Cuba: va fi sau nu va fi?

Va avea loc o schimbare de regim în Cuba, după protestele de la începutul acestei săptămâni, cele mai importante din ultimii 25 de ani? Dedesubturile sunt foarte neclare pentru cubanezii înșiși, motiv pentru care este greu de preconizat ce se va întâmpla în următoarele săptămâni sau luni. Este însă cert că, dacă nu se vor îmbunătăți condițiile de trai, protestele vor reîncepe. La fel de limpede este însă că autoritățile nu vor mai fi prinse nepregătite, așa cum s-a întâmplat acum.

Protestele au început duminică, iar cubanezii care urmăreau finala Campionatului European de Fotbal nu ar fi știut ce se întâmplă la periferia Havanei dacă, în urmă cu doar câțiva ani, regimul nu ar fi permis comercializarea telefoanelor inteligente. Duminică, transmisiunea sportivă de la televiziunea națională a fost întreruptă pentru o intervenție a președintelui Miguel Canel-Diaz (61 de ani), care a făcut apel ca ”toți revoluționarii, toți comuniștii” să iasă în stradă pentru a se opune protestatarilor, despre care liderul de la Havana a spus că sunt susținuți de imperialiștii americani. Serviciile de internet au fost oprite.

Pe 15 iulie, la trei zile după proteste, Canel-Diaz a făcut un pas înapoi. A dat vina pe propriul guvern pentru condițiile grele de viață. A anunțat că toți cetățenii care se reîntorc din străinătate cu alimente, medicamente și articole cosmetice nu vor mai trebui să plătească taxe vamale pentru aceste produse. A anunțat chiar un lucru de neconceput câtă vreme țara a fost condusă de Fidel Castro și de fratele său, Raul Castro – pregătirea unei legislații care să permită înființarea de întreprinderi mici și mijlocii private. Președintele a decis și reluarea serviciilor de internet.

Judecând după standardele internaționale, protestele din Cuba au fost de mică amploare. Au fost răsturnate automobile și oamenii au aruncat cu cărămizi spre forțele de ordie; a fost rănit un singur polițist și au fost arestați peste o sută de protestatari. Londra, New York, Paris, Moscova au fost în ultimii ani scena unor proteste mult mai violente. Însă, scrie ediția americană a revistei The Spectator, ”protestele sunt ceva cu totul ieșit din comun în Cuba. Țara este foarte sigură, datorită unei combinații curioase între regimul autoritar și instinctul comunitar foarte puternic, iar despre proporția în care se amestecă acești doi factori există dezbateri nesfârșite. Informațiile despre orice fapte violente sunt foarte rare și circulă cu repeziciune”.

Este motivul pentru care faptul că doar câteva mii de oameni au ieșit în stradă strigând „nu ne este frică” a fost șocant. Declanșatorul protestelor a fost criza economică provocată de prăbușirea turismului, din cauza pandemiei. Turismul aduce peste 10% din PIB-ul Cubei. Mai puțini bani la buget înseamnă mai puține alimente de bază, mai puțin combustibil, mai puțină electricitate, căci statul este singurul importator al acestor bunuri.

În ciuda embargoului american, aceasta este doar a doua mare criză care a lovit Cuba în ultimii 30 de ani. Prima a venit după disoluția URSS, puterea care a susținut economic Cuba. Scriitoarea cubaneză Dainerys Machado spune următoarele: ”Cubanezii și-au trăit viața într-un ciclu al precarității economice și al mirajului că lucrurile vor merge mai bine. Cei care aveau 30 de ani în anii 1990 au trebuit să aibă grijă de copii în timpul crizei provocate de prăbușirea URSS, iar acum tot ei trebuie să aibă grijă de părinții nonagenari, trăind în aceeași sărăcie în care se aflau și în anii 1990. Cel mai rău este că oamenii aceștia trec prin crize fără să aibă speranța unei schimbări, îndeplinindu-și angajamentele față de regim și auzind mereu de la lideri că trebuie să aibă răbdare și să facă sacrificii”.

