene, în timp ce doar 2,3% au fost finanțate din fonduri naționale.

Fondurile europene – o plasă de siguranță în vremuri dificile

Datorită fondurilor europene, România a reușit să evite recesiunea în 2023, un an plin de provocări economice. Pentru 2024, se preconizează ca investițiile finanțate prin programe europene să atingă aproape 16 miliarde de euro, aproximativ 5% din PIB.

Beneficiile aderării la Uniunea Europeană

Popa subliniază că principalul avantaj al aderării la UE nu constă în banii primiți, ci în pachetul european pre și post aderare, care include liberalismul economic, comerțul liber și accesul la o piață unică europeană. Această interconectare a deschis României drumul spre prosperitate.

Fondurile europene – o resursă prețioasă care trebuie utilizată cu înțelepciune

Este important de conștientizat că fondurile UE nu sunt o sursă inepuizabilă și că nu toate politicile UE sunt perfecte. Fondurile europene trebuie fructificate cu înțelepciune, deoarece se vor reduce odată cu convergența României către media europeană.

Fondurile europene reprezintă o undiță spre o Românie prosperă, dar țara noastră trebuie să învețe să o utilizeze cu eficiență. Doar prin investiții inteligente și reforme durabile, România va putea valorifica la maximum această oportunitate unică și va construi o dezvoltare economică sustenabilă pe termen lung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

6 Comentarii

 1. E ca in Bancul cu : ” ai cravata ? ”

  UE ne da fonduri rambursabile si nerambursabile , nici vorba , insa ne recomanda ( a se citi – obliga) sa facem sali de sport , parcuri tehnologice la margine de padure , construirea de drumuri moderne , fara trotuare si fara WC-uri .
  Mori de vint si parcuri helioterme , parcuri logistice – cutii de carton si sfoara de peste 10 000 000 Euro …etc …etc …inutilitati strigatoare la cer.

  DAR FABRICI , UZINE , HYDROCENTRALE , MILIOANE DE LOCURI DE MUNCA pentru poporul prostit si batjocorit roman – AVEM VOIE SA CONSTRUIM ???

 2. Ha, ha! Din pix să puati or’ce….Inclusiv o creștere economică mai mare decât a Chinei, pi termen scurt, evident!

 3. Așa bre, scoateți la vedere pomenile din străinătate și nu criticați halul în care se afla tara, nimic nu funcționează în România pentru creșterea economică a țării!va bazați doar pe împrumuturi și pomeni straineze, in loc să puneți în genunchi politicienii cu luxul in gat la fel că voi bugetarii din finanțe, care distrug iremediabil tara!

 4. Respectabilul uită să ne spună valoarea fondurilor europene ‘parcate’ la BNR în așteptarea unor programe.

 5. „DAR FABRICI , UZINE”

  Ca sa ai fabrici si uzine trebuie sa ai un produs vandabil, macar, si clientii care sa dea banii pe el. Daca ‘ntelegi … Tot ce vindem este neromanesc catre clientii fabricilor straine construite aici: Renault, Continental, Pirelli, Schaeffler, Geko, Orange, Vodafon, Telekom … Asa ca, lasa ceausismul acesta infantil !

 6. Bla, bla, bla..va veni vara si va fi cald. Plus ca va scadea consumul de gaz metan pentru incalzit. Superb. Suntem fruncea… nimic nu ne mai sta in cale. In curand vom ajunge la nivelul UE. dar nu din cauza noastra, Ci a lor!!. Coboara frenetic in jos si nu-si dau seama de pericol. Noroc ca au partenariat strategic cu noi!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.