Cum se îmbogățesc președinții Statelor Unite

Donald Trump va fi primul șef al executivului american a cărui principală experiență profesională este antreprenoriatul. Au fost puțini președinți (Abraham Lincoln, Harry Truman, George H.W. Bush și George W. Bush) care au investit sau au inițiat afaceri, însă niciunul dintre ei nu s-a dedicat integral acestui domeniu

Se pare însă că, după retragere, toți președinții Americii moderne și membrii echipelor lor devin antreprenori. Abia plecat de la Casa Albă, cuplul Michelle și Barack Obama a semnat un contract de 65 de milioane de dolari cu Penguin Random House pentru a scrie câte o carte. Spre comparație, autorul de bestselleruri polițiste James Patterson a primit 150 de milioane de dolari, însă pentru a scrie 17 volume. Poate că editura a mizat pe experiența și succesul lui Obama ca scriitor – cele două cărți ale sale („Visurile tatălui leu“ și „Curajul de a spera“) s-au vândut în câte trei milioane de exemplare și l-au făcut bogat. Mai mult, Obama a primit două Premii Grammy pentru versiunile audio ale cărților sale. Rețeta scriiturii i-a adus zece milioane de dolari și lui George W. Bush, iar lui Bill Clinton, nu mai puțin de 15 milioane.

O altă sursă substanțială de venit sunt conferințele. După retragere, foștii președinți încasează din partea băncilor și a marilor companii sute de mii de dolari pentru fiecare discurs ținut în țară sau aiurea. Bill și Hillary Clinton, dar și fostul vicepreședinte Al Gore, au primit câte 200.000 de dolari pentru un discurs. Începând din 2001, familia Clinton a câștigat în acest fel 153 de milioane de euro, estimează CNN. Prin urmare, este puțin probabil ca Barack Obama să accepte un post de profesor de Drept la Harvard, spre exemplu, unde salariul ar fi de 200.000 de dolari anual – câteva zeci de minute de discurs.

Foștilor secretari de stat, șefi ai Pentagonului și altor înalți demnitari par să le fie rezervate cariere în lumea lobby-ului corporatist. Fostul secretar de stat Madeleine Albright și-a înființat o firmă de lobby și a obținut contracte din partea marilor companii farmaceutice. Succesoarea sa, Condoleezza Rice, a primit milioane de dolari chiar din partea statului pentru a milita pentru controlul Internetului. Aceeași Madeleine Albright și fostul comandant al forțelor NATO din timpul bombardamentelor asupra Belgradului, Wesley Clark, au devenit atreprenori în țara pe care au ajutat-o să se nască – Kosovo.

Președintele SUA primește un salariu de 400.000 de dolari, la care se adaugă beneficii în valoare de circa 200.000 de dolari. Pensia prezidențială este de 200.000 de dolari. Președinți precum Donald Trump sau John F. Kennedy au promis să-și doneze salariul. George Washington a refuzat salariul prezidențial, era mare latifundiar și stăpân de sclavi, însă Congresul l-a obligat să-l accepte, ca o garanție că nu va putea fi mituit. Dacă acesta este rolul principal al salariului înalților oficiali SUA, rămâne un semn de întrebare legat de sumele cu mult mai mari pe care le câștigă după retragere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.