Cristian Popa de la BNR. „Nu este deloc clar”

BNR ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a decide prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani, deoarece inflaţia nu încetineşte atât de rapid pe cât se prognoza iar riscurile rămân ridicate, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale pentru Bloomberg.

În luna februarie, oficialii BNR au semnalat că ar putea să se alăture altor bănci centrale din regiune în procesul de relaxare a politicii monetare, începând chiar din luna mai. Cu toate acestea, ultimul comunicat de la BNR subliniază că, cel mai probabil, ritmul de creştere a preţurilor va încetini în acest an mai lent decât se preconiza anterior.

„Trebuie să vedem cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea. În martie au fost înregistrate progrese bune, însă în februarie nu. La acest moment, nu este deloc clar dacă condiţiile vor permite începutul procesului de normalizare în luna mai„, a spus Cristian Popa.

Rata anuală a inflaţiei în România a încetinit la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie. Este vorba de o cifră uşor peste estimarea de 6,5% a BNR pentru primul trimestru şi rămâne în continuare una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Potrivit celor mai recente prognoze ale BNR, ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se reducă până la 4,7% la finalul anului însă oficialii BNR au avertizat în repetate rânduri că riscurile politice şi cele fiscale combinate cu incertitudinile geopolitice afectează în continuare prognoza.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu are dificultăţi în a reduce deficitul bugetar, care este aşteptat să ajungă la 5% din PIB în 2024, şi ar putea avea nevoie de mai mulţi ani pentru a reveni în limitele cerute de UE. În plus, în România vor avea loc patru runde de alegeri în acest an şi există solicitări pentru majorarea pensiilor şi salariilor.

„Politica fiscală, politica veniturilor şi evoluţiile de pe piaţa muncii ridică provocări importante în perioada următoare”, a spus Cristian Popa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

 1. Oare baietii astia de la BNR mai ies si ei din turnul lor de fildes, mai dau cu nasul prin realitate? Ca scorurile afisate de ei sunt sigur din filme SF!

 2. intr-o perfecta limba de lemn bancara ne spune bnr ca preturile vor inregistra o …scadere a cresterii (exceptional de imbecil!!)…idiotii astia de la bnr sa ne povesteasca de ceva pentru binele romanilor cand inflatia va ajunge sub 1% (unu, ca sa fie mai clar!) si cand preturile vor avea o …crestere NEGATIVA…atat doar ca daca nu tin inflatia „in friu” (adica mare!!!) manole/bnr si ceilalti din gasca lor nu-si mai iau bonusurile de la stapanii lor externi…siktir vandutilor!

 3. Poate cineva sa imi gaseasca si mie in DEX cuvantul „dezinflaţie/a”, nu de alta dar m-am saturat de atata englezo-rromana

 4. Fascinanta Romanie. Numai la noi stiinta economiei are reguli aparte intelese numai de BNR. Explicatii avem cu duiumul, dar niciodata de la aceeasi persoana autorizata. Pe rand, cate unul din mafiotii BNR, iese in piata publica si arunca cu praf in ochii prostimii. Amaratii nici nu stiu de unde li se trage cu scumpirile astea pemanente si cu deteriorarea continua a nivelului de trai, si nici nu aud enormitatile ce sunt debitate de BNR!. Nici nu-i intereseaza de fapt!. Iar clasa politica, in ansamblul ei, pusa pe hotii si furtisaguri, este ocupata doar cum sa mai castige un nou mandat. Concluzia : NO COMMENT!!. Adica ALELUIA!!

 5. „Politica fiscală „pare ca nu ridica nici-o „provocare”pt clanul Corduneanu!
  „Politica veniturilor” pare ca nu ridica nici-o „provocare” pentru clanul Corduneanu!
  „Evoluţiile de pe piaţa muncii”pare ca nu ridica nici-o „provocare”pt.clanul Corduneanu!
  Dumnezeu sa-l ierte pe seful decedat al clanului !
  La ce tara va referiti,dle.membru CA al BNR,cind dati raportul lui Bloomberg?Cine e Tara?Dar Bloomberg cine este ? AIa de v-au infipt cu salarii astronomice,aia pe care ii pupati pe obrajii scofilciti si de dragul lor omoriti un popor in timp ce interlopii prospera ?
  Voi sunteti mai rau ca interlopii pe care i-ati creat,dezvoltat si impartiti tarele sistemului tradator intre voi,iesind si lingusind poporul dat de o parte ,pe care il dusmaniti si-l dispretuiti?
  Intre sampania interlopa si a voastra benerista nu este diferenta decit de grad:fiscalul vostru,veniturile voastre si piata muncii-aranjate,acceptate de politic impreuna cu finanta voastra ce le impune coloniei Romania sunt mult ,ai ticaloase,trdatoare si malefice decit ale interlopilor.Voi sunteti-in frunte cu Manole agentul,interlopii cei mari,interlopii gregari,subumani si gangsterii malefici dirijind MF,fiantele si moneda coloniei,fara scapare din mainile voastre ucigase,pline de singe!
  TU ai pus la cale totul,Manole ,Roman,Iliescu,Birladeanu,Vasile Mois si totul,toata ingineria si tehnologia fabricarii coloniei ti-au apartinut ,Manole sef de cuib de „furnici rosii” sugrumind Tara gazda!
  Fie ca Dumnezeu sa va pedepseasca in veci ,pt.ce ati facut si faceti!
  Exista o justitie divina si pentru voi,”furnici rosii”!

 6. @Valah, ăsta așa spune și când merge la vulcanizare, sau, mai precis, îi spune șoferului.Cuvâ nu tul”deflație” e prea simplu.Aia cu creșterea „negativă” e de tot hazul.Cred că a învățat-o de la amantă…

 7. „Cuvântul”,(autocorector tâmp, produs probabil tot la .BNR

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.