Cu aceeași răbdare cu care stau cu zilele la cozi atunci când aud ca se  ”bagă” carne, cubanezii stau acum la cozi în fața secțiilor se poliție pentru a afla vești despre cei arestați sau dispăruți după proteste. Care va fi soarta lor acum? Ramiro Valdez Menendez, până de curând viceprenier al Cubei, unul dintre revoluționarii apropiați lui Fidel Castro, a spus că protestele, ca și criza economică, sunt opera SUA, iar că protestatarii sunt „delincvenți în slujba imperiului, care execută ordinele stăpânilor lor”. În 1994, anul protestelor de după dispariția URSS, Fidel Castro a încurajat un adevărat exod în SUA al ”contrarevoluționarilor”. Au ajuns atunci în Florida o mulțime de cubanezi care acum, împreună cu copiii lor îngroașă rândurile diasporei cubaneze și ale electoratului american, în special al Partidului Republican, cu vederi mult mai radicale privind abordarea regimului de la Havana.

Nicio criză din Cuba nu poate fi analizată fără a vedea ce se întâmplă în Statele Unite. Primarul metropolei Miami, Francis Suarez, cu origini cubaneze, a sugerat nici mai mult nici mai puțin decât executarea unor lovituri aeriene asupra Cubei sau alte acțiuni militare. Senatorul republican Marco Rubio a cerut înăsprirea sancțiunilor impuse de SUA de mai bine de 60 de ani. Rubio este etnic cubanez însă nu a fost niciodată în țara părinților săi și nici nu a discutat cu antreprenorii cubanezi atunci când aceștia au fost la Washington. Fostul președinte Donald Trump a impus noi sancțiuni Cubei, care au devastat industria turismului. Nici lui Trump, nici lui Rubio, nici lui Suarez și nici multor alți republicani nu le-a păsat de soarta cubanezilor; tot ce au urmărit au fost voturile diasporei cubaneze din SUA, pe care le obțin prin asemenea sancțiuni, a căror eficacitate s-a dovedit slabă, la fel ca și în cazul ”războaielor umanitare” împotriva Irakului, Venezuelei, la fel ca și în cazul sancțiunilor împotriva Rusiei sau Iranului.

Ce se poate spune însă despre democrații americani aflați la putere. Vocea lor a amuțit după protestele din Cuba, în special vocea aripii progresiste a Partidului Democrat. Una dintre vuvuzelele progresiștilor americani, reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez, cu părinți portoricani, nu s-a auzit. Nu puțini intelectuali progresiști din SUA iau partea regimului de la Havana, pentru a condamna imperialismul american. Este un motiv pentru care administrația Biden este într-o situație delicată – aripa progresistă se opune oricărei intervenții în Cuba, în timp ce aripa neoconservatoare își dorește răsturnarea regimului de la Havana. Însă este necesara extrem de multă atenție la modul în care SUA ar acționa în Cuba, câtă vreme Victoria Nuland acuză că Rusia că și-a folosit ”omuleții verzi” Crimeea, iar guvernul de la Washington acuză China pentru revendicările teritoriale în Marea Chinei de Sud. Orice manifestare de forță a SUA in Cuba va fi folosită de puterile rivale pentru a demonstra încă o dată că așa-zisa ”ordine internațională bazată de reguli” propovăduită de Washington nu este decât o formă fără fond.

Președintele Joe Biden trebuie să trateze cu mult mai multă discreție ceea ce se întâmplă la nici 200 km de coastele americane decât a făcut Vladimir Putin în Crimeea și Estul Ucrainei și decât face China în arhipelagurile Paracel sau Spratly. ”A urî intervenționismul prostesc nu înseamnă a-i iubi pe comuniști” și nici viceversa, sună un titlu recent al revistei The American Conservative.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

21 de Comentarii

  1. Nu a reusit SUA sa dea jos regimul populist Chavez-Maduro in Venezuela si vor reusi in Cuba, un „afganistan” in coasta SUA ..:))Plus ca toata America latina e pro Cuba , nu ii iubesc pe americani asa cum ii iubesc romanii

  2. Dacă s-au retras din Avganistan ce să facă cu armamentul? Până când trebuie generată nenorocire, jale și morți ca jerfă zeului războiului? Răspunsul prieteni e pușcare de vânt, răspunsu-i pușcare de vânt.

