Criza din Slovacia – un semnal pentru România

La începutul anului 2018, guvernul social-democrat al Slovaciei, cu tendințe eurosceptice și în relații bune cu Ungaria lui Viktor Orban, a trecut printr-un moment asemănător cu protestele Colectiv din România. Asasinarea unui jurnalist de investigație a scos lumea în stradă împotriva unui guvern condus de Robert Fico de mai bine de șase ani, după un prim mandat în perioada 2006-2010. Fico a renunțat la putere în favoarea unui alt social-democrat, Peter Pellegrini, care a promis reforme în justiție și instituțiile de forță.

Nu a fost suficient. A urmat în scurt timp un moment ”Piața Victoriei” și jocuri de culise în politica slovacă ce au făcut ca alegerile prezidențiale să fie câștigate de ong-ista Zuzana Caputova, cvasinecunoscută, susținută de un partid de buzunar care nu a reușit să intre în parlament la alegerile legislative ce au urmat.

Alegerile legislative din februarie 2020 au fost câștigate de un partid relativ nou – Oamenii Obișnuiți și Personalitățile Independente (OLaNO), condus de un politician populist cu vederi de centru-dreapta, Igor Matovic. Acesta partid nu avea nici pe departe suficiente mandate pentru formarea guvernului și s-a ajuns la negocierea unei coaliții eterogene de patru partide. Ce le unea era lupta împotriva mafiei și a corupției. OLANO a câștigat alegerile cu sloganul ”Împreună împotriva mafiei”. Cu acest flagel a fost asociat Partidul Social-Democrat al lui Robert Fico, trecându-se însă sub tăcere faptul că Fico a ajuns la putere tocmai pentru că a fost unul dintre puținii politicieni slovaci nepătați de scandalul uriaș al privatizărilor făcute înainte de aderarea tarii la UE, în 2004, și imediat după aceea.

Guvernul slovac anticorupție și-a începutul mandatul în zăngănit de cătușe și l-a continuat în același fel, chiar dacă OMS declarase pandemia de Covid-19. Au fost schimbați toți șefii Poliției, Parchetului General și Procuraturii Speciale. Au fost arestați în acțiuni spectaculoase fostul procuror special din perioada guvernului Fico și fostul șef al Poliției slovace, alături de mai mulți oameni de afaceri și politicieni. Apoi, noul ministru al Justiției (din partea partidului Pentru Popor – pro-european, liberal) a început o reformare a Curții Supreme. A fost condamnat la patru ani de închisoare și liderul partidului Slovacia Noastră, cu tendinte neonaziste, Marian Kotleba. Condusă de acest guvern și de președinta ong-istă Caputova, Slovacia s-a îndepărtat de linia ”iliberală” a Ungariei și Poloniei și este considerată mult mai pro-europeană decât Cehia.

Pandemia a stricat socotelile unui regim al justiției ca spectacol și controlat de procurori. Au început primele dispute între premier și președinta ong-istă, iar decizia premierului de a importa vaccinul rusesc Sputnik-V i-a fost fatala. Matovic a fost nevoit sa-si dea demisia si a a fost înlocuit de vicepremierul Eduard Heger.

Acum înăa, guvernul Eduard Heger, lăudat și susținut în UE la momentul instalării, este pe marginea prăpastiei, scrie Euobserver. Pentru publicația de la Bruxelles, există un vinovat, o măsea stricată care trebuie aruncată – fostul premier Igor Matovic. Sunt citați analiști slovaci care arată că totul a plecat de la o atitudine asemănătoare cu cea a lui Donald Trump adoptata de fostul premier – ”crede că face bine societății, deși lucrurile nu stau așa”. Însă situația este mult mai complicată decât tabloul în alb și negru schițat la Bruxelles.

Slovacia se îndreaptă cu pași siguri către un guvern minoritar care, potrivit majorității analiștilor, nu ar putea supraviețui mai mult de câteva luni. Fostul premier Matovic, actualmente ministru de Finanțe, este șeful pe linie de partid al prim-ministrului Eduard Heger. Partidul Oamenii Obișnuiți și Lista Personalităților Independente a intrat într-un conflict cu partenerii de coaliție din Partidul Libertate și Solidaritate – SaS, proeuropean (din care OLANo s-a desprins în 2010). Liderul SaS a lansat un ultimatum – fie ministrul de Finanțe Matovic se retrage din guvern până la finalul lunii august, fie SaS părăsește coaliția, pentru că nu poate accepta cooperarea lui Matovioc cu opoziția, în special cu partidele ”fasciste”, de la care a obținut sprijin pentru politicile antiinflație și pentru susținerea familiilor. Euractiv scrie că demisia lui Matovic este puțin probabilă, iar Slovacia se va îndrepta spre alegeri anticipate.

