Iohannis rupe tăcerea. Despre Orientul Mijlociu și Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis și-a făcut din nou apariția marți, după o lungă absență în care a și fost dat dispărut la Poliție. 

Iohannis şi-a exprimat, marţi, susţinerea pentru soluţia celor două state, astfel încât să fie respectate aspiraţiile legitime ale poporului palestinian, precum şi dreptul la securitate al Statului Israel.

Precizările au fost făcute în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina.

El a subliniat că, datorită eforturilor României, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene.

Redăm discursul lui Iohannis integral

Doamnă Decan al Corpului Diplomatic,

Doamnă ministru,

Excelențe

Doamnelor și domnilor ambasadori și șefi de misiune acreditați în România,

Mă bucur să vă întâlnesc din nou la început de an pentru a evoca principalele evoluții și realizări de politică externă din anul 2023, precum și pentru a vă prezenta succint așteptările și obiectivele noastre pentru 2024.

Întâlnirea noastră de astăzi este și ultima în acest cadru, având în vedere că anul acesta voi încheia cel de-al doilea, ultimul, mandat.

Fără îndoială, în ultimii 10 ani, România și-a afirmat pe deplin vocația europeană și euroatlantică, consolidându-și profilul extern de stat responsabil, de încredere și constructiv, angajat, predictibil și coerent.

Doamnelor și domnilor,

Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte și situații complexe, cu impact major asupra relațiilor internaționale.

Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecințele negative la nivel global.

România a fost și va rămâne alături de vecinul său și de cetățenii ucraineni, care își apără cu curaj libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială.

Datorită eforturilor noastre intense, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul României, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarității ale Uniunii Europene.

Cu ocazia vizitei pe care Președintele Zelenski a realizat-o la București, în luna octombrie, am semnat împreună o Declarație Comună foarte consistentă. Am decis atunci să începem procesul concret pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic și am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice.

Legat de soarta războiului, poziția noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii și modul în care se vor desfășura eventuale negocieri de pace.

La nivel regional, european, dar și global, este imperativ să menținem angajamentul ferm pentru Ucraina.

În ceea ce privește evoluțiile din Orientul Mijlociu, am condamnat ferm atacul Hamas, din primul moment deja, și am pledat, totodată, pentru respectarea strictă a dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional umanitar, acordând ajutor umanitar civililor din Gaza.

Este clar, după aceste luni de conflict deschis, că este nevoie de o soluție politică pe termen lung, care să conducă la o pace justă, iar singura variantă viabilă rămâne soluția celor două state, cu respectarea atât a aspirațiilor legitime ale poporului palestinian, cât și a dreptului la securitate al Statului Israel.

În contextul conflictului din Fâșia Gaza, România a desfășurat și o operațiune foarte dificilă de oferire de asistență și sprijin pentru cetățenii români de acolo.

Adresez și cu acest prilej mulțumiri autorităților române implicate în operațiunea de evacuare a cetățenilor români afectați, precum și partenerilor din Israel, Egipt, Qatar și Iordania pentru sprijinul oferit.

Doamnelor și domnilor,

Dintre țările din regiune, Republica Moldova a resimțit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al acțiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa.

Autoritățile de la Chișinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat și pentru a avansa procesul de integrare europeană.

Au acționat însă energic și au dovedit voință politică deosebită pentru a așeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană.

Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca și cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023.

Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susținut cu toată tăria.

România este și va fi alături de cele două state și în procesul de negociere, deoarece cunoaștem foarte bine complexitatea acestuia, dar și beneficiile pentru cetățeni.

Este crucial ca Republica Moldova și Ucraina să primească în continuare sprijin financiar și expertiză pentru consolidarea instituțională și a mediului de investiții, care să creeze stabilitate și prosperitate.

În plan securitar, anul trecut am luat, la nivel aliat, măsuri ferme de răspuns față de amenințările existente.

Adoptarea Planurilor Regionale de Apărare, consolidarea prezenței NATO pe Flancul Estic, consacrarea importanței strategice a Mării Negre sunt cele mai relevante repere și, totodată, sunt succese ale României.

Prin deciziile luate la Summitul de la Vilnius, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum.

