Cum se amestecă SRI în alegeri

Specialiştii Centrului Naţional Cyberint, din cadrul SRI, au elaborat cinci scenarii în cazul unor posibile atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice folosite de instituţiile publice în perioada alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din acest an, relatează Agerpres.

Specialiştii susţin că, în timpul desfăşurării scrutinelor electorale din acest an, există posibilitatea ca actori externi cu relevanţă geostrategică să influenţeze procesul electoral prin utilizarea unor capabilităţi cibernetice.

Autoritatea Electorală Permanentă este instituţia care se ocupă de gestionarea alegerilor din România, iar sistemele informatice utilizate la alegeri sunt dezvoltate de AEP, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi companii private de IT.

„Preocuparea specialiştilor români vine după ce, în ultimii ani, grupări ruseşti au lansat atacuri cibernetice pentru a influenţa rezultatul alegerilor din Ucraina (gruparea de hackeri CyberBerkut a compromis şi blocat în anul 2014 sistemul informatic al Comisiei Centrale de Alegeri), Marea Britanie (campanii agresive pro-Brexit prin utilizarea unor sisteme de „boţi” de către organizaţia rusească Internet Research Agency), SUA (atacuri cibernetice din Rusia şi denigrarea candidatului Hillary Clinton), Franţa (publicarea de documente false în timpul alegerilor prezidenţiale din 2017), Germania (atac cibernetic în anul 2015, care a vizat Parlamentul şi birourile cancelarului Angela Merkel)”, notează agenția de presă.

Pe baza experienţei statelor care s-au confruntat cu atacuri cibernetice, cei de Cyberint au elaborat cinci scenarii cu privire la interferenţa unor actori externi în alegeri.

Infectarea sistemelor IT&C utilizate în cadrul procesului electoral, prin atacuri cibernetice asupra Registrului Electoral Central şi asupra sistemelor informatice folosite la centralizarea şi numărarea voturilor. Un asemenea atac cibernetic ar afecta integritatea listelor de alegători, ar altera parţial rezultatul alegerilor şi ar aduce prejudicii de imagine pe plan intern şi extern.

Interceptarea comunicaţiilor existente între misiunile diplomatice ale României şi AEP prin atacuri cibernetice. În acest caz ar fi afectată integritatea datelor (prin modificarea numărului votanţilor) transmise de misiunile diplomatice către AEP şi ar duce la indisponibilizarea canalelor de comunicaţii utilizate de misiunile diplomatice.

Operaţiuni de propagandă şi dezinformare – prin crearea de conturi false pe platformele de socializare şi transmiterea de informaţii false (fake-news) către un număr cât mai mare de persoane. Aceste operaţiuni pot favoriza un anumit candidat şi denigra un contracandidat, prin propagarea de ştiri false cu ajutorul „trolilor”.

Distribuirea de documente cu caracter confidenţial obţinute ca urmare a unor atacuri cibernetice.

Atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT&C ale unor trusturi media româneşti.

Specialiştii Cyberint au mai multe recomandări pentru a preveni atacurile cibernetice în timpul alegerilor: testarea riguroasă a sistemelor informatice utilizate în procesul electoral, utilizarea de soluţii de back-up la intervale cât mai scurte de timp, derularea unor campanii de conştientizare la nivelul opiniei publice cu privire la riscurile asociate campaniilor de propagandă şi dezinformare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Securoii și soroșiștii care prestează postăceala pe 50 de bani sunt pericolul la adresa democrației. Numai dacă ne gândim la postacul psihopupu cu multe porecle lili / nasty / corector / oana etc și ne dăm seama ca trădătorii secusoros sunt disperați ca să nu ajungă la eșafod. La fel și pe Fakebook unde câțiva ratați soroșiști cu mii de conturi false mănâncă rahat ca să apere un regim teroristo mafiot al nenorociților de Onanus și Bășină.

  2. Copiii de gradinita rad in acest moment de se tin cu mainile de burta, la asemenea aberatii. Deci vrajeala ieftina, prosteala de trei lei numita pompos „alegeri” trebuie aparata cu orice pret. Bravo…un mesaj incurajator.

  3. ar altera parţial rezultatul alegerilor şi ar aduce prejudicii de imagine pe plan intern şi extern:

    Distribuirea de documente cu caracter confidenţial obţinute ca urmare a unor atacuri cibernetice.

    WTF ?

  4. Tot ceea ce spun cei de la Cyberint este adevarat! Problema fundamentala este ca nu actorii externi sunt de vina, ci cei interni care, paradoxal, sunt platiti de statul roman insa lucreaza pentru alte state prietene! Cele cinci scenarii au fost folosite, idn plin si cu rezultate spectaculoase, in toate alegerile din Romania incepand cu anul 1996.

  5. Mai există Agerpres? Din ce bani sînt plătiți trîntorii ăia ptr astfel de știri? Și dacă mai există agerpres,habar n-aveam că pupă în dos sorosismul așa cde nerușinat, cu așa-zisele scenarii. Da despre blocarea presi independente de ce nu reiau securiștii ăștia micuți nimic? Doar kunile trecute două publicații independente au fost atacate cibernetic masiv.

  6. Ce dezinformare și propagandă mai mare decât scenariul în 5 puncte prezentat?

  7. Astia vor sa fure alegerile sub pretextul pericolului rusesc. Ca si in SUA, atata tam-tam cu imixtiunea rusilor in alegeri si dovezi zero. Nemernicii pun la cale ceva si la noi.

  8. Da, da, da,..”posibile atacuri”,..Dar ei cu siguranță sunt acolo pentru ”posibile” și evident acționează așa cum e interesul lor. Așa că mioriticul cornut român poate să se ducă la vot,. căci oricum iese cine trebuie.. Clar, și cunoscut.

  9. Securistii agita sperietoarea ruseasca, imitand ca un peste cu doi neuroni serviciul american care-i controleaza. Noi romanii, prin reprezentantii nostri in parlament, ar trebui insa sa ne intrebam in mod serios daca putem avea incredere ca avem alegeri libere, in conditiile in care sistemul care numara voturile este sub controlul securitatii (STS)? Si daca raspunsul este nu, sa luam masuri de corectie – un sistem nou pus sub controlul unei autoritati independente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.