Curtea Supremă refuză să se pronunţe asupra imunităţii lui Trump

Donald Trump era protejat de imunitatea prezidenţială atunci când a încercat să inverseze rezultatele alegerilor din 2020? Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat vineri să se pronunţe de urgenţă asupra acestei chestiuni, un avantaj pentru republicanul care speră să amâne începerea procesului său, notează AFP.

Candidat la alegerile de la sfârşitul lui 2024, urmează să fie judecat cu începere din 4 martie pentru presiunile făcute cu ocazia ultimelor alegeri prezidenţiale.

Avocaţii săi susţin că Donald Trump se bucură de „imunitate absolută” pentru acţiunile sale în timp ce era la Casa Albă. Şi că, din acest motiv, nu ar trebui să fie judecat.

Judecătoarea Tanya Chutkan, care va prezida dezbaterile din acest proces federal, a respins la începutul lui decembrie o primă cerere de imunitate, considerând că niciun text nu protejează un fost preşedinte împotriva urmăririi penale.

Avocaţii lui Donald Trump au contestat această decizie, cerând Curţii de Apel să se pronunţe în această chestiune. Însă această etapă suplimentară ar putea dura multe săptămâni şi riscă, în cele din urmă, să amâne începerea procesului fostului preşedinte.

La mijlocul lui decembrie, procurorul federal Jack Smith a sesizat Curtea Supremă a Statelor Unite, solicitând celei mai înalte instanţe a ţării să se pronunţe direct asupra acestei chestiuni, fără a aştepta Curtea de Apel.

Ceea ce Curtea Supremă, cu o majoritate conservatoare pentru că a fost larg remaniată de Donald Trump, a refuzat, prin urmare, vineri.

Încercări similare de a invoca imunitatea prezidenţială a lui Donald Trump au fost respinse de judecători, dar templul dreptului american nu a spus niciodată în mod direct dacă un fost şef de stat beneficiază de imunitate împotriva urmăririi penale.

Jurisprudenţa este cu atât mai vagă cu cât Donald Trump este primul fost preşedinte al Statelor Unite care a fost inculpat penal.

Omul de afaceri republican se pregăteşte să trăiască un an extraordinar din toate punctele de vedere, punctat de plimbări între sălile de judecată şi mitingurile de campanie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

34 de Comentarii

 1. refuzul CC nu este in avantajul lui Trump ,dar ce sa scrieti si voi,o tineti langa cu Trump

 2. Curtea Supremă a SUA a respins vineri cererea a decide rapid dacă Donald Trump are imunitate de urmărirea penală federală pentru eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020, înainte ca o instanță de apel inferioară să emită propria hotărâre.
  stirea corecta!

 3. Odată cu Trump se duc și rămășițele de credibilitatea ale democrației murikane.Urmează prăbusirea dolarului și șutuirea statului, numită popular”război civil” unde tonții si-o fură.După care Murika va fi un stat mic, montan din nord-vestul USA iar restul, o variantăeșuată, gen Mexic.

 4. Ce imunitate sa aiba atunci cand a chemat cetatenii sa ia cu asalt Capitoliul? Ii mai trebuia sa apara cu o geaca rosie printre ei, ca sa iasa un circ si mai mare.
  Individul este imprevizibil din cauza ca este deranjat la mansarda si are tendinte dictatoriale evidente……[Rumburak]

 5. Donald Trump se va gratia singur atunci cand va castiga al doilea mandat de presedinte. Oricum faptul ca a contestat verbal rezultatul alegerilor este o declaratie politica. Trump a predat mandatul nu a folosit armata sau politia sau serviciile secrete sa dea o lovitura de stat si sa il blocheze pe Biden in a prelua mandatul.

 6. Trump e o nucă MULT prea tare pentru măselele cariate ale „progreseilor” woke, neo-marxiști.
  Doar p.r.o.s.t.o.v.a.n.i.i care n-au habar de sistemul juridic American nu înțeleg că SCOTUS așteaptă să se pronunțe întâi Curțile inferioare.
  Su apoi SĂ MUTE DECISIV !
  Ori asta cere timp, iar alegerile vin și 🎃ul e PE VAL !
  PăZea, măRog, PăZea !
  [°°°RăuBouRag-khah😂l pribeag-RăuBouRag°°°]

 7. A chemat Trump cetatenii…. Dar nu i-a adus cu forta, nu a participat la miting ca Johanis…Trump putea sa ii cheme, ei puteau sa nu vina…Presedintele NU poate da ordin populatiei. Presedintele DA ordin doar Organelor….Chemarea cetatenilor de catre Presedinte este politica, similara cu chemarea populatiei de catre Opozitie….Veniti la miting la Casa Alba sa dam jos presedintele.

