Criză, criză, dar liber la alte achiziții militare!

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că marți comisiile reunite pentru apărare din Camera Deputaților și Senat au aprobat demararea a zece noi programe de înzestrare, care se vor derula în următorii ani.

Potrivit unui comunicat al MApN, noile programe vizează următoarele achiziții: sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR, sistem UAS tactic clasa I, sistem armament individual tip NATO, aparatură optică și optoelectronică – Etapa I, mașină de luptă a infanteriei, pe șenile, echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și colectivă) CBRN, sistem de război electronic mobil, modernizarea sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități CRAM, sistem de securitate și apărare cibernetică și autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Programele de înzestrare vor fi inițiate anul acesta, în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe și comandamente.

„Ministerul Apărării Naționale urmărește sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei României cu industria națională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente și predictibile. Realizarea mentenanței echipamentelor militare și integrarea producției unor componente de către unii operatori economici răspund unei cerințe de securitate națională. Înzestrarea cu tehnică performantă va permite adaptarea noastră la noile condiții ale mediului de securitate și îndeplinirea misiunilor și obligațiilor ce revin Armatei României, în plan național și internațional”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în ședința comună a celor două comisii.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. E unica Romania prin toate aceste excrocherii si manarii bazate pe achizitii pentru armata cand de fapt, nu exista razboi militar in Romania! In nicio tara serioasa care isi respecta granitele si cetatenii, nu exista asemenea magarii! Si latra javrele astea ca Romania este suverana! Siktir mincinosilor! O tara suverana nu face ce fac leprele de lux din guvern si politica! O tara suverana i-ar fi alungat din start la momentul accidentelor straineze, la teroarea zilnic in zona marii negre si pe zona muntoasa a brasovului plus cateva localitati in jur! Deh, sunt „partenerii si pretenii plavanului de lux”!

  2. Armata lui Second Hand (Old shatterhand & Vinnetou) se pregateste de targuiala !Pacat de uzina Automecanica Moroeni,care poate fabrica orice tip de autovehicul militar necesar armatei, si nu e plina de comenzi

  3. Sa speram ca bugetul apararii o sa creasca la 10-20 la suta. Luam de la sanatate in primul rand ca tot nu intereseaza pe nimeni. Oricum sanatatea merge si singura uitati-va ce non ministru am avut de patru luni!

  4. Bre tataie, voi va imaginati ce comisioane se vor incasa ptr toate achizitiile acestea?

  5. Arme ai în depozite, armată n-o să ai.
    Milione de inși sînt plecați afară și că de mai întorc ei că vor Cîțu, Ciucă sau Werner să-i aștepte ei mult și bine. Cu cît înaintează în viitor șansele să se reîntoarcă scad mai mult. Ce să facă în România să asiste cum se ceartă cretinii ăștia.
    Tendința să dispară definitiv din țară se accentuează an de an cu situația economică dată de guwernarea.

  6. … ne costă multe miliarde și miliarde de dolari / anual, irosite aiurea sub forma unui haraci deghizat întru cumpărarea, la preț de diamante și smaralde, a tot felul de ruginituri yankee, de stau azvârlite, draaqului, prin deșertul Mojave.

    #meicamericagriitaghein!
    (cu banii proștilor din kolonii)

  7. nemernicii astia care se cred aparatorii romaniei nu e de mirare ca pot face ce fac cheltuind banii prostilor pe armament nato avind in vedere entuziasmul cu care se pregateste natiunea de marea sarbatoare de pasti cind invie in fiecare an cristos…ca in filmul …mad…mad…mad…world….o lume nebuna…aliatii nostri americani teroristii care aruncara in 11 sept…2001 propriile cladiri in aer cu jidanii asasinind 3000 de americani cum ziceau pompierii din nyc in 24 iulie 2019….

  8. Daca Justitia nu a deslusit nici pana azi care este drumul catre adevar, atunci trebuie sa intelegem ca sunt multe carari si foarte-foarte incurcate… Parca cineva – dupa 1989 – a avut interesul si puterea sa le incalceasca continuu… Probabil ca numai asa s-a putut realiza ceea ce vedem ca a realizat Puterea dupa 1989. Niciodata dupa 1990, NU a existat un referendum explicit care sa aduca cetatenii la urne pentru a vota aderarile la NATO sau la UE – asa cum era firesc – anterior votului din 2003 pentru Constitutie. S-a preferat ca, odata cu votul din 2003 pentru noua Constitutie, sa se apeleze la metoda votarii „la pachet”…: „Constitutie+NATO+UE”… votare prelungita si a doua zi… Poate ca multi romanii ar fi dorit sa adere doar la una dintre organizatii… sau la amandoua. Nu stim. Puterea insa avea nevoie de protectia NATO pentru a pune in practica deciziile care au adus Romania si romanii in situatia curenta… Iar daca viitorul tarii si al romanilor – in viziunea militara – pare a fi tot mai periclitat, constatam ca Puterea investeste consecvent sume consistente in aparare. Evident pentru ca Puterea poate si pentru ca Puterea stie mai bine ce are de aparat, mult mai bine decat omul simplu. Anul trecut romanii – bine aparati – mergeau liberi la sparanghel… inainte la capsuni…sau la… altceva. Corect ? Puterea, romanii…fiiecare face atat cat poate…

  9. Ca bir inswamna unu in turca si era prima clauza din tratatul de vasalitate fata de ei. Sa speram ca exista undeva armonie si ca ea ne va feri de vremuri grele.