Ca și în Italia, unde demisia guvernului condus de tehnocratul Mario Dragi a dus stabilirea alegerilor anticipate pe 25 septembrie, printre favoriții posibilului scrutin înainte de termen din Slovacia sunt mulți politicieni considerați extremiști.

Justiția cu zăngănit de cătușe și concentrarea atenției mai mult pe acest spectacol decât pe criza pandemiei, iar apoi consecințele sancțiunilor impuse Rusiei par să ducă la căderea guvernului și revenirea la fosta guvernare social-democrată rebranduită – acum fostul lider Robert Fico și partidul său SMER (Direcția – Social Democrația) sunt pe locul al doilea în sondaje, in timp ce  pe prima poziție sunt Peter Pellegrini și noua sa formațiune Vocea – Social Democrația, ceva mai digerabilă pentru liderii de la Bruxelles. Partidele de opoziție din Slovacia se opun acordării de ajutor militar și financiar Ucrainei.

Nu este exclusa o ascensiune a partidelor de extrema-dreaptă, în ciuda condamnării la închisoare pentru patru ani a lui Marian Kotleba, șeful principalei formațiuni extremiste de până acum. Situația economică a Slovaciei, până de curând invidiata datorita investițiilor masive ale producătorilor auto germani, se anunță foarte dificila. Stagnarea economica a Germaniei sau intrarea în recesiune a celei mai puternice economii europene poate avea consecințe grave pentru Slovacia, unde Germania este principalul investitor și principalul partener comercial, iar companiile germane aduc aproape 20% din PIB-ul țării. Situația nu este foarte diferită în România, unde Germania este principalul investitor și partener comercial, iar cifra de afaceri a companiilor germane reprezintă circa 15% din PIB.

Până la scenariul unei crize în hinterlandul german din cauza problemelor economice ale hegemonului, avem criza concretă cauzată de refugiații din Ucraina, presa europeană atrăgând atenția că atitudinea slovacilor față de aceștia nu mai este atât de binevoitoare. Robert Fico vrea să speculeze acest lucru și susține că  ”Vestul a înnebunit total” cu sancțiunile împotriva Rusiei. Tot el cere actualului guvern ”să nu-i permită lui Zelenski să amenințe interesele Republici Slovacia”.

Fico s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei, în special in ce privește interdicția importului de energie din Rusia (Slovacia a cerut, ca și Ungaria, exceptarea de la embargoul impus importurilor de petrol din Rusia). Mai mult, Fico a declarat că nu se opune creării unei coaliții cu partidul de extremă dreapta Republika și i-a comparat pe militarii NATO din Slovacia cu trupele naziste. ”Ucrainenii nu ne-au ajutat niciodată, Ucraina ne-a mințit în 2009, atunci când aveam nevoie de gaze, iar guvernul Iuliei Timoșenko nu a făcut nimic pentru noi”, a spus Fico într-o emisiune televizată.

Euractiv notează că mai mulți comentatori slovaci consideră că ”este un miracol că, în vremuri dificile de război în Ucraina, politica slovacă este condusa de actualul premier Eduard Heger și nu de Fico și oamenii săi”. Situația se poate schimba însă în următoarele luni, iar Fico poate reveni la putere, chiar dacă în rol de vioară a doua într-un guvern condus de fostul său vicepremier Pellegrini.

Recomanda 24

21 de Comentarii

  1. Isi dau si slovacii seama ca este un standard dublu in Uniunea europeana. Saracii tot mai saraci dar si datori pina in git iar smecherii care fac regulile jocului la dat lectii de norala samd. Poate le pica la toti fisa si ies impreuna din nato si uniunea europeana.

