Cu Codul în proțap la CCR

Codul Penal modificat de PSD și ALDE a ajuns pe masa Curții Constituționale.

Judecătorii instanței supreme au anunțat, joi, că au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu proiectul de modificare a Codului Penal aprobat în Parlament.

„Joi, 5 iulie 2018, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție s-au constituit în Secții Unite, conform dispozițiilor art.25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție”, a transmis instanța supremă într-un comunicat de presă.

Astfel, secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție au sesizat Curtea Constituțională asupra aspectelor de neconstituționalitate cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Tot joi, PNL, USR şi PMP au sesizat, joi, CCR asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal susţinând că peste 30 de articole sunt neconstituţionale.

„Sesizarea pe care o adresăm CCR va fi înregistrată astăzi, aşadar sperăm că acest cod al protejării infractorilor nu va deveni lege niciodată. Solicităm CCR să trimită întrebările preliminare care privesc statul de drept, care privesc această valoare fundamentală a UE, să pună aceste întrebări preliminare Curţii de Justiţie a UE şi apoi să se aplece la sesizarea noastră de neconstituţionalitate a demersului PSD-ALDE. Această sesizare este rodul muncii a PNL, USR şi PMP. Împreună am sesizat CCR. Ziua de ieri a fost o zi ruşinoasă”, a afirmat Ioan Cupşa în Parlament.

Deputatul PNL a afirmat că sunt peste 30 de articole notate în sesizarea depusă ca fiind neconstituţionale, printre care şi articolul privitor la abuzul în serviciu.

„Peste 30 de articole sunt atacate de către noi în acea sesizare de neconstituţionalitate. În egală măsură, atacăm actul în sine, în integralitatea sa (..), s-a încălcat principiul bicameralismului, s-a încălcat regulamentul Camerei atunci când a fost adoptat acest act. Vom vedea ce aduce viitorul. (…) E vorba de neconstituţionalitatea articolului privind abuzul în serviciu, de asemenea considerăm neconstituţională abrogarea neglijenţei în serviciu, e neconstituţională modificarea legii penale”, a mai precizat Cupşa.

Deputatul USR, Stelian Ion a afirmat că speră ca şi președintele Klaus Iohannis şi Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să sesizeze CCR în legătură cu modificarea Codului Penal.

„Această problemă, care este una care afectează societatea românească, este spre soluţionarea CCR. Acum problema poate fi dezlegată de CCR şi pot fi rezolvate foarte multe dintre aspectele negative pe care le-am arătat zilele trecute.(..) Sperăm de asemenea să mai sesizeze CCR şi preşedintele României, deja a spus că o va face, sperăm să sesizeze şi ÎCCJ, toate aceste eforturi sunt binevenite şi având un obiectiv comun. Sunt aproape 40 de puncte contestate din 70 de amendamente trecute la votul din Camera Deputaţilor, nu am omis articole pentru a le ataca ulterior, am contestat absolut tot ce era de contestat, fără a exagera însă”, a afirmat Stelian Ion.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul penal, în calitate de for decizional, după ce marți inițiativa a trecut de Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modificările aduse Codului Penal în Parlament şi a anunţat, miercuri, că va contesta Codul Penal la Curtea Constituţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Ceata asta de pițigoi, in frunte cu popindaul confuz si constipat de la Cotroceni, a facut pina acum ceva bun pentru Romania. Niste frustrati, compexati si fara orizont…

    • Credeam ca magistratii aplica legile, nu fac si nu comenteaza! Se vede ca am gresit, dar asa e tara procurorilor cu o Kovesi, un Lazarica, un sica-mandolina care canta dupa ureche, un penal la Cotroceni, o turcanii si altii!

  2. ca fapt divers, la ordonanta de urgenta a lu’ madame prunisoara, care modifica CPP , intr-un glorios final peste 100 de articole au fost declarate neconstitutionale de catre CCR. atunci nici pnl nici pdl nici pampersii kiorului , nici uniunea strangulatorilor din Rumelia nu au avut ocazia, oportunitatea sau placerea sa sesizeze CCR. nici ambasadele si nici CE nu a avut ocazia, oportunitatea, sau placerea sa se autosesizeze si sa anunte ca nu vor ezita sa sanctioneze puterea politica de la Bukres. doar ca un fapt diversasa ca sa stim cu cine aveam de-a face.

  3. Care judecători de la ÎCCJ … ? Șelaru … , Ionuț Matei … , etc ? Găndul unor magistrați că vor fi publicate listele cu aceia dintre ei care s-au făcut preș la picioarele SRI-ului , cu sau fără coduri … , îi determină să facă orice le stă în putință pentru ca parlamentarii Coaliției să nu ducă la bun sfărșit procesul de asanare din justiției . În 2016 , cănd Pruna și frumoasa Cioloș , modificau 152 de articole din CP , așa peste noapte … , vioii judecători de la ÎCCJ , se băteau de muscă … , visănd la mariajul cu SRI … ! Sictir , javrelor …

  4. Ne spun judecătorii de la ÎCCJ , cine va plăti cele 7 milioane de euro cheltuiți pentru supravegherea Olguței Vasilescu în urma mandatului semnat de un coleg al lor ? Aceste aspecte ce țin de mariajul judecătorilor cu canaliile de la parchete și cu o parte din generalii sri-ști … și care costă statul romăn miliarde de euro anual , bani luați abuziv din buzunarele romănilor , provoacă măcar un oftat celor 140.000 de restarteri … , unii din ei pripășiți la ÎCCJ , alții prin Piață , alții pe la Cotroceni … sau pe la conducerea instituțiilor de forță … ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.