 8. Și eu le tot Zic Rusofobilor, trolacilor Urcaci și EPOLEȚILOR din Ceata lu’ Pițigoi de pe forum să MUTE DECISIV !
  Și să ia Ursu’ la trantă la Krynki sau AvdeevKA că (!) tocătorul de la Mariinka s-a închis din lipsă de MATERIE PRIMĂ.
  Și dacă Pițigoiul mă ascultă și rămâne fără un picior, un ochi sau o mână, ce treabă am eu ?
  N-are cap, să judece cu picioarele, măRog…😂
  [°°°RumBurKaK-trolak UrKaK-RumBurKaK°°°]

 9. Daca Donald Trump nu este protejat de imunitate, atuci ceilalti presedinti americani care au comis crime împotriva umanitatii trebuie inculpati.

 10. Gloata perversa-nu va suparati pe mime:voi urmariti un cal mort-Trump a facut ce-l mai detestat gest posibil(din punct de vedere rational)-a incercat,fara succes, sa decredibilizeze reperul cel mai credibil al democratiei,SUA,catre da ora exacta pe glob orice ar face cioflingarii pestilentiali prorusi,axon ii intrece pe toti in prostie.Trump este abhorat, inclusiv de republicani,sa nu mai zic de lumea civilizata.Trump nu ca candida la alegeri!Daca nu vi-e clar ,sunteti prosti!Dar mai bine prosti sa fiti decat vietati condamnate din start sa li se zdrobeasca capul.Nu zic bine:o ciorba acrisoara ,mai buna decat neantul…)?

 11. Q 14;36-nu-ti bate joc de demnitatea dumitale.In compensatie,daca esti amarat,si esti dupa cum postezi,vraeu sa-ti trimit bani pentru o ciorba calda(nu glumesc,pot trimite bani de la Marghita,in contul pe care mi-l dai,nu voi fi mai sarac,ajutand un prost si napastuit pe deasupra)

 12. Patriot pac-2 le ureaza orcilor un craciun fericit!De asemenea postacilor,care ingana copilareste,cictoria rusilor in Ucraina.Azi au fost dobarate 3 SU-34,al patrulea a scapat ca prin minune fugind cu coada intre picioare. Asa tb sa te porti cu rusii: le treci liniile rosii imaginare pe care le au in capul ametit de vodca si le dai una peste bot de le sar dintii,
  chiar rusii recunosc asta.Noapte buna toparlani!

 13. Vad ca se sare calul de la Trump la Ucraina.Rusia a preluat ferm inițiativa pe câmpul de luptă, punând presiune pe Ucraina. „Avem mai mulți oameni decât aveți voi muniție”,spun orcii.Asa ca joc de glezne,aparatori ai Ucrainei.

 14. Banu Mihai in cat timp crezi ca vei raspunde comenzilor rusilor la Bucuresti? Pentru ca romanii vor trada. Sunt un realist nicidecum rusofil.

 15. Patriot pac-la fel si eu le urez slabilor de minte prorusi.

 16. Goguță, tu te auzi ce spui? După capul tău, un cretin care are impresia că se poate juca cu viețile propriilor săi oameni e întreg la minte, și trebuie urmat?!!
  Ție ți-s toate țiglele la casă?! Ție, nu lui Putin! Cum poți să spui că un asemenea ins, căruia nu-i pasă de viețile altora nu ar trebui ucis pe loc, unde e prins de oricine?!
  Dacă eu eram rus, și îl auzeam spunînd așa ceva, mă înarmam și începeam să-i lichidez pe toți cei care îl păzeau în vreun fel, iar cînd rămînea fără nicio pază puneam mîna pe el și-i zdrobeam toate oasele, cu încetinitorul, cu un baros, să aibă timmp să își amintească toate relele făcute, toți banii furați de la ruși, toate trădările și toate nenorocirile aduse, și toți oamenii care au trebuit să moară pentru.minciunile și lăcomia lui! Fără glumă!
  Du-te și te tratează, și nu mai pierde vremea aiurea pe forumuri serioase!

