A intrat în funcțiune Comitetul Interministerial în domeniul energiei

Prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei a avut loc luni, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, informează Guvernul într-un comunicat.

Prim-ministrul a menționat că această structură guvernamentală are ca obiectiv identificarea soluțiilor pentru limitarea efectelor creșterii prețurilor la energie  pe termen scurt, mediu și lung, precum și monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern și a efectelor acestora.
”Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici și economia, cât și a soluțiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja cetățenii, a menține locurile de muncă și a susține sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul reuniunii, reprezentanții Ministerului Energiei au prezentat situația facturilor la energie și gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare și plafonare stabilită de Guvern.
De asemenea, discuțiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează a intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022, complementar celor deja aprobate și puse în aplicare.
În acest sens, s-au discutat posibilitățile de îmbunătățire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piața energetică și a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât și marii consumatori industriali.
Pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susținerea acestora.
Ministerul Energiei are consultări, în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condițiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susținute 15 ramuri din industria României care au angajate direct și pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane.
Participanții la discuții s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum și propriile soluții pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populației și a economiei.
Reprezentanții Guvernului au luat act de aspectele semnalate de furnizorii și distribuitorii de energie cu privire la efectele crizei asupra situației financiare a acestora. În cadrul dialogului deschis cu reprezentanții pieței energetice, Guvernul își exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să asigure protejarea consumatorilor și desfășurarea activității economice în condiții de eficiență și competitivitate.
Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, reprezentanți ai ministerelor Energiei, Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenției Națională pentru Resurse Minerale.
De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai consumatorilor de energie, se mai arată în comunicatul citat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

 1. Hienele Holerei Galbene in concubinaj cu lupii Ciumei Rosii sfarteca pina si hoiturile Iobagilor Pauperizati.
  Cimpanzeul cu 4(patru) Stele Nikulaie Magnificul i-ar Impusca fara Ezitare daca Urangutanul Suprem al Pentagonului, tovarasul Lloyd Austin iar Cere-o.
  Victoria Nuland e Saraca si are Angajati ca Mark Gitenstein&Co. sa Lucreze ca Zilieri pentru dinsa in Principate. Jaful Merge Uns in Tara „antisemitilor” lui George Simion.
  Jerusalem Post nu stie, nu a fost inca informat de OberStumpFuhrerul Navetist Klaus pentru a Declansa Campania de Presa de tot Cacatul impotriva AUR care Rezoneaza cu Nazuintele Romanilor.
  Cine accepta sa fie Jefuit pe Fata fara Lupta isi Merita Soarta !
  INTREBARI ?!?

 2. A sosit momentul adevărului! Hoții hoților care nu au platit nimic la stat vor fi puși cu botul pe labe! In marile orașe s-au construit viloaice cu cate 20 de camere de către directorii de la stat care au jefuit averea tarii! Acum au lumina stinsă! Nici 1 dolar găurit nu primesc pe aceste viloaice făcute din furt! Jaf din sudoarea poporului! Nici măcar un cavou nu se poate face din aceste castele! Oricum constructorii socialismului multilateral dezvoltat nu au bani de o pâine! Dumnezeu nu bate cu parul!

 3. Vad la tv ca unele tari din europa si-au facut mari stocuri de carbune in luna octombrie. In acelasi timp ministru energiei de la noi falimenta si desfinta minele si centralele pe carbune. Asta miroase a smecherie jaddaneasca, adica Romania sa devina vulnerabila energetic pt ca mafia sa vanda energie scump. Ar trebui arestati pentru atac la sigueanta nationala. Ciuca sa bage tancu peste ei.

 4. CONCLUZIA:
  Sistemul capitalist mioritic s-a dovedit complet falimentar, antinational si total in slujba hotilor si mafiotilor.
  Se fac eforturi enorme ptr despopularea Romaniei si vanzarea ei catre straini, proces in mare parte realizat.
  Ptr aceasta se creeaza toate conditiile ca romanii sa plece unde vad cu ochii si sa lase Romania la discretia mafiotilor si companiilor straine, fenomen in plina desfasurare.
  Sa traiti bineeeee!
  SINGURA SOLUTIE:
  JOS CU ORANDUIREA CEA CRUDA SI NEDREAPTA si NATIONALIZAREA.

 5. Deci au întors criza energetica pe toate părțile ? Din articol reiese că au examinat doar partea cu compensațiile pentru consumatorii mici, mijlocii și mari; nu se spune nimic despre producția noastră de energie electrică, pentru că totuși preturile ăstea explodate au ca motiv de bază creșterea cererii de energie electrică datorită relansării economice după pandemie . Poate aflam și noi cine consumă energia asta multă, pentru că aici la noi totul e blocat din cauza prețurilor mari. Boii trag iar caii mănâncă !

 6. Care criza ? Toate resursele de baza ar trebui nationalizate …si gata criza.

  Client captiv la interese private…buna smecherie.Nu ai cum alege altceva,esti obligat sa cumperi la cat doreste bossul sa vanda.

