Criza energiei şi războiul tomatelor în Europa

Pentru roşiile şi alte legume sau fructe care ar trebui să ajungă pe mesele europenilor la sfârşitul iernii şi începutul primăverii se duce o bătălie pe viaţă şi pe moarte.

Actuala criză a gazelor naturale şi energiei înseamnă moarte sigură pentru anumite afaceri agricole, cum sunt cele ale fermierilor cu sere din zonele mai reci ale Europei.

Pentru cum ar putea fi peste câteva luni pe piaţa europeană a legumelor, ce se întâmplă acum în India şi alte state din acea regiune ar putea fi un bun reper. La sfârşitul lunii trecute roşiile s-au scumpit atât de mult în unele oraşe indiene încât presa locală scria că aceste legume au devenit noul petrol. Explozia preţurilor, care a cuprins o gamă largă de legume, s-a produs după scumpirea carburanţilor, dar şi în urmă unor ploi şi inundaţii persistente, arată India Times.

India nu este un stat bogat, iar rezultatul a fost prăbuşirea vânzărilor. În decembrie, în cel puţin o regiune un kilogram de roşii, legume de bază în meniul indienilor, a ajuns să coste cât un litru de benzină. În mod normal, în India sezonul roşiilor durează din ianuarie până în aprilie. Din cauza preţurilor prea mari, mai multe restaurante din sudul ţării au scos din meniu unele feluri de mâncare pe bază de tomate.

În Europa, relieful pieţei legumelor livrate în lunile de iarnă şi primăvară este pe cale să se schimbe radical. Pe de o parte, producătorii mari din nordul continentului, cum sunt Danemarca, Olanda şi Polonia, au probleme din cauza preţurilor prea mari ale energiei şi gazelor naturale cu care-şi încălzesc şi iluminează serele. S-au scumpit şi îngrăşămintele chimice. Pe de alta, producătorii mai ieftini din regiunile mai calde ale Europei sau din zonele învecinate continentului abia aşteaptă să acopere eventualele breşe create de criză.

O problemă este că şi unii dintre ei au dificultăţi cu preţurile mari ale energiei. În Danemarca, producţia de roşii de iarnă s-a redus cu 40%, scrie Horti Daily. Aceasta deoarece „preţurile gazelor naturale au crescut cu 750%, iar cele ale electricităţii s-au dublat“, după cum explică Mads Ulrik, director la compania agricolă de sere Alfred Pedersen & Son care, din cauza perspectivelor brusc mai întunecate, a trimis în şomaj 30 de angajaţi calificaţi dintr-un total de 300 de persoane.

Legumele daneze sunt de obicei mai scumpe deoarece sunt produse în condiţii mai prietenoase cu mediul. Horti Daily notează că preţurile gazelor şi electricităţii afectează industria serelor în multe state nord-europene. Sectorul este obişnuit cu fluctuaţiile de preţ, dar cele de acum sunt extreme. Costurile cu energia sunt la maxime absolute şi au ajuns aici foarte rapid. Nu a fost timp pentru adaptare.

Pentru că anul trecut gazele s-au ieftinit foarte mult, mulţi cultivatori au renunţat la contractele cu preţ fix şi au ales achiziţii la zi. Iar criza energiei i-a prins cu aceste contracte, iar preţurile la zi sunt acum la maxime istorice. La Alfred Pedersen, unele sere au rămas pur şi simplu goale şi vor sta aşa până la începerea sezonului de primăvară.

„Este furtuna perfectă. Costurile în creştere i-au făcut pe clienţi să se teamă că vânzările din magazinele lor se vor reduce şi de aceea şi-au diminuat comenzile, iar noi ne-am redus producţia“, explică Mads Ulrik. Firma produce acum doar cât să acopere contractele curente. Din cauza livrărilor mai mici, preţurile din supermarketuri, inevitabil, vor creşte.

În Olanda, deja din octombrie producătorii de legume se plângeau că serele le sunt goale din cauza costurilor prea mari şi că nu ştiu când vor relua plantările.

Ei se temeau că din cauza preţurilor prea mari pe care ar fi forţaţi să le ceară, supermarketurile din Olanda vor prefera să cumpere marfă mai ieftină – roşii, castraveţi, fructe şi flori – din, spre exemplu, Spania cea însorită.

În noiembrie, marfa olandeză începea deja să dispară de pe rafturi, fiind înlocuită cu legume spaniole. Dar producătorii spanioli şi-au dat seama de oportunitate şi au majorat preţurile. Astfel, roşiile spaniole au ajuns să coste mai mult decât cele olandeze. Spaţiul lăsat liber de producătorii olandezi este ocupat şi de legumele importate din Turcia.

