Culmea impozitului pe gospodărie, dezvăluită de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan încearcă să liniștească populația declarând despre impozitul pe gospodărie că și pentru guvernanți „sunt multe necunoscute la care astăzi se lucrează”. Ștefan își pune singur mai multe întrebări într-un interviu pentru „Capital”.

„E important ca populaţia să înţeleagă că lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. Şi pentru noi sunt multe necunoscute la care astăzi se lucrează. E prematur să existe dezbateri ample pe acest subiect. Grupurile de lucru perfectează şi caută răspunsuri la toate întrebările cu privire la implementarea impozitului pe gospodării. Va fi sau nu obligatorie această procedură pentru toată lumea, ce se întâmplă dacă gospodăria nu îşi achită impozitele către stat, cine îi execută, cine îi controlează? Sunt întrebări la care, astăzi, experţii care se ocupă de finalizarea proiectului caută răspunsurile potrivite. Deocamdată ştim doar ce e scris în programul de guvernare: vor fi două cote: 0% şi 10%, reţinerea la sursă a impozitului pe venit se elimină şi se introduce impozitul pe gospodărie, a cărei relaţie cu ANAF va fi preluată de consultanţii fiscali. Implementarea măsurilor privind modificarea impozitării veniturilor şi stabilirea gospodăriilor ca entităţi fiscale va dura mai mult de şase luni. Chiar dacă vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, primele declaraţii vor fi depuse de gospodării în mai 2019, aferente veniturilor anului 2018. Iar până la finalul anului viitor vom avea timp să găsim şi să pregătim atât consultanţii fiscali care se vor ocupa de cele 7 milioane de gospodării, cât şi sistemul informatic al ANAF. Cei 35.000 de consultanţi, potrivit programului de guvernare, vor depune, în numele gospodăriilor, declaraţiile de venit şi vor achita impozitele către stat, atât pe cele fiscale cât şi pe cele locale. Astfel, sperăm să rezolvăm problema cozilor de la ghişee, şi de ce nu, să le desfiinţăm pentru persoanele fizice, de la toate instituţiile statului”, a declarat ministrul pentru publicația citată.

Chestionat dacă trebuie să ne aşteptăm şi la alte modificări, Viorel Ștefan a anunțat ce mai pregătește Puterea: „Se discută foarte mult de modificarea impozitării veniturilor. Însă acesta e doar un capitol din Codul fiscal pe care intenţionăm să îl modificăm. Lucrăm în paralel la schimbări în taxarea pe valoarea adăugată, pornind de la reducerea TVA la 18%, de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, pregătim modificări în cadrul accizelor şi a contribuţiilor sociale. În aproximativ două luni vom finaliza un draft care va conţine toate schimbările aduse Codului fiscal, pe care le vom aplica începând cu anul 2018. Ca exemplu de modificări la care se lucrează, regăsite în programul de guvernare, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi de 35%, reduse de la 39,25%, şi vor fi datorate exclusiv de angajat. Vor rămâne doar două cote, CAS şi CASS, şi vom elimina celelalte patru cote, inclusiv contribuţia de şomaj. Vom analiza din ce surse se va plăti indemnizaţia de şomaj. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie. CASS-ul se va plăti la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.