Cu Patrula călare, în galop la DNA

Mai mulți șefi ai Poliției Municipiului București au fost audiați luni de procurorii DNA, fiind chemaţi să dea explicații în legătură cu dosarul „Poliția călare privată“. Miza anchetei este plata unui milion de euro pe an, circa 83.000 euro pe lună, unei firme private pentru serviciul de patrulare cu cai. Poate că nu se ajungea la DNA dacă angajații Patrulei călare nu ar fi dat ilegal amenzi. Dosarul a fost deschis în 2014, iar audierile au început în data de 12 octombrie.

Afacerea are ramificații în cadrul Poliției Municipale, mai mulți șefi fiind suspectați că au „împărțit“ banii rezultați din această activitate. Surse din interior spun că șeful de la Achiziții, șefa Serviciului juridic, șefa de la Buget-Finanțe și șefa Controlului Financiar Preventiv sunt pe lista suspecților pentru fapte de corupție și asimilate corupției, dar cercul se pare că se extinde. La accelerarea anchetei procurorilor ar fi contribuit un raport intern, amănunțit, realizat de un director adjunct, care a identificat vinovații. La acest ultim raport se adaugă cel al primarului general, efectuat în luna februarie 2017, care a avut scopul argumentării destituirii fostului șef Ion Țincu, care acum este angajat la Comisia Juridică a Senatului. Noul șef, Ștefan Văsîi, a reziliat contractul, dar ancheta continuă.

Povestea serviciului de patrulare călare începe în 2010, când între Poliția Locală a Municipiului București și Societatea Fandax Group s-a încheiat un contract. Prin anexe succesive, acest contract s-a transformat în niște obligații ale Fandax Group de a desfășura activități de poliție. Potrivit declarațiilor din interior, acest lucru s-a făcut în baza unei dispoziții de primar a lui Sorin Oprescu, decizia 529/2010, prin care Poliția Locală a primit atribuții privind constatarea contravențiilor și aplicarea lor. În același timp cu Poliția Locală, aceste atribuții le-a primit și Fandax Group, o societate de pază care a încheiat un contract ilegal, clasificat ca secret de serviciu. Societatea Fandax Group le aparține lui Iordan Petre Petro și Nuțu Ștefan, care au avut anterior contracte și cu Ministerul Apărării Naționale, unde păzeau obiective militare dezafectate. Contractul a fost impus de Sorin Oprescu și de Ion Țincu, directorul Poliției Locale, care a fost pus în funcție în septembrie 2009 și demis în baza raportului lui Firea. Fandax Group era o firmă formată din agenți de pază care acționau în baza Legii 333. Aceasta deținea circa 25 de cai, cu doi agenți pe tură, adică 50 de oameni pe zi. Ei au fost plătiți și îmbrăcați în uniforme ale Poliției Locale, neavând atribuții în acest sens. Agenții Fandax Group au primit procese-verbale de contravenție și au dat amenzi de miliarde de lei. Patrula Călare a semnat peste 100 de procese-verbale zilnic. Promovarea imaginii Patrulei Călare era făcută de șeful Biroului de presă al Poliției Locale, Răzvan Popa. O mică parte din banii din amenzi s-au dus în bugetul PMB, restul au rămas în buzunarul firmei și complicilor din Poliția Municipală. Ulterior, s-a constatat că multe procese-verbale de contravenție nu au mai fost depuse la Taxe și impozite, ca să fie executate. Culmea tupeului este că pe lângă prejudiciul colosal adus municipalității, acești bodyguarzi îmbrăcați în ținuta polițiștilor locali defilau pe sub Arcul de Triumf de Ziua Națională a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.