În Spania, de goana fermierilor către piaţele mai scumpe nord-europene profită producătorii mai ieftini din Maroc. Analiştii atrag atenţia că marocanii atacă puternic piaţa europeană.

Producătorii lor sunt ajutaţi de guvern şi de forţa de muncă de opt ori mai ieftină decât, spre exemplu, cea din Sicilia. În Polonia, fermele de sere se plâng că sunt forţate să se închidă din cauza costurilor mari ale încălzirii şi iluminatului, iar fermierii se aşteaptă la o invazie de legume spaniole şi turceşti. Şi în Ucraina fermele de sere se plâng că le pândeşte falimentul.

Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. Evoluția milenară a limbei rromîne: de la "torna, torna, fratre!", la "Toarnă, toarnă, frate!"... Și-au turnat! spune:

    @ „pt Agricultura sector strategic”, 16 decembrie 2021 la 16:42
    „specialitii din agricultura daca mai exista”…
    Sigur că există! …cioloșul! Șpețializd cepar, tornator, și pui de hulpe…

  2. @Tramvaiul are dunga rosie,
    Importul de legume si sabotarea legumiculturii romanesti sunt apanajul serviciilor secrete, activi sau tineri pensionari cu relatii in zona si care fac gramezi de bani din gunoaiele astea alimentare importate. Pentru ei este mai simplu sa plimbe niste hartii sau e-mailuri decat sa se bage in agricultura. E valabil pentru orice produs intern, nu doar alimetar. S-au apucat toti de negustorie si au distrus intentionnat productia romaneasca.

  3. @Agricultura – sector strategic
    Si mie mi-a placut ideea pe care ne-ai prezentat-o, cu solar in pamant. E mult mai rezistenta solutia asta la vant lateral puternic, care poate fi catastofal, rupe tot inclusiv plantele. Daca e ingropat eventual se duce numai acoperisul.In plus temperatura se mentine mai bine decat la peretii de folie.

  4. Informatia este extraordinara, dar din pacate nimeni nu a analizat-o/nu a luat-o in seamna. Daca observati a fost listata in 2012. Cati din cei care acceseaza fonduri europene au avut o astfel de informatie oferita de Directiile agricole APIA sau cum se numesc? S-ar putea sa nu reziste in anumite conditii meteo, dar nici serele clasice la un viscol, etc. dar si unele greutati trec. 400 de tone pare fabulor este posibil sa nu stie artimetica stirista, dar 40.000 de kg sau 40 de tone poate fi mai aproape de realitate. Ceea ce pare si mai important este ca in solar se pastreaza mai usor umiditatea, deci rezista in perioadele de seceta mai bine decat in camp deschis. Poate mesajul Dvs. va ajunge si la specialitii din agricultura daca mai exista. Imi amintesc de un senior care s-a zbatut sa comunice metode pt combaterea Secetei, dar desi om de stiinta, desi cercetator peste 40 de ani, reprezentantii Statului, ministerului Agriculturii nu-l aud. Desi in Baragan au aparut grovuri, sute de hectare distruse acelasi Stat nu-i interesat de protectia si prevenirea distrugerii naturii create in milioane de ani, parca ministru invatamantului este specialist in imbunatatiri funciare, poate pe hartie/teoretician care n-a calcat pe o parcela de pamant. Cand Olanda a scos de sub apa pamant de calitate modesta noi lasam pe apa sambetei cernozionul din Baragan.

  5. @sergiu
    Si Biden gandeste la fel, si el fiind cu un picior in groapa vrea sa-i tarasca si pe americani in mormant odata cu el. Asa se intampla daca lasi la putere persoane din familii degenerate genetic si devenite satanice, cum este si madama Ursoaia de la CE care desi are 63 de ani, inca doi ani pana sa devina candidata la exterminare conform criteriilor satanistilor care au fixat limita de viata la 65 de ani, nu se da in laturi sa-si arate toata rautatea satanica fata de europeni. Christine Lagarde a implinit deja 65 de ani, deci potrivit criteriilor satanice globaliste este eligibila pentru eugenism si ar cam trebui sa termine cu viata. Cu parazitii astia trebuie inceputa marea resetare-marea depopulare, a fost ideea lor, sa facem pe ei intai un experiment, nu pe intreaga populatie a planetei, pentru ca acesti paraziti sunt cei mai mari poluatori si consumatori de resurse.

