Cum ajunge „oaia” ambasadorul turismului românesc (Video)

Au apărut primele detalii despre utilizarea „oii” în promovarea turismului românesc.

Ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, a declarat, marți, că nu intenționează înlocuirea frunzei din brandul turistic de țară cu o oaie, așa cum s-a vehiculat, anunțând însă că a propus folosirea unor simboluri naționale, precum Miorița, în materiale de promovare turistică, cu scopul de a atrage turiști români.

„Am venit cu o idee, să ne folosim de simboluri naționale cum este Miorița, să ne folosim de legendele României pe care le avem din trecut, în așa fel încât să facem o altfel de promovare față de modul în care s-a făcut în ultimii 27 de ani sau poate că nu s-a făcut în ultimii 27 de ani. Să schimbăm puțin strategia și eu am lansat o idee principială, că de aceea este comitet consultativ în Turism, să ne consultăm. Bineînțeles că cineva de acolo a luat în bășcălie și a trebuit să înceapă să fie de rea-credință și să analizeze altfel această discuție”, a spus Dobre, la Parlament, întrebat dacă intenționează să schimbe brandul de țară.

Ministrul a precizat că brandul de țară nu se poate schimba până în 2020, deoarece ar însemna să se înapoieze Comisiei Europene suma de 850.000 euro.

„Este vreo rușine că discutăm despre simbolurile României, despre Miorița? Este vreo rușine că ne folosim de legendele României? În primul rând, trebuie să ne gândim că trebuie să promovăm România în interiorul ei, pentru că cei mai mulți turiști sunt în interiorul României, apoi trebuie să ne gândim la cei trei milioane de români, de cetățeni români, care vin de două ori pe an și cheltuiesc bani în activitatea aceasta turistică din România. Mulți dintre ei și-au și dezvoltat afaceri în turismul din România. Este vreo rușine că le reamintim românilor de legende și de simbolurile naționale? Nu este vorba de schimbarea brandului de țară, nu se poate schimba brandul de țară că asta ar însemna să dăm înapoi Comisiei Europene 850.000 euro, ceea ce nu se poate și nu cred că vreun conducător al unei instituții publice își asumă așa ceva”, a spus Dobre.

Ministrul Turismului a menționat că discuția referitoare la Miorița a avut loc în contextul în care trebuie realizate șase broșuri pentru promovarea turistică a României.

„Este vorba de o discuție principială pentru că noi, în momentul de față, avem de realizat niște broșuri, șase la număr, o să înceapă o achiziție publică la Ministerul Turismului. Pe lângă asta, mai este promovarea pe partea de media online”, a menționat Dobre.

Referindu-se la acest subiect, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat marți de ce ar fi potrivită oaia în promovarea turismului, făcând o comparație cu „frunza”.

„Oaia este o statuie vie. Aceasta este doar o definiție. Argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc. Uitați-vă dumneavoastră astăzi în orice parte a țării cât de frumos este acest animal pe pășunile verzi ale țării românești. Frunza o are toată lumea, dar oile ca în România nu. Lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie„, a declarat Daea la Antena 3 întrebat de ce oaia ar trebui să fie simbol național.

Premierul Sorin Grindeanu a spus la rândul său că se dorește promovarea României prin „Dracula, Mioriţa”.

Întrebat dacă împărtășește punctul de vedere al ministrului Agriculturii, Petre Daea, că „oaia este o statuie vie” și ar trebui să fie brandul turistic al României, Sorin Grindeanu a răspuns: „Nu poate să fie brandul turistic al României, pentru că până în 2020, (…) pe fonduri europene, când s-au făcut această siglă și acest brand, e o frunză. Discutabilă și alegerea din urmă cu câțiva ani (…) Am discutat cu domnul ministru Dobre de mai multe ori azi să văd despre ce e vorba, n-am văzut neapărat declarația domnului Daea, care nu e la Turism, e la Agricultură (…). Sigur, agricultura are legătura cu oaia. Dar ceea ce (…) a fost important a fost clarificarea pe care i-am cerut-o domnului ministru Dobre legat de acest subiect”.

Premierul a precizat că ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a spus că discuția din comitetul de promovare a României a vizat „promovarea unor lucruri foarte cunoscute”, precum Dracula și Miorița, și nu „schimbarea frunzei”.

„Discuția pe care a avut-o în acel comitet de promovare a României, nu de schimbare a siglei sau a frunzei, ca să fiu mai clar, ci de promovare a României și prin promovarea unor lucruri foarte cunoscute, cum ar fi Dracula, Miorița și așa mai departe. De aici și până la schimbarea siglei, eu zic că e cale lungă și am văzut că domnul ministru Dobre a clarificat într-o declarație acest subiect”, a mai afirmat Grindeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.