Cu politica la terapie

Rubrică zilnică, la care cititorii răspund întrebărilor noastre.

1. La o săptămână de la alegerile parlamentare, doriți să vă schimbați votul? De ce?

Amalia Nedelcu: Nu, pentru că eu cred în votul meu!

Andreea-Emilia Pasat: Votul meu rămâne același, încă aștept ca majoritatea să-și schimbe votul!

Frăţică Alina: Nu mi-aș schimba votul! Aștept să-și schimbe majoritatea votul!

Violeta Asaftei: Nu, pentru că îmi doresc să ne fie bine, că de rău sunt sătulă. Aș dori să ajung ziua în care vom fi conduși de oameni capabili, onești, care să se gândească la țară, la viitorul copiilor noștri. Încă mai sper.

Simina Popa: Eu n-am ce să-mi schimb, că n-am votat.

2. Care și cum să fie liderul ideal? La cine și ce mai suntem sensibili?

Ana Dobre-Dimofte: Nu e vorba doar despre lider. E vorba despre tot pachetul: lider, echipă, organizaţii, echipa de campanie, strategie, mesaj, comunicare, creaţie şi execuţie. Pachetul asta are nevoie de măcar un an înainte de campanie pentru a începe să funcţioneze.

Andreea Talmazan: Răspunsul pe care mi l-am dat eu, luni sau marţi, a fost Crin Antonescu. Dacă mai vrea.

Viorica Comşa: Eu încerc să găsesc o explicaţie, caut o logică: cum poţi vota tot PSD, când din ’90 încoace au distrus tot! Pentru mine, este o enigmă…

Dumitru Tăbăcaru: Când cineva, în urmă cu ceva ani, mi-a spus că poporul nostru are peste 50 la sută proşti, l-am contrazis. Sunt ceva ani de când m-am convins – şi din ce în ce mai mult pe măsură ce trece timpul – că avea dreptate. Nu-mi place, dar ăsta e adevărul.

Cătălin Lazăr: Trebuie o analiză realistă la PNL, aş spune că a pierdut un pic pe mâna lui Iohannis şi voturile PNL au plecat către USR.

Dumitru Tăbăcaru: Mulţi simpatizanţi ai PNL nu au „înghiţit“ fuziunea cu PDL despre care ştim cu toţii ce a făcut. Şi îi înţeleg.

Geanina Cucu: Eu cred că în aceste alegeri problema a fost legată de participarea la vot, nu de ce anume s-a votat. Tinerii nu au venit la vot! Aici trebuie acţionat, investigat. Ce i-a dezamăgit, de ce au abandonat lupta.

Ileana Baci: Dacă nu va fi condamnat, probabil Orban va câştiga alegerile anul viitor la PNL. Dreapta e fracţionată rău în clipa asta.

Florin Stiolica: Cred că trebuie să pornim de la cine s-a vrut lider (sau se doreşte acum): Dacian Cioloş? Klaus Iohannis? Alina Gorghiu? Raluca Turcan? Nicuşor Dan? Bogdan Diaconu? Lideri? Să vedem în istorie: Alexandru Macedon, Winston Churchill, Antonescu etc. Ce îi aseamănă, pe categorii enumerate vorbind?

Marian Precupețu: Sunt sensibil la ceea ce înseamnă corectitudine, decență, frumos, demnitate, valori naţionale. Majoritatea românilor sunt foarte sensibili la penali şi pomeni, altfel nu îmi explic votul din 11 decembrie! Iar alţii cred că nu au nicio sensibilitate, pentru că duminica trecută nu i-a durut România, preferând să absenteze de la lecţia de democraţie!

Voicu Adrian: În momentul în care PNL a fost infuzat cu PDL, moartea acestuia a fost pecetluită. PSD nu s-a reformat niciodată, a câştigat pe mâna celorlalţi. Memoria colectivă nu uită cine a tăiat pensiile şi salariile. Păcat de oamenii care cred cu adevărat în democraţie şi valori; România nu mai are aşa ceva.

Adriana Băluţă: Eu cred că votantul PSD vrea doar să stea acasă şi să primească bani, cam asta e educaţia lui. Ce lider? Ce politică? Ce mesaj?

Nicoleta Geantă: Dar ce se mai aude despre Crin Antonescu? Cred că ar fi singurul care ar ridica din nou partidul în ochii oamenilor, dar fără PDL-iști. Ăştia au tras partidul în jos… jos…

Florentina Mitea Mirela: Îmi pare foarte rău, nu s-a făcut comunicarea cum trebuie.

Psiholog-psihoterapeut Vasile Les: PNL, prin fuziunea cu PDL, s-a sinucis. Pentru mine nu mai există PNL, nu mai are idei, nu are valori, nu are lideri, PDL a înghiţit PNL. Am fost un simpatizant PNL şi am votat cu acesta din ’90 încoace. Acum nu m-am prezentat la vot şi totuşi m-am bucurat de victoria PSD. Ciudat, am perceput PSD mai bun ca PNL pentru prima dată!

Oana Mihai: Nu există formulă magică pentru liderul ideal. Pentru că există deja formulă magică pentru înţepenirea în timp.

Frăţică Alina: Ce lider? Minciună şi populism!!! Asta se vrea, asta se crede!

Bogdan Alecsandru: Liderul de centru-dreapta ideal este unul deloc arogant, un mobilizator real la vot, adică programul. El, bine formulat şi trâmbiţat în campanie şi înainte de ea, devine nume propriu. Alegerile câştigate cu pozele oamenilor sunt de domeniul trecutului.

Concluzia psihologului Mirela Zivari

România nu are lider și nici nevoie de așa ceva. Și-a pierdut identitatea și gândește pe termen scurt. Suntem atenți la nevoile imediate, la banii din portofel și dăm crezare oricui ne promite că vom avea cel puțin încă 1 leu rătăcit prin geantă. Nu suntem interesați de educație, sănătate, infrastructură… ca să nu mai vorbim despre investițiile străine. Am trăit mult sub amenințare, frică, aceasta fiindu-ne sora mai mare. Paralizați de teamă, înțepeniți în timp, nu putem cuprinde în gândirea noastră conceptul de program, perspectivă și sustenabilitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.