  3. Dupa unele creiere americane de origini hispanice infierbintate , beneficiare de toate avantajele tradarii lovituri asupra Cubei ar fi nu doar benefice pentru cubanezi , ci si necesare .Lovituri asupra Ukrainei sau asupra Georgiei date de rusi n-ar fi la fel de benefice si necesare ?

  4. Aceeasi miscare:in 1989 in Romania se striga „nu va fie frica”.In Cuba in 2001 se striga „nu ne este frica” sau :Noi poporul! cum le place americanilor sa zica.Metoda exportului revolutiilor colorate pastreaza pana si termenii de exprimare.

  5. CUUUBAAA LIBREEE !!

    60 ml rom
    1/2 lamaie suc
    coca cola
    cuburi de gheata

    SE SERVESTE DOAR IN CONDITII DE LIBERTATE !!

  6. De-ar ajunge acolo chinezii inainte de a fi neneorociti de americani!

  7. Trecerea la neoliberalism in Cuba ar arunca țara în mizerie , ar transforma Cuba in Haiti, ideal pentru Cuba ar fi modelul chinezesc , să păstreze ce-i bun de la socialism (sistemul de sănătate și învățământ , foarte bun in Cuba, peste multe țări capitaliste dezvoltate,anumite sectoare strategice să rămână proprietatea statului inclusiv cel al locuințelor),partid unic( cel mai important),și o deschidere inteligentă către economia socială de piață, treptat către un model chinezesc adaptat la specificul țări. Neoliberalismul implementat in Europa de Est nu este altceva decât jaf sub masca democrației liberale. Cuba trebuie să rămână perla Americii latine, nu să redevină bordelul statelor unite.

  8. dom’le
    in Romania „a trebuit” sa moara 1’200 de inshi
    cat sa ramana partidul comunist de ocupatzie la putere
    si copilashii sai cu ochi albashtri adunatzi de prin „orfelinate”……

  9. @ realistul
    Tu ai calcat vreo data in Havana bai taticule? Din anii ’90 oamenii sant nemultumiti. Preturile se calculeaza in dolari, pesosul e o amintire si la transportul in comun.
    Nu mai vorbiti bai de binefacerile din China sau Venezuela daca nu aveti habar in ce mizerie se zbat oamenii aia.

  10. Se incearca sa se aduca ,,democratia,,in CUBA.Oare dupa instalatia ,,democratiei,,populatia o va duce mai bine?Nu cred>In tarirle arabe Irak,Afganistan,populatia traieste mai bine?

