Gabriel Liiceanu a publicat un articol de protest după amenzile decise de Consiliul Concurenței asupra mai multor edituri și Asociației Editorilor din România și care însumează 1,2 milioane euro.
Toate entitățile implicate au transmis public dezacordul cu această decizie și unele dintre ele au anunțat că o vor ataca în instanță.
Au fost sancționate editurile Curtea Veche, Humanitas, Nemira, Publica, Libăriillor Cărturești, dar și Librăriile Humanitas. Asociația Editorilor din România este în aceeași situație.
Pentru Humanitas, amenda a fost de 200.000 de euro, „o lovitură mortală”, iar Gabriel Liiceanu, directorul editurii, spune că piața de carte din România este cea mai modestă din întreaga Europă, iar România, în ciuda sloganului „România educată” pentru care l-a votat pe Klaus Iohannis, este cea mai needucată țară din UE.
În articolul de protest scris de Liiceanu există un paragraf despre care însă Cristian Tudor Popescu spune că e o minciună.
„Am preluat, la 1 februarie 1990, sub numele de Editura Politică, groapa de gunoi Glina a ideologiei comuniste, locul în care se publicau «documentele partidelor comuniste frățești» și, din 1965, operele lui Nicolae Ceaușescu. Evident, nu le citea nimeni, erau doar hârtie batjocorită. Am preschimbat această groapă de gunoi într-un palat”, a susținut Gabriel Liiceanu.
”Este o minciună în stil Trump, care mi-a făcut ochii cât cepele. Editura Politică, <groapa de gunoi Glina>?! Știți ce se găsea prin gunoiul ăsta?, a replicat CTP.
Colecția „Idei contemporane” a Editurii Politice a publicat ani în șir cărți dintre care rar îmi scăpa vreuna. Haideți să rememorăm niște gunoaie, scrie jurnalistul într-o postare pe Facebook.
”Alvin Toffler „Al treilea val”, Claude Lévi-Strauss „Antropologia structurală”, Albert Szent-Györgyi „Pledoarie pentru viață”, Carl Sagan „Creierul lui Broca”, Marshall McLuhan „Galaxia Gutenberg”, John Naisbitt „Megatendințe”, György Lukács „Ontologia existenței sociale”, Steven Weinberg „Primele trei minute ale Universului”, Stephane Lupasco „Logica dinamică a contradictoriului”, Ilya Prigogine, Isabelle Stengers „Noua alianță. Metamorfoza științei”, Abdur Rahman „Anatomia științei”, Arnold Toynbee „Orașele în mișcare”, Erwin Schrödinger „Ce este viața. Spirit și materie”, Solomon Marcus „Provocarea științei”, Werner Heisenberg „Pași peste graniță”, P.L. Kapița „Experiment, teorie, practică”, Louis de Broglie „Certitudinile și incertitudinile științei”… Și multe altele. După cum se vede, o largă paletă de gânditori, nu doar de stânga, nu doar în politică, multe vârfuri ale științei mondiale.
„Idei contemporane” a fost una dintre sursele importante ale formării mele mentale înainte de `89. Dl Liiceanu știe ca și mine toate acestea. Acum, citesc cu mult folos cărți apărute la Editura Humanitas. Ce a realizat în plan editorial Gabriel Liiceanu merită fără îndoială recunoaștere și prețuire. Dar de ce a trebuit să sape o groapă de gunoi pe un câmp cultivat, ca să-și înalțe piedestalul?”, a scris CTP.
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER) cu amenzi în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Cele şase companii şi asociaţia de profil sunt acuzate că şi-ar fi coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster în perioada 2017 – 2020.
Într-un comunicat, Asociaţia Editorilor a informat că a luat act „cu dezamăgire” de decizia Consiliului Concurenţei, menţionând că acţiunile sale „au fost tot timpul publice” şi fac parte din „încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor”.
În plus, AER reproşează Consiliului Concurenţei că „a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei”, inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea era deja reclamată în instanţă din 2019 pentru fapte de concurenţă neloială de către zece edituri membre AER.
