CSM, putere sporită

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii  (CSM) va fi cel care va desemna procurori care vor efectua urmărirea penală în dosare care privesc magistraţi, potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Guvern.

„În ședința de astăzi, Guvernul a adoptat ”Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 49/2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, inițiat de Ministerul Justiției. Proiectul de act normativ urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii și adoptării.

Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 49/2022, pe două paliere.

Numărul de procurori desemnați stabilit prin dispozițiile art. 10 alin. (1) va fi cel minim (acum este cel maxim) pentru a permite desfășurarea în bune condiții a activității de urmărire penală.

Se propune, de asemenea, reglementarea atribuției procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistrați  în cazul în care numărul de procurori anume desemnați în acest sens la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație sau al parchetelor de pe lângă curțile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispozițiilor legii. În noua ipoteză suspusă reglementării, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menționate”, a anunţat Ministerul Justitiei într-un comunicat.

Referitor la proiectul de act normativ, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a declarat: ”Proiectul de lege prezentat Guvernului este rezultatul preocupării noastre de a îmbunătăți cadrul normativ cu incidență în domeniu, precum și al discuțiilor cu partenerii europeni. Am dialogat constant cu Comisia Europeană și cu comisarul pentru justiție, Didier Reynders, cu privire la această modificare legislativă în contextul în care una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic și a capacității instituționale a sistemului post-SIIJ.

”În Consiliul de Management Strategic s-a stabilit îmbunătățirea Legii nr. 49/2022 pentru a depăși situația de blocaj apărută cu privire la ocuparea locurilor de către procurorii care pot instrumenta astfel de cauze. În prezent, schema este de 59 de posturi, dar numai 32 sunt ocupate, deficitul fiind de aproape jumătate din efectiv. De aceea, Ministerul Justiției este preocupat de mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al parchetelor de pe lângă curțile de apel pentru a eficientiza activitatea pe acest palier”, mai arată MJ.

Conform ministerului, statisticile judiciare arată că, în anul 2023, au fost efectuate cercetări într-un număr de 6.694 de dosare având ca obiect fapte penale săvârşite de magistraţi, iar la începutul acestui an mai erau în lucru 3.180 de cauze.

Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Este minunat pe calea democtariei; putere sporita CSM , iar raspundere zero ! Totul este o vrajala pentru fraierii de romani ! Magistratii romani nu au nicio raspundere ; trai neneaca pe spatele contribuabilului roman! Poti gresi orisicat de mult . poti sa dai decizii judecatoresti amuzante , tampite, sau habarniste ,este perfect, in Romania merge si poti s-o tii asa , caci nu te va deranja nimeni cu intrebari jenante! Romania pierde , pe banda rulanta , procese la CEDO, raspunde , cumva vreun magistrat pentru lipsa lui de profesionslism ? Cucu. cucu ! Se indreapta cumva statul roman impotriva vinovatilor , vreodata ? Cucu , cucu! Despagubirile dictate de CEDO pentru cei care si-au castigat in instanta, dreptatea nu sunt suportate de vinovatii slab pregatiti profesional , ci sunt aruncate in spatele nevinovatului popor roman! Romania a pierdutsute de milioane de euro in diferite procese cu diferite firme straine , cum ar fi firme de constructii de autostrazi ,din cauza incompetentei unora ! Justitia romana s-a indreptat cumva impotriva celor vinovati pentru aceste pierderi ? Nuuu, nici vorba ! Habarnismul si incompetenta unora au fost aruncate si ele in spatele nevinovatului roman care in „marinimia” lui suporta tot raul , platind de la buget ! De ce ? Pentru ca asa se face justitie in Romania ! Exista justitie , doar , pentru prosti! Asta-i tara ; unii au salarii „speciale” , dar nicio raspundere!E normal asa ? Desigur , in Romania democrata(sic!)!

  2. Asa si,ati vazut vreun Dosar finalizat,infara de metoda stahanovista a lui Taica Lazar,GUNOIUL SUB PRES ? Vezi cele 43 Dosare penale ale Esuatului,sau Dosarele judecatorului tacanit cu acte de nebun care dispusese demolarea Ambasadei Americane.Am uitat cum dreacu il cheama,ala cu masini si vile de lux din leafa lui de magistrat.Cine il tine in brate ?