  2. Aș vrea să scumpiți energia cu adevărat nu ce bântuiți prin presă să faceți facturi se 2000-3000 ron pe lună și veți vedea că oamenii se vor debranșa și vor trăi fără curent …vor abandona și munca și nu se vor teme de pușcărie (poate se duc fericiți au mâncare au pat ) …un om care nu are nimic de pierdut devine animal care va fi solidar cu cel ca el … instituțiile statului sunt formate din oameni și ei la randul lor vor devenii solidari ….din acest motiv nu mă tem de știrile voastre apocaliptice nu mă obliga nimeni să le cred și nici să le citesc nu sunt nici lege ….deci puteți să prezentați 100 de apocalipse pe zi mă doare in cot ……..nu sunteți capabili să ne supărați sunteți inutili …. voi cu presa voastră ….. nu veți avea niciodată curaj cu adevărat să faceți o apocalipsă …. vă este de 1000 de ori mai frică decât omul simplu care trăiește de zi pe mâine (care nu are ce pierde) …voi sunteți cei care pierdeți (oaia care numai vrea să fie mulsă de cioban , este un adevărat dezastru pentru conducere) multă sănătate ziariștilor …… vă imaginați multe prostii 😉 nouă nu ne este frică

  3. Deja vu! La fel ca in anii 20-30.Vaticanul a inceput sa recruteze grupari de retardati usor manipulabili,tip AZOV, Cruci cu sageti, Legionaroizi, diagonale, pafatale, camasi roz, negre, verzi, moda lansata de hitleristi. Zdrente le-au dat, numai capacitatea mentala nu le poate stimula nimeni.

  4. Bai,ia mergi acasa la tine la Kiev si taieste si pe banii celor pe care ii slugaresti.Tu vorbesti de cum se castiga leafa ,latraule!Mai ieri alaltaieri ne injurai ca suntem inapoiati si prosti ca nu vrem sa ne intepam.Pe zi ce trece se dovedeste ca totul a fost o regie pentru creiere spalate ca al tau.Asa o sa fie si cu asazisul razboi.Hai ,culca-te ca esti obosit.

  5. Bey @ axoane,tu si nemurile tale poate ca,in timpul „vigorii comuniste”,ati dus-o bine fiind militieni din tata in fiu si cu „origine sanatoasa” buni observatori si sifonari daca vedeati ca un vecin isi zugraveste casa si gardul,pentru ca ala nu dadea bani pe bautura si gagice.Iar acum sunteti ratati nostalgici pentru ca este de munca adevarata in economia de piatza care este grea pentru puturosi si unde nu prea mai merge cu „lasa ca merge si asa” ca atunci cand,spre exemplu,produceati si vindeati haine bleumarin ca salopeta,cu nasturi prazulii si cu vipusca alba de ghenerali de mahala, iar oamenii le cumparau pentru ca nu aveau altceva.Si altii erau atunci comunisti,dar parca ereau mai cu bun simtz cand mergeau la munca si produceau lucruri mai bune,dar la voi timpul trecea si leafa va mergea,dupa sistem sovietic,iar acum vreti marea cu sarea dupa ce ati tinut tzara pe loc si atunci,iar acum de aia altii au o suta de ani inaintea noastra.

  6. Un real progres, dacă te gândești la Cehia.
    Zeman e arestat la domiciliu,are vodka(sau ce trage la măsea).
    Și totul e bine.

  7. Una este situatia economica in criza pandemica,plus cea a sanctiunilor contra rusnacilor si problemele de suveranitate si dictat ticalos de la UE- si alta este amenintarea rusnacilor care vor razboi si invazii cu toata lumea.Ca sa te opui tampeniilor de la UE depinde de noi toti,insa razboiul este razboi si nu stie nimeni cum se termina,plus ca acolo se omoara repede si efectiv,iar dusmanul invadatorul este incurajat tocmai de astia care penduleaza.Aia care amesteca lucrurile astea cred ei ca daca penduleaza isi mentin avantajele economice ale pietzii libere europene si,in paralel,se pun bine si cu rusnacii crezand ca astfel aia le dau la infinit avantaje si gaze ieftine si astfel se si apara de eventuale invazii,bombe in cap si intoarcerea la comisarii veniti iar pe tancuri rusesti asa cum au fost invadati aceasi fraieri ceho-sloovaci in 1968 de aceeasi rusnaci care acum sunt ucigasi cu mult mai nesimtiti.Dar nu gandesc ca o pot lua in freza chiar de la aia de care au profitat pana acum si pe care ii injura acum cand vad ca li s-a subtiat,pentru moment,carnatzul in farfurie,unii cretini putinisti spunand ca de vina sunt ucrainienii ca vor ei sa-si apere independenta tzarii lor,libertatea si viata familiilor lor.