De asemenea, reacția de solidaritate a structurilor NATO și a statelor aliate la incidentele produse pe teritoriul românesc, ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene, a fost promptă și am consolidat suplimentar, prin măsuri interne și aliate, securitatea României și a întregii regiuni.

Ambițiile și așteptările noastre pentru 2024 sunt cu atât mai mari în condițiile în care, în martie, se vor împlini două decenii de la momentul istoric al aderării României la NATO.

Pentru România, la Summitul de la Washington, prioritatea va fi reprezentată de continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare și reasigurare, precum și de consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră.

Vom continua demersurile interne vizând îndeplinirea angajamentelor ca stat-gazdă și vom continua coordonarea strânsă cu aliații, în special cu Statele Unite și Franța, pentru asigurarea apărării întărite.

De asemenea, vom continua să valorificăm acțiunea noastră în Formatul București 9.

Mulțumesc, din nou, pentru contribuția esențială a partenerilor noștri aliați la securitatea României și a regiunii Mării Negre, dovedită concret prin dislocările de personal militar și de echipamente pe teritoriul țării noastre.

Anul 2024 se prefigurează a fi unul important și pentru Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Vom avea o agendă amplă și diversă a viitoarei runde a Dialogului Strategic bilateral din primăvară.

Sunt convins că acțiunea noastră comună va continua, cu efecte pozitive, tangibile pentru securitatea, reziliența, prosperitatea și conectivitatea zonei Mării Negre.

Salut adoptarea anul trecut a primei strategii americane pentru regiunea Mării Negre, elaborate și pe baza contribuțiilor substanțiale ale României.

Doamnelor și domnilor,

România va continua să aibă o acțiune îndreptată spre consolidarea proiectului comun european și a profilului său în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să lucrăm pe mai departe pentru a construi împreună o Europă unită și coezivă, care caută soluții echitabile, într-un spirit de solidaritate și respect.

Pentru a atinge acest obiectiv, România se va implica activ în dialogul european privind conturarea viitoarei Agende Strategice și va rămâne un susținător energic al procesului de extindere, inclusiv prin prisma valențelor strategice ale acestuia.

Vom rămâne o voce puternică în sprijinul adoptării unor noi soluții menite să consolideze securitatea internă a Uniunii, inclusiv prin întărirea spațiului de liberă circulație.

Îmi exprim speranța că România își va putea spori curând contribuția ca stat membru Schengen inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a acestui an.

De asemenea, România va acorda toată atenția necesară coordonării și aprofundării relațiilor cu partenerii strategici sau cu relevanță strategică precum Franța, Germania, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Grecia și statele baltice.

Susținerea integrării europene a statelor din Balcanii de Vest reprezintă pe mai departe o direcție de acțiune prioritară, la fel ca și consolidarea interacțiunii cu statele partenere din Caucazul de Sud – Georgia, Azerbaidjan și Armenia.

Totodată, urmărim consecvent dezvoltarea dialogului politic bilateral cu statele Asiei Centrale, pentru diversificarea relațiilor politice și economice, inclusiv în sfera energiei și a rețelelor de transport.

Pentru autoritățile române, dezvoltarea relațiilor cu statele din Orientul Mijlociu și din Golf rămâne deosebit de importantă, chiar esențială, din toate punctele de vedere.

Doamnelor și domnilor ambasadori,

La întâlnirea noastră de la începutul anului trecut vă spuneam că acțiunea globală a României va dobândi o relevanță aparte. Astfel, în 2023, am acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină.

În ceea ce privește Asia, am ridicat relațiile cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, în cadrul vizitei mele oficiale în acest stat.

Am înscris relația bilaterală cu Singapore într-o nouă etapă de dezvoltare, prin vizita mea de anul trecut. La 15 ani de Parteneriat Strategic cu Coreea de Sud, punem bazele unui salt calitativ prin valorificarea agendei comune de priorități a celor două țări și urmărim consolidarea cooperării bilaterale cu Vietnam și India.

De asemenea, în anul care a trecut, am depus eforturi sporite pentru revigorarea relațiilor cu Africa. În acest scop, România a adoptat recent prima Strategie Națională pentru AfricaVizitele mele în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal au promovat această nouă dinamică și noi proiecte și domenii de cooperare.