 17. @L.V.: Trump n-a”încercat sa inverseze” nici un rezultat al urnelor! El deja era falsificat, de MAGA (tehnologiile fara numar puse-n miscare de national-socialistii americani din partidul Democrat si fanatici de-ai lui). @Goguta: absolut exact. @Dan Doran: TU ai nevoie de tratament, fiindca scrii-n delir paranoic „Dacă eu eram rus, și îl auzeam spunînd așa ceva, mă înarmam și începeam să-i lichidez pe toți cei care îl păzeau în vreun fel, iar cînd rămînea fără nicio pază puneam mîna pe el și-i zdrobeam toate oasele, cu încetinitorul, cu un baros, să aibă timmp să își amintească toate relele făcute”, etc. Du-te la balamuc, unde-ti si este locul! Ai nevoie de-o camasa de forta, si pentru tot restul vietii, fiindca esti un pericol public.

 18. Dan Doran aka ghițanul de Marghita aka Coorina aka Viorica Bălteanu samd tocmai a trecut de la vâna de bou la baros.
  Semn că medicația nu e corespunzătoare, măRog…🤮

 19. @ Banu Mihai 16:24
  Vânturi Baxine Urcace și, din dorința de a fi credibil, ne tot spui că Rușii recunosc pierderile.
  Care Ruși, buey ? Ca nici unii și nici alții nu scot un cuvânt despre pierderile proprii, buey GENIULE…
  măRog…😂

 20. Important e ceea ce hotaraste Judecatoria din Tandarei, judetul Ialomita !

 21. Nobilă Doamnă Rollason, îmi cer smerit iertare în fața Dumneavoastră și vă promit solemn că pe viitor voi fi și mai al dracului! 😂
  Apropo, domnița, ce mai face norul ăla radioactiv, care amenința Europa astă-vară? Dar dolarul ăla care se prăbușea cu trăsnete, de sărea rubla în sus, de bucurie? Îți amintești cum guițai disperată că ne paște Apocalipsa radioactivă , pentru că săriseră în aer niște muniții și blindate îmbogățite cu uraniu? Ce serioasă mai erai! Îmi venea să te pun în cadră ,ca să mă închin la tine, ca la o nouă Parascova de Moscova! 😂
  Dar cînd te jurai că în adîncurile Azovstalului nu erau decît vreo sută cincizeci de luptători ucrani, îți mai amintești? Și s-au predat peste trei mii! Sau cînd dai din burtă pierderi ucrainiene uriașe și pierderi rusești minime , ce serioasă ești! Juri că ești Lavrov în persoană, cînd mesteci rahatul cu atîta demnitate, și trîntești atîtea neghiobii fără să clipești!
  De Crăciun, îți urez ție și amicilor tăi putiniști să primiți un bax de hîrtie igienică, să aveți cu ce va șterge la gură!

 22. Hai la a le noastre 😀
  S-a aflat cine-a fost prophetul ala care stiind din timp despre „Mi-e frica de … POGROAME!” a dat un TUN
  Bancii Iudeilor ?
  Mi-e inca straniu cum putea sti dinainte (altfel NU INVESTEA LA SIGUR 😉 banii, n-asa?) … ca ce urmeaza (si-a straniu urmat in „7 octombrie” chiar reduce, si-a redus n-asa?, pretul actiunilor acelei bogate banci ne-pre-vazatoare ! MOSSAD-ul dormea !

  PS: Asa ca nu ti-e straniu cum inca din 7 octombrie la ora 19 … MIHSTEAUX , acest invizibil , anost si perfect camuflat „TATA LOR” …spunea ca Byby va face un GENOCID despre care (atentie!) CIA cica nu stia 😉 !
  PPS: MAGA … TRUMP=POTUS -> cei care otravesc sangele american 😉 trebui inlaturati ! DA ! Stie TRUMP la cine se refera si din ce carte strashnik-necititat 😀 e citatul 🙁 !
  SHALOM ! (IQ-ul meu e masurat peste 145 , EQ-ul oricum 🙁 nu coteaza !)
  ❤️❤️❤️😎
  Deseori as vrea sa nu fiu atat de ante-stiutor ! (27 decembrie 🙁 )

  Fi sigur ca „NINGE PE FED!” ( e la fel de ante-stiut precum pre-stiut a fost „OCHII PE BUTELIE” = „noaptea dar mai ales dimineata” …adica amanuntul care confirma PROPHETIA = 2 explozii diferite in timp ! una usoara si una dubla la NORDSTREAM !
  MDA !