  8. Slovacia nu a ajuns in halul in care este Romania care e datoare vanduta si inca mai ramane datoare pe zeci de ani! Pentru Romania nu mai conteaza ca va fi sau nu alt guvern, problema e datoriile ingrozitoare fara acceptarea cetatenilor care traiesc in tara printrun referendum, dara motiv real la fiecare imprumut! Lacheii se scalda in bani din imprumuturi si majoritatea cetatenilor sunt mentinuti in saracie prin legi si ordonante! Sarcinile primite si executate cu buna stiinta de lafaitii mincinosi de la strainezia, sunt nu numai alergatori dupa buna stare si incarcat conturile proprii, au devenit afaceristi de familie cu functii in guvern pentru a plati datoriie facute de ei pentru ei de la strainezia. Pute a faliment in societatea „Romania s.a.” jucata la poker si zaruri pe tarabe. In cei 32 ani de cinism, hotie, minciuni si manipulari, absolut toti perindatii in politica si guvern sunt vinovato de absolut toate complicitatile privind actiunile in care baltesc Romania ca tara.

  9. UE va distruge Romania. Eurosceptic e putin, ROexit este calea corecta. Dar nu orice cale corecta este si realizabila….Economia Romaniei, rezervele naturale sunt in mare parte vandute strainilor….E mult mai grav ca in 1945. Comunistii au avut belele mari cu plata catre Straini pentru nationalizari. In plus trebuia refacuta tara dupa Razboiul cu care ne pricopsise Polica interbelica, platite niste datorii de razboi. S – au descurcat Comunistii destul de bine….insa cei de Azi nu au nici pe departe vigoarea comunistilor. Cei de azi stiu doar sa fure. Treaba nu stiu sa faca, nu au cum sa stie, conducerea economiei si politicii de azi este Straineza.

  10. @ANRE – sunt firme de apartament, care toate apartin unor „baieti destepti” care cotizeaza la partidE. Cand o sa vina decontul, firmele alea o sa fie primele platite. Reteta e clasica, a fost patentata din timpul lui Baselu, daca atunci marjele de profit erau „TVA-ul” (20%)… acuma vedeti si voi, 1000%. Daca vreodata o sa se trezeasca ANRE sau poate chiar aia de la Consiliul Cartelurilor, pardon, Consiliul Concurentei (LOL)… sau poate aia de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului? (LOL de cand n-am mai auzit de aia)… oamenii care au facut bani o sa fie de mult fugiti in paradisuri fiscale fara tratate de extradare.

  11. Pentru,,un roman,,.Pana acum am fost de fala? Tara au distrus-o toti ,indiferent de culoarea politica.Gramada a fost mare ,s-a tot luat si distrus timp de 30 de ani iar finalul era de asteptat ,atata timp cat nu s-a mai pus nimic la loc.

  12. Peste tot in Balcani, Baltice si Europa de Est… iar acuma in Moldova, reteta e aceeasi. Niste ONG-isti necunoscuti, cu -0 realizari in afara de facut studii si proiecte de reforma pe banii lui Soros si ai USAID, sunt adusi la putere pentru „lupta anticoruptie”… pe modelul Rromania 2005-2015, guvernare si legiferare prin pixul DNA-urilor, Porcusorilor Generali si Serviciilor de Informatie. Presa si societatea aplauda ca focile orice politician incatusat, in timp ce interesele nationale sunt vandute/amanetate. Acuma Moldova implementeaza acelasi traseu, politicieni si sefi de institutii cu dubla cetatenie, majoritatea romani, intr-un colaps financiar si economic, sustinut doar cu ajutoare pentru „un traseu european” si pentru „fratii nostrii”… care ajunge sa-si atace sustinut jumatate din tzara si opozitia politica, cu institutiile de forta „reformate” si conduse de un procuror moldoveano-american. Moldova o sa ajunga in curand in situatia in care era Ucraina acum 4 ani, orice decizie e luata la Londra, Washington, poate si ceva pe la Bruxelles. PS: cica suntem eurospectici pentru ca avem impresia ca soldatii NATO sunt nazisti, individual nu, dar conducerea se comporta asa si ei, si in momentul cand ai tarile baltice care permit defilari ale veteranilor Gestapo si SS, si alte tari care se fac ca nu vad nimic in Ucraina, iar pe Twitter-ul NATO apar mesaje de sustinere pentru noile organizatii de urmasi ai batalioanelor de colaboratori nazisti din respectivele tari, si imagini din Ucraina cu insemne naziste si Bandera… da, nu poti sa mai ai incredere in organizatii ca UE, PE, CE, NATO, OSCE, etc