  11. In primul rand ma bucur sa salut noul stil analitic al Dlui Marchievici care in trecut analiza prin tertii pe care-i cita special, fara vreo selectie, doar pe criteriul de a da cuvantul tuturor si, astfel, prin acestia sa-si exprime, indirect, pozitiile!!! O chestiune riscanta cu niste postaci fanatici, majoritatea „oameni noi” ai comunismului!!!
    Inclin sa cred ca Dl Marchievici de cand a devenit coautor si-a recastigat increderea in sine, de aceasta data citand pasager, in rest expunandu-si viziunea proprie in mod deschis, doar sta alturi de atatea personalitati marcante …
    Mi-a placut sloganul marxistoid al unei publicatii conservatoare, m-am crucit citind ca „a uri interventioniosmul prostesc nu inseamna a-i iubi pe comunisti”, e de antologie mai ales ca a strecurat acel „prostesc, poate prostocrat”,
    care ofera LEGITIMAREA IUBIRII COMUNISTILOR!!! Nu mi-a placut in schimb punerea pe picior de egalitate a OPERATIUNILOR LUI RASPUTIN din Ucraina si ale lui Tziomping din Marea Chinei de Sud cu SUA care STA IN EXPECTATIVA in ce priveste Cuba! Deasemenea, nu mi-a placut ACUZAREA SUA ca e indiferenta fatza de suferintele poporului cubanez, popor care a fost spalat pe creier din 1959 sustinand un bolsevism mai incrancenat decat cel chinezesc si nord-coreean unde se MIMEAZA „CAPITALISMUL”, aici, in Cuba, functionand un bolsevism ceausist cum ar fi fost in Romania daca nu se comitea LOVITURA DE STAT – COMINTERN…Oare de ce samariteanca URSS devenita UNIUNEA SOVIETELOR DE CAPITALISTI – KGB nu si-a continuat operele de binefacere SI TOTUSI NU E PUSA LA ZID CA NU-I PASA DE POPORUL CUBANEZ?

  12. Ia coboara matale in Romania reala si rurala unde tocmai lemnul de foc a urcat de la 400 la 600 lei mc si nu se gaseste ca a fost carat cu trenurile la „parteneri” cand lumea era inchisa in case pe motiv de covid ,ca gazele sunt carate peste granite,unde preturile produselor de baza au urcat din primavara cu 20 la suta si urca mereu,unde preturile se calculeaza ,e drept nu in dolari ci in euro-tot un drac,unde transportul in comun nu exista,cine il tine cureaua poate sa mearga doar cu taxi.Asa ca lasati-ne cu grija asta kominternista fata de alti,ca in proverbul ala cu cainele,si mai priviti si in propria ograda.Nu stiu cum face Cuba ,dar cu un buget de sanatate de 7-8 ori mai mic decat al Romanicii asigura locuitorilor sai o sanatate de fier ,sute de mii de occidentali ,mai ales americani,vin sa se trateze ieftin speriati de preturile astronomice din tarile lor „bogate” iar rata mortalitatii acolo e de 5-6 la mie in timp ce prospera colonie urca vertiginos peste 14-15 la mie sufland in ceafa Somaliei si Irakului.Probabil ca unor cubanezi excitati de site-urile pentru adulti de pe net li s-a urat cu binele asa cum li s-a urat romanilor,mai intai in 89 ,apoi in 2005,2014 sau 2020.Pentru romanasii excitati tehnologia vremii le-a adus casetele video.Asa ca te invit sa canti la alta masa.

  13. Maxtor, suferi de acelasi sindrom ca majoritatea camarazilor tai de „viziune”, incapatanarea in refuzul realitatii.
    In primul rand in Romania si intreg LAGARUL BOLSEVIC DE CONCENTRARE nu s-a instaurat democratia, asa cum cu viclenie spui
    facand pe niznaiul! Daca ai avea dreptate ca Brucan si seful sau de agentura Söros au instaurat democratia, atunci ai tace
    exultand de fericire. Fac o ultima incercare sa te fac sa pricepi, Cominternul controleaza de peste 100 de ani Occidentul
    transformand treptat democratia occidentala intr-o parodie pentru a-i face sa se sature, respectiv sa nu-i mai intereseze
    lasandu-i pe ILEGALI sa-si faca mendrele, sa organizeze maceluri bolsevice mondiale si altele regionale.Alogenii bolsevici
    care spui ca au dat lovitura de stat nu se puteau infrati cu…ei insisi!!! Ei nu erau compatriotii romanilor, apartinand
    unei NOI RASE create de Marx, Engels, Lenin si Stalin, INTERNATIONALISTII MARXISTI/BOLSEVICI. Au actionat transfrontalier!