În 2024, România vizează intensificarea colaborării cu Africa și continuarea programelor destinate partenerilor africani, cu accent pe educație și transferul de expertiză.

În aceeași logică s-au înscris și vizitele din aprilie 2023 din America Latină, în Brazilia, Chile și Argentina, ocazie cu care am reafirmat interesul României, dar și al Uniunii Europene, de a dezvolta dialogul politic la nivel înalt.

Am convenit cu președinții statelor vizitate din Africa, America Latină și Asia să extindem relațiile bilaterale în sferele tradiționale ale comerțului, investițiilor, dar și să le diversificăm în domenii de maximă actualitate precum schimbări climatice, tranziție verde și digitalizare.

România va fi foarte activă, pe mai departe, în toate inițiativele la nivel global pentru combaterea schimbărilor climatice.

România va continua, totodată, și susținerea fermă a dreptului internațional și a ordinii mondiale bazate pe reguli – o valoare aflată în nucleul politicii noastre externe.

Mulțumesc tuturor diplomaților români implicați în obținerea unui rezultat pozitiv, un succes fără precedent pentru România – câștigarea alegerilor pentru poziția de judecător al Curții Internaționale de Justiție – și transmit mulțumiri tuturor statelor care au sprijinit această alegere.

De asemenea, aceleași mulțumiri pentru un alt rezultat foarte important – câștigarea alegerilor pentru Curtea Penală Internațională.

Aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major asupra căruia ne vom concentra eforturile și în 2024, prin continuarea alinierii riguroase la standardele Organizației.

La rândul său, Inițiativa celor Trei Mări continuă să aibă un potențial remarcabil, amplificat de actualul context geopolitic.

Succesul Summitului de la București de anul trecut, când am reușit includerea Greciei ca stat membru și acordarea calității de state participante asociate Ucrainei și Republicii Moldova, a confirmat menirea Inițiativei de a agrega eforturile de dezvoltare a infrastructurii de transport, energetice și digitale pe axa Nord-Sud.

În relația cu statele pe teritoriul cărora există comunități românești, vom urmări activ ca membrilor acestora să le fie respectate drepturile identitare, în deplină conformitate cu standardele europene.

Doamnelor și domnilor,

2024 este și un an electoral foarte important în plan european și național. Toate alegerile din acest an vor trebui să reflecte maturitatea noastră democratică.

România a parcurs cu succes drumul către libertate și democrație, și-a ocupat locul meritat în Uniunea Europeană și în NATO; vom rămâne vigilenți în fața curentelor extremiste și nu vom permite afectarea sistemului nostru de valori și a principiilor de bază ale societății noastre.

Eu mizez pe dialog, colaborare și solidaritate pentru a construi o lume mai sigură și mai prosperă. Iar inclusiv rolul dumneavoastră, al diplomaților, este de a găsi elementele care ne apropie și ne fac mai puternici împreună. Nu ne putem permite să fim slabi, divizați sau incoerenți. Trebuie să apărăm ordinea mondială bazată pe reguli, precum și comunitatea noastră de valori și securitate.

Contez, în acest sens, pe implicarea dumneavoastră, așa cum contez și pe cea a diplomaților români! Vă urez mult succes în acest an! La mulți ani tuturor! Mulțumesc!

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

 1. pe cine intereseaza parerea lu asta ?….cred ca pe nimeni întreg la cap….

 2. Președintele e vocea poporului. Cât m-a luminat acest discurs al președintelui…

 3. 33 de milioane de tone de cereale au tranzitat teritoriul ţării noastre, ştii (editat) cu câte necazuri pentru români? Jumătate au rămas în România, şi a dat peste cap agricultura românească, apoi şoselele noastre au fost făcute praf şi pulbere. Oreşele pe unde treceau convoaiele de tiruri ucrainene erau blocate de la un cap la altul; ca să circuli pe E85, drumul morţii, trebuia să-ţi faci de fiecare dată cruce, că nu se ştia niciodată dacă ajungeai întreg la destinaţie. Ce-ţi pasă ţie? Te mândreşti pe suferinţa poporului român

 4. De parca l-ar băga cineva în seama, Stapanii au resurcitat momâia, iohannis! Cred ca la sfârșitul săptămânii va fi epuizata și va întra din nou în hiber…nesimțire.