  6. Fermierilor din zonele mai reci care s-au vaccinat nu vor mai avea curand nevoie de fermele lor, ei au intrat deja liber consimtit pe semnatura in programul de depopulare stabilit la Davos de: Klaus Schwab, Jaques Attali, Bill Gates, George Soros, Henry Kissinger, Familiile Rockefeller si Rotschild, Rugina Marii Britanii, Ursula von der Leyen si alti asemenea paraziti ai lumii, toti senili, rai ca otrava din care sunt plamaditi si degenerati genetic in urma incrucisarilor repetate dintre ei in cerc foarte restrans. Toti astia vor sa asasineze omenirea ca sa nu moara numai ei, acum ca au implinit varsta potrivita ca sa dispara. In egoismul lor satanic vor sa traga dupa ei in pamant intreaga suflare a planetei. Sa stiti ca este adevarat.

  7. Uite ce au facut chinezii la noi de un deceniu – solarii ingropate la 1,5 m sub pamant – cu investitii accesibile.
    https://m.youtube.com/watch?v=rLW5dL4LskU
    Nu necesita electricitate sau gaz. Produc intregul an. Temperatura si o atare umiditate se mentin constante. Am putea deveni producatori de marfa de calitate, bio, cu gust adevarat, macar pt clienti europeni. Statul ar trebui sa ajute agricultura promovand politici corespunzatoare, unele subventii sau credite avantajoase, scutiri de taxe, utilaje, transport si educarea celor interesati de afaceri agro-industriale mici si mijlocii. Agricultura inteligenta, plus manufacturi de preparate si coservare din produse agricole ar putea securiza nevoile interne, mai ales in vremurile astea cu lanturile de aprovizionare blocate si costul combustibililor si transportului fac sa explodeze preturile produselor. In astfel de vremuri devine clar de ce agricultura este in fapt un sector strategic asigurand securitatea alimentara, sanatatea si/sau supravietuirea cetatenilor.

  8. „moarte sigură pentru anumite afaceri agricole, cum sunt cele ale fermierilor cu sere din zonele mai reci ale Europei”…
    Și? …nu-i normală situația? E mai normal că s-a ajuns ca tomate produse în sere la latitudinea de 60° să fie vîndute în magazinele de la latitudinea de 45° (mai precis, în Rromînica!)? …cu țelina la fel, cu salata la fel, cu conopida si broccoli la fel, etc.
    „director la compania agricolă de sere […] a trimis în şomaj 30 de angajaţi calificaţi dintr-un total de 300 de persoane”…
    Păi din ăia 300 de „calificați” (calificați în CE? …în luat tomata de pe vrej și cărat lădițele pînă pe remorcă, cum a învățatără la Dăbuleni?), cîți sunt danezi? …20, manevranții de motostivuitor? Restul de 280 sunt imigranți de diverse culori și religii. Din ăia 30 dați afară cîți sunt danezi? Nici unul!
    Mads Ulrik să vîndă în India „delicatese” dacă vrea să facă supra-producție!
    Adică un stat are de decenii ca politică permiterea imigrării unor putori de la latitudini de 43°, 37°, 25°, 15°, ca să facă tomate la 60° în condiții sau de mucegai, sau de chimicale ce combat mucegaiurile din seră, tomate ce apoi le vînd celor de la 43° ? Ce aberație-i asta? Să stea toți ăia acasă la ei, la 43° în Valahiya nevolnică sau la 34° în Turkiya, sau la 25° în Maroc, și să facă acolo tomate, ce apoi să le trimită cu prețuri mari în Hollandistan! …că așa-i normal!

  9. Strict pe articol, sunt mai acceptabile rosiile made turcia decat spanica sau olandica imbibate de ingrasaminte. S-au cam prins europenii de calitatea spanica si holandezia, consuma mai mult din turcica si grecica pentru conditiile naturale existente in agricultura.

  10. Ba eu zic ca poate fi chiar o oportunitate ! O ocazie unica sa scapam odata pentru totdeauna de mizeriile astea de sera si sa revenim la rosiile adevarate, crescute pe pamint si hranite din pamint, nu tot felul de porcarii crescute cu lumina artificiala, pe tot felul de rastele si cu radacinile in vata (vazut cu ochii mei !), tragind apa cu tot felul de chimicale pentru ca apoi, puse pe masa, in miezul lor alb si tare ca piatra sa se rupa cutitul ! … Pe vremuri (pentru cine mai tine minte, nu saracii copii crescuti cu legume din plastic !) rosia avea gust, rosia avea culoare, ca doar de aia se chema rosie si, chit ca le mincam doar vara si la inceputul toamnei, stiam ca nu mincam tot felul de porcarii !