 23. Nu stie @Dan Doran de-astea … internationale !
  El e doar cu bancurile talamb-dambovitzene !
  😀

 24. Uitati de Trump .Niki Haley vine tare din urma sustinuta de toti marii donatorii repunblicani .Daca o sa ziceti ca astia nu stiu ce fac cu banii lor atunci o sa patiti ca misteux-coi .Trump nu va m,ai candida in veci .

 25. Niki Haley are un IQ < 90 🙁
  e foarte, mult-prea vizibil DEMAGOGA °! In plus nu are "echipa mereu castigatoare" care sa-i asigure spatele ! [3301]
  🙁
  (din pacate ! are si o lunga istorie de prostii politice ! inca de cand era la ONU 🙁 )
  SHALOM !

 26. APROPOS … @gica 😉
  „S-a aflat cine-a fost prophetul ala care stiind din timp despre „Mi-e frica de … POGROAME!” a dat un TUN
  Bancii Iudeilor ?”

  AUD ?

 27. N-am fost eu, nu m-ar fi lasat mossad-ul 🙁 SINCER ! ! MAi exista ca mine … desi foarte putini pe Terra ![ALIENS!
  Totusi @gica … tu nu esti curios ?
  … cine putea sa-si bata joc in hal fara de hal de serviciile secrete nu doar ale israelului
  atat de absurd …pre-cognosibil , PROPHETIC-BIBLIC chiar 😐 !

 28. @Dan Doran : scrii corect româneste. S-ar putea s-aibi si-o licenta, mai stii?! Numai ca esti foc de îndoctrinat @Zelea Codreanu. Delirezi. Bombardamentele regimului de la Kiev asupra centralei nucleare de la Zaporoje, pe care s-o transforme-n al doilea Cernobil te-au intoxicat? legumele ucrainiene? Canalul Bâstroie, distrus de iubitii tai, care distrug Delta Dunarii, de fapt? armele nucleare aduse de SUA-n România nu-ti suna un semnal firesc de alarma? De guitat disperat, tu guitai, la fel ca acuma, nu eu si de apocalipsa radioactiva de care tot TU ar trebui sa fii constient, fiindca-n România o sa se produca. Tu, @Anonimule, care, cu alt pseudonim, îti permiti sa insulti si jignesti si mai abitir. Azovstal: usor cu propaganda pro-nazista! Proprietarul însusi al orasului, miliardar de-al regimului Kiev, si-a obligat mercenarii sa lupte pâna la ultimul sacrificiu. Pierderile ucrainiene URIASE numai tu si intoxicantii tai refuzati sa le vedeti! Ucraina e MOARTA ca tara, nu mai are barbati, dupa ce luati cu japca de pe strada, ori de-acasa, ca sa crape pe front, unde speranta de viata le e de 1/2 de zile!Rahat : tu manânci, si cu duiumul. Creatura nazista!

 29. @mishteaux: de acord privind-o pe Nicky Haley. În rest, si din pacate, Netanyahu îi ofera o scuza antisemitismului. Care, oricum, era, deja, la o scara enorma-n lume si-nainte de 7 noiembrie 2023, întetit de Jale-nski si clica (din Ucraina si de la Washington, între care, Wolfowicz-Nuland. Ambii, actualmente, disparuti, în mod oficial, din viata publica, dupa scandaluri. Tipi care nu-si servesc religia, dimpotriva).

 30. @Dan Doran, ps : daca nu vezi si nu-ti dai seama de prabusirea $, esti chior. SUA sunt, în scurta vreme, pe scara istorica, ca putere mondiala, la trecut. Au sacrificat UE, urmatoarele la rând fiind ele însele.

 31. @Dan Doran: Bombardamentele regimului de la Kiev asupra centralei nucleare de la Zaporoje, pe care s-o transforme-n al doilea Cernobil te-au intoxicat? legumele ucrainiene? Canalul Bâstroie, distrus de iubitii tai, care distrug Delta Dunarii, de fapt? armele nucleare aduse de SUA-n România nu-ti suna un semnal firesc de alarma? De guitzat disperat, tu guitzai, la fel ca acuma, nu eu, si de apocalipsa radioactiva de care tot TU ar trebui sa fii constient, fiindca-n România o sa se produca. Azovstal: usor cu propaganda pro-nazista! Proprietarul însusi al orasului, miliardar de-al regimului Kiev, si-a obligat mercenarii sa lupte pâna la ultimul sacrificiu. Pierderile ucrainiene URIASE numai tu si intoxicantii tai refuzati sa le vedeti! Ucraina e MOARTA ca tara, nu mai are barbati, dupa ce luati cu japca de pe strada, ori de-acasa, ca sa crape pe front, unde speranta de viata le e de 1/2 de zile!Rahat : tu manânci, si cu duiumul.

