Cseke Attila: Este necesară o lege a Capitalei

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, crede că este necesară o lege a Capitalei, așa cum au multe capitale europene.

”Credem că este necesară o lege a Capitalei, Așa cum multe capitale europene au o lege distinctă care reglementează procedurile de coordonare, relațiile de relațiile administrative și de alt tip între Primăria Generală și primăriile de sector, și România trebuie să aibă o lege a Capitalei. Aceste discuții vor avea loc și în acest mandat. Această lege trebuie promovată și trebuie să iasă din Parlament. De asemenea, o lege pe care o consider necesară, care să vină să răspundă la problemele de disparitate teritorială, adică diferențele de dezvoltare economică”, a declarat Cseke Attila, într-o conferință de presă.

El a arătat că va avea discuții cu primarii pe acest subiect.

”Așa cum am avut discuții și în celălalt mandat, au fost mai multe discuții legate și de Codul urbanismului și de PUZ-ul Capitalei – în această sală ne-am întâlnit cu toții, și cu primarul general, și cu primarii de sectoare, și cu arhitecții-șef de la sectoare și arhitectul șef al Capitalei. Vom avea aceste discuții pentru că mecanismele trebuie făcute în așa fel încât să fie eficiente în primul rând pentru cetățean. Pe Codul urbanismului am avut un acord în 2022 legat de mecanismele de urbanism, să vedem dacă acest acord se mai menține la nivelul primarilor și primarului general”, a precizat Cseke Attila.

O altă prioritate pe termen lung este promovarea de mecanisme prin care zonele care sunt mai puțin dezvoltate economic să poată fi ridicate la un alt nivel și totodată continuarea unui mecanism, creat în 2022, legat de consorțiile administrative.

”Dacă vrem ca cetățenii români să aibă încredere în colaborarea între unitățile administrativ-teritoriale, ca să înțeleagă că a fi împreună o primărie cu altă primărie poate să aducă o dezvoltare comunității locale, atunci acest mecanism trebuie pus în aplicare într-un mod mai hotărât. Astăzi avem doar trei astfel de consorții administrative organizate în țară. Ne trebuiesc mult mai multe. Sunt proiecte de investiții care pot fi derulate împreună de aceste UAT-uri și ne trebuie un program care să susțină nu numai funcționarea, dar și investițiile derulate prin asemenea consorții administrative. (…) Este un model care este recomandat inclusiv de la nivel european, prin mai multe recomandări, inclusiv recomandarea pe respectarea principiului autonomiei locale de la Strasbourg din 2023 care privește strict România și care va trebui, din punctul meu de vedere, pus în aplicare”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Mă dacă tot mereu Budapeșt și Bukarest sunt confundați, e necesar ca balcanicii să invețe limba maghiară, chiar de au păr pe limbă,..In rest e bine,. mafiile prosperă doar de ai multe sectoare..

  2. Orice actiune desfasurata de acest guvern este ilegitima si lovita de nulitate. Indivizii astia sint inca la butoane pentru ca romanul nu a inteles sa mearga peste ei sa-i scoata cu forta de acolo. Tara este neguvernata in acest moment si va ramine asa pina cind un nou presedinte va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi va numi Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Prin urmare, maimutoii astia, ca Cseke Attila, care isi dau cu parerea despre ce mai trebuie facut in Bucuresti, sint pasibili de puscarie pentru ca ocupa niste functii abuziv si primesc si bani pentru asta.

  3. Ce treabă are Attila cu administrarea Bucureștiului de către Nicușor Dan? Cred că din discursul ministrului lui Csiolaku cea mai interesantă chestie e partea cu PUZ-urile. Se știe că Nicușor a pus frână, cât a putut, nebuniei construirii oriunde și în orice condiții. Nu sunt fanul lui, dar măcar aici merită o bilă albă. Revenind la PUZ-uri, nu exclud ca UDMR să-i fi promis lui Nicușor voturi la prezidențiale. Cu o condiție: să ridice embargoul pus pe mii de autorizații de construire. „Băieții deștepți” din mafia imobiliară s-au săturat de atâta așteptare.

  4. Nicusor daca nu obține pana la sfarsitul lunii martie legiferarea referendumului sa se retragă si sa o sustina pe Lasconi , ea îi va lasa lui următoarele 2 mandate !

  5. La voi la Ungaria sa faceti legi. Nu aveti ce cauta in CSAT. Ca sa nu spun ca SUNTETI ILEGITIMI! VALEA!

  6. Oare se va ține cont de o situație anormală existentă la nivelul capitalei, unde există amenajări hidrotehnice, lacuri de acumulare și lacuri interioare care au administratori diferiți, mai exact Apele Române, Administrația Lacuri și Parcuri București și Primării de Sector

  7. Frumos îl laudă domnul Valer Marian pe domnul Attila Cseke de Marghita ca insurat cu o olteancă ce votează UDMR, dar sânge la un hungar din Attila apă nu se face. Dacă are copii cu olteanca i-a luat bunica paternă și nu prea știu românește, nici Alunelu ci numai cântece ceardaș și povești maghiare. Așa că ori cum o întoarce tot la misiunea UDMR-Istă primită de la Ungaria ajunge adică: “principiului autonomiei locale de la Strasbourg din 2023 care privește strict România și care va trebui, din punctul meu de vedere, pus în aplicare”. Adică românii din Alianță de partide proeuropene cu urechi de măgar să Audă.

  8. Sa faca legea in care cetatenii romani de etnie maghiara sa fie obligati sa cunoasca limba romana adica singura limba oficiala a acestui stat.

  9. Baiatul asta sa faca o lege pentru Budapesta. Ce treaba are cu capitala romanilor unde locuieste temporar pe banii bucurestenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.