  Intr-o lume plina de resurse,in care hrana si energia ar putea fi aproape gratis,noi platim preturi enorme. Tot sistemul trebuie resetat.Peate tot.

 7. Preturile infioratoare prin care statul fura ultimii banuti din buzunarele cetatenilor romani dar si din bugetele centrale si locale sunt destinate platii ratelor si dobanzilor datoriilor facute de guvernele Orban si Citu, ale lui Jonnahis de fapt.
  Acest tun financiar nu va dura prea mult, caci rabdarea are limite sau romanii se vor obisnui cu asta dar vor reduce consumul de utilitati la minimum.
  Dar lovitura se va intoarce catre bugetl statului caci economia sufocata nu va mai alimenta cu taxe si impozite foamea de bani. Statul se indreapta spre haos pentru ca adevaratii hoti nu sunt vizibil iar cei aparent responsabili sunt niste neispraviti , agramati si total neadecvati. Niste fatalai, vorba Danei Budeanu.

 8. Masuri: eliminarea certificatelor de carbon, redeschiderea termocentralelor pe carbune si a minelor de carbune, finalizarea hidrocentralelor si termocentralelor care sunt in lucru, stabilirea unui pret fix la energie electrica si gaze naturale, interzicerea exportului de energie (se poate face la preturi de piata doar dupa ce este asigurat consumul intern la pret stabilit de stat), identificarea resurselor de gaze naturale la import (inclusiv din Rusia), eliminarea intermediarilor din piata de energie etc.

 9. Doar ca cei aflati la conducerea tarii o sa intoarca criza pe toate partile si nu o sa faca nimic. Pentru ca nimeni nu ii trage la raspundere pentru falimentarea Romaniei! ?

 10. care criza? tot ce se intampla este un plan de saracire a romanilor. pentru a fi supusi in controlul totalitarian ce se instaureazxa pe somnul multora care cred ca se vor „descurca”…

 11. Inca o gloata adunata pentru indemnizatii si viitoare pensii specialo-uriase pe spinarea cetatenilor consumatori romani. Trebuia data o lege clara si corecta fara a mai aduna gloate care consuma enorm de mult din bugetul statului.

 12. Da, ei au liberalizat piata energiei în plină criza, sanitară și socială.

 13. Nu exista criza energetica ! Cand intra procurorul general pe rolul lui ?

 14. Ce tot atatea comisii si consilii?!! Nu aveti ANRE, pentru ce iau zeci de mii lei salariu. Suntem o tara cu conducatori de nimic, buni sa fie trimisi sa lucreze greu la metrou si calea ferata!

 15. Furnizorii si distribuitorii au dublat/triplat preturile si invoca o situatie financiara precara ?! Cum de nu au zis nimic inainte de aceasta ,,liberalizare” salbatica cand preturile la energie erau cel putin la jumatate ?! Deocamdata generalitati. Sa se explice detaliat cum s-a ajuns la aceste preturi. Invocarea crizei energetice la nivel european se sustine doar partial, intr-o proportie infima. Ce capacitati energetice au inchis in ultimii ani ai nostri guvernati si ce au pus in loc ?!

 16. sa mai sifoneze securicii niste bani…vreti scaderi de preturi pe energia voastra? las’ ca ne regrupam la furat! CAND NE TREZIM? COMISII SI COMITETE TOATE ACELEASI MECANISME DE FURT SI TALHARIE!

 17. imbecilii de la putere au mai creat un comitet…. ha ha ha bai panaramelor, nu e vremea comuietetelor ci al deciziilor astfel incit sa nu avem aberatiile care determina ca intreg venitul sa fie cheltuit pe facturile de utilitati!!!! hotii au luat banii iar prostii de la putere aplauda! aplauda pentru ca o parte din bani reprezinta parandarat! guvernul Romaniei a actioant precum un terorist impotriva cetatenilor.avem dreptul si obligatia sa ne aparam prin orice mod il consideram potrivit indireferent de consecinte pentru ei! instanataneu cu imbecili in poza de mai sus.

 18. Auzi cum suna Comitetul Interministerial ! Gata problema e rezolvata!

 19. CAND NU TE DUCE CAPUL !,CAND NU VREI SA RASPUNZI !,CAND ESTI UN NEAVENIT !,DAR TE-AI AJUNS SI FUGI DE RASPUNDERE -FACI O COMISIE ,FACI UN COMITET !,FACI O ASOCIATIE CARE SA TRAGA DE TIMP ,CARE SA INGROAPE PROBLEMA ,IAR DAA IESE SCANDAL SA AI PE CINE SA DAI VINA. ASA-I CAND INDIVIZII SUNT PROMOVATI PESTE NIVELUL LOR DE COMPETENTE ,IAR CAZUL ESTE GENERAL VALABIL IN LUMEA DE AZI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.