Critici pentrul noul Cod Silvic: „Atentat la pădurile României”

Deputatul USR Diana Buzoianu critică proiectul de lege adoptat de Guvern care reglementează noul Cod Silvic, susţinând că acesta este un „atentat” la pădurile României.

„Acesta nu este un cod care protejează pădurile, ci este un cod care duce la dispariţia şi mai multor păduri din România!”, susţine deputatul USR, într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Ea menţionează, în acest sens, câteva prevederi din actul normativ.

„Iată câteva din prevederile ‘fantastice’ din Noul Cod Silvic: liber la construit vile de vacanţă în mijlocul pădurilor – s-a dublat suprafaţa pe care se poate construi. Adio confiscării vehiculelor utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos, una dintre puţinele măsuri anti-hoţie, care şi-a dovedit eficienţa. Ariile Naturale Protejate continuă să nu fie protejate. Tăierea fără drept a copacilor din afara fondului forestier nu este infracţiune! Adio obiective de împădurire, cum era în legislaţia actuală. În loc să plantăm 2 milioane de hectare de păduri până în 2035, în noul Cod avem ca obiectiv de împădurire 0 hectare, deşi avem fonduri în PNRR să facem asta”, susţine Diana Buzoianu.

De asemenea, ea reclamă faptul că noul Cod Silvic limitează drastic accesul în pădure şi că cerinţa de a „notifica administratorul pădurii” înainte de a vizita locul este deplasată.

„Putem călca în mai puţin de 10% din pădurile din România. În rest, pe legea de azi, să te plimbi prin pădure, e contravenţie. De ani de zile societatea civilă cere să eliminăm această aberaţie, iar Noul Cod Silvic era momentul perfect să închidem acest subiect. În ciuda promisiunilor Ministerului Mediului proiectul codului silvic a ajuns să reglementeze, halucinant, cum că dacă vrei să te plimbi pe jos, prin pădure, trebuie mai întâi să anunţi administratorul ei!”, spune deputatul, potrivit sursei citate, unde se aminteşte că, anul trecut, aceasta a depus o iniţiativă legislativă privind accesul liber în păduri.

Pe 21 martie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a anunţat că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, potrivit proiectului de lege care reglementează noul Cod silvic, aprobat în cadrul şedinţei de Guvern

Ministrul Mediului a făcut referire la cele mai importante prevederi ale noului cod silvic. Astfel, acesta permite statului român să intervină şi să împădurească acolo unde terenurile au fost despădurite şi abandonate de către proprietari. Totodată, documentul oferă dreptul proprietarilor de pădure privaţi sau de stat la soluţii alternative de pază: structuri specializate, pază în regim propriu, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege. De asemenea, se suspendă dreptul de acces în sistemul informatic SUMAL2 ori de câte ori există situaţii legate de furtul de masă lemnoasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

 1. Normal, noul cod silvic se asortează cu măsurile tâmpite ale guvernării PSDPNL!

 2. Cum bre! Citez „Mircea Fechet a anunţat că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării”? Restul de jumătate poate fi tăiată fara nicio piedică sau piedică?

 3. lasa ca platim taxe de poluare pe gaze pe sobe, carburanti, pe aerul respirat dar taiem padurile!

 4. Defrisarile se fac peste tot in lume. Tocmai ma uit la BBC Earth la o emisiune care tocmai despre asta este. Cautati pe internet hartile cu defrisarile!!!
  Se taie padurile fara limite. Zic astia ca nu se mai poate opri incalzirea globala ca nu ai cu ce, ca in loc sa scota din aer carbonul padurile prin ardere elimina carbonul inmagazinat in masa lemnoasa.
  Dar vina va fi aruncata pe autombolile. Ca pe industriile bazate pe taierea padurilor nu e voie.
  Zic asta ca 30% din CO2 eliminat in atmosfera provine din arderea padurilor !!!!!! Dar tot soferii sunt scosi vinovati… ptr ca industria prelucratoare de lemn sa prospere. Adica unii distrug natura dar altii sunt invinuiti SI PUSI SA PLATEASCA!!!!

 5. 1.1000euro/ha padure personala/an inseamna 3miliarde euro/an/toti proprietarii de padure din tara,banii vor veni din certif.carbon,anual cresc 6m3 lemn /ha padure=6t carbon decit 6cerif.catbon pt ha padure 2.animalele din padure,pestii din riul de pe proprietatea personala=ale proprietarului,la fel subsolul,partea de sub teren sau padure de ce sa fie ale statului?nu i normal 3.paza gratuita a padurilor propr personala inseamna 80…200mil euro pe an.statul n ar mai fura 4.echipe de lucratori ale o silvice(trebuie schimbata notiunea de ocol,poate unitate de administrare) platite de stat,deci gratis pentru propr de padure.ce se obtine?nu s ar mai fura deloc,sau glumesc,statul sa nu fie hot? 5.fobduri pentru propr de padure pentru fabricute de prelucrarea lemnului 6.daca statul ne da cite 1000euro/ha padure oers/an inseamna 3miliarde euro/an/romania/toate padurile personale,ale bisericilor,etc,nu se mai taie o craca.capisci? 7.eliminarea masinilor personale in bucuresti,cerem transport gratis stb.banii vin de la cei care circula cu tomobilul in capitala,20lei/masina care circula prin buc/zi.8.taxa de poluare la 10mil vehicule in ro 9.uriase parcari la marginea capitalei 10.trebuie sa devina lucru bun a avea cineva padure.jos rablele.vreti aer curat,pkatiti.nu vreti?bagati nasul la teava de esapament daca tot va pkace sa poluati.11.nu mai dati programul rabla pentru una si alta.rabla pentru paduri,le taiem pe astea si ne dati bani sa punem altele noi.

 6. Baronii PSD și cei ai PNL au devenit angajații firmelor austriece. Ciolacu din funcția de prim-ministru ii favorizează direct în Marea Neagră.

  Rareș Bogdan europarlamentar înjură austriecii pentru Schengen dar partidul lui aflat la guvernare se da în bărci cu aceiași austrieci ca PNL. Baronul Flutur PDL-PNL de notorietate.

 7. Lovitură dată protecției mediului: Austria a găsit 20 de state care vor să relaxeze sau chiar să suspende Legea anti-defrișări

 8. Mă,. Ce este cel mai ușor de furat in romania,. Păi evident lemnul din pădure.. O fură silvicultorii, o fură prefectul, primarul și mai toți, iar polițistul ține mîna intinsă pe la curbe..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.