  10. Cu precădere in jurul Bucureștiului, pe o raza de 50 km, sunt materializate imobiliar toate comisioanele încasate de „generalii-agenți de vânzări” sau de alți intermediari strategici ai înzestrării unei Armate care nu mai are decat declarative legături cu Națiunea româneasca!

  11. pai … cine sa-i mai apere … pe … (ne-) romani ???
    Doar … ARMIA … ROMANA !!!

  12. Vai ce s-au activat sputnikystii paraditi.
    Elvetia,stat neutru, cu teritoriu si populatie de 2.5 ori mai mici decat Romania cheltuie anual 7 mld de euro pentru aparare fata de Romania cu numai 4 mld(mare parte pentru salarii si pensii). Oare cine ii ataca?
    Cum aud trollii sputnikysti de modernizarea armatei intra in fibrilatie.

  13. @tetea: prietene, elvetienii se echipeaza cu armament de ultima generatie. Priblema Romaniei nu e ca se inarmeaza, ci ca ia de la americani niste rable depasite fizic si moral la preturi umflate, ca niste omuleti sa ia „cetatenia” mult visata. Ma refer la Ciuca & comp, care fac sluj la maxim sa obtina green-cardul. E vorba aici de o uriasa tradare nationala, bai!

  14. @tetea , esti un Magar. Si cu comparatia asta probabil jignesc magarul. Modernizarea armatei in sine nu este o problema, problema este din ce bani o faci si in ce conditii faci achizitiile!!! Citeam recent ca ROMANIA construieste ptr NATO cel mai mare aeroport/baza din Europa de est! Deci Romania ptr NATO, nu NATO ptr NATO/ Romania, stii tara aia prapadiat de pe ultimul loc (poate penultimul, nu mi-e clar ce putere de cumparare au bulgarii) din UE ca nivel de trai. Deci ni se spune ca trebuie sa ramanem prapaditi (salarii si pensii inghetate) ca sa avem ce da „partenerilor”. Nu ne comportam ca o tara condusa de politiceni in interesul propriilor cetateni ci ca o tara capturata de o grupare politica care-si plateste taxa de protectie externa prin aceste achizitii de la anumiti furnizori !!! A ajuns RO cea prapadita sa aiba procentual poate cea mai mare chetuiala militara din UE?!
    Deci, ne inarmam in dauna nivelului de trai al celor multi si vulnerabili. Care tara cu care am vrea sa ne comparam mai face asa ceva? Elvetia, Germania? Austria?
    Cum cere cineva majorare pensiei sar ticalosii sa spuna ca nu sunt bani. Dar ptr arme INTOTDEAUNA SUNT BANI?!

  15. Jardain Durais spune:
    21 APRILIE 2021 LA 12:40

    Chiar ma distrezi.
    Deci problema pensiilor se rezolva in Romania cu aia cateva sute de milioane de euro care sant pentru modernizarea armatei.
    Bai baietel, cred ca tu nu ai ajuns nici la nivelul”Capra cu trei iezi”, esti la cartile de colorat, alea cu iepurasi albastrii si cer verde.
    Vrei sa vii sa discutam? Da-mi detalii cum ca un stat a cumparat un F16 cu un dolar si noi am platit 16 mln pe unul.
    Asa sa dau cu gura ca proasta in targ e usor.
    Hai sa aplicam legea germana la pensii. Jumatate dintre pensionarii nostrii or sa ajunga sa doarma prin masini.
    Pensii,pensii dar despre munca ne pute sa vorbim.
    Noi ne bulucim la moaste dar la munca da-o dracului, numai prostii muncesc.

  16. La fel „au modernizat” si industria si agricultura Romaniei… de modernizata ce e au ajuns sa plece romanii la capsuni, sparanghel, zugraveli.., etc… aiurea prin lume… de-am ajuns primii din lume la migratie poe timp de pace… TOTUL PENTRU ARMATA NATO, PENTRU ROMANI… SPARANGHEL…IN PLINA PANDEMIE CALATOTREAU PESTE CAMPURI DE CAPUL LOR…SA MEARGA MUNCEASCA AFARA CA SA-SI POATA PROCURA O PAINE INTR-O TARA CARE SE LAUDA CA POATE HRANI 80 DE MILIOANE DE OAMENI ? E DE RAS DACA N_AR FI DE PLANS… Modernizeaza pentru ca au nevoie….daca Justitia n-a finalizat cumva dosarul evenimentelor din 1989… aia carea-au tras in noi dupa 22 sunt tot aia care ne conduc si au nevoie de parteneri din NATO care sa apere ce-au apucat dupa ce-au retrocedat terenuri, imprumutat bani si platit despagubrri in exces fara un control public vreme de 31 de ani ? Cat sunt romani datori azi dupa ce in 1989 Romania avea ZERO datorii ?!?! Performantilor….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.