  14. E așa de bine în Cuba că din loc în loc clădirile stau să se prăbușească sau chiar s-au prăbușit. Magazinele de alimente sunt mult mai goale decât la noi înainte de 1990. Nu există orașe în America Latină care să arate mai rău decât cele din Cuba. Multe orașe din Africa subsahariană arată mai bine decât orașele cubaneze. Nenorocirea este că nu prea au ce alege. Dacă se întorc cei plecați în diaspora, Florida mai ales, și intră pe mâna americanilor sclavi scrie pe ei.

  15. Aseara la 21:30 Grupul Operativ al Securitatii de pe forum a postat PIRATERESTE in numele meu un comentariu mai vechi, adaptat, adica usor prelucrat si dedicat neintamplator lui „maxtor” pe care Pasaretul nu conteaza suta la suta si de aceea E IN LUCRU pentru a nu pica in plasa mea, „Charlie”…Comentariul lui „maxtor” de la ora 16:54 arata ca a inteles CACEALMAUA din 1989 si de aceea Gardistii humoroizi au intervenit prompt, macar sa ramana intre fronturi, sa nu apuce sa treaca la…Inamicul Public(ului marxist/bolsevic/nazist/legionar!) Numarul Unu…”Charlie”!!!

  16. Dupa ce ii blocheaza economic Biden ii intreaba pe cubanezi de ce sunt tristi si saraci.Tot Biden le raspunde ca din cauza politicii.Si ii ajuta cu o scena de opereta politica rasuflata.Dupa ce au blocat exporturile de marfuri catre Cuba, USA incearca sa le exporte modelul progresist.Sau Biden se gandeste ca nu cumva Rusia sa le dea un S4oo cubanezilor inainte sa le vanda ei altceva invechit?

  17. „GG”, esti o copie la indigou a spalatilor marxisti/bolsevici/nazisti pe creierele oricum CRETZE din clonare…Nata raule, AI AUZIT DE SANCTIUNI APLICATE TARILOR MARXIST/BOLSEVICE/NAZISTE care incalca toate normele internationale in tarile lor si fatza de alte tari? Esti la fel de GRETZOS precum robotul sekuku care te-a clonat in vitro…Nu SUA e vinovata ca ILEGALII legendati la varf de Comintern vand vechituri cu comisioane imense coloniilor care au primit ORDIN de la Centralele Comintern de la Moscova si Pekin sa cumpere!!! Ordin venit pe canale secrete, ca in cazul escrocheriilor pe internet cand victimele cred ca escrocii opereaza de pe un alt continent si de fapt opereaza de undeva din vecinatate…

  18. Aoleu, muică!
    Charlie a fost retrograd, pardon, retrogradat în liga a patra.
    Nu ziaristul și articolul sunt de vină, ci „învățăceii” lui Charlie, care au unghiile tăiate, miros frumos și nu-l baga in seamă pe „Șobolanul corcit cu Sconcs din Bălăceanca, colț cu Dr. Gheorghe Marinesco”, ca să sune frantzuzit.
    E bine că la Editoriale ai primit un lanț mai scurt.

    Dar tot încerci să semnezi cu Bogdan „securici, tractir” Giuseppe, nu poți renunța la obiceiuri, șabloane și mizeria de meserie, aia de peștoc pe Tamisa, Sena și o tai împrejur prin Franța, unde ești ȘI propriul peste decrepit.
    Acuma, îți dau examen greu, „Charlie”.
    scrie un text cu următoarele cuvinte: Giuseppe, loverbou, Charlie, Londra, Paris, Bunica, Rohnson, Comintern, antisemit, tractir, securici, procese, Ayahuasca, prozelitism, rețea prostituție, acoperire servicii, „peștele peștilor”, certificat fals bolnav psihic ca să poți fi „legendat” ca adversar al „securicilor”.
    Pentru că ți se permite să ademenești fetițe și muieri pentru export sub numele de Giuseppe, ți se îngăduie să fantazezi prin Cotidianul, ca trol desemnat a-i carota pe comentatorii patrioți români.
    De ce pun egal între Charlie și Giuseppe?
    Vă trădează câteva cuvinte cheie și lipsa diacriticelor, șobolanilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.