  3. Numarul clanurilor (formate, din infractori cu cazier, politicieni, judecatori, procurori, avocati, politisti, grefieri, avocati, experti si notari, pe principii de rudenie sau de grup bine organizat) existente in sistemul judiciar este semnificativ de mare ceea ce afecteaza toti indicatorii de eficienta si determina in acelasi timp risipirea unor insemnate fonduri bugetare ale statului roman (cei care judeca irational si prost sau carora nu le pasa de consecintele unor verdicte arbitrare date nu sunt pusi sa plateasca daunele create).
    Populatia Romaniei in stadiul in care se afla dupa 34 de ani de la evenimentele din 1989 ARE NEVOIE MARE DE DREPTATE “ca necesitate sociala obiectiva” si nu de justitie ca sistem de drept ce functioneaza ca o platforma de aranjamente ale intereselor clasei politice dominante;
    La zadarnicirea activitatii sistemului judiciar contribuie nu numai modul defectuos al organizarii si functionarii institutiilor abilitate ale statului ci si societatile de badyguarzi (cu obiect de activitate formal) dotate cu tehnica de lupta si de ascultare si firmele de detectivi particulari, care sunt in legatura directa, ilicita, cu membri ai clanurilor apartinind crimei organizate sau “cartite” din justitie ori politie si servicii secrete.

  4. ma uit in dreapta…ma uit in stanga…nu vad pe nimeni sa strige #NU VREAU! nanel de voie… ati onservat cum reactioneaza rumanii cand le vorbesti de Constitutie…? avem ce meritam…

  5. După recordul de inepție stabilit de judecătorii CCR chemați să își judece propriile privilegii, CSM s-a simțit dator să ridice nivelul de ridicol la cote nebănuite în statele de drept funcționale. După Marea Prescripție, mafia magistraților pune în practică visul oricărui infractor de a-și alege personal procurorii și judecătorii preferați să îi judece infracțiunile. Nici nu știu ce rost își mai avea acest exercițiu de putere dictatorială, că doar în ultimii 8 ani nu cred că au fost 5 condamnări definitive ale unor magistrați. De când a venit la putere Coaliția Mafiei Securiste, infracțiunile din rândul magistraților au dispărut în mod miraculos. Înainte de Dragnea în fiecare lună vedeai cel puțin câte o condamnare. În ultimii ani în afară de judecătoarea-interlopă de la Suceava care trăgea cocaină cu copiii în casă și interlopii la masă a mai auzit cineva de vreun magistrat condamnat? Imunitatea la justiție a castei este deja de notorietate. Cu toate acestea guvernul securisto-interlop s-a gândit el că e bine să înscrie corupția și în lege, ca să fie bine cum au văzut ei pe la Zimbabwe, El Salvador, Haiti, Tiraspol și alte state eșuate de lumea a cinșpea!

    Dar nu mai bine facem noi niște instanțe speciale cu personal special și cu procese secrete? Că președintele-guvernator al Coloniei a stabilit deja de demult că cheltuirea banului public este la secret. De ce să nu facem și justiția la secret? Pe persoană fizică! Facem o justiție la purtător. O justiție proprietate privată specială cu dedicație! Măcar pentru speciali, dacă nu pentru toți fraierii. Nu vedeți câte probleme sunt? Pandemia, războiul la graniță, nevoia de stabilitate, pericolul extremist… Nu mai bine facem noi un stat în stat cu legi speciale pentru speciali?

  6. Daca nu lasati procurorii DNA sa ii abcheteze imediat pe judecatorii care le au dat ACHITARI se alege praful de munca lui SOROS si BASESCU din anii lor de glorie
    Pe pamantul secetos devenit PARLOG vor alerga disperate VEVERINTELE cu coada jumulita
    M as mira insa sa ramana asa
    Pe pariu ca si acest asa numit comisar european si cel care ii va urma in toamna si mai ales Departamentul de Stat isi vor baga coada si in ciorba asta iar Ecatwrina Teodoroiu va caca steagul cum fac toti executivii romani cand ii calca creun Wesr Putin pe bombeu

  7. Adica, ei se pedepsesc pe ei. Vor putere totala, salarii si pensii cat doresc si cine nu e de acord va fi pedepsit fara drept de apel. Tagma asta trebuie cernuta de Parlament, dar cine are curaj? Toti parlamentarii sunt corupti si au bube. Normal, procurorii nici nu trebuie sa faca parte din magistratura, dar Manastirea Secu a avut grija sa nu-i scoata.

  8. …dap, ca si cum nu ati fi avut destule instrumente prin care-i controlati si dirijati!…asta-i opera lui rog&comp…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.