Cum strânge Dragnea mai mulți bani pentru pensii și salarii

În aproape o lună de mandat, Guvernul PSD, condus de Sorin Grindeanu, dar supervizat de liderul Liviu Dragnea, a luat mai multe măsuri pentru creșterea veniturilor la buget în condițiile în care programul de guvernare prevede o serie întreagă de măsuri de mărire a salariilor și pensiilor, a alocațiilor și burselor precum și de reducere a taxelor și impozitelor. Stoarcerea de venituri vine și în condițiile în care fostul Cabinet a refuzat să mențină la 1 ianuarie 2017 TVA la 20% și să păstreze taxa de stâlp și supraacciza la carburanți, ceea ce ar fi adus venituri de peste 6 miliarde de lei în 2017. Presiunea salariilor și a pensiilor asupra bugetului în 2017 va fi undeva la 16 miliarde de lei.

Prima mișcare făcută de Guvernul Grindeanu în ceea ce privește atragerea de venituri suplimentare a fost eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute peste care nu se impunea contribuțiile pentru asigurări sociale și contribuții pentru asigurări de sănătate la salariile de peste 3.000 de euro. Sumele colectate suplimentar, de la aproximativ 36.000 de persoane, de 2 miliarde de lei. În felul acesta, România va fi singura țară din UE unde nu va mai exista o asemenea plafonare și mai mult ca sigur mulți din cei ce vor fi afectați se vor orienta către alte forme de a-și primi banii.

O altă modalitate de obținere a unor sume importante o reprezintă reducerea contribuției României la bugetul UE pentru acest an. Conform proiectului de buget refăcut, suma alocată va scădea cu 16%, ajungând la 5,55 miliarde de lei. Consiliul Fiscal consideră această scădere „inexplicabilă”

În ultima ședință de Guvern, Cabinetul Grindeanu a decis ca 90% din profitul obținut de companiile unde statul este acționar. În felul acesta se estimează un venit la buget din dividende de 1 miliard de lei însă această măsură va afecta capacitatea societăților de a face investiții.

La categoria investițiilor, pentru întreţinerea infrastructurii rutiere s-au alocat în acest an cu peste 50% mai puţini bani decât în 2016 (584 de milioane de lei anul trecut, comparativ cu 289 de milioane de lei anul acesta). De asemenea, nu este alocat niciun bani pentru capitolul “Transferuri pentru finanţarea proiectului de investiţii la metrou”. Banii care ar fi fost cheltuiți pentru aceste investiții vor merge însă în alte direcții, în special în pensii și salarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.