  13. Ce semnal pentru România? Păi colonica este în FALIMENT! Ne-au băgat în groapă pdnl-ul, usr-ul, udmr-ul și minoritățile. I-au dat la o parte pe psd-ei și au dus țara de râpă. Nu a contat ce s-a votat. iohanis este principalul VINOVAT, alături de Servicii care lucrează împotriva cetățenilor români. Scapă cine poate!

  14. …`E foarte greu pentru încrezătorii totali în „POLITICA BIDEN-ZELENSKIANĂ”SĂ REVINĂ PE POZIȚII REALISTE” Prea și-au pus oule într-un coș care se arată acum că-i cam spart! Cum să recunoști că ai greșit,că ai mers pe două mâini fase? Că orchestra „Biden cu prim-solistul v.jrelenski! cântă după o partitură mincinoasă.Egreu , dureros,rușinos ,mai ales neeconomic,ba și îngrozitor civic. Germania ,Franța ,Italia,procente semnificative din populațiile celorlalte țări UE+NATO-pricem că e mai mare daraua ca oca! Campionii pupiceii-ROMâniei ,Slovaciei,Țările est-baltice-înghite gulgute,mai înghite „gulghute popoarele tot mai subțiri”!noi mai avem o gălușcă stricată dar tot ggălușcă –werner vrea mare NATO -piară românia”

  15. Cu vreo cativa ani in urma, i-am transmis unui fost mare lider PSD un mesaj despre necesitatea ca PSD sa-si intareasca latura suveranista pentru a nu fi maturat de pe scena politica in perioada urmatoare, dar a ignorat avertismentul meu si a continuat sa promoveze doctrina socil-democrata. I-am spus atunci ca clasa politica se va reduce la doua tabere: suveranista si globalista.

    Sa nu va indoiti de faptul ca „extrema dreapta” va veni la putere si in Romania. Si asta va fi in beneficiul tarii noastre, mai ales in contextul disparitiei UE. Problema cu „extremistii” e ca vor opta pentru un razboi cu Rusia, in locul neutralitatii, ceea ce va fi fatal pentru Romania. Nationalistii sunt buni, doar daca nu se transforma in ne-buni!

  16. Dle Marchievici, o mica corectie: nici Ungaria, nici Slovacia, niciuna din tarile V4 nu este „eurosceptica”. Faptul ca unele din ele vor sa reformeze UE nu inseamna ca sunt eurosceptice, dimpotriva: isi vad viitorul in cadrul unei „alte” UE. Acest termen folosit de Dvs nu este prea potrivit in acest context, nu corespunde ralitatilor din teren. Prea usor catalogam, etichetam, dle autor.

  17. Mda,. Și de ce crezi că ei cred asta ?? Au visat ceva și vor in realitate,..sau au ajuns la o concluzie, la care au ajuns și alte nații ?? Lumea nu e chiar atât de proastă pe cum crede un bideu sau șoroș sau un zelensky.. La un moment dat se rupe ața și poți să-ți tragi rachetele ruginite cumpărate in propriul dos,..

  18. tataie,social-democratia pierde teren cam peste tot in Europa , si in Germania,si in Franta unde neispravitul de Melanchon nu a facut nimic cu „larga „coalitie de stanga!PSD nu are alternativa decat sa stea lipit de PNL ca nu are cu cine face alianta ,cu extremisii AUR nici poveste,cu USR nu pot escrocii,ramane doar PNL si nelipsitul la masa comuna,UDMR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.