 5. cu adevarat a inviat!…si nu numai, minune, mutul vorbeste!…

 6. 33 de milioane de tone de cereale au tranzitat teritoriul ţării noastre, ştii tâmpitule cu câte necazuri pentru români? Jumătate au rămas în România, şi a dat peste cap agricultura românească, apoi şoselele noastre au fost făcute praf şi pulbere. Oreşele pe unde treceau convoaiele de tiruri ucrainene erau blocate de la un cap la altul; ca să circuli pe E85, drumul morţii, trebuia să-ţi faci de fiecare dată cruce, că nu se ştia niciodată dacă ajungeai întreg la destinaţie. Ce-ţi pasă ţie? Te mândreşti pe suferinţa poporului român

 7. Poate ar fi momentul ca redactia ziarului sa scoata din pagina textele mincinoase vadit antieuropene si antioccidentale .Economia Rusiei se prabuseste .Exporturile de petrol si gaze se prabusesc si ele .UE isi adauga Finlanda si Suedia in NATO si alte natiuni europene ce intra pe un culoar de aderare . Banii din PNRR (miliarde peste miliarde ) produc dezvoltare .Germania si noi toti ne inarmam .NATO face un exercitiu de aparare aducind 90000 de militari si echipamentele necesare .Rusia nu poate iesi din transee .In Pacific un NATO 2 ia fiinta .in Orientul Mijlociu prietenii rusilor sunt distrusi .Trump a fost votat in OHIO de doar 56000 de cetateni adica nici macar 10 la suta din cei inscrisi pe liste . Participarea a fost aproape de zero .

 8. Nea gică te întreci în tâmpenii cu iohaniss??? Zic asta așa să fie un text mincinos vădit antieuropean și antioccidental.Poate ar fi momentul ca redactia ziarului să scoată din pagini textele vădit cretine, elucubrații, halucinații… Pastileee!!!

 9. Nenea @ gica pot sa te intreb ceva ? Matale ai muschi la creier ? Eu cred ca da . De aia ai rmas asa ….. Stii tu cum. Nu vreau ca cenzorul sa puna ” editat” .Da cum ai scapat de la Avdiivka ? Ca parca plecasesi volintir.Sau nu ai mai gasit cele ” Cinci colibe ?E o vorba pe la noi prin sat : ” Omul cind imbatrineste: 1 -da in mintea copiilor , 2-devine mai intelept, 3 -ramine tot asa „! ‘ Mneata se pare ca ai ramas tot asa ….Ramii asa , nu te schimba . Nu trebuie sa faci febra musculara . La muschii creierului…

 10. Dulapul neamțul a primit un text pe care l-a citit fără sa-nțeleaga o iotă din ce a recitat ca un robot. De-atata odihna e obosit mort

 11. …nu mai sariti asa pe gica!…este doar un sugubat…sau un nebun, dar nu mai conteaza, resursa umana este din ce in ce mai slaba, inclusiv la silvicultori, ce vreti?…

 12. o fi parerea lui…dar nu parerea romanilor…
  si nu poate pune pumnul in gura oamenilor

 13. Pe asta-l doare burta de toti si de toate dar de romani il doare-n coor.

 14. Neica nimeni , Plavanul a vorbit despre Orientul mijlociu si Ukruina . Despre Romania nimik ?Pai daca-l doare asa tare de cele doua zone de ce nu-si formeaza batalionul din ” Ceata lui pitigoi” vorba unui forumist sa mearga sa dea ” o mina de ajutor” prin cele locuri ?Ca noi vorba aia : ” De-o fi una de-o fi alta , Ce e scris si pentru noi /Bucurosi le-om duce toate , Daca mergeti la razboi ” Voi ,nu noi !

 15. …indifferent de situtia romanilor”condamnati” sa traiasca in Ukraina …Romania I mama ranitilor ukrainici…buuun vecin Romanica asta ..am constatat peronel cata simpatie …de la individ la roman ..cata simpatie nutreste un ukrinic fata de un roman..daaa solidaritate de …lagar asa ca …mo comment

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.