 32. Vai, Doamnă Rollason, ați binevoit din nou să băgați în seamă umila mea persoană!…. Simt că mă topesc sub puterea Înțelepciunii Dumneavoastră Magnifice care îmi oferă prilejul de a deveni mai curat, mai proaspăt, mai isteț! Simt ca o să fac o nebunie, și o să vă ofer în dar un șobolan mort de o săptămînă, pe care l-am pescuit într-un tomberon! Nu de alta, dar eu sînt linx, și lincșii nu mănîncă mortaciuni! 😂
  Revenind la informațiile Domniei-Voastre, trebuie să amintesc că știrea cu școala bombardată nu e confirmată de vreo sursă independența credibilă. Dar chiar și dacă ar fi existat un asemenea fapt, nu se știe dacă școala a fost bombardata de ruși sau ucrainieni, dar sigur a fost o eroare. Căci, dacă ucranii voiau să bombardeze școli puteau bombarda și o sută! Dar nu văd de ce ar fi stricat o rachetă pe o școală , în loc să bombardeze o cazarmă, un post de grăniceri, un post de politie sau un consiliu local!
  Apoi, îmi amintesc de vizita făcută de delegații OSCE, care i-au întrebat pe responsabilii ruși de ce unghiul în care se aflau cîteva rachete neexplorate arătau ca acestea veniseră din partea rusească! Boschetarii ruși au răspuns ca rachetele au făcut o voltă prin aer, înainte de a cădea în curtea centralei!! 😂 😂
  La AZOVSTAL nu era niciun interes al proprietarului, dar erau mii de luptători care au fost încercuiți și forțați să se adăpostească în interiorul subteranele, cu tot cu familii, sperînd că frații lor îi vor scăpa din încercuire , ceea ce din nefericire nu a fost posibil! Dar au rezistat două luni, deși o oarecare Ileana Prostînzeana de pe aici se jura ca sînt doar vreo sută cincizeci, și că se vor preda în maxim o săptămînă!
  Va urma…

 33. 2:- Faza cu dolarul care s-ar prăbuși este în primul rînd o eroare de calcul economic. Dolarul a fost, este și rămîne singura monedă cu acoperire planetară. Nici măcar Euro, francul elvețian sau lira sterlină, care sint valute mult mai puternice decît dolarul, nu au acoperirea planetară necesară. Iar dolarul are acoperire în aurul Federal Reserve și mai ales a consumului intern uriaș și foarte stabil, pe care nici măcar gigantica Chină nu îl poate obține, deocamdată! Iar garanția dolarului stă în Alaska cea plină de bogății, care pot fi utilizate în caz de criză, cum se face azi. Voi behăiți toată ziua că SUA va întra în criză fără materiile prime rusești, și fără petrolul arab, dar dacă observați bine veți vedea că în SUA nu e de fapt nicio criză serioasă a petrolului: pur și simplu firmele de extracție din Alaska au crescut producția! 😂
  Dar dolarul mai este garantat de însăși China, care nu are niciun chef să piardă piața americană, vitală pentru întreținerea uriașei economii chineze. Dacă dolarul s-ar prăbuși, s-ar prăbuși și majoritatea economiilor lumii, și deci practic toți cumpărătorii importanți ai Chinei, și Xi știe asta!
  E greu, cînd ai făcut „economie” în comunism, și tot ce ți se părea important era producția cu orice preț!

 34. Un tanatalau fan de-al lui Trump zmucitul,cica,Trump nu a folosit armata sau serviciile secrete ca sa dea o lovitura de stat.Asa e tontule,da’ ce-a folosit stii ? te-a luat gura pe dinainte,totusi divulgasi adevarul,ca Trump a incercat o lovitura de stat,asta conteaza.A incercat cu minte-ngusta de-alde tine, ” minerii „.Ocazie cu care la Capitoliu au fost ucise 5 persoane intre care 3 politisti aflati la datorie.Asa ca degeaba ii sugeti madularul capcaunului,trebuie sa raspnda in fata Legii pt. cei 5 morti.Dupa care va ajunge presedinte de celula la mititica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.