  11. Fiecare sa manance ce se produce la el in tara, si ca mofturi import pentru unele fructe si legume. Secole de a randul asa a fost traiul si nu a murit nimeni de pofta.Acum mancam de toate cu chimicale de toate tipurile.

  12. In alte parti rosiile n-au scazut sub 8 lei in piata si sigur venitul clientilor este mai redus decat in Bucuresti, dar am supravietuit, mai ales ca sunt indoieli daca sunt rosii crescute in sol sau in solutii nutritive adica artificial si poate chiar modificat genetic. Daca am avea un guvern drept si nu in pozitia ghiocelului s-ar incuraja dezvoltarea agriculturii in SOL si nu in medii artificiale. Sa nu uitam ca Oros de la PNL a sabotat agricultura in favoarea Ungariei intarziind sau neplatind subventiile pt agricultura, despagubirile pt calamitati, falimentand fermierii romani. Mai mult maghiarii din Romania sunt solidari si isi fac cumparaturile in supermarkturile unguresti mai mult decat din cele frantuzesti sau germane. Poate si noi ar trebui sa ne protejam mai mult productia locala preferand, produse romanesti. Parca dl Daia a vrut sa incurajeze infiintarea de centre/depozite, dar au venit PNL/USR/UDMR toti „inchinatori” la… care au inchis/oprit tot ceea ce incepuse dl Daia. Dusmanii sunt in tara si ei rod fundamentul pt ca spera ca sa devina Zei, iar altii cred ca nu vor face discopatie de atata aplecare…

  13. eu as boicota Olanda ,la flori si legume,apoi Turcia la legume ,ne-au distrus serele noastre sa ne vanda ei chimicalele lor

  14. Citind articolul,aflam ca Romania e atipica fata de ce se intampla in restul lumii.Pai vizavi de India ,la noi pretul rosiilor nici vara nu-i sub pretul litrului de benzina,acum e chiar dublu.In Danemarca pretul gazelor anul trecut a scazut foarte mult,la noi stiti cu este ,cat despre Polonia si Danemarca nu stiam ca sunt mari producatori de tomate.Iar invazia rosiilor din Spania ,Turcia ,in super market la noi numai din ale sunt,rar cate un producator local.Cat despre razboiul tomatelor ,cred ca e prea mult spus.Poate lumea se va obisnui sa manance legume cand le e sezonul,asa cum se facea odata,nu tare demult, cu 30 ani in urma…

  15. La mintea prostului,. Păi să producă tomate vara, nu iarna,.Să le facă pastă sau suc de roșii și are in cămară și iarna,.Ăștia au coborât ieri din pom ??

  16. Ei … si uite-asa omul modern este invins de propria sa Lacomie .
    Natura l-a invins inca o data .
    De nevoie omul modern se va alimenta doar cu alimente BIO – hranite din pamint stramosesc si coapte sub Soarele latitudinii locului de bastina .

  17. In Romania exista supraproductie de rosii care se strica nevandute, dar se strica ardei, gogosari, pepeni, varza…mere, pere,
    Motivul este ca nu exista piete de desfacere directa ci numai piete ocupate de tzigani bisnitari care tin pretul sus. Linga Bucuresti se vand rosiile cu 1 leu. Vin tziganii si le ravand in piete cu 5 lei. Taranu sta cu marfa nevanduta si tziganii fac vile si palate. Mafia pietelor e condusa de mafia din primariile de sector. Refaceti pietele Bucurestiului cu ereu targurile vechi. Vine omul cu masina cu marfa si vinde la taraba.

  18. de cand polonia ,danemarca sunt mari producatori de tomate..??..pai atunci tarile din sud ..spania,italia,turcia…egipt..and &..ce sunt ?…poate vor si ele gaz metan pentru sere…!!!

  19. continuati in pozitia ghiocelului…shhhh… noua ordine mondiala lucreaza la distrugerea si exterminarea noastra a tuturor…cine isi imagineaza ca scapa se inseala amarnic. LICHELE SECURISTE CARE CAPUSATI ROMANIA SI ROMANII DE 32 DE ANI: NU VETI FACE PARTE NICIODATA DINTRE „EI”! OR SA VA EXTERMINE SI PE VOI IN EGALA MASURA ! HAI SUCC-ESCURI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.