De ce? De nemernic!
ha,ha,
CTP tocmai a demonstrat
ca EP era instrumentul de spalare pe creier al romanilor
de catre alogeni!
uite alt gunoi,
Inelul lumii materiale – Mihai Draganescu –
Liiceanu a fost si rămâne un mare mincinos. Unul adevărat.
Și pentru mine “Idei contemporane” a fost una dintre sursele importante ale formării mele culturale înainte de `89”. Se pare că domnul Liiceanu, filozof în accepțiune Băsescu, (“am vrut să zic proști, dar mi-am dat seama că nu sună bine și am zis filozofi”),
nu le-a citit.
Și totuși, cum a trecut o editura de stat, cu tot avutul ei, care nu a fost mic, în mâinile private ale Dl. Liiceajnuyùù
Rar lichea mai rafinata decat Liiceanu.
Doi slinoși,slujitori ai progresismului deșănțat! Amândoi sunt specialiști în denigrarea istoriei și culturii române! Pentru a-și pune prietenii in loc ! Slavă WOKE și cancel cultura !
un alt gunoi reprezentativ al culturii romane
Socialismul ca ideologie era precum biserica: munceai, erai retribuit, iti iubeai aproapele cu dedicatie sau nu pentru premiu. In teorie arata bine, in practica a iesit ce a iesit ca nu se mai munceste azi deloc.
Iar groapa Glina a fost inchisa am inteles (2019) si localitatea a redevenit suburbie curata a Bucurestilor. Care e problema ta, dle Liiceanu? Ca te-ai nascut in Romania si ca ati masacrat cainii infestand Bucurestiul cu mirosul emanat? Va vede Dumnezeu.
Poate ne spune ctp cum a luat Scinteia moca. Au făcut meleoane la Adevărul.Ipocrit!
Acest liiceanu nu stie cum sa traiasca fara sa minta. Mintea si inainte de 1989, ca nu atunci a invatat el sa minta. Atunci doar a schimbat sensul minciunilor pe care le debiteaza.
Ha, ha! Io aș vria să văz o întâlnire televizată, în direct, recomandată ar hi Latrina3 CNN, intră Țâști ș’ Bâști ș-n car’ să ne spuie iei ce ș’ cum în legătură cu puțur’le de petrol ante ș’ post deciembre ‘89…
Mare pagubă , oricum avem numai impostori ajunși mari scriitori in puscarii, doctoranzi , generali office , securiști samd
Mie de CTP nu mi-a placut niciodata, dar am auzit de el in familie, cum stiu si de Gabriel Liiceanu.
Ultimele reactii ale ziaristului, cea despre doctorite si Alain Delon s-au dovedit a fi cel putin controversate. Prin inductie consider ca a gresit si de data asta. Ma si mir ca l-ati citat. Pe cine intereseaza ce mai zice CTP? Sa scrie si el un „Jurnalul de la Paltinis” si mai vedem.
Liicheanu din Liicheni, Vîlcea…
DESFIINȚAȚI CLOACA numită „Consiliul Concurenței”! Putorile alea mythice s(in)ecuriste au „activat” pe problema asta din 2021 pînă în 2024! Le crește barbă albă pînă fac 3 hîrtii egale cu ZERO! Ca și P.C., ca și I.N.S., ca și A.N.A.F., ca și A.S.F., ca și A.N.P.M., ca și A.V.A.S., ca și A.E.R., ca și ministerele, ca si guWernu’, ca și prezidelu’ ‘lii, etc. STAT EȘUAT!
Bine meritat a fost supranumit Liicheanu.
Intaratai drace…PS. Liiceanu mizeaza pe uitare…
Dan Dascălu – Wikipedia
ro.wikipedia.org › wiki › Dan_Dascălu
Mihai Drăgănescu, la vremea respectivă Decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații. Prof. Drăgănescu l-a îndrumat pe Dan Dascălu încă din studenție …
-di-sputa academica a ajuns la „antisemitism”!!!!!!!
An electoral. Pesemne Ed. Politică, aia de umplea vitrinele cu „opere” ceaușiste, trebuie să o suportăm ca la realegerea primarului: a furat dar a și făcut!